Lenggries: dorp op de grens

Er zijn zo van die dorpjes die je op je reizen passeert, waarvan je eerst denkt: ha, een typisch dorpje zonder bijzonderheden. Maar als je dan wat langer rondloopt tussen de huizen, merk je kleine dingen op. Historische gebouwen, kleine details die een doodnormale plaats buitengewoon maken. Lenggries was zo’n dorpje voor mij.

Lenggries was een van de vijf stops die ik zou maken tijdens mijn doortocht door Beieren en Oostenrijk, begin juni. Het ligt in Zuid-Duitsland, tegen de grens van Oostenrijk, bij een steenweg. Het dorp werd genaamd naar het kiezelbed waar de rivier Isar door stroomt.

De Brauneck

Lenggries ligt aan de voet van de berg Brauneck. Met zijn 1.500 meter hoogte, vormt hij een natuurlijk uitzichtpunt naar de nabij liggende Alpen. Als het goed weer is, tenminste. Bij mijn bezoekje hing er een zeldzaam dikke, natte mist over de bergen, die het zicht belemmerde en mij helemaal doorweekte.

Mist gaf mijn bezoek aan de Brauneck een aparte kwaliteit.

Mist gaf mijn bezoek aan de Brauneck een aparte kwaliteit

Toch, ook met het ruwe weer zag ik heel wat op de Brauneck. Salamanders, die enkel tevoorschijn komen met slecht weer, en alpenbloemen die zich dapper overeind hielden in de gestage regenval. Mijn gids, Hubert, ontwikkelde een bloemengids, met een gps systeem. Je volgt de gps naar de plaats waar zeldzame bloemen groeien, en vormt zo je eigen wandeling. Met helder weer loop je zelfs de kans gemzen of steenbokken te zien!

Met de papieren gids en het gps systeem leer je alpenbloemen vinden en herkennen!

Met de papieren gids en het gps systeem leer je alpenbloemen vinden en herkennen!

Beschilderde Schedels

Het idyllische centrum van Lenggries is een verzameling oude en nieuwe huizen. Veel van hen dragen de typische muurschilderingen, die op hun eigen manier de geschiedenis van het dorp uitbeelden. Maar kijk je daarlangs, dan zie je ook de oude hoeves, de biertuin en de herberg Altwirt, die vroeger ook dienst deed als ruimte voor belangrijke besprekingen. Oud gebruik zegt immers dat een afspraak letterlijk beklonken moet worden met wijn!

Maar wat ik het interessantste vond, waren wellicht de beschilderde schedels. Immers, in sommige delen van Beieren en Oostenrijk, werden de botten van overleden geliefden na een begraving van enkele jaren weer opgegraven. De familie van de overledene, vaak de weduwe of weduwnaar, beschilderde dan met veel zorg de schedel, waarna die werd bijgezet in een nis in de kerk. Op de schedels lees je vaak de naam van de overledene, gesierd met crucifixen, bloemen en palmbladeren.

De schedels werden beschilderd met namen, jaartallen, bloemen en palmbladeren.

De schedels werden beschilderd met namen, jaartallen, bloemen en palmbladeren

Minstens even macaber, maar ook erg grappig is het verhaal van de vrouwen van Lenggries, die de Zwitserse bezetters verjoegen door zich als geesten te verkleden en op het kerkhof te wachten tot de soldaten dicht genoeg kwamen om hen de stuipen op het lijf te jagen. Het dorp was gered door de moed en vindingrijkheid van de vrouwen, en het feit dat de soldaten bang waren van geesten.

Praktische Tips

Reis je naar Beieren of Oostenrijk, is het zeker de moeite om een dag of twee halt te houden in Lenggries. En niet alleen vanwege de uiterst schone lucht. Ook voor een ontspannende midweek is er meer dan genoeg te doen in het dorp. Logeer in de Altwirt en geniet van hun gastvrijheid en huiselijke keuken. Trek eropuit voor een dagwandeling op de Brauneck, of geniet van rotsklimmen of het klimparkoers in het adrenalinepark.

Gaan klimmen in het adrenalinepark is niet gemakkelijk! Maar leuk!

Gaan klimmen in het adrenalinepark is niet gemakkelijk! Maar leuk!

Ik kan je in het bijzonder aanraden om  gebruik te maken van hun gastenkaart, die je korting geeft op bijna alle activiteiten, en die je gewoon kan krijgen bij de VVV. Ook de gps en gids voor de bloemenwandeling kan je er vinden. Neem ook zeker de tijd om deel te nemen aan het dorpsleven. Op zondag bezoekt iedereen de kerk, gekleed in lokale klederdracht. Erg mooi om te zien. Je hoeft niet altijd ver te reizen om een andere cultuur te beleven!

Dorst na een dagje klimmen, wandelen en cultuur? Dan drink je er eentje in de biertuin.

Dorst na een dagje klimmen, wandelen en cultuur? Dan drink je er eentje in de biertuin

Bewaren

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>