PCR test – verplichte coronatest voor reizigers

In de strijd tegen corona stelt elk land haar eigen maatregelen op. Sommige landen hebben ervoor gekozen om alleen reizigers toe te laten waarvan vastgesteld is dat ze – op moment van testen – geen corona hebben. Reizigers zijn verplicht een PCR-test (coronatest) te doen. Dit geldt o.a. voor reizigers naar Aruba, Curaçao, Cyprus en Madeira. We vertellen je in dit artikel alles over deze PCR-test.

coronatest

PCR coronatest voor reizigers

Wil je binnenkort weer naar het buitenland reizen? Dan kan het zijn dat het land van bestemming bepaalde eisen heeft om besmetting met het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. In sommige gevallen is een coronatest (ook wel COVID-19 PCR of kortweg PCR test genoemd) vereist en wordt er een verklaring gevraagd met een negatief COVID-19 testresultaat.

Wat is een PCR-test?

Bij een PCR-test wordt bekeken of er genetisch materiaal (RNA) van het COVID-19 virus in de neus- of keelholte zit. Met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen. Lees op de website van het RIVM meer informatie over het testen op COVID-19.

PCR-test

Waar kan ik een PCR-test laten doen?

Alle reizigers moeten bij een laboratorium getest worden op COVID-19 door middel van een PCR-test. Deze wordt afgenomen met een uitstrijkje uit de neus of keel. Hier kan je een PCR-test aanvragen. Alleen reizigers die een certificaat van een negatief PCR-testresultaat (Non-Covid19 verklaring) hebben, mogen het betreffende land binnenkomen. Het certificaat moet voldoen aan de volgende criteria:
– De certificaten moeten in het Engels worden geschreven (geen vertaling)
– Op de certificaten moeten de naam en het paspoort/ het nationale identiteitskaartnummer van de reiziger zijn vermeld

De PCR-tests kunnen uitgevoerd worden door:
– Nationale referentielaboratoria
– Nationale laboratoria voor de volksgezondheid of
– Particuliere laboratoria die zijn geaccrediteerd door de respectieve nationale accreditatie-instanties (niet noodzakelijkerwijs specifiek voor COVID-19)

corona vakantie

Uitleg over de PCR-test

Het duurt maar een paar minuten om de coronatest af te nemen. Er wordt gezocht naar de aanwezigheid van het zogenaamde SARS-CoV2 virus in het lichaam. Met een wattenstaafje door neus en keel of met behulp van mondspoeling met NaCI vloeistof wordt testmateriaal afgenomen. Dit materiaal wordt vervolgens in het laboratorium geanalyseerd.

De dag na afname krijg je de uitslag van de test. Een negatieve uitslag betekent dat je geen drager van het COVID-19 virus bent. Een positieve test betekent dat je positief getest bent op COVID-19. In het geval van een positieve testuitslag is de testlocatie verplicht dit te melden bij de GGD.

Bij een negatieve uitslag ontvang je een officieel reisdocument (Non-Covid19 verklaring), die je mee dient te nemen op reis.

handenwassen

Geldigheid PCR-test?

Een COVID-19 test is een momentopname. Landen hanteren verschillende richtlijnen hoe lang je na een test met gezondheidsverklaring het land in mag reizen. Ga dit altijd zelf goed na en plan je afspraak daarom zorgvuldig in, zodat je niet met een voor dat land verlopen verklaring op reis gaat. Het meest geschikte moment voor een PCR test is drie dagen voor vertrek. Dit om zo zeker te stellen dat de uitslag op tijd binnen is. Zonder uitslag kun je niet op reis.

Voor welke bestemmingen is een coronatest verplicht?

Op dit moment is een coronatest – met bijbehorende Non-Covid19 verklaring – verplicht voor de volgende landen:

 • Aruba
 • Azerbeidzjan
 • Azoren
 • Bonaire
 • Brazilië
 • Cambodja
 • China
 • Curaçao
 • Cyprus
 • Dubai
 • Duitsland
 • Ethiopië
 • Gabon
 • Griekenland
 • Indonesië
 • Italië
 • Laos
 • Madeira
 • Marokko
 • Sri Lanka
 • Thailand
UPDATE Turkije

Er zijn geen beperking voor het vliegverkeer tussen Nederland en Turkije. Vanaf 28 december 2020 is wel een PCR-test verplicht voor reizen naar Turkije. Vliegpassagiers die naar Turkije reizen dienen een negatief Covid-19 PCR testresultaat te tonen bij de check-in voor hun vlucht. De test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Vanaf 30 december 2020 is deze procedure van toepassing voor alle vormen van vervoer en alle ‘ports of entry’ (land, lucht en water).

Wie geen geldig negatief testresultaat kan overleggen, wordt niet toegelaten aan boord van de vlucht. Overige reizigers die bij binnenkomst in Turkije geen negatieve PCR-test kunnen overleggen, gaan in zelfquarantaine op het door hen opgegeven adres (thuis, hotel, etc). Reizigers die geen accommodatie hebben, worden door het Turkse ministerie van Gezondheid in quarantaine geplaatst. De reizigers die in quarantaine gaan vanwege het ontbreken van een negatieve Covid-19 PCR-test dienen zich op de zevende dag van hun quarantaineperiode te laten testen.

UPDATE Griekenland

Vanaf 9 november 2020 is het afnemen van een coronatest voor reizigers naar Griekenland opnieuw verplicht. Deze test moet binnen 48 uur (twee dagen) voor aankomst afgenomen worden. Dit geldt voor alle reizigers die per vliegtuig naar Griekenland reizen. Wie via land naar Griekenland komt dient 72 uur voor aankomst een negatieve PCR-test af te leggen. Meer informatie over PCR test Griekenland.

Er is geen quarantaineverplichting bij aankomst, wel moet 24 uur voor vertrek het PLF formulier online worden ingevuld. Daarnaast gaan vanaf zaterdag horeca, musea, bioscopen, winkels, theaters, concertzalen, markten en archeologische plekken dicht. Supermarkten blijven wel open. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot eind november.

UPDATE Italië

Vanaf 8 oktober 2020 is het afnemen van een PCR-test voor reizigers naar Italië verplicht. Italië stelt coronatests verplicht voor reizigers uit Nederland, België, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk.

UPDATE Duitsland

Vanaf 8 augustus 2020 moet iedereen die naar Duitsland reist en uit een risicogebied komt verplicht een PCR test doen. Bij aankomst op het vliegveld worden alle passagiers van vluchten uit risicogebieden opgevangen en gevraagd of ze een negatieve coronatest (niet ouder is dan 48 uur) kunnen laten zien. Kun je dat niet, dan moet je ter plekke een test doen en in quarantaine totdat je een negatieve coronatest kunt overleggen. De regeling geldt zowel voor het vliegverkeer als mensen die met de auto of de trein de grens over komen. Ook Duitse burgers die in de betreffende gebieden zijn geweest, zullen zich moeten laten testen.

