Ik heb een soft spot voor prachtige, antieke steden. Liefst middeleeuws, met een prachtige burcht en stokoude huizen. En geef me eens ongelijk. Toen ik de Portugese stad Marvão bezocht, was ik dan ook dolgelukkig met wat ik zag. Typische Portugese witte huisjes, met een burcht en ommuurd. Prachtig!

Wanneer ik kan, zal ik op reis zulke stadjes bezoeken. Ik heb dan ook al flink wat ommuurde stadjes gezien in Kroatië, Engeland en Slovenië. En hoewel het principe hetzelfde is, zien ze er telkens anders uit.

Religie heeft nog steeds een grote plaats in Alentejo.

Religie heeft nog steeds een grote plaats in Alentejo

Met de auto

Marvão ligt best wel hoog, op een granieten heuvel in Alentejo, Portugal. Ik reed dan ook met de auto tot bij de oude stadspoorten, waar ik uitstapte en te voet verder liep.

Het viel me meteen op dat, hoewel de burcht en de stadsmuur de natuurlijke kleur van de stenen heeft, de huisjes allemaal witgekalkt waren. Immers, een witgekalkt huis is in Portugal een teken dat je je woning verzorgt. Omdat de kalk door de regen wegspoelt, is het nodig dat je je huis elk jaar opnieuw wit. Doe je dat niet, wordt het al snel vaal en slordig.

Iets anders wat me opviel was dat, hoewel de stad prachtig was, met kleine straatjes met kasseien, er hier en daar wel eens een huis leegstond. Veel Portugese jongeren trekken naar de steden, waar ze beter en sneller werk vinden. Het leven in de middeleeuwse stadjes is voorbehouden voor de ouderen, voor rijkere koppels of voor uitbaters van hotels en gasthuizen.

De burcht van Marvão

De burcht van Marvão kan je bezoeken. Een flink stuk van het kasteel staat nog overeind en geeft je een interessante kijk op hoe het leven hier moet zijn geweest in de middeleeuwen. Ik vond er bijvoorbeeld een kleine deur, waar een trap in het duister naar een waterreservoir leidde. Het regenwater werd er opgevangen en bewaard, zodat men ook in tijden van droogte en oorlog te drinken had.

Het waterreservoir van de burcht, waar soms kunst getoond wordt.

Het waterreservoir van de burcht, waar soms kunst getoond wordt

Tegenwoordig wordt de burcht wel eens gebruikt voor tentoonstelling. Je vindt er dan ook prachtige kunstwerken, getoond op de binnenplaats of weggestopt in geheime hoekjes, enkel zichtbaar voor wie zoekt.

En nu jij

Wie Marvão wel eens wil bezoeken, vindt er een keurige schare aan overnachtingsplaatsen. Logeer bijvoorbeeld in de plaatselijke pousada, een hotel in een historisch gebouw, vaak kloosters of kastelen. Maar ook wie iets minder duur zoekt, kan er terecht in B&B’s en gasthuizen.

Je kan jezelf een ware kasteelheer wanen en je hele vakantie doorbrengen op die berg. Er is immers genoeg te zien en genoeg rust om van de genieten. Wil je iets actiever, dan kun je er beter voor kizen om van Marvão je uitvalsbasis te maken om de streek te verkennen. Beide opties klinken mij alvast als muziek in de oren.

Plan je bezoek met deze website.

De burcht van Marvão

De burcht van Marvão

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>