Digitaal corona certificaat

Steeds meer landen kondigen versoepelingen aan en verwelkomen weer internationale bezoekers. De landen kleuren geel, wat betekent dat je bij terugkeer in Nederland geen negatieve test hoeft te laten zien en niet in (thuis)quarantaine hoeft. Een digitaal reiscertificaat zal deuren verder gaan openen deze zomer.

Er zijn maar weinig landen -nee, zelfs niet Nederland- die de deur het afgelopen jaar volledig op slot hebben gehouden voor toeristen. Maar.. met alle regels, verplichtingen en aanvullende bepalingen was het niet altijd bepaald verstandig. Sinds 15 mei 2021 is het algehele negatieve reisadvies vervallen en geeft de overheid weer een advies per land.

Van een aantal landen en gebieden is het reisadvies van oranje in geel of groen veranderd. Onder meer Finland, Ierland, IJsland, Portugal (inclusief de Azoren en Madeira), Roemenië, Sardinië, een aantal Griekse eilanden, de Balearen en Canarische Eilanden, Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Rwanda en Thailand hebben een geel reisadvies. Reizen kan, maar wees waakzaam – er zijn risico’s. Saba en Sint-Eustatius kleuren groen; daar zijn geen gezondheids- of veiligheidsrisico’s. Malta is sinds 11 juni ook groen, als eerste Europese bestemming. Na een verblijf in landen en gebieden met een geel of groen reisadvies hoef je bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan en geldt er ook geen testverplichting meer.

Canyoning, Madeira, Portugal

Inreisbeperkingen voor Nederlandse reizigers

De meeste vakantielanden die inmiddels door de Nederlandse overheid op geel zijn gezet hanteren nog steeds strenge toelatingseisen. Vaccinatiepaspoort of negatief testbewijs zijn nodig. Ben je nog niet gevaccineerd, dan kunnen de kosten van zo’n PCR-test al snel oplopen naar circa € 100,- per persoon. Voor de heen- én de terugreis, als je even pech hebt. En dan hebben we het er nog niet eens over of je dat überhaupt wel ziet zitten. Voor jezelf – en zeker als je met kinderen op reis gaat. De een heeft zijn twijfels bij de betrouwbaarheid van een negatieve test, de ander hekelt de hele testmaatschappij.

Wanneer de cijfers hier verbeteren, zullen steeds meer landen hun inreisbeperkingen ten aanzien van Nederlandse reizigers versoepelen. Want testen, sneltesten, quarantaine en verplichte afspraken voor PCR-tests tijdens je quarantaine zijn nu nog aan de orde van de dag. Hopelijk duurt het niet lang meer voor Nederland niet langer (donker)rood kleurt, maar gaan we deze zomer richting groen. Als de situatie verbetert zou je logischerwijs kunnen stellen dat er minder/geen beperkingen hoeven te gelden voor aankomsten uit landen met een lager risico. Zo heeft het strenge Finland bijvoorbeeld ook de beperkingen al opgeheven voor reizigers uit IJsland, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Singapore, Rwanda en Thailand, waar het aantal besmettingen goed onder controle is.

De volgende stap

Wat vaststaat is dat de regels voor gevaccineerden versoepeld zullen worden. Want wie immuun is voor corona, hoeft in veel gevallen niet in quarantaine én geen negatief testbewijs meer te laten zien. Het gaat om iedereen met volledige vaccinatie en mensen die immuun zijn omdat ze recent corona gehad hebben. Dat moet wel met officiële papieren kunnen worden aangetoond – het corona certificaat moet uitkomst bieden. Polen en IJsland hebben al direct laten weten dat ze graag tegen corona ingeënte reizigers verwelkomen. Nieuw-Zeeland en Australië daarentegen hebben besloten dat zij de grenzen hoogstwaarschijnlijk tot 2022 op slot houden voor buitenlanders. Elk land hanteert zijn eigen regels en een vaccinatiebewijs is dus niet altijd voldoende om binnen te komen.

