Jaarlijks rijden vele Nederlanders zuidwaarts richting de zon met hun eigen auto. Vrijheid op reis is immers een goud goed. Als je hartstochtelijk van autorijden houdt is een rit van 20 uur naar het noorden van Portugal een wens die in vervulling gaat. Voor de meeste mensen niet. Twee uur vliegen en vervolgens een auto huren is een veel aantrekkelijker alternatief. Wist je dat iets meer dan een derde van de Nederlanders de afgelopen drie jaar weleens een auto heeft gehuurd in het buitenland?

Toch enigszins verrassend blijkt uit het jaarlijkse trendonderzoek van Sunny Cars dat Portugal op de vijfde plaats staat van de populairste ‘autohuurlanden’. Het noorden van Portugal is in ieder geval niet meteen de meest voor de hand liggende regio om als uitvalsbasis te nemen. Doorgaans zijn de weersomstandigheden wat minder voorspelbaar, is het wat winderiger en komt het kwik lang niet altijd tot hoge waarden. Ook de kustplaatsen zijn niet zo uitbundig als in het zuiden. Dus wat heb je er te zoeken? Nou, redenen genoeg. We geven alvast vier plekken die je niet mag missen.

Porto

De tweede stad van Portugal is ook een echte stad. Het verkeer, de drukte op straat, de toeristen. Je voelt dat Porto leeft. Langs de kades van de Douro in de oude wijk Ribeira krioelt het van het volk. De wijk is één van de hotspots van de stad. Pon Luis I is de beroemde boogbrug die de Douro overspand. Het hoogste niveau ligt op 45 meter. Goed voor een mooi uitzicht. Porto is inderdaad geen vlakke stad. Het is af en toe stevig klimmen in het centrum. De highlights van Porto vind je hier.

De beroemde boogbrug is het uithangbord van Porto

Vanaf de boogbrug heb je een mooi uitzicht over de Douro

De tram en voetgangers hebben toegang tot het bovenste dek

Peneda-Gerês

De rode driehoekige borden waarschuwen al voor loslopend vee. En jawel. Midden op de weg staat een forse koe met indrukwekkende hoorns. Het beest bedenkt zich en doet een stap in de berm. Achteloos kijkt hij achterom. Peneda-Gerês is het enige nationale park van Portugal. Runderen lopen hier vrij rond. Ook wolven komen in het bergachtige natuurgebied voor. De kans dat je een roedel tegen het lijf loopt is overigens vrij klein.

Peneda-Gerês

Schrik niet als je een paar forse koeien tegenkomt

Door de uitgestrektheid en hoogteverschillen is de meest efficiënte manier om het nationale park te verkennen met de auto. Dwars door het gebied lopen een aantal keurig geasfalteerde wegen die de kleine dorpjes met elkaar verbinden. Een leuke route is bijvoorbeeld de lus bij Soaja. Dit schattige dorpje is bekend voor haar eeuwenoude granieten opslagplaatsen voor mais. Als je de weg met aanduiding M530 volgt wordt je getrakteerd op een mooie rit met panoramische uitzichten en een beklimming tot ongeveer 1.500 meter hoogte. Soms rijd je hier letterlijk in de wolken. Binnen een uurtje ben je weer terug in Soaja.

De magazijnen van Soaja worden niet meer gebruikt

Panoramische vergezichten om de haverklap

Soms waan je jezelf in de wolken

Vigo

Voor je het in de gaten hebt ben je de grens al gepasseerd en tuf je door Spanje. De grensovergang bij Valenca is bijna onzichtbaar. Vanaf hier is het een half uurtje rijden naar Vigo, de hoofdstad van Galicië. Een niet zo mooie stad met een industrieel verleden. Maar wel met mooie plekken en gezellige wijken. Samil Beach is zo’n mooie plek. Een geel zandstrand geflankeerd door een keurige wandelboulevard. Een vrijwel altijd aanwezig windje zorgt ervoor dat de temperatuur altijd aangenaam aanvoelt. Ook is die wind verantwoordelijk voor een redelijke golfslag. Voor de wat jongere badgasten zijn daarom publieke zwembaden op de boulevard aangelegd, bewaakt door lifeguards.