Het Robert Koch Instituut (vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM) heeft per 16 september de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en sinds 23 september ook Utrecht tot risicogebied verklaard vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Inmiddels moeten alle reizigers uit Nederland, met uitzondering van de provincies Zeeland en Limburg, bij binnenkomst in Duitsland een negatieve COVID-19 test tonen die niet ouder is dan 48 uur. Wanneer je dit niet kunt overleggen, moet je jezelf preventief laten testen in Duitsland. Deze lijst is aan veranderingen onderhevig, want een land (of regio) komt op de lijst als er in een week meer dan 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners zijn vastgesteld.

coronatest voor griekenland

LET OP! Deze COVID-19 informatie is aan veranderingen onderhevig; zo kunnen de vakantiebestemmingen waar een PCR test voor nodig is continu veranderen. Aan de informatie in dit artikel kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Reiziger zijn te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het (tijdig) verkrijgen van de juiste documenten die gelden voor het land van vertrek en het land van bestemming. Reizigers dragen daarnaast zelf de verantwoordelijkheid om zich op de hoogte te stellen van actuele vereisten.

Team Reishonger
Follow us
 1. Paul van den Crommenacker zegt:

  Wij hebben ons al aangemeld voor de Covod-10 PCR test, maar hebben gehoord dat deze voor Griekenland is komen te vervallen.
  Is dit waar en zo ja kunnen wij ons geld dan terug vorderen?

  • Hallo Paul, dat klopt. De regel geldt nog tot en met 31 augustus, maar wordt dus niet verlengd. Nederlanders die naar Griekenland reizen hebben vanaf dinsdag geen verplichte negatieve coronatest meer nodig. Wel dien je je nog steeds uiterlijk 24 uur voor aankomst online te registreren bij de Griekse overheid, en kun je bij aankomst alsnog worden getest. Wellicht kun je de afspraak nog afzeggen?

   • Ik ben een nederlander maar vlieg vanuit belgie naar griekenland in september.Ben ik dan wel of niet verplicht een negatieve test mee te nemen

    • Hi Maudy,

     De Griekse regering heeft bekendgemaakt dat reizigers die vanaf 1 september vanuit Nederland naar Griekenland vliegen geen verplichte RT-PCR hoeven af te leggen. Voor Belgen is een Covid-test vóór vertrek wel vereist. Ik ga ervan uit dat het land van vertrek leidend is, niet je nationaliteit. Wie vanuit België naar Griekenland vliegt, zal dan denk ik toch vooraf moeten worden getest, zodat iedereen op die vlucht een negatief testresultaat kan laten zien. Ook als Nederlander. Maar vraag dat voor de zekerheid even na bij de reisorganisatie of je luchtvaartmaatschappij. Ik ben ook wel benieuwd naar hun antwoord 😉

     Groet,
     Dionne

     • Hallo,
      Wij hebben net het omgekeerde aan de hand… wij reizen naar Griekenland als Belg vanuit Eindhoven… kan iemand ons helpen of het nodig is om een PCR test op zak te hebben…. groetjes!

     • Hoi Marine,

      Volgens mij geldt voor reizigers met een permanente residentie in België met vertrek vanuit Nederland naar Griekenland dat zij vanaf 8 september (voorlopig tot 30 september) voorafgaand aan hun aankomst een Covid-19 PCR-test moeten doen. Dus als inwoner van België, vertrekkend vanaf Eindhoven, moet je binnen 72 tot 65 uur voor aankomst getest worden. De uitslag moet negatief zijn en je dient dit middels een Engelstalige gezondheidsverklaring inclusief paspoortgegevens aan te kunnen tonen gedurende de reis. Naast de testuitslag ontvang je bij een negatief resultaat ook een afreisdocument, wat je nodig hebt om naar de bestemming te kunnen vertrekken. Zonder uitslag en afreisdocument kun je niet op reis.

      Wil je me laten weten of dit klopt en hoe erop gecontroleerd wordt?

      Groetjes, Dionne

     • Woensdag heb ik een vlucht naar marrakech. Ik heb alle benodigde eisen en certificaten ontvangen. Ik zit alleen met het idee, dat me certificaat op moment van mijn vlucht 10 uurtjes later is dan de maximaal aantal uur geldigheid .

      Is de kans er dat mijn vlucht word geannuleerd?

     • Hoi Omar, ik ben bang dat ze je inderdaad kunnen en zullen weigeren. Voor inreizen in Marokko is de uitslag van een negatieve COVID-19-test vereist die maximaal 48 uur voor de reis moet zijn afgenomen. Ook moet het resultaat van een serologische test worden getoond, aldus het reisadvies voor Marokko van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Laat nog even wat horen over hoe er gecontroleerd werd!

     • Ed Oudenhoven zegt:

      Ik heb een relatie met een brazilaanse vriendin. En die komt op 6dec naar Nederland wat hebben we allemaal nodig en wat moet zij regelen in Brazillie.

    • Nani zegt:

     Ik reis binnenkort naar Curacao. Hoelang van te voren moet de pcr test gedaan zijn. Ik dacht 48 uur voor vertrek. Anderen zeggen 72 uur voor vertrek. Waar kan ik informatie hiervan vinden. Op de site van het RIVM wordt het niet duidelijk uitgelegd. Heb je ook een gezondheidsverklaring nodig?

     • Hoi Nani,

      Alle reizigers moeten voordat zij naar Curaçao vertrekken een “Public Health Passenger Locator Card” en immigratiekaart invullen via de website van de overheid van Curaçao.

      Reizigers uit hoog risicogebied (dat is Nederland vooralsnog) bij aankomst op Curaçao een negatieve PCR-test laten zien die uiterlijk 72 uur voor vertrek is afgenomen of een antigeentest die 24 uur voor vertrek is afgenomen. Dit geldt voor reizigers vanaf 7 jaar. Deze moet worden geüpload wanneer je de “Public Health Passenger Locator Card” en immigratiekaart invult. Daarnaast moet je binnen 48 uur voor vertrek naar Curaçao een afspraak maken voor een antigeentest op de 3e dag na aankomst op Curaçao. Bij het invullen van de “Public Health Passenger Locator Card” verschijnt de informatie van de laboratoria waar je een afspraak kunt maken. De bevestiging van de afspraak voor een antigeentest op de 3e dag na aankomst moet je bij aankomst op Curaçao al aan de autoriteiten kunnen laten zien, net als het testresultaat van de negatieve PCR-test of de negatieve antigeentest en de “Public Health Passenger Locator Card”.

