Wijnfeesten in Italië

Het najaar is in heel Italië het seizoen van de druivenpluk, oftewel la vendemmia. Het zal je dan ook niet verbazen dat je voor dé wijnfeesten in Italië moet zijn. Liefhebbers kunnen naast het proeven ook zelf in actie komen. Stap in een grote ton en stamp totdat je de vruchten onder je voeten voelt barsten. Dubbel plezier, want het sap schijnt ook nog eens goed voor je huid te zijn.

Italië kent verschillende evenementen en festivals met elk een eigen karakter. Wij zetten enkele bekende wijnfeesten in Italië op een rij!

Festa dell’Uva e del Vino

Ga het eerste weekend van september naar Bardolino, aan het Gardameer. De échte wijnkenners moeten hierheen. Tijdens dit evenement proef je speciale wijnen en de restaurants bieden wijnmenu’s aan. Alles wat jouw wijnhart begeert, kan je hier krijgen. Ter afsluiting van het festival is er een vuurwerkshow boven het Gardameer.

wijnfeesten Italië

Italië kent verschillende bekende wijnfeesten

Settembre DiVino

Ben je het eerste weekend van september in de buurt van Toscane? Ga dan naar Pitigliano. Behalve het proeven van wijn geniet je hier ook van live muziek. En dat alles in een wijnkelder! Tijdens dit event heb je namelijk toegang tot alle wijnkelders in het centrum.

Al vino al vino

Dit kleinschalige wijnfestival wordt elk jaar in het derde weekend van september gehouden in Panzano. Dit is één van de Chiantidorpjes. De lokale boeren nemen het centrale plein van dit wijnstadje over. Hier presenteren ze met trots hun zelfgemaakte wijnen. Natuurlijk mag je zoveel proeven als je wil!

La Festa dell’Uva

Eind september reis je als wijnliefhebber naar Impruneta (Toscane), het grootste wijnfestival van Italië en een echt spektakel. Speciaal en alleen voor dit event komen de inwoners van de vier verschillende wijken bijeen. Samen voeren zij een volksdans op en daarna komen er praalwagens langs versierd met druiven waarbij de wijken strijden voor de hoofdprijs. De ene wagen is hier nog mooier dan de andere en je kijkt echt je ogen uit. Naast de wijn staan hier ook nog andere lekkere lokale gerechten centraal.

Ben je behalve wijn ook fan van truffels en kastanjes? Dan heb je geluk. In het najaar vindt de oogst van deze producten plaats en kun je op elk wijnfestival verse risotto eten.

Bovenstaande tips zijn geschreven door de reisspecialisten van Zomerzin, onderdeel van Riksja Travel. Zomerzin staat voor proeven en genieten van karaktervolle plekken in Zuid-Europa. Met of zonder kinderen, kies zelf je plek en je verblijf. Geef door wat je wilt beleven en Zomerzin regelt de rest!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>