De Hidden Gems van Portugal

Naast Lissabon en Porto herbergt Portugal nog een aantal prachtige, onontdekte steden. Deze zijn veelal goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Benieuwd naar deze hidden gems? De Jong Intra Vakanties vertelt je graag meer over de zes verborgen steden van Portugal.

Sintra

Op slechts op een uur rijden van Lissabon, maar toch een wereld van verschil: koningsstad Sintra. Het magische Unesco-stadje heeft een overweldigend aanbod aan kastelen en paleizen. Bovenop de heuvel ligt het Palacio National de Sintra, waarvan de witte schoorstenen trots boven het stadscentrum van Sintra uittorenen. Het is gebouwd in 1840 en behoort sinds enkele jaren officieel tot één van de zeven wonderen van Portugal. Ook het kleurrijke Penapaleis, het “Castelo dos Mouros” (Morenkasteel) en het mysterieuze “Quinta da Regaleira” -met de magische, 27 meter diepe put- zijn zeer de moeite waard. Vanaf Lissabon rijdt er elk kwartier een trein die je in ongeveer 40 minuten rechtstreeks naar Sintra brengt.

sintra

Palacio da Pena in Sintra

Lagos

Lagos behoort tot de mooiste dorpjes van de Algarve. Het levendige havenstadje was in de 15e eeuw een belangrijk vertrekpunt voor de Portugese ontdekkingsreizen. Lagos stond eeuwen onder Moorse overheersing. De oude stadsmuren doen nog altijd herinneren aan deze turbulente tijd. Al wandelend over de muren geniet je van een fantastisch uitzicht over de Atlantische Oceaan en het Fort Da Ponta Da Bandera. Achter de muren ligt het moderne gedeelte van Lagos. Hier vind je de uitgaansbuurt, waar vele leuke eettentjes en hippe barretjes te vinden zijn.


Lagos in Portugal

Lagos, een levendig havenstadje

Braga

Braga is de oudste stad van Portugal en de meest heilige, ‘het Rome’ van Portugal. “Bracara Augusta” werd meer dan 2000 geleden door keizer Augustus gesticht en ligt op een van de belangrijkste Romeinse verbindingswegen van het Iberisch Schiereiland. Het was immers de bestuurlijke zetel van het keizerrijk. Een kennismaking met de stad Braga in Portugal kan je het gemakkelijkst beginnen in de voetgangerszone op het plein Rossio da Sé. Hier vind je de indrukwekkende kathedraal van Braga en het Museu de Arte Sacra. Directe treinen vanaf Lissabon doen er ongeveer vier uur over, terwijl het vanaf Porto of het nabijgelegen Guimarães met de auto binnen een uur te bereiken is.

Braga

Braga, het Rome van Portugal

Aveiro

Ook de Portugese provinciehoofdstad Aveiro is leuk voor een dagtrip vanuit Porto. Waar Braga wordt vergeleken met Rome, heeft Aveiro veel weg van Venetië. Maar dan zonder hordes toeristen.
De fotogenieke stad ligt aan een van de grootste lagunes van het Iberisch Schiereiland de Ria de Aveiro. In de Middeleeuwen was het een welvarende handelshaven, maar een vloedgolf in 1575 maakte daar resoluut een einde aan. Vele kanalen doorkruisend de stad en de smalle, gekleurde boten maken daar dankbaar gebruik van. Vroeger werden deze boten gebruikt om algen en zeewier uit het water te halen, nu maken de toeristen er tochtjes mee.

Aveiro

Aveiro, het Venetië van Portugal

Coimbra

Coimbra heeft tijdens de middeleeuwen gefungeerd als hoofdstad van Portugal. De stad ligt tussen Lissabon en Porto en is de oudste universiteitsstad van Portugal. Het indrukwekkende universiteitsgebouw is dus absoluut een bezoek waard. Hier meng je je moeiteloos in het studentenleven. De studentenwijk, gelegen op een van de vele heuvels van Coimbra, is voor toeristen door de talloze restaurants, cafés en andere uitgaansgelegenheden ook meteen het leukste gedeelte van de stad. Coimbra werd in 2003 door UNESCO uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van Europa.

Coimbra

Coimbra, de oudste universiteitsstad van Portugal

Evora

Ook Evora heeft een UNESCO onderscheiding, het staat sinds 1986 op de werelderfgoedlijst. Deze onderscheiding dankt de stad aan de vele culturele schatten die het herbergt. Zo vind je er overblijfselen van een Romeinse Diana-tempel uit de 2e eeuw, het “aquaduct van het zilveren water” en een klooster uit de 14e eeuw. Évora is het mooiste voorbeeld van een stad uit de gouden eeuw van Portugal!

Evora

Evora, het mooiste voorbeeld van een stad uit de gouden eeuw van Portugal

Hidden gems Portugal

Weet jij nog meer verborgen pareltjes van steden in Portugal? Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>