Tourism Azores

Toerisme in de Azoren loopt wat stroef. En hoe kan het ook anders? Een locatie die bijna niemand kent, enkel wekelijkse rechtstreekse vluchten in het hoogseizoen, geen enkele haven die diep genoeg is om een cruiseschip te ontvangen en zelfs een naam die bij niemand echt een belletje doet rinkelen. Buiten dan bij dat hogedrukgebied op het weerbericht.

Toerisme in de Azoren

Toch is het zonde. Ik ben ervan overtuigd dat de eilanden meer te bieden hebben dat wij denken. En ik ben daarvan overtuigd omdat ik er zelf ben geweest.

Toerisme in de Azoren

Een kwestie van locatie

Jongeren, zoals jij en ik, kiezen meestal locaties die dichtbij liggen en op budget. Op die manier zie je veel mooie landen, maar ben je ook wat beperkt. Terwijl dat helemaal niet nodig is. De Azoren zijn een toplocatie, die, als ze maar wat bekender waren, overspoeld zouden worden door backpackers die de in onze ogen tropische natuur willen verkennen.

En waarom ook niet? In het hoogseizoen neemt een rechtstreekse vlucht van Jetair je van Zaventem naar Ponta Delgada op het eiland São Miguel. Het komende hoogseizoen wordt de wekelijkse vlucht zelfs vermeerderd naar twee vluchten per week.

Tussen de eilanden zelf gaan er dagelijks vluchten en regelmatig ferry’s. De binnenlandse vluchten zijn uiteraard comfortabeler en sneller dan de ferry’s.

Op de eilanden zelf kan je kiezen tussen de meest chique en uitgebreide logementen en een simpele tent. Wildkamperen is toegestaan in de Azoren, zolang je de bewoners en het rondlopende vee niet stoort. Op verschillende plaatsen vind je zelfs ommuurde tuintjes met tafels, stoelen en zelfs barbecues die vrij zijn te gebruiken voor iedereen.

En hoewel de toeristische plekken even duur kunnen zijn als wij hier gewend zijn, zijn de kleine restaurantjes en patissiers onontdekte parels, waar je voor een paar euro lekker kan eten. De quiche met ananas, ham en maïs in het bijzonder is om duimen en vingers bij af te likken.

Toerisme in de Azoren

Misschien is het het weer dat reizigers afschrikt. Wind en regen hebben in onze contreien nu niet bepaald een goede klank, dat is waar. Maar de Azoren geven een geheel eigen betekenis aan deze termen. Een warme bries die de golven doet kabbelen en je haar doet kroezelen, dat is wat zij wind noemen. Een zachte regenval, even warm als een douche thuis, is wat zij een regenbui noemen. Laat ik je wat zeggen: geen van beide maakt veel indruk op ons, die koude en harde winters gewend zijn. Geen van beide is indrukwekkend genoeg om ons reizigers tegen te houden.

Maar wat is nu het meest bijzonder? Wat maakt de Azoren zo interessant? Ze zijn voor ons nog onontdekt gebied. Er is genoeg om te ontdekken en te blijven ontdekken, elke dag opnieuw. En dat zou genoeg moeten zijn om elke nieuwsgierige reiziger te lokken.

Lotte
  1. Hallo!

    Ik ben momenteel een vakantie aan het boeken met een vriendin, naar de Azoren. Als studenten beschikken wij niet over een immens budget dus zijn wij opzoek naar informatie omtrent kamperen op de Azoren. Alsook de Azoren in het algemeen. In eerste plaats hebben wij voor deze eilandengroep gekozen omdat er zo’n grote kans is op het spotten van walvissen. Dat is dus ons doel: walvissen spotten. Wij zouden er een week à twee weken vertoeven. Dat eilandhoppen, is dat duur? Het lijkt me toch niet goedkoop om elke keer het vliegtuig te moeten nemen voor naar een ander eiland te gaan? Is het mogelijk om voor minder dan € 1000 een tweeweekse trip te ondernemen naar daar? Veel vragen waar je hopelijk wel wat antwoorden op hebt 🙂

    Vriendelijke groetjes,

    Sara

  2. Hoi Sara,

    Als je een vlucht boekt naar Terceira en vanaf São Miguel terugvliegt naar Amsterdam of Brussel, dan kan je met twee binnenlandse vluchten en twee keer varen in korte tijd al vijf van de negen eilanden bezoeken. Van São Jorge kan je namelijk met de pont naar Pico en Faial.