Bialowieski nationaal park - reizigers zijn welkom in Polen met corona certificaat

Groen reiscertificaat

Sinds de Europese Commissie overeenstemming bereikte over een digitaal corona certificaat wordt er in de lidstaten hard gewerkt aan de realisatie daarvan. Het certificaat zal vanaf eind juni (1 juli) beschikbaar zijn en is gratis. Diverse EU-landen willen nog deze week beginnen met de coronareispas. Met het reiscertificaat kan iedereen die gevaccineerd is, negatief getest is of hersteld is van een coronabesmetting en voldoende antistoffen heeft, vrij door Europa reizen. Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC), een QR-code die je coronastatus toont, moet het straks dus makkelijker maken om binnen de EU te reizen tijdens de coronapandemie.

Nu de EU-lidstaten en het Europees Parlement akkoord zijn, zal het digitale reisbewijs straks geldig zijn in alle 27 landen van de EU, en in IJsland, Noorwegen en Liechtenstein. Wel zullen er per land altijd nog bepaalde coronaregels en maatregelen gelden. Zo kunnen lidstaten zelf besluiten tot een verplichte quarantaine, hoewel in theorie geen bijkomende reisbeperkingen opgelegd worden aan de houders van een digitaal COVID-certificaat. Het kan ook dat landen zeggen: bij ons is vaccinatie of een test helemaal niet noodzakelijk.

Vaccinatie is en wordt géén voorwaarde om binnen de Europese Unie te reizen. Het reiscertificaat zal ook te verkrijgen zijn met een negatieve testuitslag of een bewijs van herstel. Om het simpel te zeggen: zo’n certificaat maakt je coronastatus duidelijk.

Met vaccinatiebewijs welkom

Verschillende landen werken al met hun eigen variant van het vaccinatiecertificaat, de coronapas of het groene paspoort. In Israël heeft het gevaccineerde inwoners een half jaar lang toegang tot reizen, horeca en evenementen gegeven. Maar daar zijn ze al zover, dat dat nu ook niet meer van kracht is. Iedereen kan nu weer volledig deelnemen aan het openbare leven. EU-lid Estland heeft een ‘groene pas’ voor gevaccineerden die toegang verschaft tot onder meer sportscholen en restaurants – en er wordt getest met reizen. Ook in IJsland krijg je sinds januari 2021 een COVID-19 vaccinatiecertificaat na de tweede prik.

Als een van de eerste landen liet IJsland weer buitenlanders toe zonder hen een coronatest af te nemen en zonder quarantaineplicht. De enige voorwaarde? Een vaccinatiebewijs, waarmee je aantoont ingeënt te zijn of corona te hebben gehad. Ook Estland, Georgië, Polen, Griekenland en Spanje hebben laten weten dat reizigers die gevaccineerd zijn het land binnen mogen komen zonder nog in quarantaine te hoeven gaan of zich te hoeven laten testen op corona. Voor vliegreizen naar Portugal moet je nog wel een negatieve PCR-test overleggen, alleen voor reizen naar Madeira geldt dat je met een vaccinatiecertificaat (of een bewijs van herstel van COVID-19 van maximaal 90 dagen oud) in aanmerking komt voor directe toegang. Zonder testplicht dus.

Digitaal corona certificaat ook geldig voor IJsland

Is één prik ook goed?

Wie op het moment van reizen nog maar één prik heeft gehad, kan ook een corona certificaat aanvragen. Landen mogen daarna echter wel zelf bepalen of het hebben van één van de twee benodigde prikken genoeg is om iemand toe te laten of dat zij twee vaccinaties eisen. Als je dus straks op vakantie gaat, controleer dan goed of jouw bestemming één prik al genoeg vindt.

