5 tips voor het Tsjechische Reuzengebergte

Zoonlief zag het helemaal zitten, een uitgebreide trip naar het Tsjechische deel van het Reuzengebergte (Krkonoše). We moesten hem alleen wel eerst even uitleggen dat we daar geen echte reuzen tegen zouden komen. Dat bleek uiteindelijk fake news te zijn, want de gestalte van de sprookjesreus Krakonoš – de grote vriendelijke reus uit Tsjechische folklore en naamgever van het Reuzengebergte – stond zo’n beetje op iedere straathoek. Maar dat was niet het enige wat we in dit prachtige gebied zagen, uit een lijst van indrukwekkende bezienswaardigheden heb ik de 5 mooiste tips voor je op een rijtje gezet!

#1 Adršpach

Als je het Tsjechische Reuzengebergte aandoet kun je niet om een uitgebreid bezoek aan Adršpach heen. De bijzondere zandstenen rotsformaties vormen hier namelijk een uniek geologisch fenomeen dat je nergens anders ter wereld vindt. Tijdens een wandeling over het populairste pad dat langs, over en tussen de rotsen leidt kijk je gegarandeerd je ogen uit.

Als je de rotsstad Adršpach-Teplice aan wilt doen is het verstandig om met het volgende rekening te houden:

  • De paden zijn heel goed begaanbaar, maar er zijn wel flink wat trappen en hier en daar hele smalle kloven waar je je doorheen moet wurmen.
  • Koop vooraf online tickets. Je kunt ook ter plaatse aan de kassa entreetickets kopen, maar omdat er een beperkt aantal mensen per dag wordt toegelaten loop je de kans dat er voor die dag geen tickets meer beschikbaar zijn. Of dat je lang moet wachten voordat er een tijdslot beschikbaar komt.
  • Boek ook meteen een parkeerplaats bij je online toegangstickets als je met de auto komt. Parkeren is een ramp als je geen gereserveerde plek hebt, en zelfs als je vooraf een parkeerticket hebt gekocht is het een uitdaging om het juiste parkeerveld te vinden.
  • Neem voldoende water en eventueel wat te eten mee naar binnen. In het park zelf is geen mogelijkheid om iets te kopen.
Het Tsjechische Reuzengebergte

De sprookjesreus Krakonoš in Adršpach

Het Tsjechische Reuzengebergte

Een klein onderdeel van het wandelpad in Adršpach

#2 Ostaš

Als je na Adršpach nog meer prachtige rotsen van het Tsjechische Reuzengebergte wilt zien is de tafelberg Ostaš een hele goede optie. Deze berg is 700 meter hoog en vanaf dat punt heb je een indrukwekkend uitzicht over de hele omgeving. Deze berg loopt over in het Bovenlabyrint (Horní) en vervolgens het Laaglabyrint (Dolní).

Beide labyrinten zijn schitterend en absoluut niet te missen, maar het is wel goed om te weten dat ze allebei behoorlijk uitdagend zijn. Er zijn stukken waar je echt behoorlijk zult moeten klauteren en voor onervaren Nederlandertjes zoals wijzelf was dat hier en daar best pittig.

Goed om te weten:

  • De lengte van de wandelroute is ongeveer 3 kilometer, maar door het geklauter ben je al snel anderhalf tot twee uur zoet.
  • Je kunt Ostaš gewoon gratis bezoeken, je betaalt wel 40 Kroon voor parkeren.
  • Er staan allerlei bordjes bij de start van de wandelroute, maar hier konden wij geen wijs uit. De tafelberg en het Bovenlabyrint zijn vrij makkelijk en vanzelfsprekend te vinden, het Laaglabyrint hebben we met meer geluk dan wijsheid gevonden.
Het Tsjechische Reuzengebergte

Klauteren in de labyrinten van Ostaš

Het Tsjechische Reuzengebergte

het Bovenlabyrint van Ostaš

Het Klooster van Broumov

Natuurlijk heeft het Tsjechische Reuzengebergte veel meer te bieden dan alleen indrukwekkende rotsformaties. Zo is er het barokke klooster van Broumov waar je een middagje heerlijk kunt toeven als je even uitgebreid cultuur wilt snuiven. Zo is er onder andere een schitterende bibliotheek met een echte Gutenbergbijbel en een replica van de lijkwade van Turijn te zien.

