Avontuur zó over de grens

Boottochten over de Amazone, op safari in Afrika of duiken in Australië: jong en oud lijkt tegenwoordig steeds verder te gaan om het avontuur op te zoeken. Geef ze eens ongelijk, de wereld is immers groots en beeldschoon. Maar voor avontuur en natuur in het buitenland hoef je het niet eens zo ver te zoeken, zo lang je maar weet je heen moet.

In tijden van Instagram, Youtube en Facebook word je er soms wel eens zwaarmoedig van. Vrienden op Facebook die hun baan opzeggen, een camper in Australië kopen en een jaar de wilde natuur intrekken. Kinderen van die na hun middelbareschooltijd een tussenjaar nemen en heel Zuid-Amerika door struinen. Pensionado’s die gaan wandelen in de Himalaya. Avonturen in de puurste zin van het woord, maar ook dure operaties, die veel voorbereiding vereisen en die, als je aan een baan of gezin bent gebonden, ook niet zomaar eventjes gerealiseerd kunnen worden.

Maui Iao Needle

Je kunt uren door Instagram scrollen en de ene foto is al even jaloersmakend als de andere

Met autohuur, een tentje en een slaapzak vind je avontuur

Gelukkig ligt het avontuur om de hoek. Toegegeven, in Nederland is los van wat kleinschalige -overigens schitterende- natuur, niet veel nieuws te ontdekken en te doen, maar over de grens is er nog genoeg (wilde) natuur te vinden. Natuur die bereikbaar is, betaalbaar en dus haalbaar als avontuur op de korte termijn. Maar los van de bestemming, begint elk avontuur met de voorbereiding. Overigens is de definitie van termijn een persoonlijke, maar wie kijkt naar de reizen naar verre oorden die we hierboven noemden, vinden we natuur en kamperen -ook vanwege het budget– hier onder vallen.


Transport en slaapplek zijn de eerste twee obstakels die je tegenkomt als je op avontuur wilt. Maar in plaats van te denken in obstakels, moet je hier denken in oplossingen. We beginnen met transport: huur een auto. Bezoek de website goedkoperautohuur.nl voor een huurauto voor een voordelige prijs. Leen of koop vervolgens kampeerspullen, en je bent klaar voor je avontuur. Nu is het tijd voor de mogelijke bestemmingen.

Avontuur om de hoek

In Duitsland kan je naar het Kellerwald. Dit is een schitterend, bosrijk gebied dat op zo’n twee uur rijden van de grens ligt, waar je volledig kan opgaan in de rijke natuur en waar je dagen kan ronddolen zonder iemand tegen te komen. Het is er niet heel toeristisch, wat opmerkelijk is gezien de schoonheid van het gebied, en daardoor zou je het zelfs onontdekt gebied kunnen noemen voor avonturiers. En het mooiste is dat je er heerlijk kan kamperen, vlak over de grens. En dat terwijl kamperen in de natuur in Nederland soms een hele opgave lijkt.

België wordt richting de Franse grens steeds wilder wat betreft de natuur en je hebt er een aantal gebieden waar weinig mensen wonen, haast geen mensen komen en waar je daardoor enorm kan genieten van de natuur zonder die natuur met veel anderen te hoeven delen. Een uitstekend voorbeeld is de Centrale Ardennen, waar je nog steeds kan lopen en kamperen in de “bergen” zonder iemand tegen te komen.

Na een klein uur wandelen heb je prachtig uitzicht over de camping

In het hart van de Belgische Ardennen zit je midden in de prachtige natuur

Avontuur zó over de grens

Wie denkt aan wandelen in het Verenigd Koninkrijk denkt al snel aan de Schotse Hooglanden of aan Ierland, maar Engeland zelf leent zich ook uitstekend voor lange wandeltochten. Sterker nog, wandelen is zo’n onderdeel van de Engelse cultuur dat als er een wandelpad over je landgoed loopt, je dat verplicht moet openhouden. Zo kan het zijn dat je door de tuin van Madonna of Elton John loopt! Uiteraard zijn dat soort paden ook gelijk de populairdere paden, dus als je gaat voor avontuur, en weinig mensen wilt tegenkomen, zijn de wandelingen langs de kust (coast-to-coast-trails in het Engels) een echte aanrader.

Echte bergen en wilde natuur kom je natuurlijk tegen in Frankrijk en in Spanje. Dit is gelijk een stukje verder rijden, maar aan de andere kant heb je dan wel echt de natuur en het avontuur waar je naar op zoek bent. De Pyreneeën zijn populaire bergen voor wandelaars en als je naar bergen in de buurt wilt waar niet veel mensen zijn, zou je kunnen denken aan wandelen en kamperen in Picos de Europa, in het noorden van Spanje, omdat het daar minder toeristisch is en omdat het relatief dichterbij – hoewel je onderweg waarschijnlijk alsnog een keer moet stoppen. Waarschijnlijk is het juist dankzij de Pyreneeën, die fungeren als een soort bliksemafleider voor toeristen, dat het hier zo rustig is.

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>