PCR test – verplichte coronatest voor reizigers

In de strijd tegen corona stelt elk land haar eigen maatregelen op. Sommige landen hebben ervoor gekozen om alleen reizigers toe te laten waarvan vastgesteld is dat ze – op moment van testen – geen corona hebben. Reizigers zijn verplicht een PCR-test (coronatest) te doen. Dit geldt o.a. voor reizigers naar Aruba, Curaçao, Cyprus en Madeira. We vertellen je in dit artikel alles over deze PCR-test.

coronatest

PCR coronatest voor reizigers

Wil je binnenkort weer naar het buitenland reizen? Dan kan het zijn dat het land van bestemming bepaalde eisen heeft om besmetting met het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. In sommige gevallen is een coronatest (ook wel COVID-19 PCR of kortweg PCR test genoemd) vereist en wordt er een verklaring gevraagd met een negatief COVID-19 testresultaat.

Wat is een PCR-test?

Bij een PCR-test wordt bekeken of er genetisch materiaal (RNA) van het COVID-19 virus in de neus- of keelholte zit. Met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen.
Lees op de website van het RIVM meer informatie over het testen op COVID-19.

PCR-test

Waar kan ik een PCR-test laten doen?

Alle reizigers moeten bij een laboratorium getest worden op COVID-19 door middel van een PCR-test. Deze wordt afgenomen met een uitstrijkje uit de neus of keel. Hier kan je een PCR-test aanvragen. Alleen reizigers die een certificaat van een negatief PCR-testresultaat (Non-Covid19 verklaring) hebben, mogen het betreffende land binnenkomen. Het certificaat moet voldoen aan de volgende criteria:
– De certificaten moeten in het Engels worden geschreven (geen vertaling)
– Op de certificaten moeten de naam en het paspoort/ het nationale identiteitskaartnummer van de reiziger zijn vermeld

De PCR-tests kunnen uitgevoerd worden door:
– Nationale referentielaboratoria
– Nationale laboratoria voor de volksgezondheid of
– Particuliere laboratoria die zijn geaccrediteerd door de respectieve nationale accreditatie-instanties (niet noodzakelijkerwijs specifiek voor COVID-19)

corona vakantie

Uitleg over de PCR-test

Het duurt maar een paar minuten om de coronatest af te nemen. Er wordt gezocht naar de aanwezigheid van het zogenaamde SARS-CoV2 virus in het lichaam. Met een wattenstaafje door neus en keel of met behulp van mondspoeling met NaCI vloeistof wordt testmateriaal afgenomen. Dit materiaal wordt vervolgens in het laboratorium geanalyseerd.

De dag na afname krijg je de uitslag van de test. Een negatieve uitslag betekent dat je geen drager van het COVID-19 virus bent. Een positieve test betekent dat je positief getest bent op COVID-19. In het geval van een positieve testuitslag is de testlocatie verplicht dit te melden bij de GGD.

Bij een negatieve uitslag ontvang je een officieel reisdocument (Non-Covid19 verklaring), die je mee dient te nemen op reis.

handenwassen

Geldigheid PCR-test?

Een COVID-19 test is een momentopname. Landen hanteren verschillende richtlijnen hoe lang je na een test met gezondheidsverklaring het land in mag reizen. Ga dit altijd zelf goed na en plan je afspraak daarom zorgvuldig in, zodat je niet met een voor dat land verlopen verklaring op reis gaat. Het meest geschikte moment voor een PCR test is drie dagen voor vertrek. Dit om zo zeker te stellen dat de uitslag op tijd binnen is. Zonder uitslag kun je niet op reis.

Voor welke bestemmingen is een coronatest verplicht?

