Naar de Algarve tijdens corona

Portugal zet zichzelf graag in de markt als een veilige bestemming. Ze hebben de eerste golf van besmettingen relatief goed doorstaan en waren heel snel met het introduceren van het Clean & Safe certificaat, waardoor ze goed waren voorbereid op een goede zomer. De eerste vakantievlucht na de corona-stop vanuit Nederland vertrok dan ook naar Faro, in de Zuid-Portugese regio de Algarve. Ook voor de komende maanden is de Algarve een perfecte bestemming, met nog heerlijke temperaturen voor een heerlijke nazomer. En nog steeds relatief weinig besmettingen.

Met een oppervlakte van 5.000 vierkante kilometer en ongeveer 200 kilometer kustlijn is het in de Algarve heel makkelijk om fysieke afstand te bewaren. Daarnaast is de Algarve een van de minst getroffen regio’s in Portugal (momenteel zijn er 258 actieve gevallen -van totaal 1168 sinds 8 maart- en de 14,4 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners in week 36 ligt een stuk lager dan de 52 in Nederland). De Algarve is op dit moment dus een goede bestemming voor gasten vanuit Nederland die op zoek zijn naar een ontspannende en bovenal veilige vakantie.

We leggen onze vragen over het coronavirus voor aan João Fernandes, voorzitter van het Algarve Tourism Bureau. Heb jij na het lezen zelf nog vragen, stel ze gerust!


Welke maatregelen heeft de overheid genomen na de corona-uitbraak?

“Portugal heeft snel preventieve maatregelen genomen en in een vroeg stadium uitgebreide tests uitgevoerd om de verspreiding van de pandemie te beperken. Als gevolg hiervan hebben we veel minder gevallen gehad dan in andere Europese landen. Daarnaast is de Algarve een van de minst getroffen regio’s in Portugal.”

“Het land heeft een uitgebreid reactieplan opgesteld met volledige procedures voor bedrijven in de toerismesector over hoe de verspreiding van het virus kan worden beperkt en voorkomen. Tegelijkertijd was de National Health Service er helemaal klaar voor om direct te reageren op de weinige gevallen die in de regio zijn geregistreerd.”

Wat is de exitstrategie in Portugal?

“De lockdown eindigde en nieuwe procedures werden door de industrie aangenomen. Aangezien de Algarve een van de minst getroffen regio’s in Portugal is, konden we zorgvuldig een geleidelijke heropening van de economische en sociale activiteiten van het land plannen.”

“Portugal is een van de landen die het meest hebben getest, een van de landen die de echte verspreiding van het virus beter kent, waar de cijfers het veiligst zijn en waar toeristen met vertrouwen kunnen komen. Vertrouwen is op dit moment een van de onderscheidende factoren bij het kiezen van je vakantie en in die zin is de Algarve zeker een goede bestemming.”

Ponta da Piedade - Credits Algarve Tourism Bureau

Het mooiste stukje van de Algarve: Ponta da Piedade

Hoe belangrijk was vroegtijdige heropening van toerisme en wat is daarvoor gedaan?

“Toerisme is erg belangrijk voor de Algarve en we zijn blij dat we weer open konden. In april heeft de Algarve, in samenwerking met Turismo de Portugal, het ‘Clean & Safe’ certificaat gelanceerd. Toeristische bedrijven die zijn gecertificeerd voldoen aan alle door de Portugese autoriteiten vastgestelde eisen op het gebied van hygiëne en veiligheid. Ook hebben wij (Algarve Tourism Bureau) de ‘handleiding van goede praktijken – Algarve Clean & Safe’ uitgebracht.”

“Deze handleiding -gemaakt in samenwerking met verschillende belanghebbenden uit de regio- geeft duidelijke aanbevelingen voor alle aspecten van vakanties, zoals accommodatie, restaurants, jachthavens, stranden en golfbanen, om een veilig verblijf in de regio te garanderen en omvat aanbevelingen over schoonmaken, hygiëne, opleiding van personeel en het informeren van bezoekers. Het resultaat van deze grote inspanning van de nationale autoriteiten, de overheid en de particuliere sector in de regio, was dat de Algarve volledig klaar was om haar toeristische activiteit weer op een geleidelijke, verantwoorde en veilige manier te heropenen.”

“Uiteraard blijft ook nu onze prioriteit om bezoekers, werknemers én bewoners te garanderen dat hun veiligheid onze eerste zorg is.”

Hoe zit het met de toegang tot de stranden?

