Alles over Taiwan en corona

Afstandsregels, thuisblijfadviezen, overvolle ic’s: het is geen Nederlander ontgaan de afgelopen maanden. In Taiwan genieten de meeste mensen echter van een zorgeloos leven vol vrijheid. Het leven is er doorgegaan. Zonder lockdown, zonder volle ziekenhuizen, zonder het advies thuis te blijven. Reishonger spreekt met Arthur Hsieh, Director, Taiwan Tourism Bureau, German Branch Office, over de belangrijkste vragen en achtergrondinformatie over het coronavirus.

Arthur Hsieh, Director bij het Taipei Tourism Office

Hoe is de situatie in Taiwan geweest sinds de corona-uitbraak?

“Ondanks het besmettingspotentieel kan Taiwan met spectaculair lage cijfers uitpakken. Er zijn amper 450 bevestigde coronabesmettingen op 23 miljoen inwoners. Hoewel veel media voorspelden dat Taiwan de ergst geïnfecteerde plaats zou kunnen zijn in de beginfase van de pandemie (het Chinese vasteland ligt op amper 180 kilometer van Taiwan), heeft Taiwan een van de laagste besmettingspercentages ter wereld. De aanpak van Taiwan bleek namelijk zeer succesvol in de strijd tegen de coronacrisis.”

“Door de snelle reactie en strenge controles aan de grenzen, gelden er verder niet veel maatregelen op het Aziatische eiland. De scholen zijn er geopend, het openbaar vervoer rijdt gewoon en je kan er nog steeds iets eten in een barretje of restaurant. Er is dus weinig veranderd voor de (gezonde) Taiwanezen, al draagt iedereen nu een mondmasker en wordt dagelijks de temperatuur van personeel gemeten. Taiwan heeft gekozen voor een beleid waarbij de grens in een zeer vroeg stadium gesloten werd en elke infectiezaak zorgvuldig en gedetailleerd opgespoord.”


“Het belangrijkste van alles is dat we alle maskerfabrikanten samengebracht hebben. Zij produceerden al snel meer dan 1 miljoen mondkapjes per dag, met een zeer mooie kwaliteit. Deze kunnen goedkoop aan het publiek worden verkocht. Taiwanese mensen denken dat het dragen van een mondkapje de belangrijkste manier is om anderen te beschermen – niet alleen voor henzelf. Het is natuurlijk ook erg belangrijk om afstand te houden. Kortom, het succes van ons gevecht met het virus komt van de inspanningen van alle Taiwanese mensen!”

Hoe Taiwan corona aanpakt

Corona bedwingen zonder lockdown?

“Taiwan is nooit echt in lockdown geweest sinds de pandemie zich begin dit jaar begon te verspreiden. Alle scholen, kantoren, restaurants, uitgaansgelegenheden, bijna alle plaatsen zijn tot nu toe open gebleven. Hoewel onze regering mensen in het beginstadium gevraagd heeft ​​een ​​mondkapje te dragen, werd dat al snel geleidelijk verlicht. Er geldt op dit moment geen verplichting een mondkapje te dragen, behalve wanneer je met het openbaar vervoer reist. De situatie wordt nu weer normaal in Taiwan.”

“Maar ik moet er wel bij zeggen, dat als je nu naar Taiwan gaat, je nog steeds veel mensen ziet met een mondkapje. Dat is niet de regulering van de overheid, maar vanuit persoonlijke wil. Net zoals ik hierboven al zei, is het dragen van een masker een soort concept om anderen te beschermen, en het getuigt van goede manieren voor Taiwanezen!”

Hoe belangrijk is de reisindustrie voor de Taiwanese economie?

“De reisindustrie is natuurlijk erg belangrijk voor Taiwan. Veel mensen leven op de een of andere manier van het toerisme. Met name in het begin was de situatie slecht, omdat er toen geen inkomende, uitgaande of zelfs binnenlandse reizigers waren. Maar net als overheden in de EU, beginnen we steun te bieden vanuit de overheid en organiseren we trainingen voor de industrie. Dat maakt de situatie niet zo erg als verwacht.”