      Reizigers die inreizen vanuit laag risicogebied hoeven alleen een “Public Health Passenger Locator Card” te laten zien. Daarnaast zijn alle reizigers verplicht een reisverzekering te hebben afgesloten. Meer informatie over de inreismaatregelen die gelden voor het reizen naar Curaçao kun je terugvinden op de website van de overheid van Curaçao.

      Bij terugkeer vanaf Curaçao in Nederland hoef je niet in thuisquarantaine en hoef je geen negatieve NAAT(PCR)-test en geen negatieve sneltest te laten zien.

      Succes met alle voorbereidingen!

    • Nee, de negatieve test geldt vooralsnog niet voor Nederlanders en EU-inwoners. Ook niet voor hun familieleden die van buiten de EU/Schengen (terug)reizen.

 2. Anita Leenders zegt:

  Beste mensen

  Ik heb even een vraag, mijn broer is zojuist geweigerd op Schiphol omdat hij geen gezondheidsverklaring had om naar Israël te vliegen. Hij woont daar en was hier op familie bezoek. Moet hij ook een negatieve covid 19 test verklaring hebben om terug te mogen vliegen?

  • Hoi Anita,

   Je broer hoeft enkel een gezondheidsverklaring in te vullen en mee te nemen, een coronatest is niet verplicht om naar Israël te mogen vliegen (dat zou je voor de zekerheid ter plekke even kunnen nagaan). Tijdens de hele reis, van parkeerplaats tot eindbestemming, kan er naar die gezondheidsverklaring worden gevraagd. Israël is laatst wel naar ‘oranje’ gegaan (alleen noodzakelijke reizen), maar dat zal voor je broer geen probleem zijn als hij daar woont. Volgens mij moet hij wel 24 uur voor aankomst een ‘inbound clearance application’ invullen via de website van de Israëlische overheid.

   Succes!

 3. Ik reis van Nederland naar Tanzania. Moet ik mij verplicht testen voor Covid? En moet ik hiervan een bewijs meenemen?

  • Hoi Rashid,

   Er wordt alweer veel gevlogen naar Tanzania, maar voor Nederlanders is het land nog wel ‘code oranje’. Bij vertrek zal je gevraagd worden naar de noodzaak van je reis. En je moet vooraf een gezondheidsverklaring invullen. Bij aankomst in Tanzania word je (temperatuur) gescreend. Toeristen worden op Schiphol en in Tanzania niet tegengehouden te vertrekken of het land in te reizen. Wel blijft het advies om bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine te gaan.

   Wat ga je doen in Tanzania?

 4. Wij vliegen volgende week vrijdag naar Berlijn en wonen niet in Noord of Zuid Holland. Moeten wij dan een negatieve Covid-19 test kunnen overleggen of is dat niet nodig?

  • Hoi Tessa, dat lijkt me niet nodig. Ik begreep dat een negatieve coronatest alleen gevraagd wordt voor reizigers die uit de Nederlandse provincies Noord-Holland en Zuid-Holland komen. Als je die niet hebt, moet je je bij aankomst in Duitsland preventief laten testen en is het de bedoeling dat je 14 dagen in zelfquarantaine gaat, of totdat de uitslag bekend is. De Duitse autoriteiten checken steekproefsgewijs aan de grens. Het test- en quarantaineadvies van de Duitse overheid geldt niet voor reizigers uit andere Nederlandse provincies of voor wie op doorreis is naar een ander land.

   Vlieg je via Schiphol of Rotterdam Airport? Dan moet je je misschien wel laten testen, of een negatieve uitslag meenemen. Dat zou je even moeten nagaan. Want het is me niet helemaal duidelijk of dat al dan niet als transit geldt.

 5. Wij willen naar Sierra Leone vliegen, we weten dat we een covid test moeten doen, maar kunnen we wel vliegen als de reis niet aantoonbaar noodzakelijk is ?

  • Ha Beppie, alle landen buiten Europa hebben een oranje reisadvies. Gezien de situatie wordt het afgeraden om naar Sierra Leone te reizen, het is niet verboden. Het is een dringend advies om alleen te reizen als dat echt noodzakelijk is. En het is aan jullie om te beslissen of je de reis door laat gaan. De reisadviezen zijn niet bindend. Dus: code oranje is geen negatief reisadvies, maar een aangescherpt reisadvies, géén verbod!

   Reis je naar Sierra Leone, heb je inderdaad een negatieve testuitslag nodig (max 7 dagen oud) en moet je je registreren via de website van de overheid. Bij aankomst worden alle inkomende passagiers opnieuw getest. Er gelden wel beperkende maatregelen, zoals een avondklok. En de landgrenzen blijven gesloten.

 6. Goedenavond,
  Ik heb een vraag. Ik heb een reis geboekt naar curacao en ik wil mij aanmelden voor de pcr test. Nu ben ik alleen in de war met die 72 uur. We vliegen 27 oktober om 10.30 vanaf A’dam en komen rond 15.30 diezelfde dag aan in curacao. Moet ik die 72 uur dan terugtellen vanaf 27 oktober om 10.30(vertrektijd in amsterdam) of vanaf 15.30uur (aankomsttijd in curacao). En is het verstandig om +1 uur te plannen voor het geval de vlucht wat vertraging heeft. Dus bijvoorbeeld ( 11.30 of 16.30 ipv de eerder genoemde 10.30 uur of 15.30 uur.). Ik zit er nu aan de denken om de afspraak van de test te maken voor zaterdag 24 oktober om 16.30 uur, maar ik weet dus niet of dat handig is.

  • Hi Desy,

   De PCR-test moet binnen 72 (tot 65) uur voor vertrek zijn afgenomen. Gezien de geplande vertrektijd dinsdag om 10.30, kun je zaterdag ergens tussen 10.30 en 17.30 de test laten uitvoeren. Ga je later (minder dan 65 uur voor vertrek) dan heb je kans dat de uitslag niet op tijd binnen is. Dus ik zou voor een afspraak in de ochtend kiezen, wellicht heb je dan nog diezelfde avond je uitslag.

 7. Hallo,

  Wij reizen 1 oktober vanuit België naar Griekenland (vaste land), maar tot 30 september is de covid-PCR test verplicht. Weten jullie toevallig of dit al verlengt is of dat de test ook voor België nu niet meer hoeft? We moeten uiterlijk aankomende dinsdag ochtend anders de test laten uitvoeren. Ik hoor graag of iemand daar meer van weet.

