Op avontuur in Lagos

Lagos, een prachtige havenstad met een ruwe kustlijn die je al wandelend of met de kajak kunt ontdekken. Hoe zie jij Ponta da Piedade het liefst?

Een mooie wandeling

Lagos is een kleine havenstad in het zuiden van Portugal. Er is een redelijk grote haven met daarrond winkeltjes en restaurants. Als je verder doorloopt naar het binnenland kom je bij een grote stadswal met verschillende torens erop. De Ponta da Bandeira is een soort burcht bij de haven waar je op kunt en van waar je een prachtig uitzicht hebt op de rotsen en grotten langs de kust.

De stad zelf heeft een nieuw deel en een oud deel met mooie pleinen, kerken en het slavernijmuseum. Als je liever wat gaat winkelen, zijn er genoeg straatjes om door te slenteren. De souvenirs die het meeste opvallen, zijn kurk en de beschilderde schaaltjes. Kurk gebruiken ze in plaats van leer om portemonnee’s, petten en tassen te maken. De schaaltjes worden met de hand beschilderd en zijn een mooi zuiders aandenken.

winkelstraatje Lagos

Een van de winkelstraatjes in Lagos

Als je van een stevige wandeling houdt, is het zeker de moeite naar boven te lopen naar Ponta da Piedade! Het is een heel eind wandelen, maar het staat netjes aangegeven met bordjes dus je kunt niet verdwalen. Ponta da Piedade is een uitkijkpunt over grotten en rotsen in de zee. Het is een plaatje recht uit de boekjes! Je kunt met een trap helemaal naar beneden lopen voor het beste uitzicht, maar onthoud wel dat je ook nog terug naar boven moet.

Ponta da Piedade

Ponta da Piedade

Naast een prachtig uitzicht, zijn er ook verschillende kleine stranden tussen de rotsen die je kunt bereiken via verschillende trappen. De stranden zijn vooral gekend door de lokale bevolking en dus rustiger dan de grote toeristische stranden. Zo kun je even ontsnappen aan de drukte.

Kajak tour

Als je niet zo houdt van wandelen en liever wat meer avontuur wil, kan je een kajak tour doen op zee. In de haven staan verschillende kraampjes met tours waar je uit kunt kiezen. Je ziet bij bijna alle tours hetzelfde, het is dus gewoon even zoeken naar een goede deal.

Je start vanaf een strand bij het centrum en vaart onder begeleiding langs de kust. Onderweg krijg je uitleg over de stranden, speciale rotsen en grotten die je tegenkomt. Je vaart op een rustig tempo helemaal tot het einde, de Ponta da Piedade. Daar vaar je tussen de rotsen, onder rotsen en door grotten. Je hoeft niet per se ervaren te zijn om mee te kunnen, maar het is wel handig als je al eens hebt gekajakt.

kajakken Lagos

Kajakken onder de rotsen

kustlijn Lagos

De prachtige kustlijn van Lagos

Op de terugweg stop je op een strandje waar je enkel via het water bij kan en daar kunnen de mensen die willen wat snorkelen. Er zijn mooie en grote vissen te zien, maar niet veel koraal en de rotsen in het water zijn vrij kaal. Na een half uurtje kruip je terug in de boot, klik je je vast aan een andere kajak en wordt iedereen op een rijtje terug naar de haven getrokken. Zo kan je nog eens optimaal genieten van de kust zonder zelf te hoeven peddelen.

Dus wat zou jij doen, zou je een lange wandeling maken en het mooie uitzicht bewonderen of ervaar je liever alles vanaf het water?

Tekst en foto’s: Eveline Hagenbeek

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Prachtig! Wij denken erover om in mei naar Portugal te gaan. Met de kids naar Lissabon, wandelen en daarna in Cascais (als ik het goed schrijf) gaan windsurfen. Vervolgens het zuiden bekijken, het lijkt mij prachtig. Ik zou dus en wandelen en het water opgaan.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>