“Vakantiegangers kunnen zeker genieten van een mooie zonnige dag op het strand, óf een verfrissende duik in de zee nemen. Uiteraard gelden er bepaalde regels in de gebieden rondom de stranden, zoals parkeerplaatsen, strandtoegang, hulpposten, restaurants, bars of uitgave van parasols en ligbedden. Op de stranden moeten groepen 1,5 meter afstand houden en kunnen ligstoelen gereserveerd worden (maar ook zijn er nog wel beschikbaar ter plekke). Drukte op de stranden wordt geregistreerd via de app ‘info praia’, waar mensen vooraf kunnen zien of er nog genoeg ruimte is op het strand, zodat ze een rustig strand kunt uitkiezen. En met 200 kilometer aan kustlijn is er altijd wel een strand te vinden waar het rustig is! Als je bijvoorbeeld een stukje doorloopt vanaf de ferry op het kilometerslange strand bij Tavira, dan heb je echt alle ruimte.”

Zijn er creatieve/interessante initiatieven ontstaan tijdens de lockdown?

“Het was fantastisch om zoveel gemeenschapsgerichte projecten te zien. Zo bereidden topchefs van restaurants met een Michelin-ster tijdens de crisis elke dag 200 maaltijden voor mensen in nood. Onze belangrijkste hotelketens hebben donaties gedaan aan lokale ziekenhuizen, autoverhuurbedrijven hebben hun auto’s gedoneerd aan gezondheidswerkers en veel hotels hebben hun kamers ook beschikbaar gesteld aan gezondheidswerkers en ouderen die uit verpleeghuizen moesten worden verplaatst. En lokale gemeenschappen hebben hulp geboden, door aan de meest kwetsbaren (ouderen, bedlegerige mensen, mensen met beperkte mobiliteit) de dagelijkse benodigdheden, maaltijden of medicijnen thuis te bezorgen. Ondanks de beperkingen vanwege de lockdown konden we een ​​gemeenschapszin behouden, versterkt door de vele voorbeelden van hulp onder de gemeenschap.”

Is er een bepaalde niche in de markt die juist nu populair is?

“Openluchtactiviteiten zoals fietsen en wandelen, die mensen een gevoel van ruimte geven, zijn al erg populair. Of het nu op het strand is, in het achterland (barrocal in het Portugees), of in de schilderachtige bergen. De Algarve heeft een groot gebied met diverse natuurreservaten en beschermde gebieden en samen met de kust is dat natuurlijk de perfecte keuze. Toeristen kunnen hun geest en ziel genezen in de natuur van de Algarve.”

Terra de Monchique

Uitzicht vanaf de Picota over het stuwmeer van Odelouca

Wat zijn de COVID-19 maatregelen tijdens je reis in Portugal?

“Net als in Nederland en België, heeft ook Portugal een eigen set regels. In Portugal dien je 2 meter afstand te houden. Bij aankomst in Portugal hoef je geen test te ondergaan. Onderweg of in je hotel geef je desgevraagd informatie over je gezondheid, of wordt je temperatuur gemeten. De stranden zijn allemaal open, met gezondheidsregels en -procedures, zoals 3 meter tussen de parasols. Restaurants zijn geopend sinds 18 mei met een capaciteitsbeperking van 50%. Waterparken en andere belangrijke attracties in de regio zijn ondertussen ook weer open voor het publiek, zoals bijvoorbeeld Zoomarine. De capaciteit van het park is echter beperkt en het is verplicht om een mondkapje te dragen in besloten ruimtes (restaurants en winkels).”

“Een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer en in alle gesloten ruimtes, zoals supermarkten en winkels. Zorg dus dat je voldoende mondkapjes meeneemt. Veel hotels zijn door de overheid goedgekeurd als Clean&Safe, het keurmerk waarmee reisorganisaties aantonen dat ze voldoen aan de corona-voorzorgsmaatregelen. De meeste hotels in de regio zijn open, maar bieden geen ontbijtbuffet aan. In plaats daarvan kan een ontbijtbox op de kamer worden gebracht of ontbijt à la carte worden geserveerd. Check-in- en check-uittijden kunnen afwijken. Musea en restaurants zijn open, maar minder vol.”

Wat zijn de COVID-19 maatregelen op de luchthaven en in het OV?

“Op de internationale luchthaven van Faro zijn uiteraard verschillende maatregelen genomen in overleg met de gezondheidsautoriteiten en de nationale luchtvaartautoriteit, die de bescherming van passagiers en personeel garanderen. Deze maatregelen omvatten temperatuurmeting bij aankomst, handreinigers op alle strategische punten van de terminals, het verplichte gebruik van een mondkapje in de terminals, bewegwijzering en waarschuwingen voor de noodzaak van extra hygiëne en gepaste fysieke afstand. De servicedesks zijn allemaal voorzien van afscherming (acryl en glas) en de ruimte en apparatuur wordt gereinigd met desinfecterende middelen op ziekenhuisniveau en UV-apparatuur. Ook in de rest van het openbaar vervoer zijn chauffeurs afgeschermd en is iedereen verplicht mondkapjes te gebruiken.”

Faro - Credits Algarve Tourism Bureau

Faro, de hoofdstad van de Algarve

Wordt er gewerkt aan spreiding van toeristen?