  • Hallo Roy,

   Dat is een lastige. Voor de zekerheid zou je het kunnen navragen bij je luchtvaartmaatschappij, via gov.gr (het nieuwe webportaal van de Griekse staat) of bij de Griekse Ambassade. Of sowieso de test laten doen, om problemen te voorkomen (wanneer een negatieve testuitslag na 30 september verplicht blijft). Vergeet ook niet op tijd het PLF-formulier in te vullen!

 8. Ik wil naar Suriname en lees dat een negatief testresultaat nodig is. Wordt dat al op Schiphol gecontroleerd en hoe lang vooraf mag je worden getest?
  De vlucht vertrekt dinsdag om 11.20uur. wanneer moet je dan testen.?

  • Je moet inderdaad laten zien dat je een coronatest hebt ondergaan en niet besmet bent verklaard. Als ik het juist heb, moet die 48 uur oud zijn (zie Suriname Herald). Dat zou ik voor de zekerheid even nagaan bij je airline, de testlocatie of de Surinaamse ambassade. Ook herintroduceert de Surinaamse overheid het afgeschafte quarantainebeleid voor Nederlanders vanaf komende week maandag. Je moet dus kunnen overleggen dat je tien dagen, op eigen kosten, in quarantaine gaat.

  • Eerlijk gezegd heb ik geen idee over de regelgeving in andere landen, zoals tussen Turkije en België. Elk land hanteert specifieke regels. Ik zou navraag doen bij de luchtvaartmaatschappij.

  • Corrie zegt:

   Ik moet.volgende week naar Frankrijk. Ik reis dan door Duitsland. Heb ik voor Frankrijk een pcr test nodig? Kan een sneltest ook? Met reisverklaring.

 9. kim Borrel zegt:

  dag, wij reizen eind deze maand naar Brazilie met een stopover in Lissabon /Portugal, moeten wij een PRC test doen? Er staat op website tap dat als je uit de EU komt en tijdens de stopover niet het vliegveld verlaat en nog dezelfde dag doorvliegt ( bij ons het geval) dat het dan niet hoeft…
  En is het bewijs van negatieve Covid 19 test hetzelfde als een gezondheidsverklarig of moet dat apart?\Dank voor de hulp!`

  • Hoi Kim, ik ga ervan uit dat je zelf het best kan beoordelen of de informatie van TAP voor jullie inderdaad geldt. Maar ik vraag me wel af: is dat niet informatie die slechts geldt voor een overstap in Portugal? Ik dacht namelijk dat iedereen die naar Brazilië reist zich (max 72 uur) voor vertrek moest laten testen. Met andere woorden, wil je naar Brazilië reizen, dan heb je mijns inziens dus sowieso een non-Covid19 verklaring nodig.

   Een gezondheidsverklaring is wel iets anders dan een negatieve Covid-19 testuitslag, die moet je tegenwoordig altijd bij je hebben. Print er twee uit -voor je heenvlucht en terugvlucht- en vul ‘m in voordat je vliegt.

   Wat gaan jullie doen in Brazilië? Ik ben er afgelopen december voor het eerst geweest, net voor alle reisrestricties 😉

 10. Rick Lesquillier zegt:

  italie heeft vandaag een coronatest verplicht gesteld. ik vlieg morgen vroeg naar Rome. Hoe kom ik op de korte termijn aan de test?

  • Hoi Rick, wat lastig! Het klopt dat op 7 oktober is aangekondigd dat vanaf 8 oktober een verplichte coronatest geldt. De details van dit besluit zijn nog niet bekend, wellicht kun je het best contact opnemen met je luchtvaartmaatschappij? Of op het vliegveld een sneltest ondergaan?

 11. We reizen via Slovenië naar Italië waar sinds vandaag een pcr verplichting voor geldt die niet ouder mag zijn dan 72uur. Vanaf het moment dat wij thuis vertrekken tot aankomst in italia is al langer dan 72uur. Welk advies heeft u wannneer precies te testen en waar?

  • Hoi GJ, wanneer je met de auto naar Italië reist en je niet hebt laten testen in Nederland, is het de bedoeling dat je je binnen 48 uur na aankomst in Italië meldt bij de lokale GGD voor een coronatest. Misschien wil je ons laten weten hoe dat gegaan is?

 12. Sinds 8 oktober is een corona test ook verplicht voor Italie. Nu lees ik op de Italiaanse site (via Nederlandse reisapp buitenlandse zaken) op het in te vullen formulier dat je ook mee moet nemen, dat het een pcr test of een antigeen swap test moet zijn. Begrijp ik hieruit dat je dus ook een antigenen test kunt doen? Die zijn vaak, ook met certificaat, goedkoper en makkelijker.

  • Hoi Herma, volgens mij heb je gelijk en moet je naast het invullen van een eigen verklaring “een verklaring overleggen dat je een moleculaire of antigeentest hebt ondergaan”, uitgevoerd door middel van een wattenstaafje en een negatief resultaat. Dat is inderdaad te lezen op de site van het Italiaanse Ministerie van Gezondheid (salute.gov.it).

 13. Marieke zegt:

  Hoi Dionne,

  Wij hebben wat onduidelijkheid en Misschien kun jij ons helpen?
  We zijn aan het roadtrippen…Polen zijn we geweest en nu in Oostenrijk. We wilde ook naar Italië Voor een last dagen maar wel pas over 1,5 week! We zijn dan 3 weken onderweg en niet meer in Nederland geweest. Onze Nationaliteit is wel Nederlands.Moeten we dan ook zorgen voor een negatieve Corona test? Kan hier nergens een antwoord op vinden hoop dat jij ons kan helpen? Groetjes Marieke

  • Hi Marieke,

   Reis je per auto naar Italië en heb je je niet laten testen in Nederland, dan moet je jezelf binnen 48 uur na aankomst in Italië melden bij de lokale GGD voor een Covid-test. Wellicht is het mogelijk vooraf contact op te nemen met de GGD (‘Azienda unità sanitaria locale’) met de vraag of die verplichting ook geldt als je vanuit Polen/Oostenrijk komt en wat je daarvoor moet aantonen. Want in principe gelden die reisbeperkingen (nu nog) alleen voor wie de laatste 14 dagen in België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Tsjechië of Spanje is geweest.

   Laat je ons weten hoe het gegaan is?
   Groetjes, Dionne

 14. roger Hermans zegt:

  ik vlieg via brussel naar kaapstad
  ik woon in zeeuws vlaanderen
  wat is de dichtstbijzijnde locatie om een test te doen en hoelang duurt het voor ik het certificaat heb.
  ik vlieg woensdag of donderdag en het certificaat mag niet ouder dan 72 uur zijn
  wat zijn de kosten ??

  • Hoi Roger, wat gaaf naar Zuid-Afrika!

   Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt voor een non-covid19-verklaring. De kosten die hieraan zijn verbonden, verschillen per organisatie (de kosten voor een PCR-test inclusief een COVID-19 certificaat bedragen in de regel €100 tot €180 per persoon). Je kunt ze prima vinden via internet wanneer je zoekt op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’. Of wanneer je googelt naar ‘pcr testlocaties’. Je kunt er ook naar informeren bij je reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij.

   Volgens mij kun je onder meer terecht in Breda, ik zie zo snel geen testlocaties in Zeeland.
   Succes met de test.

  • FCH Medical zegt:

   FCH Medical doet ook PCR Testen met reisverklaring en garanderen binnen 24 uur uitslag.
   FCH Medical bevindt zich op de grens van Barendrecht-Rotterdam Lombardijen.
   Kosten zijn 145 euro incl BTW.
   Adres: Ridderkerkstraat 27 3076JT Rotterdam Lombardijen
   Telnr: 0612327440
   Mail: info@fchmedical.nl

 15. Hi,

  Ik heb zojuist een test gedaan bij het RIVM, aangezien iemand uit mijn omgeving Corona heeft. Nu moet ik over 2,5 onverwachts naar Italië vliegen voor mijn werk…… kan ik de uitslag (indien negatief) ook gebruiken voor het reizen? Of moet ik dan een aparte PCR test laten doen?

  • Je zou na kunnen vragen of zij een Non-Covid19-verklaring afgeven, daar zou je mee kunnen reizen. Maar als je de GGD bedoelt, zij geven geen certificaten af. Hiervoor moet je bij een particulier gezondheidscentrum zijn. Bijvoorbeeld bij Coronalab, Traveldoctor, KLMhealthservices, hethuisartslab of via PCRtest.

 16. Hallo, wij vertrekken op reis naar Gran Canaria en hebben dus een negatieve PCR-test nodig. Ik heb hier zitten rekenen wanneer ik best ga, met 3u speling moest er een vertraging van de vlucht zijn. Maar ik vraag me wel af, moest die vlucht nu meer dan 3u vertraging hebben, wat zal er dan gebeuren? Want dan is het niet meer binnen de 72u dat de test werd afgenomen, maar kunnen wij toch niets aandoen. Hopelijk kan er iemand mij een antwoord geven. En vraag me eigenlijk ook af of ze zo streng zijn dat ze echt kijken op het uur of het wel klopt als je aankomt. Dank en prettige dag nog.

  • Hoi Ann,

   De test moet tussen de 48 en 72 uur voor aankomst worden afgenomen, dus je kunt de afspraak wellicht zo laat mogelijk plannen (zodat je dicht bij de 48 uur zit). Dat geeft je tot 24 uur extra speling. Als de geldigheidsduur bij aankomst toch is verstreken of dreigt te verstrijken, zul je in het buitenland een nieuwe test moeten laten doen. Je kunt bij je luchtvaartmaatschappij of touroperator navragen wat de consequenties daarvan zijn.

   Fijne reis!

 17. Hoe zal het gaan als de PCR test ineens positief is? Je kunt dan niet met vakantie. Wordt dit dan gedekt door de reis- annuleringsverzekering of ben je gewoon je geld kwijt…?

  • Volgens mij wordt annulering vanwege een positieve coronatest niet gedekt onder de voorwaarden van de meeste (alle?) reis- en annuleringsverzekeringen. Enkel besmetting is namelijk niet voldoende; bij ernstige ziekte kun je mogelijk wel aanspraak maken op vergoeding van de annuleringskosten.

   Je kunt in overleg gaan met de reisorganisatie voor een oplossing, zoals omboeking van de reis of een voucher. Wanneer je de reis zelf annuleert, ben je inderdaad je geld kwijt.

 18. Had een vraagje , mijn vriendin komt uit Italië voor 1 dag naar Nederland kan ze dan met dezelfde reiscertificaat heen en terug vliegen? Of moet ze dan weer in Nederland een nieuwe pcr test doen?

  • Daniela zegt:

   Mijn zoon komt vrijdag naar Nederland en vliegt zondag weer terug naar Spanje. Is dan 1 PCR test voldoende?

   • Hoi Daniela, volgens mij zou hij met één PCR-test beide vluchten kunnen maken, als de test maximaal 72 uur vóór de geplande aankomst (terug in Spanje) is afgenomen. Dat correspondeert met de negatieve PCR-testuitslag van maximaal 24 uur oud, die nodig is voor vertrek naar Nederland, dus als hij instapt in Spanje. Want wanneer je zoon vanaf het Spaanse vasteland naar Nederland reist, is hij (bijna altijd) verplicht zich te laten testen op COVID-19.

    Maar… het is ook verplicht om in Nederland 10 dagen in quarantaine te gaan en je eventueel op dag 5 bij de GGD te laten testen. Spanje heeft op dit moment namelijk een hoog coronarisico. Weer in het vliegtuig stappen is absoluut niet de bedoeling, dus misschien kun je voor de zekerheid beter even navraag doen bij de luchtvaartmaatschappij.

    We horen graag hoe het verder gaat!

 19. Had een vraagje, mijn vriendin komt van Italië naar Nederland voor 1 dag kan ze dan nog met dezelfde reiscertificaat reizen of moet ze hier in Nederland een nieuwe pcr test doen?

  • Hoi Saar, goede vraag! Ik verwacht dat ze beide vluchten kan doen als dat binnen die 72 uur valt (wat betekent dat de test dicht op het vertrek moet worden afgenomen). Er bestaat ook altijd de mogelijk je bij aankomst op de luchthaven terug in Italië, of bij de lokale GGD te laten testen. Maar vraag het voor de zekerheid even na bij de luchtvaartmaatschappij – ervan uitgaande dat ze vliegt.

 20. L. SLUIJP zegt:

  Goedenavond, op 12 december vertrek ik in de ochtend naar Lanzarote, Canarische Eiland.
  Waar kan ik een test laten doen met een schriftelijke bevestiging? Ben van plan om dan woensdag 9/12;de Corona test uit te laten voeren. Mag je dat ook in een andere plaats doen dan je eigen woonplaats?
  Wat zijn de kosten hiervoor?

  Marge
  Linda

  • Hoi Linda, je kunt de test laten doen waar je wilt. Dat hoeft zeker niet in je eigen woonplaats. Je kunt hiervoor het best even online kijken, bijvoorbeeld bij Coronalab, Traveldoctor, Travelclinic, KLMhealthservices, hethuisartslab, HealthCheckCenter bij welke locaties je je in de buurt kunt laten testen. Uiteindelijk kies je zelf een testlocatie in de buurt waar de test kan worden afgenomen. Wekelijks komen hier nieuwe locaties bij.

