Op avontuur in Noorwegen

Noorwegen, een plek die al een tijdje op mijn to-visit list stond om te gaan ontdekken en dan vooral voor de prachtige natuur. En na het lezen van dit artikel ga jij hem er ook zeker weten opzetten. Ik was uitgenodigd door Visit Norway om vier dagen lang de Noorse lucht te mogen ademen, het heerlijke eten te mogen proeven en de natuur te mogen ontdekken. En dat laatste heb ik zeker gedaan! Nog geen anderhalf uur vliegen en je bent er. Dus, ga je mee?

Wij bezoeken in vier dagen tijd drie steden. Bergen, Haugesund en Stavanger. Bergen is een levendige stad waar de zee en de natuur altijd dichtbij is. Ook een stad met heerlijk eten. Tip: ga naar Matbørsen, een soort foodhal. Sla alleen de walvisworst over. Al ben ik geen liefhebber van vis, het eten in Noorwegen was ook heerlijk voor mij. Er is genoeg anders lekkers te krijgen dus bereid je voor!

We rijden van Bergen naar de ferry die richting Haugesund gaat. Tussen de hoge bergen en langs het water waar je de zon op ziet glinsteren. Ik bedenk mij op dit moment dat ik nog nooit zoveel groen in mijn leven heb gezien. De prachtige natuur hier in Noorwegen is onbeschrijfelijk, iets wat je met je eigen ogen gezien moet hebben en dan vooral het uitzicht vanaf de ferry.

ferry noorwegen

Het prachtige uitzicht vanaf de ferry

reishonger ferry noorwegen

groen noorwegen

Zoveel groen!

RIB boat & Avaldness

Eenmaal aangekomen in Haugesund -wat ik zelf niet een heel interessant stadje vind- staat ons een spannend, nattig, avontuur te wachten. We gaan namelijk over zee sjezen, met een RIB boat die ons over de Noorse wateren naar het typische Vikingdorpje Avaldsnes brengt. Echt een MUST DO! We worden flink ingepakt, alsof we flinke klappen zullen krijgen. De avontuurlijke bui die ik heb verandert in zenuwkriebels in mijn buik. We sjezen over de golven en tussendoor geniet ik van de Noorse natuur. Al ben je wel druk bezig jezelf op te vangen als er een mega golf aan komt. Eeeeeeecht een geweldige ervaring. Aanrader!

rib boat haugesund

Ready to go!

reishonger vlogger lisa kolster noorwegen

Been there, done that!

Uiteindelijk stopt de RIB boat in Avaldness. Ik heb nog nooit eerder zo’n Vikingdorp gezien en vind het toch wel een spektakel. We krijgen een rondleiding over het dorpje en uiteindelijk belanden wij in een zelf gebouwde hut. Kampvuurtje, bier en wat Noorse hapjes en een Viking die spontaan begint te zingen, wat prachtig klinkt.

avaldness

Het typische Vikingdorpje Avaldsnes

Eten bij een vuurtoren in Haugesund

Eén van mijn hoogtepunten van deze trip, letterlijk en figuurlijk, is het dineren bij een vuurtoren. De eigenaar van dit hotel (ja hotel! Je kan echt slapen in de vuurtoren, wel €350 per nacht) maakt al het eten vers en zelf. Het is alsof je bij je familie over de vloer komt met kerst. Het eten is overigens heerlijk.

Høgevarde lighthouse

Høgevarde lighthouse

Cruise door de Lysefjord

Uiteindelijk komen wij in Stavanger aan. En hier maken wij een andere boottocht die ik je zeker kan aanraden. Namelijk de cruise die je in drie uur rondvaart door de fjorden. Deze cruise vertrekt vanuit de haven in Stavanger. Deze boottour is een stuk rustiger dan de RIB boat, maar alsnog een heel avontuur! Je vaart door de prachtige fjorden en komt langs de Vagebond’s Cave, Pulpit Rock (Preikestolen) en de prachtige waterval Hengjane Falls. Een geweldige tour die overigens ook te combineren valt met de hike in Preikestolen.

vagebonds cave

De Vagebonds Cave

hengjane waterval

Hengjane Waterval

hengjane falls

Hengjane Falls

cruise lysefjord

Cruise Lysefjord

Eten bij Tommy Raanti’s Tango

Hoewel natuur en outdoor in Stavanger voor mij een top 1 activiteit is, kun je er ook terecht voor uitstekende restaurants en heerlijk eten. Tommy Raanti’s Tango ligt in de gezellige haven van Stavanger. Het is een van de beste restaurants. Je krijgt heel veel gangen in kleine porties. Ik zelf ben de tel kwijt geraakt, maar de foto’s zullen voor zich spreken.

Hike naar Preikestolen

En dan de hike waar ik de gehele trip al naar uit kijk, Preikestolen! Dit uitzichtpunt is een van de meeste beroemde natuurpunten in Noorwegen en geliefd bij menigeen voor de mooiste foto momentjes. Om 05:30 vertrekken wij naar Preikestolen. Tip: ga er vroeg heen! Zo voorkom je namelijk de drukte op de route. Preikestolen is een klif op 605 meter hoogte die boven de Lysefjord uitsteekt. Je moet er wel moeite voor doen om bij het uitzichtpunt te komen. Tien kilometer hiken door de prachtige natuur, wat een straf! Deze hele klim naar boven is een groot avontuur. Tussendoor drink je water uit watervallen, moet je oppassen dat je niet uitglijdt en breekt het zweet je uit. Je vergeet soms om je heen te kijken, terwijl je het volgende moment weer met ongeloof om je heen staat te staren. De uitzichten die je tegenkomt zijn adembenemend. Ik heb ontzettend veel momenten gehad waarop ik mijzelf even kneep en bedacht hoe mooi het hier was. Kippenvel!

noorwegen hiken

Even een pauze met een adembenemend uitzicht

hike preikestolen

En weer door!

Eenmaal boven aangekomen krijg je weer zo’n moment alleen komt deze 100 x harder binnen. Daarbij kreeg ik ook een mega trots gevoel van binnen. Het uitzicht vanaf Preikestolen is ge-wel-dig. Het voelt alsof je op het puntje van de wereld staat. Het is niet de beschrijven dus ik zou zeggen, bekijk de foto’s en beoordeel zelf!

preikestolen lysefjord

Made it! Preikestolen Lysefjord

avontuur in Noorwegen

605 meter hoogte!

pictureperfect preikestolen

Geniet van het uitzicht over Lysefjord

on top of the world

On top of the world!

Na de hike vliegen wij weer terug naar Nederland. Binnen anderhalf uur ben je weer geland op Schiphol. Of ik ooit weer terug zou gaan naar Noorwegen? Hell yes, het is zo ontzettend dichtbij en je belandt in één groot avontuur als je daar bent.

Heb jij Noorwegen op je lijstje gezet? Voor meer informatie kun je kijken op visitnorway.com of fjordnorway.com.

Tekst en foto’s: Lisa Kolster

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>