Kamperen 3.0: Venetië meets Scandinavië

Het is vrijdagochtend, half vijf. De zon is net op. De eerste vogels in de bomen van camping Ca’Savio bij Venetië beginnen met hun wake-upcall. Ik word wakker in een pastelkleurige wereld. Tussen mij en de natuur zit slecht een tentdoek. Maar wel eentje van de beste kwaliteit. En ik lig niet op een hard matje in een slaapzak, maar in een heerlijk bed. Ik ben niet aan het kamperen, maar aan het glamperen. Glamping in het allereerste luxe tentendorpje ter wereld: Nordisk Village Venice.

Glamping in Venetië

Wakker worden in pastelkleuren

Glamping in Venetië

Venetiaanse taferelen in Deense tent

Glamping in Venetië

Scandinavisch design

In de tent is ruimte voor vier personen

Back to the roots

Camping Ca’Savio in Cavallino-Treporti is een van de tientallen campings die je in de buurt van Venetië kan vinden. Het is een geliefde kampeerlocatie, pal aan de Adriatische Zee. Met 1500 plaatsen is Ca’Savio een reuzecamping met veel faciliteiten. Maar de ontwikkelingen op kampeergebied staan niet stil. Kamperen is niet meer alleen vakantie vieren. Het is het buitenleven ervaren, één worden met de natuur, back to the roots, retro. En dat kan dan twee kanten op: of zo basic mogelijk of zo luxe mogelijk. In Nordisk Village wordt eenvoud met luxe gecombineerd. Glamping op z’n Scandinavisch onder de Italiaanse zon.

Glamping in Venetië Camping Ca'Savio

Zwembad bij camping Ca’Savio

Glamping in Venetië Camping Ca'Savio

In het voorseizoen nog lekker rustig

Camping & glamping

Veel Nederlanders pakken de tent of koppelen de caravan aan. En gaan bepakt en bezakt op pad, heel Europa door. Vrijheid, blijheid. Maar o wee als het regent, de toiletten verstopt, het luchtbed lek, het gasstelletje wankelt of de mieren er met je boterhammen vandoor gaan. Voor degenen die de vrijheid van kamperen willen ervaren maar ook de luxe van thuis niet willen missen, is er glamping. Glamorous camping oftewel kamperen 2.0.

Oog voor styling

Alle ruimte om te slapen

Veel natuurlijke materialen

Scandinavië in Venetië

Steeds glamoureuzer

Met een rolletje toiletpapier onder de arm over de camping, op zoek naar een schoon toilet in de gezamenlijke sanitairruimte. Die-hard kampeerders vinden het allemaal prima, maar tegenwoordig wensen we meer. Schoon en fris sanitair is één, maar je eigen toilet en douche is het helemaal. Steeds meer campings bieden deze voorzieningen dan ook al aan. Dat is al een hele luxe op een standaard kampeerterrein, maar het kan nog veel glamoureuzer.

Compleet ingericht

Want waarom zou je je hele hebben en houwen meeslepen, als het kant-en-klaar beschikbaar is? Vergeet het lekke luchtbed, de Campingaz-stelletjes en wiebelige stoeltjes. Glamping is de trend die zijn haringen steeds steviger op het kampeerterrein vastzet. Op steeds meer campings kun je een compleet ingerichte lodge, safaritent, tipi of yurt huren. Voorzien van goede bedden, een complete keuken en een fraai ingerichte veranda. Niks geen gesleep van huis naar camping, wel optimaal genieten van het buitenleven en de vrijheid die kamperen met zich meebrengt.

Glamping in Venetië in een Nordisk-tent

Alle ruimte in deze Nordisk-tent

Glamping in Venetië

Woonkamer onder tentdoek

Glamping in Venetië

Geen kampeergevoel maar een lifestyle

Venetië meets Scandinavië

Als glamping kamperen 2.0 is, dan is Nordisk Village Venice kamperen 3.0. Het is een gezamenlijk project van GoOutside, een Italiaanse outdoororganisatie die zich focust op bijzondere kampeerervaringen en het Deense tentenmerk Nordisk. Een dorpje, opgebouwd uit tien ingerichte canvas (= retro) tenten van Nordisk. In het midden een gezamenlijke buitenkeuken met kruidentuintje. Met een beetje fantasie een nederzettinkje uit vroeger eeuwen. Zo opgesteld, dat je privacy hebt maar ook contact kunt hebben met je medekampeerders. Wij Nederlanders noemen het gezellig de Denen noemen het hygge. Een community middenin de natuur, eenvoudig, comfortabel, aangenaam en luxe tegelijk. De natuurlijke uitstraling wordt in Nordisk Village Venice gecombineerd met een luxueuze levensstijl. En dat zie je aan de inrichting: een mix van Venetiaans erfgoed en Scandinavisch minimalisme en design.

