Roadtrip naar Toscane

Rijk aan prachtige natuur, fantastische steden en dorpen, bijzondere historie en natuurlijk de heerlijke pizza’s. Niet gek dat Toscane al jaren favoriet is bij menig vakantievierende Nederlander. Zo is het ook een van mijn favoriet regio’s om te bezoeken. Het liefst met de auto. Hup, het gaspedaal intrappen en op naar Bella Italia.

Het is natuurlijk een hele rit, maar dat maakt de ervaring des te leuker. De avond voor vertrek de auto volladen met koffers, een fijne Spotify-lijst maken, goed slapen en gaan! Vroeg de auto in en het land uit. Onderweg stop je voor een koffie- en plaspauze, lunch je ergens in een leuk Duits of Zwitsers dorpje en ga je als kers op de taart de Gotthard pass over. Over ja, niet door de zeventien kilometer lange tunnel natuurlijk. Misschien een stukje sneller, maar over de pass rijden is zoveel mooier en dus driedubbel dwars je tijd waard. Na het verlaten van de snelweg begin je aan de klim van bijna 2100 meter hoogte.

Overnachten in Como

Niet veel later na de pass kom je aan bij Como in Italië. Met ongeveer 1000 kilometer op de teller is dit de perfecte stad om te overnachten. Na zo’n lange dag rijden is het goed om je rust te pakken en weer even op te laden. Ook is Como een veel te leuke plek om over te slaan. Zo ligt het oude stadscentrum van Como direct aan het Comomeer en is het omgeven door een oude stadsmuur. Met een levendig plein, een Italiaans wijntje en vriendelijke mensen is dit een goed begin van je reis.

Roadtrip lang het Comomeer in Italie

Na een goede nachtrust staat de volgende dag nog zo’n 500 kilometer op ons te wachten, voordat we de Toscane bereiken. Eenmaal in de regio, zijn de afstanden niet heel groot meer. Van Florence naar Siena is bijvoorbeeld ruim een uur rijden maar is het erg leuk om tussendoor te stoppen in San Gimignano. Een paar steden die je zeker moet bezoeken als je in de regio bent.

Florence

De perfecte stad voor zowel een korte als een lange stedentrip. Of je er nu een paar uur verblijft of een paar dagen, Florence moet je zien. Heb je meerdere dagen de tijd, dan is het heerlijk om door de stad te slenteren en de sfeer te proeven. Minder tijd? Dan zijn er natuurlijk een aantal dingen die je moet hebben gezien. Bijvoorbeeld het letterlijke én figuurlijke hoogtepunt van de stad, de Duomo (Basilica di Santa Maria del Fiore) met een gigantische roodbruine koepel. Zo plan je natuurlijk ook een bezoek in om naar de Galleria dell’Accademia te gaan waar je de David van Michelangelo vindt. Vervolgens loop je naar Palazzo Vecchio, het gemeentehuis. En uiteraard zet je koers naar de bekendste bezienswaardigheid van de stad: Ponte Vecchio, één van de bekendste bruggen ter wereld. Gebouwd in de middeleeuwen, gebruikt als sluiproute door de ‘Medici’ en nu een toeristische trekpleister vol met dure sieradenwinkels.

San Gimignano

Ruim 55 kilometer ten zuiden van Florence ligt San Gimignano. Een stad met een rijke geschiedenis en wordt ook wel de ‘stad met de mooie torens’ genoemd. Ooit waren het er 72, nu zijn er nog maar 14 van over. De middeleeuwse architectuur is voor menig toerist dé reden om naar deze plek te rijden, want welke straat je ook inloopt, de prachtige architectuur is overal te bewonderen. Uiteindelijk kom je op het bekendste plein van de stad: Piazza della Cisterna. Sta je hier, dan word je omringd door een verzameling van middeleeuwse huizen, paleizen en torens. Waanzinnig!

San Gimignano in Italie

Montepulciano

Ben je in de Toscane, dan mag je een wijnproeverij natuurlijk niet overslaan. Het is misschien niet de beste combinatie, wijn en een roadtrip. Maar gelukkig zijn er in de Toscane ook taxi’s te vinden als je liever wijn drinkt dan alleen proeft. Een van de leukste dorpen om wijn te proeven in de Toscane is in Montepulciano. Op een hoogte van maar liefst 600 meter is het een van de hoogstgelegen stadjes in de regio. Wijn drinken met goed uitzicht dus. De stad wordt gekenmerkt door de pittoreske straatjes, gezellige pleinen, oude stadsmuren en natuurlijk de antieke wijnkelders.

Siena

De stad voelt middeleeuws aan, mede door de historische binnenstad en het feit dat Siena nog steeds omringd wordt door de stadsmuren. Vanaf deze muren heb je een prachtig uitzicht over de stad. Loop je in de stad, dan loop je door de kleine en gezellige middeleeuwse straatjes om vervolgens uit te komen op het centrale plein van Siena, Piazza del Campo. Dit is het hart van de stad en het is aangelegd op de plek waar de drie heuvels samenkomen waar Siena ooit op is gebouwd. Na een bezoek aan het plein moet je zeker nog de kathedraal van Siena bezoeken, ook wel de Duomo di Siena genoemd. Je vindt hier onder andere beeldhouwwerken van Michelangelo.

De historische stad Siena in Italie

Roadtriptips

Uren in de auto, keihard meezingen met de nummers van Marco Borsato en de tientallen stops die je kan maken op verschillende leuke plekken. Roadtrippen is hartstikke leuk! Maar zoals ik al eerder aangaf, is het belangrijk om je rust te nemen tijdens zo’n reis. Of dit nu naar Italië is, naar Frankrijk of een kleine twee uur in de auto naar de Ardennen. Het is altijd belangrijk de auto uitgerust in te stappen. Want wist je, dat van alle 614 verkeersdoden afgelopen jaar maar liefst 95 procent van de verkeersdoden door mensen is veroorzaakt? Daarvan is 25 procent te wijten aan smartphone gebruik en 15 procent aan vermoeidheid. Maar: ook een goede voorbereiding is belangrijk. Ik wilde al heel lang een keertje een slipcursus doen. Met een roadtrip in het vooruitzicht heb ik eindelijk de stoute schoenen aangetrokken. Op naar het Rijvaardigheidscentrum Lelystad! Wat vond ik het onwijs tof om te doen! Maar het is ook wel even een reality check. Je hebt geen idee hoe hard je kan/moet remmen totdat de auto tot stilstand komt en hoeveel impact 5 km/u harder rijden heeft op een mogelijk ongeval. Daarnaast ervaar je hoe het is om op bevroren wegen te rijden/slippen en hoe je hier het beste op kan reageren. Een hele indrukwekkende en leerzame dag die eigenlijk iedereen zou moeten ervaren. Wil jij ook zo’n slipcursus doen? Houd dan onze Facebook en Instagram in de gaten, we geven er binnenkort één cadeau!
Gelukkig heb ik de opgedane kennis tijdens de roadtrip niet in praktijk hoeven brengen, maar ik heb wel gemerkt dat ik met een nog veiliger gevoel in de auto stapte.

Slipcursus bij Rijvaardigheidscentrum Lelystad

 

Denise

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>