Reizen zonder inenting

Het certificaat is geen voorwaarde om vrij te mogen reizen; het maakt het alleen eenvoudiger om weer te kunnen reizen. Je bent niet verplicht een EU COVID-19-certificaat mee te nemen als je wilt reizen, omdat binnen de EU vrij verkeer van personen geldt. Heb je geen certificaat als bewijs, dan mag je in de toekomst dus ook reizen, alleen moet je dan wellicht in quarantaine of je laten testen op COVID-19 om toegang tot een land te krijgen. Geen vaccin, test of voormalige besmetting betekent vooralsnog dat je als Nederlander niet de grens over kunt.

Zweden laat als een van de eerste landen weer reizigers toe (uit Denemarken) zonder dat zij een vaccinatiebewijs of negatief testresultaat hoeven te overleggen. Montenegro doet dit voor iedereen die aankomt uit Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Kosovo of Servië. Zo kun je ook vrij (zonder PCR-test) Servië in vanuit Noord-Macedonië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Albanië of Bulgarije. Hopelijk kunnen snel meer landen volgen!

bougainville

Spanje proefland digitaal Covid-certificaat

Spanje wordt vanaf 7 juni testland van het digitale corona certificaat. Voor het Spaanse vasteland geldt op dit moment nog steeds een oranje reisadvies en dus moet je voldoen aan de PCR-test, antigeensneltest eis en de quarantaine. Voor gevaccineerden (en ook voor kinderen onder de 6 jaar uit alle landen) heeft de Spaanse regering de toegangseis nu dus versoepeld. Wie twee prikken heeft gehad (een prik in het geval van Janssen) en dus gevaccineerd is tegen het coronavirus -en daarvan een bewijs heeft!- kan zonder PCR-test naar Spanje reizen. Er moet wel een periode van 15 dagen zitten tussen de laatste prik en de aankomst in Spanje.

Alle gevaccineerden mogen vanaf 7 juni zonder inreisbeperkingen naar Spanje reizen. Dat betekent dat alleen nog een bewijs van vaccinatie nodig is.

Goed nieuws! Ook de republiek Ierland heeft het nieuwe digitale corona certificaat van de EU, dat reizen tussen EU-lidstaten soepeler zal maken, goedgekeurd. Vanaf 19 juli gaat de regeling van start en dit betekent dat reizigers uit EU-lidstaten die in het bezit zijn van de pas -waaruit blijft dat de houder ofwel gevaccineerd is, negatief getest is op Covid-19 of het virus heeft gehad- Ierland kunnen bezoeken zonder dat een test of quarantaine nodig is.

Noord-Italië

Niet vliegen maar op roadtrip

Ben je nog niet aan de beurt voor een inenting, of zie je het niet zitten om gevaccineerd of getest te worden, dan wordt vliegen sowieso erg lastig. De auto lijkt tijdens de coronatijd sowieso verreweg de veiligste manier om je te verplaatsen. Want als je op roadtrip gaat, kun je gemakkelijk weer naar huis als dat nodig is. En afstand houden is ook makkelijk. Niet meer hutjemutje op elkaar, maar juist genieten van alle rust en ruimte om je heen. Dat kan in Nederland, maar als de cijfers het toelaten kunnen we wellicht ook weer zonder beperkingen de grens over. Wie een corona certificaat op zak heeft, zal straks zeker weer door Europa kunnen touren.

Een prima coronaproof en duurzaam alternatief is (wild)kamperen. Vooral in Scandinavië vind je de mooiste afgelegen plekjes om je tent op te zetten of je camper te parkeren. Ga op pad met je eigen caravan of vouwwagen, of monteer de fietsen achterop de trekhaak (bij Rameder vind je hiervoor verschillende opties) en ga op zoek naar jouw fijne plekje voor deze zomer. Denk ook eens aan de Alentejo, het dunst bevolkte deel van Portugal. Of juist aan Stiermarken in Oostenrijk of het prachtige Slovenië. Reis iets verder en wandel mee op één van de mooiste wandelroutes ter wereld: The Peaks of the Balkan. Deze meerdaagse wandeltocht leidt door onbewoonde berggebieden op het adembenemende drielandenpunt van Albanië, Kosovo en Montenegro. De Georgische bergregio Ratsja is zo’n andere aanrader.

wandeltocht the balkan trail

Wat is jullie plan deze zomer?