   De kosten van een PCR-test variëren van € 60,- (voor een pooltest) tot zo’n € 150,-.
   Succes met de test en alvast een fijne vakantie!

 21. L. SLUIJP zegt:

  Goedenavond, op 12 december vertrek ik in de ochtend naar Lanzarote, Canarische Eiland.
  Waar kan ik een test laten doen met een schriftelijke bevestiging? Ben van plan om dan woensdag 9/12;de Corona test uit te laten voeren. Mag je dat ook in een andere plaats doen dan je eigen woonplaats?
  Wat zijn de kosten hiervoor?

  Mvrgr
  Linda

 22. Vivian zegt:

  Goedemiddag,

  17 December reizen wij af naar Gran Canaria en ook ik maak me zorgen om een positieve uitslag. Wij hebben al Corona gehad maar het schijnt dat de test ook positief reageert op meerdere virussen. Het reisbureau en de touroperator zijn nogal vaag over de afhandeling van een positieve test. Weet iemand wat er dan gebeurt? Ben je dan je geld kwijt? De verzekering dekt in ieder geval niet.

  • Bij twijfel zou je kunnen kiezen voor een serologische test of antistoffentest, naast de toch al verplichte PCR-test. De antistoffentest zou kunnen aantonen dat je het coronavirus al weken eerder hebt doorgemaakt en antistoffen hebt opgebouwd. Hoe de test reageert op andere virussen dan dit specifieke virus; Sars-Cov-2, dat zou ik niet kunnen zeggen. Maar volgens experts als Gommers is het niet waar dat de test ook positief zou uitslaan bij andere (corona-)virussen of zelfs een verkoudheid. De PCR-test geeft aan dat er op het moment waarop de test werd afgenomen, deeltjes van het coronavirus in je neus en/of keel aanwezig waren.

   Annulering vanwege een positieve coronatest wordt inderdaad niet gedekt onder de voorwaarden van de meeste (alle?) reis- en annuleringsverzekeringen. Je kunt in overleg gaan met de reisorganisatie/touroperator voor een oplossing, zoals omboeking van de reis of een voucher. Wanneer je de reis zelf annuleert, ben je inderdaad je geld kwijt.

   Duimen dus voor een negatieve uitslag!

 23. Hallo, mijn oom en zijn gezin komen van Spanje op vakantie in Nederland. Ze moeten dus een Corona test doen in Spanje voor het vertrek. Maar moeten ze in Nederland een nieuwe test doen om weer terug te kunnen gaan naar Spanje? Ik hoop dat u mij kunt helpen. Ik kan het antwoord namelijk nergens vinden
  Alvast bedankt.
  Omar

  • Hoi Omar, voor Nederlanders is het af laten nemen van een coronatest niet nodig voor de terugvlucht naar Nederland, als je op vakantie bent geweest naar Aruba bijvoorbeeld. Maar het gaat er hier om of de Spaanse overheid terugkerende reizigers uit risicogebieden verplicht stelt zich te laten testen op Covid-19. Als dat zo is, dan kan het zijn dat zij een recente negatieve coronatest moeten kunnen overleggen, of dat ze zich binnen bijvoorbeeld 14 dagen na terugkeer moeten laten testen. Die regels kunnen zij het best in Spanje nagaan.

 24. Arman Jafarzadeh zegt:

  Beste Dionne,

  Mocht ik vanuit Nederland naar Luxemburg of Belgie willen reizen met de auto, is dan een pcr test verplicht? Dank.

  Gr,
  ARman

  • Volgens mij is voor België en Luxemburg geen PCR test vereist. Wel moet je een gezondheidsverklaring en Passenger Locator Form (PLF) invullen en bij terugkomst in Nederland tien dagen in zelfquarantaine te gaan.

 25. Trix Wildeboer zegt:

  Als je nog voor kerst naar Duitsland gaat, moeten dan ook kinderen onder de 13 een test, of alleen daarboven?

  • Wat ik op internet vind, is dat de overheid van Duitsland van alle personen die het land in reizen een bewijs wil zien van een negatieve PCR testuitslag, dus ook voor kinderen onder de 13. Maar ik zou dat voor de zekerheid even navragen bij een officiële instantie. Let er ook op dat toeristische overnachtingen op dit moment niet zijn toegestaan en dat je na een verblijf in Duitsland bij terugkeer in Nederland nog 10 dagen in thuisquarantaine moet.

 26. Hoi Dione,

  Ik wil naar Georgië vliegen en ik ga een PCR test laten doen, weet je toevallig of ik nog steeds in quarantaine moet als ik daar geland ben? alvast bedankt!

  • Ja, wanneer je als Nederlander (bestempeld als door coronavirus getroffen gebied) aankomt in Georgië heb je de verplichting om 8 dagen in quarantaine te gaan. De kosten voor zelfisolatie zijn voor eigen rekening. Daarnaast is ook een negatieve PCR-testuitslag verplicht (max 72 uur oud). Heb je die niet, dan wordt er op het vliegveld een PCR-test afgenomen en moet je voor 24 uur verplicht in quarantaine op een daarvoor aangewezen locatie tot de uitslag bekend is.

 27. Mieke Aerts zegt:

  Hallo
  Met de nieuwe eis voor een negatief certificaat als je Nederland binnenkomt, heb ik wel een vraag. Ik wil naar Gambia via Brussel. Daar heb ik een certificaat voor nodig. Als ik dan terug naar Brussel vlieg en vanaf daar binnen 2 uur in een taxi naar Nederland ga, heb ik dan ook een certicaat nodig? Taxi al in Nl geregeld voor halen en brengen.

  • Hoi Mieke,

   Volgens mij is het inderdaad de bedoeling dat je je zowel in Nederland voor vertrek naar Brussel als in Gambia voor vertrek naar huis laat testen. Als het al niet verplicht is, omdat je niet langer dan 48 uur in België verblijft, lijkt het mij meer alsof je gebruik maakt van een maas in de wet. Ook voor België gelden met ingang van 25 december 2020 strikte regels wat betreft het reizen. En ik weet niet in hoeverre dat gecontroleerd zal worden voordat je kunt boarden. Om die reden zou ik het zekere voor het onzekere nemen als je dan toch reist. Laat je iets weten over hoe de reis verlopen is?

  • Hallo Wim,

   Volgens de site van de Rijksoverheid is dat niet nodig wanneer je met de auto naar Spanje (of terug naar Nederland) reist. Alleen voor reizigers uit Nederland die per vliegtuig of boot inreizen is een negatieve PCR-test verplicht. Houd er wel rekening mee dat in ieder land andere maatregelen zijn tegen verspreiding van het coronavirus, dus misschien wel in de landen waar je met de auto doorheen reist. En let vooral op: doorreis is over het algemeen lastig, omdat veel regio’s zijn afgesloten op dit moment.