Op dit moment is een coronatest – met bijbehorende Non-Covid19 verklaring – verplicht voor de volgende landen:

 • Aruba
 • Azerbeidzjan
 • Azoren
 • Bonaire
 • Brazilië
 • Cambodja
 • China
 • Curaçao
 • Cyprus
 • Dubai
 • Ethiopië
 • Gabon
 • Griekenland
 • Indonesië
 • Laos
 • Madeira
 • Marokko
 • Sri Lanka
 • Thailand

UPDATE! Vanaf 17 augustus 2020 is het afnemen van een PCR test voor reizigers naar Griekenland verplicht. Deze test moet binnen 72 uur (drie dagen) voor vertrek afgenomen worden. Dit geldt voor alle reizigers uit België, Nederland, Zweden, Spanje en Tsjechië. Meer informatie over PCR test Griekenland. De regeling geldt zowel voor het vliegverkeer als mensen die via het land of per boot de grens over komen. Ook Griekse burgers die in de betreffende landen zijn geweest, dienen een negatieve testuitslag bij zich te hebben. Per 1 september 2020 is een PCR-test voor Nederlanders niet langer verplicht.

coronatest voor griekenland

LET OP! Deze COVID-19 informatie is aan veranderingen onderhevig; zo kunnen de vakantiebestemmingen waar een PCR test voor nodig is continu veranderen. Aan de informatie in dit artikel kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Reiziger zijn te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het (tijdig) verkrijgen van de juiste documenten die gelden voor het land van vertrek en het land van bestemming. Reizigers dragen daarnaast zelf de verantwoordelijkheid om zich op de hoogte te stellen van actuele vereisten.

Team Reishonger
Follow us
Latest posts by Team Reishonger (see all)
 1. Paul van den Crommenacker zegt:

  Wij hebben ons al aangemeld voor de Covod-10 PCR test, maar hebben gehoord dat deze voor Griekenland is komen te vervallen.
  Is dit waar en zo ja kunnen wij ons geld dan terug vorderen?

  • Hallo Paul, dat klopt. De regel geldt nog tot en met 31 augustus, maar wordt dus niet verlengd. Nederlanders die naar Griekenland reizen hebben vanaf dinsdag geen verplichte negatieve coronatest meer nodig. Wel dien je je nog steeds uiterlijk 24 uur voor aankomst online te registreren bij de Griekse overheid, en kun je bij aankomst alsnog worden getest. Wellicht kun je de afspraak nog afzeggen?

   • Ik ben een nederlander maar vlieg vanuit belgie naar griekenland in september.Ben ik dan wel of niet verplicht een negatieve test mee te nemen

    • Hi Maudy,

     De Griekse regering heeft bekendgemaakt dat reizigers die vanaf 1 september vanuit Nederland naar Griekenland vliegen geen verplichte RT-PCR hoeven af te leggen. Voor Belgen is een Covid-test vóór vertrek wel vereist. Ik ga ervan uit dat het land van vertrek leidend is, niet je nationaliteit. Wie vanuit België naar Griekenland vliegt, zal dan denk ik toch vooraf moeten worden getest, zodat iedereen op die vlucht een negatief testresultaat kan laten zien. Ook als Nederlander. Maar vraag dat voor de zekerheid even na bij de reisorganisatie of je luchtvaartmaatschappij. Ik ben ook wel benieuwd naar hun antwoord 😉

     Groet,
     Dionne

     • Hallo,
      Wij hebben net het omgekeerde aan de hand… wij reizen naar Griekenland als Belg vanuit Eindhoven… kan iemand ons helpen of het nodig is om een PCR test op zak te hebben…. groetjes!

     • Hoi Marine,

      Volgens mij geldt voor reizigers met een permanente residentie in België met vertrek vanuit Nederland naar Griekenland dat zij vanaf 8 september (voorlopig tot 30 september) voorafgaand aan hun aankomst een Covid-19 PCR-test moeten doen. Dus als inwoner van België, vertrekkend vanaf Eindhoven, moet je binnen 72 tot 65 uur voor aankomst getest worden. De uitslag moet negatief zijn en je dient dit middels een Engelstalige gezondheidsverklaring inclusief paspoortgegevens aan te kunnen tonen gedurende de reis. Naast de testuitslag ontvang je bij een negatief resultaat ook een afreisdocument, wat je nodig hebt om naar de bestemming te kunnen vertrekken. Zonder uitslag en afreisdocument kun je niet op reis.

      Wil je me laten weten of dit klopt en hoe erop gecontroleerd wordt?

      Groetjes, Dionne

     • Woensdag heb ik een vlucht naar marrakech. Ik heb alle benodigde eisen en certificaten ontvangen. Ik zit alleen met het idee, dat me certificaat op moment van mijn vlucht 10 uurtjes later is dan de maximaal aantal uur geldigheid .