    Een dergelijke reis wordt aangeboden door Kras met een vlucht van Amsterdam naar Terceira, een binnenlandse vlucht van Terceira naar Faial, een boottocht van Faial naar São Jorge en van São Jorge naar Pico, en weer een vlucht van Pico naar São Miguel en later naar Amsterdam. Deze reis is compleet met hotel en vervoer te boeken voor ongeveer € 1000, maar daar komt dan nog wel je zakgeld bij.

    Je kan ook alleen een retourticket naar de Azoren boeken, bijvoorbeeld naar São Jorge, Pico, Horta op Faial of Ponta Delgada op São Miguel, en vanaf daar met de boot overvaren naar de omliggende eilanden. De ferry is een uitstekend en goedkoop alternatief voor de binnenlandse vluchten.

    Er is een regelmatige verbinding tussen São Miguel en de meeste andere eilanden, net als tussen de eilanden Faial, Pico en São Jorge, en tussen Terceira en Graciosa. De ferrydiensten naar Flores en Corvo zijn minder goed.

    Een retourticket kost je dan misschien 300 à 350 euro, en op die manier kan je wat meer lowbudget eilandhoppen. Lijkt me zeker de moeite waard!

  3. Lotte Wildiers zegt:

    Dag Sara!

    Met de informatie van Dionne kan je al heel ver geraken.

    Je kan de Azoren op een heerlijke manier leren kennen als backpacker. Je mag er immers vrij kamperen. Dat wil zeggen: op openbaar terrein, zonder dat je daarbij de natuur, het vee of de inwoners stoort. Je kan ook niet kamperen in beschermde natuurgebieden.

    Je houdt er best wel rekening mee dat, hoewel lekker warm, de Azoren vochtiger zijn dan wij gewend zijn. Zorg dat je een goede, waterdichte tent hebt en materiaal om je kledij en rugzak tegen het vocht te beschermen. Zowel overdag als tijdens de nachten is de temperatuur heerlijk zacht. Je moet je dus eerder tegen het vocht dan tegen de koude beschermen.

    De Azoren zijn dé plaats om walvissen te spotten. Elk eiland heeft tientallen grote en kleine bedrijfjes die met boten en rubberbootjes de zee op gaan in de hoop walvissen te spotten. Je vindt ze het gemakkelijkste in de bekendere havens, maar zelfs bij de kleinere havens is er altijd een kans dat je iemand vindt die met je op zee wil gaan.

    Op de Azoren zelf liggen de prijzen wat lager dan in België en Nederland. Tenminste, als je de toeristische gebieden achter je laat en bij de plaatselijke handelaars aankoopt. Je hebt voor amper enkele euro’s goed gegeten.

    De eilanden hebben een eigen vliegmaatschappij, die SATA air Acores heet. Je kan op hun website even kijken of de prijzen voor de binnenlandse vluchten binnen jouw budget liggen.

    Groetjes,
    Lotte

  4. Tanja zegt:

    Indien je naar de Azoren wilt kan je met Ryanair naar Potugal vliegen vanaf Eindhoven, Weeze, Brussel enz naar Porto of Lissabon . Vanaf daar kan je vliegen naar Ponta delgado. In dat geval ben je in september aanstaande ongeveer 140 euro voor een retourtje kwijt. Op booking,com kan je voor ongeveer 50 euro per dag een appartement huren voor vier personen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>