 28. Goedemorgen, ik woon in het zuiden van Nederland,ik heb de Nederlandse nationaliteit en wil me in België laten testen. Is dat mogelijk?
  Met dank en vr. Groet,
  Elisa

  • Hallo Elisa, eerlijk gezegd weet ik dat niet. Er gelden bepaalde uitzonderingen voor wie binnen 30 kilometer van de grens woont of reist. Ik zou dat even telefonisch navragen bij de betreffende instantie(s).

 29. Goedendag,
  Heb ik naast een “essential worker” verklaring ook een covid19 test nodig om toegelaten te worden tot Hongarije?
  Dank voor reactie,
  Mike

 30. Michel zegt:

  Dank je voor alle info op de site. Ik heb nog wel een vraagje,

  Ik moet naar Duitsland om voor werk (eigen bedrijf) een auto op te halen met een oplader. De locatie ligt 8 minuten rijden buiten Nord Rhein Westfalen. (2 uur rijden van de NL grens, Greifenstein)

  Ik heb een PCR test met reisdocument op vrijdag ochtend 07.00 staan en wil op zondag 11.00 de grens over. Is het document dan nog geldig? (Zou oorspronkelijk zaterdag gaan) En als we alleen de auto ophalen en direct weer omdraaien, moeten we dan nog iets doen?

  Ik zat zelf te denken om een reisplan uit te printen, de advertentie van de auto, een uitdraai van de kvk. Misschien is nog meer handig?

  Ik heb alles proberen op te zoeken online, maar het is een doolhof van info.

  Alvast enorm bedankt voor de moeite!

  Groet Michel

  • Hoi Michel,

   Het is zeker lastig om exact de juiste informatie boven water te krijgen. Er gelden wat uitzonderingen voor mensen die minder dan 24 uur de Bondsrepubliek Duitsland binnenkomen, maar ik durf niet met zekerheid te zeggen dat je bij aankomst géén test- en meldplicht hebt. Ik zie echter nergens dat Hessen andere regels hanteert, maar je zou voor de zekerheid contact kunnen zoeken met het RKI via einreiseanmeldung@rki.de (of +49 (0)30 18754-0).

   Voor de PCR-test staat maximaal 48 uur, dus officieel is het document niet meer geldig. Maar wanneer je per auto op doorreis bent naar een ander land is een korte stop in Duitsland toegestaan, ook terwijl je geen PCR-test hoeft te laten afnemen. Dus wanneer jij middels papieren als je reisplan kunt aantonen dat je niet in Duitsland overnacht, ga ik ervan uit dat zo’n test juist van je goede wil zal overtuigen en dat niemand zal vallen over die paar uur.

   Laat vooral nog even weten hoe het was om naar Duitsland te reizen met de auto!

 31. Carolien zegt:

  Goededag, ik heb een vraag over Portugal? Heb je een test nodig om naar Lissabon te reizen? En heb je er dan weer een nodig om Nederland in te mogen? Als het allemaal negatief natuurlijk.

  Vriendelijk bedankt

  • Het is voor reizigers per vliegtuig vanuit Nederland verplicht een negatieve PCR-test te tonen om Portugal binnen te komen, uitgevoerd max. 72 uur voor vertrek. Op dit moment geldt de noodtoestand in Portugal (lockdown is van kracht). Op het vasteland van Portugal geldt de algemene plicht om thuis te blijven. Om terug naar Nederland te vliegen moet je de testuitslag kunnen tonen, een negatieve NAAT (PCR)-testuitslag van maximaal 12 uur oud, of een PCR-test van max. 72 uur oud plus een negatieve sneltest van maximaal 4 uur oud bij het boarden. Ook bij een negatieve test geldt de thuisquarantaine en blijf je 10 dagen thuis. Je kunt je op de 5e dag na aankomst in Nederland opnieuw laten testen om de quarantaineduur te verkorten.

   De negatieve testuitslag is verplicht voor alle reizigers die met personenvervoer reizen. Er is op dit moment alleen nog steeds geen testuitslag nodig voor reizigers die met de auto naar Nederland reizen. Houd er wel rekening mee dat in ieder land maatregelen zijn tegen verspreiding van het coronavirus, dus misschien wel in de landen waar je met de auto doorheen reist.

  • Hoi Denise, goede vraag! Ik verwacht dat je met hetzelfde reiscertificaat beide vluchten kunt doen als je binnen 72 uur weer op Nederlandse bodem geland bent, maar dan is er voor de terugvlucht nog wel een negatieve sneltest nodig die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen.

 32. Mandy zegt:

  Hoi, even een vraag. Op dit moment verblijf ik in USA voor een medisch behandeling. Nu reizen wij op dinsdag terug, komen woensdag aan in NL. Heb een overstap naar Noorwegen…woon niet in NL. Nu kan je hier in USA geen test afnemen op zondag…lab is dicht…en het is pasen. Op zaterdag kan het wel, uitslag is waarschijnlijk maandagavond bekend. Nu kom ik over die 72 uur aan voor aankomst….uiteraard doe ik voor het boarden nog een sneltest. Gaat die PCR test een probleem worden? Of geldt er voor USA 72u voor vertrek ipv aankomst in NL?

  • Hoi Mandy,

   Hoe is het gegaan met jullie test en terugvlucht via Nederland naar Noorwegen? In principe mag de testuitslag niet ouder zijn dan 3 dagen, maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland. Er zijn uitzonderingssituaties, dus hopelijk ben je veilig weer terug!

 33. Shane zegt:

  Hallo,
  Wij reizen op 1 mei t/m 11 mei via Frankfurt naar Dubai. Op dit moment heb ik Corona. Hoe zit dat met pcr test met reiscertificaat? Ik ben bang dat ik tegen die tijd nog steeds positief wordt getest terwijl ik dan niet meer besmettelijk zou zijn

  • Hoi Shane,

   Hopelijk gaat alles goed nu je corona hebt. Het is helaas heel goed mogelijk dat er nog meerdere weken na de infectie nog restjes genetisch materiaal in de keel aanwezig blijven, zonder dat er nog intacte virusdeeltjes zijn. De PCR test kan dus nog (wekenlang) een positieve uitslag geven, terwijl je geen klachten meer hebt en niet meer besmettelijk bent voor anderen. Het kan echter ook zijn dat je al goed bent opgeknapt en het virus niet meer voldoende aanwezig is in de neus en keel. Maar geen garantie dus op een negatieve PCR-test…

   Ik zou contact opnemen met de reisorganisatie, wellicht hebben zij hier iets op gevonden en dat in hun aanvullende voorwaarden vermeld. Bijvoorbeeld dat je de PCR-test of sneltest in combinatie met een serologische antistoffentest laat afnemen? Dat kan nadat je 14 dagen klachtenvrij bent. Ik zou ook gelijk navragen hoe het zit met eventuele testen die je moet laten afnemen in Duitsland/Dubai, en wat er gebeurt wanneer die ‘vals-positief’ zijn.

