I Love Venice

Als er één stad is die tot de verbeelding spreekt, dan is het wel Venetië. Venetië is een stad die je gezien moet hebben. Venetië trekt dan ook zo'n dertig miljoen bezoekers per jaar. Jaarlijks doen ongeveer 300 grote cruiseschepen Venetië aan, wat betekent dat er op veel dagen meer toeristen rondlopen dan locals.

venetie

Als er één stad is die tot de verbeelding spreekt, dan is het wel Venetië. Venetië is een stad die je gezien moet hebben. Venetië trekt dan ook zo’n dertig miljoen bezoekers per jaar. Jaarlijks doen ongeveer 300 grote cruiseschepen Venetië aan, wat betekent dat er op veel dagen meer toeristen rondlopen dan locals.

Terwijl het aantal toeristen toeneemt, daalt het aantal bewoners sterk. Na de Tweede Wereldoorlog woonden er in Venetië nog 175.000 mensen, nu zijn er minder dan 60.000 inwoners. Vastgoed wordt verkocht aan rijke buitenlanders, huren stijgen explosief, winkels verkopen alleen producten voor toeristen en in sommige buurten is het zo druk dat je er niet meer kunt leven.

I Love Venice
De documentaire I Love Venice laat de wereld van de bewoners zien, die zich hebben verenigd in actiegroepen en op theatrale wijze vechten voor het behoud van hun gemeenschap. Ze demonstreren tegen de levensgrote cruiseschepen die de lagune binnenkomen en tegen de sluiting van het laatste ziekenhuis.

Demonstratie Venetie

Toerisme teistert Venetië
Toerisme is de plaag die Venetië teistert. Iedere dag vullen zo’n 50.000 tot 100.000 vakantiegangers de nauwe straatjes, bruggen en pleinen. Het gewone leven in Venetië wordt zo goed als onmogelijk gemaakt. De bewoners die je ziet in deze documentaire zouden wel eens de laatsten kunnen zijn. ‘Veel jonge Venetianen verlaten de stad noodgedwongen; er is immers vrijwel alleen maar werk in de toeristenindustrie.’

 1. Ilse Schone zegt:

  Venetië is en blijft toch mijn favoriete stad ter wereld! Ik snap de protesten van de locals overigens wel, als iedere dag duizenden toeristen de stad bezoeken. Aan de andere kant, het zorgt voor zeer veel werkgelegenheid in en om Venetië.

  Mijn vriend en ik gaan over twee weken weer terug naar onze stad van de liefde 😉

  • Ha Ilse,

   Je hebt gelijk, voor beide standpunten is inderdaad iets te zeggen. De demonstraties van de inwoners van Venetië zijn te begrijpen, zeker als de megagrote cruiseschepen de fundering van de oude gebouwen aantasten door via het kanaal van Giudecca te varen. Voor toeristen en cruisereizigers is Venetië juist een logische keus, want het is een geweldige stad en de afvaart vanuit Venetië is echt prachtig! Hopelijk komt de Venetiaanse regering met een goed plan, waar alle partijen zich in kunnen vinden.

   Veel plezier in deze romantische stad!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>