6 tips voor Toscane

Toscane is een ideale vakantiebestemming. Er is zon, prachtige natuur, goede wijn en er zijn veel historische steden. Er is zelfs zoveel te doen dat kiezen moeilijk is. Deze tips voor Toscane mag je sowieso niet missen!

#1 Florence

Natuurlijk is Florence het hoogtepunt van alle tips voor Toscane. Het hele centrum van de stad lijkt wel een openluchtmuseum, er is zoveel te zien! Het staat echt propvol met pleinen, paleizen, musea en natuurlijk belachelijk veel kerken. Een dag is dan ook echt niet genoeg om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien. Je hebt minstens twee dagen nodig. Maar je kunt er ook makkelijk een hele week vullen. Ik ben er zelf twee dagen geweest.

Dag 1 in Florence

 • Piazza della Signoria: Het prachtige stadhuis van Florence met daarnaast een openbare beeldengalerij. Bij de ingang van het stadhuis staat een replica van David, het wereldberoemde beeld van Michelangelo.
 • Mercato Centrale: Een grote markthal uit 1874. Op de begane grond staan stalletjes met kaas, vlees en kruiden. Op de eerste verdieping kun je heerlijk lunchen. Ook hier staan verschillende stalletjes waar onder andere broodjes, pasta en pizza vers voor je worden bereid.
 • De Duomo van Florence: Alleen al de koepel van deze kathedraal is legendarisch, deze domineert de hele stad. De buitenkant van het immense bouwwerk is oogverblindend, door alle details raak je er niet op uitgekeken.
 • Leonardo da Vinci Museum: Leonardo da Vinci was niet alleen een schilder en beeldhouwer, hij was ook een uitvinder. In dit kleine museum staan allerlei apparaten die da Vinci in de 15e eeuw heeft bedacht. Je mag alles aanraken en proberen, dus dit is een goed museum om met kinderen te bezoeken!
  6 tips voor Toscane | Florence is net een openluchtmuseum

  Florence is net een openluchtmuseum, op iedere hoek van de straat is wel iets bijzonders te zien

Dag 2 in Florence

 • Piazza della Repubblica: Een groot plein met een enorme triomfboog. Hier staat ook een leuke draaimolen, dus ook dit mag je niet overslaan als je met kinderen op pad bent.
 • Ponte Vecchio: De oudste en mooiste brug van Florence. Op de brug staan kleine winkeltjes van juweliers. Het leukste vond ik dat als een winkeltje dicht is, de buitenkant op een schatkist lijkt.
 • Palazzo Pitti: Florence staat vol met prachtige paleizen en Palazzo Pitti is het grootst. Deze hoofdresidentie van de fameuze familie De Medici doet in veel opzichten aan het pompeuze Versailles denken.
  6 tips voor Toscane | de Duomo van Florence

  De Duomo van Florence domineert de hele stad.

#2 Siena

Het oude centrum van het stadje Siena lijkt wel een tijdcapsule, want er is geen modern huis te vinden. Er zijn alleen smalle middeleeuwse steegjes en gebouwen van honderden jaren oud. En al die straatjes komen uit op het uitgestrekte Piazza del Campo. Je kunt er uren rondslenteren zonder je een moment te vervelen.


De Duomo van Siena is wat mij betreft het hoogtepunt van heel Toscane. Ik heb niet zoveel met kerken, maar deze vond ik om mijn vingers bij af te likken. Als je er bent, vergeet dan vooral niet om ook de bibliotheek binnen te lopen. Dit deel is namelijk nog mooier dan de rest van de kathedraal.

6 tips voor Toscane | de Duomo van Siena

De onovertroffen Duomo van Siena

#3 San Gimignano

Ik ben gek op middeleeuwse straatjes, en die zijn er in San Gimignano nog meer dan in Siena. Het is een klein stadje, maar wel erg sfeervol. Zelfs de enorme hordes toeristen die hier iedere dag in grote getale rondlopen konden mijn pret om zoveel middeleeuwse pracht niet drukken.

Het bijzondere aan San Gimignano zijn alle 13e eeuwse torens. In die tijd vonden de vermogende edelen het belangrijk om een hoge toren op hun palazzo te laten bouwen. Hoe hoger de toren was, hoe rijker het huishouden dat er woonde. Het was het middeleeuwse equivalent van een auto. Hoe dan ook, er staan nog aardig wat van die torens. Hierdoor wordt San Gimignano ook wel het Manhattan van Toscane genoemd.