   Op Rijksoverheid.nl wordt ook melding gemaakt van mensen die toch willen reizen bij langdurig positief testen na een coronabesmetting. Ook als alle verschijnselen al weg zijn en iemand niet meer besmettelijk is. Per 3 maart geldt dat je toch mag reizen als je verschillende documenten kunt tonen, als een negatieve sneltestuitslag of een artsenverklaring van maximaal 72 uur oud, waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent.

   Succes! En laat vooral nog even weten hoe het (reizen) gaat!

   • Kurt zegt:

    Hi! Ik lees op wel meer plekken dat ergens op de site van de Rijksoverheid staat dat je mag reizen met een doktersverklaring als de pcr test nog positief uitslaat maar je niet meer besmettelijk bent. U linkt er ook naar, maar als ik klik vind ik die informatie nergens. Kunt u laten zien waar dat staat? Groet Kurt

    • Hi Kurt, je moet dan even doorklikken naar “Negatieve COVID-19-testuitslag: uitzonderingen” en vervolgens “Positief blijven testen na coronabesmetting” openklikken. Daar lees je dat je als je coronaklachten weg zijn wél mag reizen met een doktersverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent. Kom je er zo wel uit?

 34. Verschueren zegt:

  Hallo van wanneer begint de tijd te lopen na gedane pcr test is dat na ontvangst van het resultaat?

  • Ha Robert, wanneer je in het buitenland een PCR-test laat doen, mag de tijd tussen het moment van afname en je aankomst in Nederland maximaal 24/48/72 uur zijn. Bij een negatieve uitslag van een sneltest van maximaal 24 uur oud geldt dat de tijd tussen het moment van afname van de sneltest en boarding maximaal 24 uur is. Het gaat dus om het moment van afname

 35. K dominicus zegt:

  Ik moet binnenkort naar italie maar ben recentelijk genezen van corona. Er bestaat dus een kans dat ik positief test op mijn pcr.
  Ik heb met bij rivm laten testen, uitslag in mn digid maar daar staan geen persoonsgegevens in.
  Wat kan ik nu doen?

  • Als het goed is, kun je weer reizen met een artsenverklaring waarin staat dat je niet meer besmettelijk bent, mits je coronaklachten weg zijn natuurlijk. Het lijkt me vooral lastig dit op het laatste moment nog even te regelen; misschien kun je beter vooraf overleggen met je huisarts? Laat je ons weten hoe het gegaan is?

 36. Marjon Hage zegt:

  We gaan zondag naar Griekenland, we vliegen om 8 uur ‘s morgens.
  We hebben gisterenmiddag een pcr test en de 2de prik gekregen.
  Bij de uitslag van pcr test, staat de tijd, 16:45 uur.
  De pcr test moet max 72 uur van te voren zijn geweest, zijn we nu te vroeg?
  Kunnen ze ons daarvoor weigeren?

  • Hoi Marjon,

   Je kunt naar Griekenland reizen met een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur. Tel je 72 uur vanaf donderdagmiddag, dan kun je tot zondagmiddag 16:45u Griekenland binnenkomen.
   Kom je later dan die tijd aan, dan kun je in theorie geweigerd worden.

 37. Lena zegt:

  Wij gaan nu in augustus naar Engeland en weten ongeveer wel al welke papieren we nodig hebben, maar als we terug reizen, moet ik dan, aangezien we tot Calais reizen, ook een plf invullen voor Frankrijk ? Of enkel voor België? Aangezien we in Frankrijk niet langer blijven dan 48uur…

  Wij zouden ook maar 4 of 5 dagen in Engeland willen verblijven, wel moeten wij 2 testen boeken daar, dag 2 en dag 8… daar we in een weekend gaan, zullen we onze uitlag niet op tijd terug hebben, hierover hebben we dan ook gelezen dat het aantonen van onze vaccinatie voldoet om Calais terug binnen te gaan en niet de uitslag van de test die wij in Engeland moesten nemen ?deze van dag 8 kunnen we dan sowieso niet nemen. Klopt dit ? Wij zijn nu zelf zo onzeker en hebben bang dat ze ons daar gaan houden voor 10 dagen…

 38. Thorstein Einarson zegt:

  Goedemorgen,

  Ik vlieg as donderdag dd 16 december naar Aruba, PCR test laat ik afneem op 15 december om 8 uur ‘s morgens
  Ik lees hier en daar dat ik de testuitslag moet printen, echter ik heb geen printer thuis
  Is het ook voldoende als je de uitslag op je mobiel telefoon hebt en ook het reis certificaat?
  ED in reis aanvraag kan ik al invullen op woensdag, en mijn vaccinatie kaart

  Hoor graag
  Thorstein

  • Hallo Thorstein,

   Voor Aruba kun je de CoronaCheck niet gebruiken, je digitale coronabewijs is niet voldoende. Het is inderdaad de bedoeling dat je de negatieve testuitslag en het vaccinatiebewijs uitprint en op papier meeneemt. Ik durf niet te zeggen of het tonen op je mobiel voldoende is. Misschien heeft iemand anders hier ervaring mee?

 39. Astrid zegt:

  Hoi, wij reizen zondag naar Bonaire en ik heb een maand geleden Corona gehad. De kans bestaat dat ik nog positief test. Op de site van de overheid van Bonaire staat dat je toch mag reizen als je een artsverklaring hebt. Maar mijn huisarts geeft zo’n verklaring niet af en de GGD verwijst naar de ARBO-dienst of verzekering. Maar die geven zo’n verklaring ook niet af. Weten jullie misschien waar ik wel terecht kan voor zo’n artsverklaring?

  • Hoi Astrid, hoewel een besmetting nog lang kan leiden tot een positieve PCR-testuitslag, is het geen wetmatigheid dat je na een besmetting nog weken of maanden positief test. Veel mensen testen enige tijd na hun besmetting toch gewoon negatief. Wellicht is het mogelijk om nu een PCR-test te doen? Dat kost wat, maar mocht die negatief zijn, dan bespaar je je een hoop administratie en stress op voorhand. Anders wordt het echt hopen op een negatieve test (heen én terug), want een genezenverklaring via de huisarts is niet zomaar geregeld. Ik heb weleens gehoord dat iemand doorverwezen werd naar het vaccinatiecentrum met documenten die getekend moesten worden voor Oostenrijk. Wie weet kun je daar eens informeren?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>