Centro de Portugal is een aaneenschakeling van onontdekte pareltjes. Prachtige valleien begroeid met olijf- en amandelbomen wisselen elkaar in rap tempo af en worden opgevolgd door ruige bergwanden en hooggelegen rotsplateaus. Het is de ideale locatie om je -ver van de bewoonde wereld- volledig onder te dompelen in de overweldigende en afwisselende Portugese natuur.

De indrukwekkende en landelijke omgeving van de Côa Vallei

De indrukwekkende en landelijke omgeving van de Côa Vallei

Verken de Côa Vallei te voet

Centro de Portugal is groot en strekt zich uit over de gehele breedte van Portugal, tussen Lissabon en Porto in. Er zijn veel verschillende manieren om te prachtige natuur te ontdekken, zo kan je heerlijk rond toeren met de auto over de prachtige panoramische en verlaten bergweggetjes of kan je met de fiets genieten van de rustige wegen of het soms uitgebreide netwerk aan fietspaden dat in dit gebied is aangelegd.

Voor de natuurliefhebber is Centro de Portugal echter ook uitermate geschikt om in te gaan wandelen. Overal zijn prachtige wandelpaden en routes te vinden die je brengen naar de meest wonderschone locaties en zelden zal je iemand anders tegenkomen gedurende je trip. De sterk afwisselende natuur in deze regio maakt daarnaast nog eens dat je je elke keer weer in een geheel ander landschap kan begeven. Centraal gelegen in dit gebied is de Côa Vallei, een plek met niet alleen veel natuurlijke waarde, maar ook met grote historische betekenis en een perfecte plek om het centrale deel van Portugal te voet te gaan verkennen.


Rivier Douro, waar de Rio Côa een zijtak van is

Rivier Douro, waar de Rio Côa een zijtak van is

Rotskunst in de Côa Vallei

De rivier de Côa is een zijtak van de grotere rivier de Douro en is het middelpunt van een prachtig groene vallei. Dit gebied is vooral beroemd geworden vanwege de historische rots graveringen die hier twintig jaar geleden zijn gevonden. Een waar paradijs voor archeologen, maar ook voor de gewone geïnteresseerde zeker de moeite waard.

De vallei heeft lange tijd voor grote politieke ophef gezorgd, omdat de toen recent ontdekte graveringen bedreigd werden onder water gezet te worden, vanwege de bouw van een grote dam. Uiteindelijk heeft de historische waarde het hier toch gewonnen van de economische belangen van reeds in aanbouw zijnde dam en is de Côa Vallei in haar huidige vorm behouden en daarna in recordtempo ook bestempeld door UNESCO als werelderfgoed.

De Côa Vallei

Normaliter zou je bij vol daglicht het beste kunnen genieten van de werkelijk prachtige natuur in deze groene vallei, maar de uitzondering bevestigt hier zeker de regel, aangezien het nóg specialer is om het park bij nacht te betreden. Niet alleen vanwege de indrukwekkende sterrenhemel die dan zichtbaar is, maar nog meer vanwege de paleolithische kunst die je hier kunt vinden. Waar deze rots graveringen er bij dag slechts uit zien als wat diepe krassen in een steen, komt de ware aard naar boven in het donker, zodra je er met een lamp op schijnt en zo met de schaduwen een fantastisch schouwspel aan historische beeltenissen creëert. Een magische ervaring die je doet beseffen dat de bewoning van dit gebied al zo prehistorisch oud is, dat het je nietig doet voelen. Om deze indrukken te verwerken is er gelukkig nog het Côa Museum, waar men de beeltenissen van deze rots graveringen tracht te duiden en in historisch perspectief probeert te plaatsen.

Prehistorische rotskunst in de Côa Vallei

Prehistorische rotskunst in de Côa Vallei

Aasgieren in Faia Brava

Gelegen langs de Rio Côa is privaat natuurgebied Faia Brava, dat is ingesteld op het behoud van onder meer de ‘Egyptian Vulture’, oftewel, de aasgier. Het is hier dan ook een waar paradijsje voor de vogelspotter en er bestaat zelfs de mogelijkheid om de groteske aasgieren te aanschouwen op een prachtig gelegen voederlocatie. Hoewel het park prima met een 4×4 te betreden is, is het nog veel leuker om hier te voet aan de slag te gaan! Een ruim 26 km tellend wandelpad doorkruist dit mooie gebied via verlaten landweggetjes en tussen de kurk- en olijfbomen door.  Je draalt door de prachtig begroeide heuvels, met her en der wat koeien en als je een beetje geluk hebt spot je zelfs enkele wilde paarden die hier rondlopen!

Maak de Faia Brava ervaring compleet door te overnachten in het star camp; semi-permanente, ingerichte tenten met doorzichtige overkapping, waardoor je in een sprookjesachtige setting – volledig in the middle of nowhere – in slaap kunt vallen onder de rijkelijk met sterren bedeelde nachtelijke hemel.

Faia Brava

Faia Brava

Casa da Cisterna

In de buurt van Faia Brava en de Côa Vallei ligt onder meer het historische dorpje Castelo Rodrigo. Hier vind je Casa da Cisterna, een prachtig gelegen boetiek hotel waar vanuit je tevens wandelingen kan regelen in de buurt. De eigenaresse is tevens een gids in het Côa Vallei Archeologisch Park en kan zij dus de nachtelijke tour naar de rots graveringen verzorgen en zal met haar mateloze enthousiasme ongetwijfeld de interesse voor de prehistorische kunst kunnen opwekken! Bovendien biedt men vanuit Casa da Cisterna ook anderen activiteiten aan, met als onovertroffen hoogtepunt een idyllisch ‘Dinner in the Wild’ bij zonsondergang; een onvergetelijke, sprookjesachtige en haast surrealistische ervaring die maar moeilijk overtroffen zal kunnen worden in de toekomst!

Wilddineren

Wilddineren

Eindeloos variëren

De overweldigende natuur in Centro de Portugal maakt dat het geweldig geschikt is voor de ware natuurliefhebber. Met de honderden kilometers aan wandelpaden kom je zeker aan je trekken en kan je continue blijven variëren van route en tussen de verschillende nationale parken. Zo kan je bijvoorbeeld ook het prachtige middeleeuwse pad ‘Ribeira do Monsteiro’ in Douro International Park aandoen, of kan je wat verder reizen en de zuidelijker gelegen plateaus van de Serra da Estrela uitproberen. De mogelijkheden zijn eindeloos en zo zijn de vergezichten… ultiem genieten dus!

Eindeloze wandelpaden leiden je door het indrukwekkende landschap

Eindeloze wandelpaden leiden je door het indrukwekkende landschap

Centro de Portugal is het beste te bereiken door te vliegen op Porto of Lissabon. Van daar rij je gemakkelijk met de auto naar de oostelijk gelegen natuurparken. De wandelingen kunnen zelfstandig of onder begeleiding van een gids gedaan worden – wat voor een continue stroom aan informatie over de bijzondere flora en fauna zeker aan te raden is – en de meeste accommodaties in deze regio kunnen je daar zeker bij helpen. Een goede voorbereiding op de omstandigheden is wel aan te raden, in de hoger gelegen bergketens is het al gauw een stuk frisser dan in de lager gelegen valleien, waar de zon flink kan branden.

Inlezen kan via de website van Visit Portugal of Centro de Portugal, waar veel informatie over de regio en de mogelijkheden gevonden kan worden.

Paradijs voor vogelspotters

Paradijs voor vogelspotters

Ribeira do Mosteiro

Ribeira do Mosteiro

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>