      Is de kans er dat mijn vlucht word geannuleerd?

     • Hoi Omar, ik ben bang dat ze je inderdaad kunnen en zullen weigeren. Voor inreizen in Marokko is de uitslag van een negatieve COVID-19-test vereist die maximaal 48 uur voor de reis moet zijn afgenomen. Ook moet het resultaat van een serologische test worden getoond, aldus het reisadvies voor Marokko van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Laat nog even wat horen over hoe er gecontroleerd werd!

 2. Anita Leenders zegt:

  Beste mensen

  Ik heb even een vraag, mijn broer is zojuist geweigerd op Schiphol omdat hij geen gezondheidsverklaring had om naar Israël te vliegen. Hij woont daar en was hier op familie bezoek. Moet hij ook een negatieve covid 19 test verklaring hebben om terug te mogen vliegen?

  • Hoi Anita,

   Je broer hoeft enkel een gezondheidsverklaring in te vullen en mee te nemen, een coronatest is niet verplicht om naar Israël te mogen vliegen (dat zou je voor de zekerheid ter plekke even kunnen nagaan). Tijdens de hele reis, van parkeerplaats tot eindbestemming, kan er naar die gezondheidsverklaring worden gevraagd. Israël is laatst wel naar ‘oranje’ gegaan (alleen noodzakelijke reizen), maar dat zal voor je broer geen probleem zijn als hij daar woont. Volgens mij moet hij wel 24 uur voor aankomst een ‘inbound clearance application’ invullen via de website van de Israëlische overheid.

   Succes!

 3. Ik reis van Nederland naar Tanzania. Moet ik mij verplicht testen voor Covid? En moet ik hiervan een bewijs meenemen?

  • Hoi Rashid,

   Er wordt alweer veel gevlogen naar Tanzania, maar voor Nederlanders is het land nog wel ‘code oranje’. Bij vertrek zal je gevraagd worden naar de noodzaak van je reis. En je moet vooraf een gezondheidsverklaring invullen. Bij aankomst in Tanzania word je (temperatuur) gescreend. Toeristen worden op Schiphol en in Tanzania niet tegengehouden te vertrekken of het land in te reizen. Wel blijft het advies om bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine te gaan.

   Wat ga je doen in Tanzania?

 4. Wij vliegen volgende week vrijdag naar Berlijn en wonen niet in Noord of Zuid Holland. Moeten wij dan een negatieve Covid-19 test kunnen overleggen of is dat niet nodig?

  • Hoi Tessa, dat lijkt me niet nodig. Ik begreep dat een negatieve coronatest alleen gevraagd wordt voor reizigers die uit de Nederlandse provincies Noord-Holland en Zuid-Holland komen. Als je die niet hebt, moet je je bij aankomst in Duitsland preventief laten testen en is het de bedoeling dat je 14 dagen in zelfquarantaine gaat. De Duitse autoriteiten checken steekproefsgewijs aan de grens. Het test- en quarantaineadvies van de Duitse overheid geldt niet voor reizigers uit andere Nederlandse provincies of voor wie op doorreis is naar een ander land.

 5. Wij willen naar Sierra Leone vliegen, we weten dat we een covid test moeten doen, maar kunnen we wel vliegen als de reis niet aantoonbaar noodzakelijk is ?

  • Ha Beppie, alle landen buiten Europa hebben een oranje reisadvies. Gezien de situatie wordt het afgeraden om naar Sierra Leone te reizen, het is niet verboden. Het is een dringend advies om alleen te reizen als dat echt noodzakelijk is. En het is aan jullie om te beslissen of je de reis door laat gaan. De reisadviezen zijn niet bindend. Dus: code oranje is geen negatief reisadvies, maar een aangescherpt reisadvies, géén verbod!

   Reis je naar Sierra Leone, heb je inderdaad een negatieve testuitslag nodig (max 7 dagen oud) en moet je je registreren via de website van de overheid. Bij aankomst worden alle inkomende passagiers opnieuw getest. Er gelden wel beperkende maatregelen, zoals een avondklok. En de landgrenzen blijven gesloten.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>