Glamping in Venetië

Venetië meets Scandinavië

Glamping in Venetië

In het centrum van Nordisk Village Venice een openluchtkeuken met kruidentuin

Suite onder de sterren

De ‘village’ in Venetië is in mei 2017 open gegaan en is een prototype voor de toekomstige Nordisk Villages. ‘We willen de komende twee jaar wereldwijd tien van deze villages openen, vooral in Azië*’, vertelt Erik Møller, CEO van Nordisk. ‘Wij zien het ook niet als een kampeerproduct, maar als een combinatie van vakantie, outdoor en lifestyle.’ Met het glampingconcept zoals Nordisk Village worden nieuwe doelgroepen aangetrokken. ‘Ook mensen die nog nooit gekampeerd hebben, maar wel geld aan hun vakantie kunnen spenderen, willen hun hotelkamer best wel een keertje verruilen met een luxe ingerichte tent. Een suite onder de sterren. Op die manier ervaar je iets bijzonders en doe je vooral iets anders dan de grote massa’, stelt Møller. ‘Maar het is ook een mooie manier om het hectische leven en stress van alledag te ontvluchten, terug naar de basis, terug naar de natuur. Terug naar hygge’.

Oftewel: wakker worden van vogels. Maar dan wel van alle gemakken voorzien.

Glamping in Venetië

Een hotelkamer onder tentdoek

Glamping in Venetië

Met een beetje fantasie een nederzettinkje tussen de bomen

De village ligt tussen het groen

Zin om te glamperen?

In een tent in Nordisk Village Venice kunnen vier personen overnachten. Ingericht met een tweepersoonsbed, twee eenpersoonsbedden, zitgelegenheid, opbergmogelijkheden en een koelkast. Buiten de tent is een veranda met tafel en vier stoelen. Koken doe je in de gezamenlijke keuken die midden in het ‘dorpje’ staat. Een tent huur je vanaf 75 euro per nacht, afhankelijk van de periode. Prijs is exclusief beddengoed, linnengoed en eindschoonmaak.

Filmpje: Kijk mee op Nordisk Village

www.nordiskvillage.com

Ook ‘s avonds sfeervol

Privé porch bij de tent

Warm welkom

Venetië is dichtbij

*Japan loves glamping

In Japan hebben ze het ‘gewone’ kamperen min of meer overgeslagen. Ze zijn meteen op glamping overgestapt. Kamperen is sinds tien jaar razend populair onder Japanners. ‘We wonen in konijnenhokken, zijn workaholics en leven in een stressvolle samenleving’, verklaart Hironobu Washizaki, directeur van Nordisk Japan. ‘Japanners hebben in hun schaarse vrije tijd behoefte aan ruimte, vrijheid en natuur.’

Glamping is in Japan al een paar stappen verder. Zo is ‘urban tower condo glamping’ populair: hotelkamers in outdoor-stijl. Of ‘rooftop glamping’: luxe kamperen thuis op je eigen dak. En voor huisdieren hebben de Japanners ‘glamping with pet’.

Het Deense merk Nordisk staat in Japan op nummer 1 van de glamping-lijst. ‘Japanners zijn dol op het logo van de ijsbeer’, lacht Washizaki. ‘En ze houden van Denemarken. Het is het gelukkigste land ter wereld en daar willen we ons graag mee identificeren’.

Glamping in Venetië

Lekkere badkamerproducten liggen voor je klaar

Glamping in Venetië

De tent is voorzien van een zitje en koelkast

Olympische Spelen Tokyo 2020

Nordisk Japan ziet ook andere mogelijkheden dan kamperen alleen. Zo denken ze mee aan de huisvesting van de sporters tijdens de Olympische Spelen in Tokyo, in 2020. ‘Wat zou er nu mooier zijn dan een Nordisk Village hier te bouwen’, stelt Washizaki. ‘Het is eenvoudig op te bouwen, de sporters hebben alle luxe en het is nog duurzaam ook. Want na de Olympische Spelen breken we alles weer af.  En kunnen de tenten door naar het volgende evenement’.

Glamping in Venetië

Een suite onder de sterren

Tekst (c) Sybylle Kroon
Foto’s: (c) Chiara Vivian & Sybylle Kroon

Sybylle
Laatste berichten van Sybylle (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>