Tips voor de ultieme wandelvoorbereiding

Of je nu de Salkantay trek gaat hiken in Peru, een indrukwekkende vulkaan gaat beklimmen in Indonesië, de Kings Canyon in Australië gaat trotseren of dichter bij huis de Dolomieten of Pyreneeën gaat verkennen. In alle gevallen mag een goede wandeluitrusting niet ontbreken.

Ook al ben je fit en heb je een conditie waar je “u” tegen zegt, zodra je steile paden gaat beklimmen of je op 2.000 meter of hoger bevindt, merk je direct dat het je veel meer moeite kost om het eindpunt van je wandeling te bereiken. Om je goed voor te bereiden op een een- of meerdaagse trektocht, geven we je de ultieme wandelvoorbereiding.

#1 Investeer in goede wandelkleding

Wandelkleding, dat is toch niets meer dan een fijne legging, een shirtje met lange mouwen en een vest? Het idee dat je laagjes meeneemt tijdens je wandeling is goed, alleen gaat speciale wandelkleding nog veel verder! Je vochttransport wordt maximaal geregeld, zodat je de hele wandeling koel en droog blijft. Daarnaast voelt de stof licht en zacht aan en wandelkleding is in de meeste gevallen wind- en waterdicht.

#2 Wandelschoenen zorgen voor veel grip op trails

Laten we één ding voorop stellen: tijdens de start van een meerdaagse hike kun je niet aankomen met je favoriete paar sneakers. Je hebt een stevige wandelschoen nodig met een zool die je waar dan ook maximale grip biedt. Of je nu klimt of daalt op vulkanisch gesteente of een modderig pad in de jungle, wandelschoenen zorgen op ieder terrein voor een veilige wandeling. Daarnaast omsluiten wandelschoenen je enkels strak, zodat steentjes, takken en andere scherpe voorwerpen geen schijn van kans maken om je te bezeren.

Tips voor de ultieme wandelvoorbereiding

#3 Voorkom schuren en irritaties in je wandelschoenen met speciale wandelsokken

Ben je al in het bezit van een paar wandelschoenen? Dan mogen een of meerdere paar wandelsokken tijdens je een- of meerdaagse trektocht niet ontbreken. Je hebt de keuze uit enkelsokken of hogere sokken die boven je enkels vallen. Door het anatomisch voorgevormde design zitten de wandelsokken als gegoten en de gerichte voering zorgt voor een droog en comfortabel gevoel.

#4 Pak je wandelrugzak slim in

Je wilt natuurlijk met zo weinig mogelijk gewicht gaan wandelen. Oké, je moet voldoende vocht bij je hebben, maar als het op je uitrusting aankomt is het slim om zo weinig mogelijk mee te nemen. Hoe meer gewicht je met je meeneemt, des te pittiger die laatste paar kilometers naar de top worden. Kies daarom voor lichtgewicht wandelkleding en ga voor een daypack van een wind- en waterdichte stof.

annapurna circuit nepal

#5 Neem een paar sandalen mee tijdens een meerdaagse trektocht

Ga je een meerdaagse trektocht ondernemen, dan is de kans groot dat er een middagje relaxen op de planning staat. Of je nu duikt in een hotspring of bijkomt aan een groot meer, in beide gevallen is het fijn dat je je voeten even kunt blootstellen aan frisse lucht. Daarom is het voor een meerdaagse trektocht verstandig een paar wandelsandalen in je rugzak mee te nemen.

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>