Parel van Scandinavië

Denemarken: het zuidelijkste deel van Scandinavië spreekt tot de verbeelding. Het land, dat oorspronkelijk bewoond werd door ruige Vikingen, vormt tegenwoordig een brug tussen het verleden en het heden. Monumenten en musea waar de Vikingcultuur uitgestald staat staan zij aan zij met moderne kunst, architectuur en Scandinavisch design.

Een rondreis door Denemarken is dan ook aan te raden, daar iedereen er wel zijn gading vindt. Van de kunstliefhebber tot de gastronoom, van de toerist tot de student die met zijn rugzak rondreist. En laat ons de kleintjes niet vergeten, die met hun schepje en emmertje in de immense kustlijn hun plekje wel vinden.

Land van de Zee

De enige landgrens die Denemarken heeft, deelt het land in het zuiden met Duitsland. De rest van het land wordt begrenst door de zee. Dat maakt dat het land apart en boeiend.

In het westen grenst de Noordzee en de Waddenzee aan het schiereiland Jutland. Kusten met onbegrensde duinen, bespikkeld met vakantiehuisjes en knusse dorpjes, vormen een vakantieparadijs, zowel voor de Denen zelf als voor de buitenlandse vakantiegangers. Maar wat deze kustlijn echt bijzonder maakt, is de barnsteen die je gewoon op het strand kan vinden. Deze versteende hars wordt vaak gebruikt in juwelen en is alom aanwezig, als je hem weet te herkennen.

In het noorden rolt de zee het Skagerak tegen het land aan. Het noordelijkste puntje van Jutland is een bijzonder plaats. Want daar, precies op het uiterste puntje, komen de zeeën Skagerak en Kattegat samen. Met een donderend geraas en hoog opspattend water botsen deze zeeën op elkaar, een zeldzaam en indrukwekkend fenomeen. Als je geluk hebt, kan je ook nog genieten van luierende zeehonden, die gewoon en onverstoord op het strand liggen.

Het oosten van Denemarken, dat bestaat uit de oostkust van Jutland en de Deense archipel, ligt aan en in de Oostzee. Funen, Seeland en Lolland zijn de grootste en belangrijkste eilanden in deze archipel en zijn met elkaar en met Jutland verbonden door middel van lange en hoge bruggen. Hier kan je in diepe bossen dwalen, om dan te merken dat je plots voor de zee staat, die zachtjesaan tegen de bosgrond kabbelt. Een prachtig zicht.

Land van Vikingen

In de lage landen werden de Vikingen terecht gevreesd voor hun invallen, plunderingen en verwoestingen. Deze krijgers waren woest en onversaagd, wat ze gevaarlijk maakte voor iedereen die in hun weg stond. Toch had dit volk een geheel eigen en verfijnde cultuur, met prachtige kunstvoorwerpen en een hecht familieleven. Doorheen Denemarken vind je (openlucht-) musea en monumenten waarin je alles kan leren over de Vikingen. Vooral een bezoek aan de Vikinghaven in Bork is een aanrader. Dit dorp, met een kleine haven, is gebouwd zoals de Vikingen hun dorp zouden bouwen. Lage, lange huizen met riet of plaggen bedekt, weilanden met palen omheind en zelfs een kleine dam. Een bezoek aan dit dorp is ronduit leuk, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Zeker in de zomer, wanneer het dorp bevolkt wordt door tientallen acteurs die leven zoals de Vikingen en die je het echte Vikingleven laten zien.

Land van het Goede Leven

Denemarken, als deel van Scandinavië, staat bekend om zijn hoge levensstandaard, die zich uit in gastronomie en cultuur. Een tocht door Denemarken is niet compleet zonder het proeven van de lokale keuken. Uitzonderlijke vis, met in het bijzonder de zalm (gravad lax), blauwe kazen en in de herfst: heerlijk wild. Verschillende restaurants bieden schitterende gerechten aan, die erg lijken op de onze, maar in sommige details wezenlijk verschillen.

In Scandinavië wordt er sterk geleefd naar de seizoenen. In de winter, wanneer het lang donker is, is een uitgebreid ontbijt belangrijk. Daarnaast kookt men steeds vaker met plaatselijke producten. Skagen, een stad van kunstenaars aan de noordelijke kust, staat bekend om zijn heerlijke vissoep. Een must!

Land van Kastelen

Naast verschillende aarden wallen uit de middeleeuwen en stadsversterkingen, vind je kastelen en burchten uit verschillende tijdperken doorheen heel Denemarken. Verschillende van deze kastelen zijn ingericht als museum en dus te bezoeken.

Het mooiste kasteel is misschien wel dat van Egeskov, op het eiland Funen. Dit kasteel, dat overigens nog steeds bewoont wordt door de huidige graaf en gravin, kent een erg lange geschiedenis. Tegenwoordig kan je het, en de omliggende tuinen bezoeken. De graaf heet je hartelijk welkom en toont je het kasteel, met daarin museumstukken uit de middeleeuwen, jachttrofeeën en Titania’s Poppenhuis, het grootste poppenhuis ter wereld. In de prachtig aangelegde tuinen vind je doolhoven, een kippenhok, een hoogte-wandeling tussen de toppen van de bomen en stallen vol antieke motorvoertuigen.

Alles bij elkaar maakt Denemarken een heerlijk land om te bezoeken. Zwerf door de duinen, geniet van het Deense platteland of schuif aan tafel in een van de vele, knusse restaurantjes aan de kust. De unieke smaak van Denemarken prikkelt je honger!

Lotte
Laatste berichten van Lotte (alles zien)
 1. Hoi Lotte, bedankt voor het leuke artikel! Mijn man en ik gaan volgend jaar op reis naar Denemarken, heb jij een bepaalde periode die je ons aanraadt?

 2. Dag Lieve!
  Ik reis persoonlijk het liefst in de herfst, omdat het dan niet te warm is voor lange wandelingen. Denemarken is prachtig in de herfst, met zijn loodblauwe zee. Maar je moet er wel rekening mee houden dat doordat Denemarken zo veel kust heeft, er steeds een sterke (koude) wind staat. Dus ik zou je hoogzomer of begin van de herfst aanraden.
  Geniet van jullie reis!

 3. Daniel zegt:

  Hoi,

  Denemarken is echt een prachtig land, maar zuid Zweden oftewel Skåne is echt aan te raden!

 4. Melotte Mia zegt:

  Hoi, de zoon van vrienden wil alleen rondtrekken vertrekkende van Kopenhagen met de tent en rugzak. Wat kan je het beste aanbevelen aan deze zijde? Hij verblijft er 20 dagen en wil graag rondtrekken.

  • Dag Melotte Mia,

   Leuk dat die zoon van jouw vrienden door Denemarken wil trekken. Helaas heb ik Kopenhagen nog nooit bezocht, dus daar kan ik weinig over vertellen.

   Ik raad je aan om op voorhand even uit te zoeken waar je het best kan kamperen en of je bijvoorbeeld mag wildkamperen. Dat kan gemakkelijk via http://www.visitdenmark.nl/nl. Via deze website vind je ook heel wat bezienswaardigheden en tips, zodat hij zijn reis gemakkelijk kan voorbereiden.

   Groetjes!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>