Ik word wakker van een luid geroep: Maaaaaaaam, maaaaaam, maaaahaaaaaam (Madam/Miss). Verschrikt en klaarwakker zit ik rechtop in mijn tent. Ik verwacht dat mijn tent ieder moment opgeslokt kan worden door de zee, maar niets is minder waar. Het is een lokale visser die vraagt of ik een kokosnoot wil, of twee, of drie ... Even ben ik geïrriteerd door deze brute verstoring van mijn nachtrust, maar dit slaat al snel om in een glimlach op mijn gezicht. Wie wil er nou niet zo wakker worden?

wake up call Filipijnen

wake up call Filipijnen

Kamperen op de Filipijnen

Misschien niet het eerste waar je aan denkt. Op het eiland Palawan kom ik erachter dat dit een hele gangbare optie is en in sommige gevallen zelfs een noodzakelijke oplossing. Een aantal dorpen die de plotselinge toename van toeristen nog niet aankunnen hebben een groot tekort aan slaapplaatsen. Tenten worden opgezet aan het strand of op een eiland voor de kust om alle toeristen onderdak te bieden.

Mijn eerste kampeerervaring in de Filipijnen is op Cagsalay, een eiland vlak voor de kust bij Port Barton, Palawan. Hoewel ik een vrij doorgewinterde kampeerder ben is dit een goed voorbeeld van kamperen voor dummies: de tent, het avondeten en ontbijt zijn verzorgd en we worden afgezet en weer opgehaald. Het enige waar je je druk om hoeft te maken is hoe je de dag doorkomt op een onbewoond eiland … Snorkelen, zonnen, schelpen zoeken of melk uit een kokosnoot drinken.


Het kampeeravontuur begint als onze nieuwe vriend Jimbo tegen het einde van de middag naar Cagsalay eiland brengt. Er wordt voor ons gekookt, we drinken en praten wat en kijken naar de sterren. Veel vroeger dan normaal kruip ik mijn tentje in. Het beloofde matras is er niet dus lig ik op een paar vochtige zwemvesten. Net als ik eindelijk mijn draai gevonden heb hoor ik iets onder het tentzeil mijn kant opkomen. Met het zwemvest sla ik er op los .. al snel is het geluid er weer en realiseer ik me dat dit krabbetjes zijn die onder mijn tentzeil omhoogkomen. Na een koude nacht met weinig slaap word ik ‘s ochtends wakker van Jimbo die aan mijn tent staat te schudden. “Hello Miss Iris, breakfast is ready!”

Kamperen op de Filipijnen

Kamperen op de Filipijnen

Wat een uitzicht en wat een rust. Met een kop aanmaakkoffie kijk ik naar de opgaande zon. Jimbo vertrekt voor een dagtrip met een groep toeristen en belooft ons aan het einde van de middag weer op te halen. De rest van de dag voel ik me een ware Expeditie Robinsondeelnemer op een (vrijwel) onbewoond eiland. Verse kokosmelk, schelpen zoeken, zwemmen en het eiland verkennen. De ananas die ik meebracht dient als lunch. De dag vliegt voorbij. Voordat ik het weet is Jimbo er om ons terug te brengen naar Port Barton waar een douche, bed en het volgende (kampeer) avontuur ons wachten!

Cagsalay Island

Cagsalay Island

Tips voor dummies

  • Neem zonnebrand, voldoende water, snacks/fruit en toiletpapier mee
  • Zet je tent onder een boom (geen kokosboom!) zodat je gedurende de dag voldoende schaduw hebt. De temperatuur loopt al snel op richting de 30 graden

Kamperen op de Filipijnen

Locatie: vertrek vanaf Port Barton
Kosten: 1500 peso’s (+/- 30 euro) voor een dagtrip eilandhoppen en snorkelen inclusief lunch EN kamperen op een eiland inclusief tent, snorkel gear, avondeten en ontbijt.

Tekst en foto’s: Iris Oppelaar

  1. Sander zegt:

    Hoi Iris,

    De rugtassen van mij en mijn vriendin staan al een maand ingepakt. Twee mei vertrekken we richting Palawan. We gaan een jaar reizen in Azië en we kunnen niet wachten. Ik hou zelf erg van kamperen dus er gaat een tentje, kooktoestelletje etc. mee. Vanavond vroeg ik me opeens af of het überhaupt wel meer gedaan wordt; kamperen in Azië. Ik kwam verontrustend weinig op internet tegen tot ik op jouw blog terecht kwam. En heel toevallig ging het ook nog over Palawan. Ik ben enigszins gerustgesteld haha. Weet jij misschien of er meerdere mogelijkheden zijn om lekker onbezorgd je tentje op een eilandje op te zetten? En heb je verder nog leuke tips?

    Groetjes

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>