Hawaii, een waar golfparadijs

Golven zijn er genoeg te vinden in Hawaii en de eilandengroep staat dan ook bekend als een waar surfersparadijs. Maar wat je misschien niet wist, is dat er ook volop mogelijkheden zijn om te golfen, op zo’n 80 golfbanen. Waar golfliefhebbers op Maui de keuze hebben uit 14 banen, op Kauai op 9 golfbanen aan hun trekken komen en op Hawaii (Big Island) op 16 banen een balletje kunnen slaan, spant het eiland Oahu de kroon met maar liefst 40 golfbanen. En laat ik daar nou wonen, dus in dit verslag een overzicht van diverse golfervaringen die je er kan beleven.

Golf_KapoleiMenu

Golf_Olomanu_golfkarts

Golf_Olomanu_TK

Golf_TurtleBay_Anette

Bijzondere outdoor activiteit: golfen op Hawaii

Dat ik golf plots zo leuk ben gaan vinden, vond ik een verrassende ontwikkeling maar komt niet geheel uit de lucht vallen. Met tientallen golfbanen om uit te kiezen op Oahu is er bijna geen ontkomen aan en de natuur op elke afzonderlijke baan is uniek en dat maakt golfen een echt bijzondere outdoor activiteit, waar je niets anders dan blij en ontspannen van kan worden. Daarbij ligt er een prachtige golfclub bij ons in de buurt, waar je als lid ook deel kan nemen aan andere activiteiten als yoga en aquafit. Ik begin als notoire niet-golfer met de laatste twee, maar word al snel door vriendinnen uit de buurt overgehaald om eens een balletje te komen slaan. Zonder ook maar enige ervaring of een proefles, begeef ik me met een geleende set golfclubs en een bij elkaar geraapte outfit vol goede moed naar de golfbaan.

Aloha Friday MidPacific Country Club in Lanikai

Mijn allereerste keer golfen tijdens een Aloha Friday toernooi in 2019

Aloha golf

Er wordt elke laatste vrijdag van de maand op MidPacific Country Club in Lanikai, de club bij ons in de buurt, een aloha golftoernooi gespeeld op basis van ‘beste bal’, waarbij je wordt opgedeeld in sets van vier spelers en allemaal een bal slaat. De bal die de meeste afstand aflegt en het gunstigste komt te liggen ten opzichte van de hole, is vervolgens de bal waarmee je verder speelt. Alle andere spelers leggen hun bal op dezelfde plek als de beste bal, en van daaruit herhaalt het proces zich, totdat de bal uiteindelijk in de hole belandt.

Op deze manier is ook voor beginners zoals ik het spelletje leuk en duurt het geen halve dag voordat je eens een ronde van negen holes hebt gespeeld. Bijkomend voordeel van aloha golf is dat er tijdens het golfspel al geborreld wordt in de karretjes, wat in mijn geval helpt om wat meer ontspannen op de baan te staan. Na een paar van deze toernooitjes te hebben gespeeld, krijg ik de smaak te pakken, boek een paar lessen bij een golf-pro en verander m’n lidmaatschap van ‘social’ naar ‘golf’. Let the games begin.

Karin Swiers MidPac Hawaii - Ik val als een blok voor de prachtige natuur en omgeving op de golfbaan maar vind ook het spelletje leuk en golf anno 2023 gemiddeld 3 keer per maand

Ik val als een blok voor de prachtige natuur en omgeving op de golfbaan maar vind ook het spelletje leuk

MidPac, de MidPacific Country Club in Lanikai

Zoals gezegd zijn er veertig golfbanen om uit te kiezen op Oahu, en ik speel het meeste op de baan waar we lid zijn geworden in een deelgemeente van onze woonplaats Kailua. Dicht bij huis, op nog geen tien minuten rijden. ‘MidPac’ zoals de club kortweg wordt genoemd, ligt op een adembenemende locatie. De baan heeft uitzicht op zowel de Ko’olau bergketen, als op zee, met daarin de twee iconische eilanden voor de kust van Lanikai Beach, de Mokes, een verbastering van Mokulua, het Hawaiiaanse woord voor tweeling.