Dit klooster wordt veel minder massaal bezocht dan Adršpach, dus het niet noodzakelijk om vooraf online tickets te kopen. Houd alleen wel in gedachten dat je het klooster alleen onder begeleiding van een gids kunt bezoeken. De rondleidingen zijn ieder uur en hierbij word je van kamer tot kamer geleid. Je krijgt overal overvloedige uitleg bij, enkel en alleen in het Tsjechisch. In de praktijk wil dat zeggen dat je ruim de tijd krijgt om heel veel foto’s te maken.

Het Tsjechische Reuzengebergte

De bibliotheek van het klooster van Broumov

Het Kasteel van Náchod

Een nadeeltje van dit bergachtige gebied tegen de Poolse grens is dat mooi weer niet vanzelfsprekend is. Ook in de zomer kunnen er regenachtige dagen zijn en dan is het kasteel van Náchod een uitstekende uitvalsbasis. Het stamt uit de 13e eeuw en werd in de 17e en 18e eeuw door de adellijke Italiaanse familie Piccolomini bewoond, maar ook de Duitse prinselijke familie Schaumburg-Lippe heeft dit indrukwekkende kasteel lange tijd als onderkomen gehad.

Je kunt voor het bezoek aan dit kasteel ook online tickets kopen, maar dat is niet essentieel. Het is wel belangrijk om te weten dat ook hier alleen rondleidingen met gidsen zijn en dat je heel veel verhalen in het Tsjechisch aan zult moeten horen. Je kunt hier overigens wel wat printjes met Engelse uitleg krijgen.

Het Tsjechische Reuzengebergte

Het kasteel van Náchod

Trutnov

Een gezellig stadje met een mooi historisch centrum mag natuurlijk ook niet aan dit lijstje met tips ontbreken. Ik heb er meerdere bezocht, maar mijn favoriet was Trutnov. En dat was echt niet alleen om de geweldige naam. Trutnov ligt aan de voet van het Reuzengebergte en is met haar 30.000 inwoners de hoofdstad van de streek.

Het centrale punt is het Krakonošovo plein, hier staat een enorme fontein met als middelpunt een beeld van de symbolische heerser van het Reuzengebergte en er is een imposante pestzuil. Het plein is omzoomd met een mooie galerij met arcadebogen, hier vind je leuke winkeltjes, talloze cafés en restaurants.

In Trutnov kom je ook overal draken tegen, zo hangt er een grote draak aan de gevel van het stadhuis dat aan het Krakonošovo plein grenst, maar je vindt ook draken op de putdeksels, op de bierviltjes en in gevelstenen. Dat komt omdat Trutnov de plek is waar volgens een oude legende ridder Albrecht van Trautenberg een bloeddorstige draak had verslagen. Sindsdien is de draak het symbool van de stad.

Het Tsjechische Reuzengebergte

Het Krakonošovo plein in Trutnov

Wil je nog meer weten over het Tsjechische Reuzengebergte?

De bovenstaande tips zijn natuurlijk maar een greep uit alles wat er in deze regio vol natuurschoon, cultuur en historie te zien is. Als je nog wat meer tips kunt gebruiken raad ik de volgende websites aan:

En als je je in Tsjechië niet alleen tot het Reuzengebergte wilt beperken, zijn er hier op Reishonger natuurlijk nog veel meer tips over dit prachtige land te vinden. Check onze Tsjechiëpagina maar eens!

Liselore
Laatste berichten van Liselore (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>