In de verte zijn de wijken van Vigo zichtbaar

In het voorjaar heb je het strand nog bijna voor jezelf

Meerdere publieke zwembaden voor kinderen vind je langs de boulevard

Santiago de Compostela

‘You’ve made it, congratulations’. Minstens de helft van de mensen op Praza do Obradioro is uitgerust met een backpack, stevige wandelschoenen en een paar stokken. Ze feliciteren elkaar met het behalen van finish van El Camino de Santiago.
De beroemde wandeltocht eindigt voor de kathedraal van Santiago de Compostela. Slechts een vijfde van de pelgrims die de tocht van minstens 100 kilometer onderneemt doet dat vanuit religieuze overwegingen. Men spreekt liever over spiritueel toerisme. Jezelf tegenkomen en leren kennen onderweg.

Het zicht op de oude binnenstad waarbij de kathedraal een centrale positie inneemt

Op het plein achter de kathedraal is aangenaam rustig

Vanaf de Portugese grens is het zo’n anderhalf uur rijden naar Santiago de Compostela. Het is een compact stadje dat redelijk is ingesteld op het toerisme. De kathedraal, die alweer enkele jaren in de steigers staat, is fraai van binnen. Pelgrims staan in de rij om het beeld van Jakobus te omarmen. Maak een wandeling door oude binnenstad, die in zijn geheel door Unesco als werelderfgoed is aangemerkt.

Bovenop een heuvel is de kathedraal gebouwd

De steen die herinnert aan de vermelding als eerste culturele route in Europa

De Botafumeiro is het grootste wierookvat ter wereld

Praktisch

De wegen in Portugal zijn van uitstekende kwaliteit. Erg druk op de wegen is niet. Met name de snelwegen zijn behoorlijk verlaten. Dit zijn vaak tolwegen. In je huurauto zit een transponder waarmee de tol wordt geregistreerd en betaling naderhand elektronisch plaatsvindt. Erg makkelijk dus, je kunt gewoon doorrijden bij de poortjes. Een huurauto geeft je de ultieme vrijheid om het noorden van Portugal te verkennen. Het openbaar vervoer leent zich hier feitelijk niet voor. Door de rustige en kwalitatief goede wegen is het makkelijk autorijden.

Aeroporto Francisco Sá Carneiro, het internationale vliegveld van Porto dat op zo’n 12 kilometer van het centrum ligt, heeft net als iedere andere luchthaven rijen balies van verschillende autoverhuurbedrijven. Soms uiteenlopende prijzen, vaak onduidelijke voorwaarden. We kozen er daarom voor om de autohuur al in Nederland via Sunny Cars te regelen. Binnen hun lokale netwerk wordt de samenwerking met andere verhuurders gezocht. Het voordeel is dat je op basis van het all-inclusive concept van Sunny Cars weet wat het gaat kosten en ter plekke voor niets hoeft bij te verzekeren. En dat bij onvoorziene omstandigheden, zoals pech onderweg of een ongeval, service vanuit Nederland wordt geboden. Het beheersen van de Portugese taal is immers voor de meesten mensen geen vanzelfsprekend. Onbeperkte kilometers en de mogelijkheid tot grensoverschrijding zijn bovendien ook erg fijn.

Met een shuttle dienst werden we vanaf de terminal naar het wagenpark van de verhuurders gereden, dat een tweetal kilometer verderop ligt. Net te ver om te lopen met bagage. Een paar krabbels later zaten we al op de weg. Inleveren ging een week later en meer dan duizend kilometer verder net zo makkelijk. Dan nog twee uur vliegen en je bent weer thuis. Zo comfortabel kan een fly drive zijn.

De snelweg A3 leidt je naar Spanje

De meeste snelwegen zijn tolwegen

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>