Alleen al voor het natuurschoon en het prachtige uitzicht wil je gaan golfen. Van bomen vol kleurrijke bloemen en een overdaad aan heerlijk geurende plumeria’s tot vijvers en binnenwateren, er is van alles te zien en bewonderen. Op MidPac loopt een kanaal dwars door het golfterrein, dat de zee met het binnenmeer Enchanted Lakes verbindt. De roeiverenigingen van Kailua en Lanikai maken dagelijks gebruik van dit kanaal en het komt dus geregeld voor dat als je staat te golfen, je ineens een stuurvrouw of stuurman de bemanning van een outrigger kano toe hoort roepen en diverse kano’s langs ziet varen. Een uniek tafereel.

de iconische tweeling eilanden Molulua van Lanikai en outrigger kano's

Vanaf het MidPac clubhuis en de hoger gelegen fariways heb je uitzicht op de iconische tweeling eilanden, Mokulua
Rechts: Vanaf hole 5 op golfbaan MidPac zie je geregeld Outrigger kano’s langsvaren

Golf als workout

MidPac is een privé club en alleen toegankelijk voor leden en genodigden. Het is een zeer goed onderhouden golfbaan met 18 holes, waarvan de eerste negen holes op een vlakker terrein liggen met brede fairways en hier en daar een waterhindernis. De ‘back nine’, ofwel holes 10 t/m 18, liggen in heuvelachtiger gebied. Prachtig en fantastisch als je in een golfkarretje rijdt maar een behoorlijke workout als je ‘heuveltje op’ loopt met je tas op een zelf voort te duwen kar, of met de tas over je schouder.

Om je een idee te geven: als je 18 holes loopt dan ben je bijna 10 kilometer aan de wandel en zet je gemiddeld zo’n 12.000 stappen. Dan heb je dus nog geen bal geslagen en dat op zichzelf vergt ook best een krachtsinspanning. Dan hebben we het over concentratie nog niet gehad. Ben je afgeleid, sta je meer te kletsen of mee te zingen met muziek uit de speaker in je karretje, dan laat de kwaliteit van je spel al snel te wensen over. Maar met wat balgevoel en focus op de bal heb je het basisprincipe snel onder de knie. Daarnaast ben je buiten en in beweging, is het ontspannend en gezellig als je met een groepje of duo speelt.

Golfbaan MidPac Lanikai - de vergezichten over water en bergen zijn adembenemend mooi

Ga je 9 of 18 holes lopen met je tas op een loopkar, dan is een extra workout verzekerd

Golfbaan MidPac Lanikai

Wie geen zin heeft in kilometers lopen neemt een elektrisch golfkarretje mee, waar je bovenop je tee time extra voor betaalt

Mister President

Ondanks de wat deftige naam en de ligging in Lanikai, een chique buurt op Oahu, is het een club waar ‘doe maar gewoon’ het motto is, waar op feestdagen op de driving range in tientallen tenten gekampeerd wordt door families en waar je ongecompliceerd kunt golfen, eten en drinken in een ongedwongen sfeer. De beroemdste club member is de voormalige (44ste) president van de Verenigde Staten, Barack Obama, maar ook die gedraagt zich alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat hij een balletje komt slaan. Al is het voor gewone stervelingen zoals ik uiteraard een nogal surrealistische ervaring om ineens Obama naast je op een hole te zien staan. Onmogelijk om dan geen foto te nemen en even een praatje te maken, waarvan akte.

Golfen op Hawaii met Mister President

Daar sta je dan…..op teenslippers. Ik was deze dag mijn golfschoenen vergeten en stond op slippers op de baan. Dat weerhield me niet van de kans samen op de foto te gaan

Golf Hawaii President Obama MidPac

Deze foto, genomen in januari 2020, legde mijn eerste ontmoeting met Obama vast; hij is lid van dezelfde golf club dus al snel werd het ‘gewoon’ hem naast ons op de baan te zien staan

Waialae Country Club

Zo gemoedelijk en ongedwongen als de sfeer is bij MidPac, zo opgeprikt gaat het eraan toe op de Waialae Country Club in Kahala, de duurste buurt van het eiland, achter Waikiki en Diamond Head gelegen aan zee. Een schitterende 18 holes baan in het zon-zekere zuiden van het eiland, fantastisch onderhouden en jaarlijkse host van het prestigieuze golftoernooi in de PGA Tour, de Sony Open.

Het is er behoorlijk conservatief en tot mijn ongeloof is een deel van het clubhuis gereserveerd voor ‘men only’. Ook mag je het clubhuis niet in op teenslippers en hangt er een sfeer van ‘zien en gezien worden’ van zakenlui, society dames, politici en andere belangrijke lokale persoonlijkheden en hotemetoten. Niks voor mij, maar er zijn hele volksstammen die niks liever willen dan lid worden bij deze privé club waar een lange wachtlijst voor bestaat. Een balletje slaan is hier alleen mogelijk op uitnodiging van een member.

Golfen op Hawaii - Waialae Country Club

Soms is het gras echt groener

In de bijna vijf jaar dat we hier nu wonen heb ik welgeteld één keer op uitnodiging op Waialae Country Club gespeeld en de golfbaan zelf was ongelofelijk mooi. Je bent er op een steenworp afstand van het drukke en volgebouwde Waikiki en een deel van de golfbaan grenst zelfs aan de H1, de vijfbaans snelweg van Honolulu, maar daar merk je op de baan niks van. Je begeeft je er in een geheel eigen bubbel omringd door enorm goed onderhouden fairways met kleurrijke bloemenperken en gemanicuurde bomen waar je maar kijkt.