“Toen de hele situatie in Taiwan onder controle was, begon de regering mensen aan te moedigen binnenlandse reizen te gaan maken en dat werkte echt. Maar het belangrijkste is dat het besmettingspercentage nog steeds laag is, met zeer weinig gevallen die uit het buitenland zijn geïmporteerd. Taiwan is echt een veilige plek om naartoe te gaan!”

“Natuurlijk is het heropenen van de grens erg belangrijk voor de industrie, maar net als de EU heropenen we deze stap voor stap. Veiligheid is nu de prioriteit, voor buitenlandse en binnenlandse reizigers.”

Taiwan heeft adembenemende berggebieden, van Taroko Gorge tot Yushan Mountain

Taiwan heeft adembenemende berggebieden, van Taroko Gorge tot Yushan Mountain

Taroko Gorge National Park

Zijn er nog leuke initiatieven ontstaan door corona?

“Taiwanese mensen zijn goede reizigers en hebben doorgaans elk jaar wel een aantal overzeese reizen. Vanwege de lockdown of de gesloten grenzen in andere landen begonnen de luchtvaartmaatschappijen met het aanbieden van nep-overzeese reizen. Met hetzelfde incheck- en instapproces op de luchthaven, maar alleen een rondvlucht en nergens heen. Dat is het meest interessante wat er in Taiwan is gebeurd.”

“Binnenlandse reizen worden op dit moment veel gepromoot. Vlieg naar een van de vele eilanden voor de kust in Taiwan en geniet van een vakantie vol strand, wateractiviteiten, restaurants, bars, pubs. Er zijn de meest populaire dingen in Taiwan. Omdat de overheid de situatie / infectie in de gaten houdt, hoef je je als reiziger nergens zorgen over te maken.”

Bekijk ons artikel met 5 redenen voor een reis naar Taiwan!

“Er zijn zelfs enkele buitenlanders die tijdens de pandemie naar Taiwan kwamen vanuit de andere Aziatische landen en het hier erg naar hun zin hebben. Hier is een voorbeeld van Belgische reizigers. Ze waren in India terwijl de pandemie begon en kozen ervoor naar Taiwan te komen. Ze lijken het nu naar hun zin te hebben in Taiwan.”

Taipei - Taiwan corona

Hoewel Elephant Mountain misschien niet de hoogste berg is, is hij zeker de moeite waard. Vanaf metrohalte Xiangshan in de Taiwanese hoofdstad wandel je in ongeveer 20 minuten naar het uitzichtpunt. Hier kijk je uit over de prachtig verlichte metropool met als letterlijk hoogtepunt de Taipei 101, die ver boven de rest van de gebouwen uitreikt.

Elephant Mountain met uitzicht op de Taipei 101

Kun je nog meer vertellen over de huidige situatie?

“Net zoals hierboven vermeld, blijven alle winkels met volledige capaciteit open, zelfs tijdens het weekend en in de vakantie. Het strand is vrij toegankelijk, raften, excursies, dierentuinen, zwembaden zijn nu geopend in Taiwan. Het is een vrij land, mensen kunnen overal naartoe gaan, inclusief wateractiviteiten, wandelen, fietsen, winkelen, …. Maar vanwege de sluiting van onze grens moet er nog wel even worden gewacht voordat je weer naar Taiwan kan reizen. Blijf het nieuws over Taiwan volgen via onze website taiwan.net of taiwantourismus.de en alvast: welkom in Taiwan.”

Heb je zelf vragen over Taiwan en corona? Over hoe het er ter plaatse aan toegaat? Stel je vraag hieronder en wij zullen proberen deze zo goed mogelijk te beantwoorden! Een indicatie wanneer Taiwan weer toegankelijk is voor buitenlandse reizigers kunnen wij momenteel niet geven, maar zodra hier meer over bekend is laten wij het gelijk aan je weten.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>