Serene rust in het noorden van Portugal

Vriendelijk steekt hij zijn hand op als hij weer langs komt rijden, op weg naar de wijngaarden. Het groene tractortje pruttelt wat. Met een grote ronde hoed op zijn hoofd en een mondkapje voor lijkt hij niet echt op een traditioneel Portugees boertje.

Van ruïne naar droomhuis

Hij is echter de enige levendige ziel die doorgaans op een dag in een straal van 500 meter rondom het statige landhuis begeeft. En de vriendelijke moederhond die wat door de buurt kuiert, op zoek naar een aai over haar kop. Zo druk en levendig als het zuiden van Portugal is, zo rustig is het noordelijke deel van het land. Authentieke dorpjes langs verlaten kronkelende wegen. Bijna onontdekt. Santa Cruz do Lima is zo’n pittoresk dorp. Meer dan een handjevol huizen zijn er niet. De kerk ligt zelfs een dorpje verderop. In een oase van rust, omringd door ruïnes van wat voorheen huizen waren aan de ene zijde en een wijngaarde aan de andere zijde, ligt Casa do Alpendre. Ooit was dit ook een verlaten en uitgeleefde stapel stenen met een lekkend dak verstopt achter metershoog gras. Na een grondige verbouwing is een bouwval omgetoverd tot een comfortabele villa dat onderdak aan zes personen biedt. Vanzelfsprekend ontbreekt een zwembad niet. Via Belvilla is dit mooie verblijf te boeken.

Casa do Alpendre

Een heerlijk huis temidden van de stilte

Casa do Alpendre

Bij zomers weer is het goed toeven

Casa do Alpendre

Het huis wordt omringd door wijngaarden

Lawaai

De zonsopgang achter de bergen is wonderschoon. Boven de wijnstokken kleurt de hemel tijdens de dageraad vertrouwd oranje. In de verte is, tussen het gezang van de vogels door, een ruis hoorbaar. Het blijkt het snelstromende water van de rivier de Lima te zijn. Langs de oever van de rivier ligt de ecovia, een kilometerslang onverhard pad voor wandelaars of fietsers dat de dorpjes met elkaar verbindt. Vaak zo goed als verlaten.

zonsopgang achter de bergen

De moeite waard om vroeg voor op te staan

De Lima

De Lima kent een sterke stroming

De oevers van de Lima

Langs de oevers van de rivier vind je mooie plekjes

Gemoedelijk

Ponte de Lima is de grootste kern in de omgeving en één van de oudste plaatsjes van Portugal. Op een uurtje van Porto. De naam is ontleend aan de Romaanse brug die de rivier Lima overspant. Een deel van de drooggevallen rivierbedding wordt gebruikt als provisorische parkeerplaats. Het gemoedelijke stadje, waar genoeg restaurantjes en knusse winkeltjes in de smalle straatjes zitten verstopt, is aardig populair en opvallend levendig. Na zevenen stromen de vele eetgelegenheden langzamerhand vol. Het prijsniveau van restaurants is naar Nederlandse maatstaf relatief laag. Als de verlichting van de Romaanse brug na de invallende duisternis wordt ingeschakeld, wordt het beeld van een aantrekkelijk middeleeuws stadje nog maar eens bevestigd.

Ponte de Lima

De brug waaraan Ponte de Lima haar naam te danken heeft

Ponte de Lima

Ponte de Lima is een lieflijk stadje

Ponte de Lima

Vaak is het nog best druk in het stadje

Ponte de Lima

De Lima leent zich prima voor watersport

Uitvalsbasis

Ruimte en rust biedt het noorden van Portugal. Ponte de Lima ligt vrij centraal in dit gebied. En toch is er genoeg te doen. Steden zoals Porto en Braga zijn binnen een uur te bereiken. De grens met Spanje is slechts een half uurtje. Het dichtstbijzijnde kustplaatsje Viana do Castelo ligt op twintig autominuten. Meer over de mogelijkheden om deze regio per auto te verkennen lees je hier. Andere bijzondere accomodaties in het noorden van Portugal vind je bij Belvilla.

Jos

Jos verkent graag nieuwe plekken, landen en culturen, om vervolgens zijn ervaringen te delen. Hij heeft een lichte voorkeur voor het westelijk halfrond, maar wil de hele wereld zien, onder het motto; ‘the world is my playground’.
Jos

Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>