De woorden ‘lente' en ‘Spanje' associëren we meestal met zon, t-shirts en korte broeken. Op het vliegveld in Bilbao staat iedereen ons vreemd aan te kijken als we de volgepakte backpack en sneeuwschoenen van de bagageband halen. Het lijkt alsof we in het verkeerde vliegtuig zijn gestapt, maar niets is minder waar. Onze bestemming ligt 200 kilometer ten westen van Bilbao, het onbekende natuurgebied Picos de Europa.

Van zeeniveau naar besneeuwde toppen

Picos de Europa kenmerkt zich door gigantische hoogteverschillen. Het hoogste punt, Torre Cerredo, ligt op 2.648 meter terwijl het laagste punt met 75 meter zich bijna op zeeniveau bevindt. Dit zorgt voor enorm steile hellingen waar het bijna onmogelijk is om een meter vlakke grond te vinden. Op zich is dat geen probleem want kamperen is niet toegestaan binnen de grenzen van het natuurreservaat. De verschillende rangers rijden hele dagen rond zodat iedereen de regels respecteert. Buiten de zomer is het echter geen probleem om de rangers te vermijden en de tent op te zetten op een verscholen plek.

Een tent vol vorst met zicht op de besneeuwde toppen

Een tent vol vorst met zicht op de besneeuwde toppen

Doordat het natuurreservaat tegen de Atlantische oceaan ligt, vormt het een natuurlijke barrière voor de wolken die uit de zee opstijgen. Het gevolg is wisselvallig weer met een, voor Spaanse begrippen, grote kans op regen. Het ene moment beperken de wolken het zicht op de bergen terwijl je minuten later zwetend in de zon kan rondwandelen. De natuur geniet van dit klimaat en creëert een weelderige flora en fauna die enkele bijzondere dieren huisvest. De bruine beer, de wolf en de lammergier zijn enkele van de bedreigde diersoorten die er leven, al is de kans klein dat je ze kan zien.

Bezoekers, welkom!

In Spanje is Picos de Europa een van de bekendste natuurparken en daar zijn verschillende redenen voor. Er loopt een uitgestrekt en perfect bewegwijzerd wandelnetwerk door het reservaat. Wie meer uitleg wil over het park, kan terecht bij een van de drie hypermoderne bezoekerscentra waar je gemakkelijk een uur langs de diverse tentoonstellingen en animaties dwaalt.

Ook binnen het park is alles voorzien op bezoekers. Zo is er in Bulnes en Fuente Dé een gondellift voor mensen die snel de grote hoogteverschillen willen overbruggen. De dorpjes in het park leven volledig op het toerisme met pensions, restaurantjes en artisanale producten. Buiten het toeristische seizoen liggen ze er droevig en verlaten bij, alleen opgevrolijkt door het gerinkel van de koebellen.

De idyllische meren van Covadonga

De idyllische meren van Covadonga

Wie hoger in de bergen wil slapen, kan terecht bij verschillende berghutten (refugio’s). Een aantal is zelfs het hele jaar geopend, terwijl andere hutten pas vanaf 1 mei de deuren openen. Ze beschikken wel allemaal over een noodhut als de refugio zelf gesloten is. Buiten het seizoen kan reserveren handig zijn zodat ze zorgen dat de hut bemand is en je er kan eten. In de zomermaanden kan het druk zijn en is reserveren zeker nodig. Heel wat informatie over de hutten vind je op de volgende website: http://www.thepicosdeeuropa.com/national-park/huts-refuges

Uitdagend sporten

Picos de Europa is een paradijs voor de avontuurlijke mens. De steile bergwanden zijn een uitdaging voor bergbeklimmers, met de Naranjo de Bulnes als mooiste berg. Maar ook de gewone wandelaar krijgt voldoende adrenaline van het steile klauteren en het wandelen over de smalle paadjes langs diepe kloven. Tot en met eind april heb je minimaal sneeuwschoenen nodig om boven 1.800 meter te wandelen. Stijgijzers en touwen zijn nodig als je alle routes wil wandelen door de sneeuw.

Met sneeuwschoenen over de hoogste toppen

Met sneeuwschoenen over de hoogste toppen

Voor tourskiërs is het reservaat een unieke uitdaging. Ongerepte witte hellingen, steile beklimmingen en lange afdalingen doen elke skiër dromen. Iets minder hoog leven de trailrunners zich uit op de puinhellingen en rotspaadjes. Er zijn zelfs enkele ultraruns die tot de zwaardere ter wereld behoren. Als die extreme sporten te uitdagend zijn, kan je kiezen voor een wandeling in de lagere delen. Een van de allermooiste wandelingen loopt door een diepe kloof waar het pad uitgehakt is in de rotsen. Zelfs de stoerste man zal toch wat dichter tegen de rotswand wandelen als hij de gierende wind voelt die je zachtjes naar het kolkende water enkele honderden meters lager trekt.

De wondermooie Ruta del Cares door de uitgekapte rotsen

De wondermooie Ruta del Cares door de uitgekapte rotsen

Jouw volgende reis?

Picos de Europa is het makkelijkst te bereiken vanuit Bilbao of Santander. Met een huurauto of het openbaar vervoer sta je binnen enkele uren aan de rand van het park. Als beloning kan je op de terugreis een citytrip in Bilbao meenemen om zo de actieve vakantie af te sluiten.

De beste periode om te reizen hangt af van de sporten die je wil doen. Tot eind april ligt er vaak genoeg sneeuw om te tourskiën en uitdagende hikes over de besneeuwde toppen te maken. Overdag is de zon dan al sterk genoeg zodat je zelfs in t-shirt door de sneeuw loopt. Als je alleen met de wandelschoenen en rugzak op pad wil, is de periode van mei tot oktober het best aan te raden. De hoog gelegen wandelpaden zijn dan bereikbaar en alle refugio’s zijn geopend. Kortom, Picos de Europa biedt heel het jaar alpiene uitdagingen voor iedereen die graag de ruige natuur in trekt.

Tekst en foto’s: Olivier van Herck

Martijn
  1. Ben er ook zelf geweest, maar dan in het voorjaar. Dan is het ook erg mooi daar…alles in bloei en heerlijk wandelen!

    • Dat kan ik mij helemaal voorstellen! In de lagere delen, kwamen de eerste bloempjes al uit het gras piepen. Volgende keer ga ik een maand later 🙂

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>