6 tips voor Toscane | de middeleeuwse straatjes van San Gimignano

De middeleeuwse straatjes (en torens) van San Gimignano

#4 Chianti

Chianti is een streek tussen Florence en Siena waar de beroemde Chianti wijn wordt geproduceerd. Het is een prachtig landelijk gebied met wijngaarden zover als het oog reikt. Je kunt vanuit bijvoorbeeld Florence een wijntour boeken, maar het is veel leuker om zelf met een auto op pad te gaan. Vlakbij het plaatsje Lucolena vond ik de karakteristieke Fattoria L’Ottavo. Bij deze kleine wijnboerderij kon ik op de bonne fooi binnenlopen en naar hartenlust hun beste Chianti wijnen proeven.

6 tips voor Toscane | wijngaarden Chianti

De streek Chianti is prachtig landelijk gebied met wijngaarden zover als het oog reikt

#5 Lucca

Het stadje Lucca heeft me echt aangenaam verrast. Ik dacht in eerste instantie dat het, nadat ik al in Siena en San Gimignano was geweest, meer van hetzelfde zou zijn. Maar het tegendeel is waar. Lucca heeft een hele eigen charme.

Natuurlijk zijn ook hier weer kerken, pleinen, paleizen en middeleeuwse straatjes. Maar er zijn ook erg gezellige winkelstraten met talloze leuke winkels. Als ik op reis ben, ben ik helemaal niet op winkels gericht. Maar zelfs ik heb hier heerlijk naar handtassen gesnuffeld. En ik ben uitstekend geslaagd.

Lucca heeft brede stadsmuren die ontzettend goed bewaard zijn gebleven. De lokale commercie is hier handig op ingesprongen, want rond die stadsmuren kun je overal fietsen huren om over de verdedigingswerken te fietsen. Mijn gezin en ik hebben een familiefiets gehuurd (een soort brede tandemfiets met een dakje, hilarisch) en onze zoon van vijf vond het geweldig.

6 tips voor Toscane | Lucca

Lucca heeft een hele eigen charme

#6 Pisa

Pisa mag niet achterblijven als het om tips voor Toscane gaat. Deze stad wordt dan wel al decennia lang volledig overspoeld met toeristen, maar dat heeft wel een reden. Het Campo dei Miracoli is schitterend. Ook als de toren op dat plein niet toevallig schuin was gaan staan. Het is er een grote kermis van honderden mensen die vanuit alle mogelijke hoeken allemaal met de toren op de foto willen. Ik vond al die drukte een bezienswaardigheid op zich.

Kortom, laat je niet afschrikken door de drukte. En neem geduld en een dikke portemonnee mee. Als je de scheve toren wil beklimmen kost dat € 16,- per persoon en je moet een tijd reserveren. Hetzelfde geldt voor de overige prachtige monumenten op het plein. Je koopt een kaartje om op een bepaald tijdstip naar binnen te mogen. Meer informatie hierover is te vinden op de officiële website van het Campo dei Miracoli.

Ook leuk om te doen: Ontdek Toscane op een authentieke Vespa. Dit kan met de The Vespa Trip Italië.

6 tips voor Toscane | het Campo dei Miracoli in Pisa

Het Campo dei Miracoli in Pisa

6 tips voor Toscane

Toscane heeft nog veel meer te bieden dan de bovenstaande zes plekjes. Deze 6 tips voor Toscane zijn maar een kleine greep uit een enorm aanbod, en in mijn ogen zijn dit de mooiste en belangrijkste trekpleisters.

Zo is Toscane de bakermat van agriturismo. Agriturismo is een Italiaanse term voor wat wij een vakantie op de boerderij of agrotoerisme zouden noemen. Agriturismo in Toscane is dan ook een ideale uitvalsbasis om bekende plaatsen als Florence, Siena, Pisa, Lucca en Cortona te bezoeken. Wil je meer zien van wat ik hier allemaal heb beschreven? Bekijk dan mijn vlog over tips voor Toscane op het YouTube kanaal van Reishonger.

Natuurlijk kun je hier op Reishonger nog veel meer lezen over Italië, kijk bijvoorbeeld ook eens op de bestemmingspagina van Italië!

Liselore

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>