Inmiddels heeft bijna de helft van alle EU-burgers ten minste één beschermende prik gekregen. Die landen zullen geleidelijk de teugels wat kunnen laten vieren. Maar let er ook op dat er landen zijn die achterblijven, zoals Bulgarije, waar volgens het ECDC-overzicht slechts 13,9 procent van de bevolking een eerste prik tegen het virus heeft gekregen. Roemenië is voorlaatste met 26,4 procent. Het kan zijn dat in die landen meer regels blijven gelden. De meest recente informatie kun je terugzoeken op Nederlandwereldwijd.nl Vooralsnog geldt: wie langer dan 48 uur bij onze ooster- of zuiderburen blijft, moet in quarantaine of getest worden. Je mag vaak wel op doorreis, waarbij je je over het algemeen niet hoeft te registeren en geen testbewijs nodig hebt.

Wij zijn benieuwd: wat vind jij van het corona certificaat en wat zijn jouw plannen deze zomer?

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
    • Je zult moeten kunnen aantonen dat je corona gehad hebt. Dat kan met een positieve testuitslag via de GGD, de huisarts of het ziekenhuis. Of met een antistoffentest. Het is nog niet bekend wat er nu precies gevraagd wordt om het digitale reisbewijs uiteindelijk te verkrijgen.

  1. Alicia zegt:

    Aangezien er dus nog geen officieel corona vaccinatie paspoort is. Accepteert Spanje dan ook gewoon het kaartje met de sticker van je vaccinatie ?

    • Hoi Alicia, op dit moment bestaat er in Nederland geen officieel vaccinatiebewijs voor corona. De bevestiging van je prik of het gele boekje is geen officieel vaccinatiebewijs. Maar het valt niet uit te sluiten dat er landen zijn die het wel (tijdelijk) accepteren als bewijs.

  2. Helder overzicht, bedankt.

    Hoe waarschijnlijk is het dat reizen naar niet-EU landen als Georgië en Albanië straks “gewoon” kan met een dubbele vaccinatie? En dan bedoel ik vooral of de terugkomst in NL testvrij kan. Deze landen behoren niet tot de EU, maar doen zelf niet al te moeilijk en zijn ook geen hoog risicogebieden. Vanuit Duitsland kan het allemaal wel, maar Nederland lijkt moeilijk te doen.

    • Hoi Aro, dat is niet echt te voorspellen natuurlijk, maar ik schat in dat deze landen later geel zullen kleuren en je er dus straks ook “normaal” naartoe kunt reizen. En terug kunt keren naar Nederland.

      Georgië kun je sowieso zonder beperkingen inreizen wanneer je volledig gevaccineerd bent. Per vliegtuig nu al, later waarschijnlijk ook over land/zee. De terugkomst uit Albanië en Georgië blijft met een verplichte PCR-test en dringend advies om bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Zolang het land rood/oranje kleurt althans, omdat het vooralsnog een hoogrisicogebied betreft volgens de Nederlandse overheid. Ik geloof niet dat die verplichting door een vaccinatie komt te vervallen, wellicht kan dat wel zodra er een bepaalde vaccinatiegraad behaald is tzt.

      Wat positief zou kunnen zijn is dat de criteria versoepeld wordt. Want een gebied wordt nu pas groen als er minder dan 25 besmettingen per 100.000 inwoners zijn, en Nederland wil die grens optrekken naar 75 per 100.000 inwoners. Ook voor oranje gebieden zou de grens omhoog moeten, vindt het kabinet.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>