“Er zijn beperkingen in het aantal mensen in alle activiteiten, maar het is voor hun eigen veiligheid en toeristen vinden het niet erg om deze regels en beperkingen te volgen. Het lijkt alsof mensen zich veiliger voelen wanneer we deze regels hanteren. Er wordt niet bewust gewerkt aan spreiding van toeristen; mensen komen nog steeds in de stadscentra of bij de kustlijn, maar het zijn allemaal veilige plaatsen waar iedereen zich aan de regels houdt.”

Heb jij nog tips voor wie de Algarve deze nazomer bezoekt?

“Alles is gelukkig weer open zoals in ‘pre-corona tijden’, met het verschil dat je zo nu en dan een mondkapje moet gebruiken (in gesloten ruimtes), de capaciteit bij activiteiten verminderd is en dat je overal je handen moet ontsmetten voordat je naar binnen gaat. Onze tip is om met een open geest te komen om te genieten van de openluchtactiviteiten, de natuur, de kustlijn en gastronomie en wijnen, omdat we de veiligheid van de bestemming verzekeren.”

“Denk hierbij aan een boottocht in het bijzondere natuurpark Ria Formosa tussen Faro en Tavira. Dit is een labyrint van kanalen, eilandjes, uiterwaarden en zandbanken. Als je geluk hebt zijn er grote groepen flamingo’s en vele andere zeldzamere vogels te spotten. De meer sportievelingen kunnen eindeloos wandelen in een uitgestrekt duingebied in natuurpark Ria de Alvo of fietsen langs de ruige Vicentinakust met zijn steille kliffen en magisch binnenland. We zien ook dat de combinatie van yoga en surfen steeds populairder wordt, want het idee van actief zijn in de open natuur, sluit perfect aan bij het idee achter yoga én past perfect bij deze tijd.”

“Ook een aanrader is om de hele, of een deel van de Seven Hanging Valleys route te wandelen. Deze route neemt je mee langs mooie, boven de zee hangende rotsformaties en is vorig jaar uitgeroepen tot de beste wandelroute van Europa. Heel fijn is dat hij geschikt is voor iedere leeftijd, dus je kan met de hele familie!”

7 Hanging Valleys, Portugal

Genieten van het uitzicht op een van die kenmerkende oranje rotsen bij de 7 Hanging Valleys

“Ook heeft de Algarve veel schattige dorpjes die het bezoeken zeker waard zijn, zoals Loulé, Monchique, Vila do Bispo en Tavira.”

De Algarve tijdens corona?

“De Algarve is een perfecte plek voor deze nazomer, met nog heerlijke temperaturen en ook een van de weinige bestemmingen die nu nog mogelijk zijn. Het is goed om te weten dat alle toeristische bedrijven zorgvuldig zijn voorbereid hoe om te gaan met alle nieuwe regels, zoals afstand houden, en toch gasten een geweldige vakantie-ervaring bieden. Maar we hopen ook dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen en situaties vermijden waarin afstand houden niet mogelijk is, of in ieder geval mondkapjes dragen op de plaatsen waar dit verplicht is.”

Meer lezen over de Algarve?

De 10 leukste zonbestemmingen voor gezinnen
Lang weekend in de Algarve: proef natuur, cultuur en lokaal leven
Hoogtepunten van de Algarve buiten het hoogseizoen: ontdek wat bourgondisch Portugal allemaal in het najaar te bieden heeft
Ontdek de westkust van de Algarve: prachtige natuur, wilde stranden en kleine dorpen
Nazomeren in de Algarve: ontdek wat er zo speciaal is
Fotocredits Ponta da Piedade: Algarve Tourism Bureau

  1. Hallo!
    Ik heb spontaan geboekt voor 20 oktober! Een korte trip naar Faro 🙂
    Nu kan ik alleen nergens vinden of ze ook een inreisverbod hebben voor Nederlanders, aangezien Nederland momenteel toch redelijk veel besmettingingen op de kaart zet? Ik wil er heel graag naar toe, maar wil niet bij de grens teruggestuurd worden of in quarantaine. Weten jullie dit? Alvast dank! Groet Lize

    • Hoi Lize,

      Je kunt vooralsnog gewoon naar Portugal reizen, mits je vrij van klachten bent. Alleen de regio Lissabon is aangemerkt als code oranje en ook in de regio Porto lopen het aantal coronabesmettingen op. In de Algarve en Alentejo liggen de cijfers stukken lager. Voor nu gelden er geen verplichtingen voor een Covid-19 (PCR) test als je naar het vaste land reist (alleen voor Madeira), maar dat kan natuurlijk nog veranderen, want Portugal werkt al wel met verplichte coronatests voor passagiers uit risicolanden. Nu word je bij aankomst op het vliegveld alleen gescreend (lichaamstemperatuur).

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>