Ze mogen dan wel zeggen “het gras is altijd groener bij de buren”, nou in dit geval klopt het, want zelfs het gras wordt hier bijgekleurd (!!). Of dat nog niet genoeg is, is het zand waarmee je gaten in het gras op moet vullen, als je met een wat onhandige of te harde slag de zoden uit de grond slaat, ook groen. Ik verzin dit niet. Ondanks al deze over-de-top gekkigheid is het genieten op deze golfbaan van de natuur, het uitzicht op zee en uiteraard hole 7, waar palmbomen samen de W van Waialae vormen. Een ervaring om eens mee te maken zullen we maar zeggen.

Golfen op Hawaii - Waialae Country Club

Hole 7 op Waialae waar de baan lijkt te eindigen in zee en palmbomen samen de W vormen

Olomana

De Olomana Golf Club ligt in het zeer authentieke Waimanalo, een dorp met sterke Hawaiiaanse roots, en de woonplaats van bovengenoemde president Obama, op een kwartier rijden van Kailua aan de Windward Side van Oahu. Olomana is een openbare baan waar je dus geen lid van hoeft te zijn om er te mogen spelen, maar een schappelijk bedrag betaalt, zeker als je een lokale ID kan laten zien en in aanmerking komt voor de zogenaamde kama’aina rate.

Net als MidPac heeft deze prachtige 18 holes golfbaan uitzicht op de Ko’olau bergketen en heeft behoorlijk wat waterhindernissen, veel meer dan bij MidPac. De fairways zijn ruim en breed, dus een ideale plek voor beginnende golfers, en de omgeving is prachtig. Helaas wordt deze openbare baan een stuk minder goed onderhouden dus het gras is een stuk langer dan op de strak gemanicuurde banen van de privé clubs, en de greens zijn ronduit hobbelig te noemen. Ondanks de matige, en op sommige plekken slechte, conditie van de baan is dit een geweldig terrein om te -leren- golfen. Alleen al voor de omgeving een aanrader.

Golfen in Hawaii - Olomana golf

Op deze baan is alles net even iets rustieker; de omgeving liegt er echter niet om!

Schitterend uitzicht op de Ko’olau bergketens vanaf de Olomana golfbaan in Waimanalo; dat de greens iets minder goed onderhouden zijn mag de pret niet drukken

Kapolei Golf Club

In het warmere en drogere deel van Oahu, aan de Ewa-zijde zoals de locals zeggen, ligt in forenzenstad Kapolei de gelijknamige 18 holes golfbaan. Deze golfbaan ligt op het terrein van een voormalige suikerrietplantage en is ruim opgezet en grotendeels vlak. Doordat je zicht hier niet belemmerd wordt door heuvels en bochten is het een zeer overzichtelijke baan, waarbij de uitdaging ligt in het ontwijken van waterhindernissen en bunkers.

Het clubhuis met golfwinkel, restaurant en snackbar is modern, schoon en heeft trekken van een luxueus resort. De prijzen zijn hier zeker fancy, als bezoeker kan je voor het spelen van 18 holes een green fee boeken voor US$185 per persoon, geen sinecure. Iets voordeliger wordt het als je na 13:00 uur de baan op gaat. Dit zogenaamde ‘twilight tarief’ bedraagt US$130 per persoon; lokale spelers betalen stukken minder, vanaf US$75.

Kapolei Golf Club

Kapolei Golf Club

Turtle Bay – golf, resort, surfen en picture-perfect

Eigenlijk zijn alle golfbanen op Oahu uniek en meer dan de moeite van een bezoekje waard, maar Turtle Bay is er eentje in de buitencategorie. Allereerst kan je hier uit maar liefst twee verschillende 18-holes banen kiezen, die verspreid over het 5 km2 grote privé terrein van Turtle Bay liggen uitgespreid met deels schitterend zeezicht. Hier en daar heb je vanaf de golfbaan zelfs toegang tot verlaten zandstranden; niet dat een serieuze golfer hier te vinden zal zijn maar ik uiteraard wel, het oog wil tenslotte ook wat.

Daarnaast beschikt Turtle Bay niet alleen over twee golfbanen, maar ook over een surfschool, een hotel, zeven bars en restaurants, verschillende stranden en kan je er ook mountainbiken en paardrijden. Tenslotte ligt Turtle Bay in het iconische North Shore district, vol foodtrucks, smoothie stands, de beste surfstranden en het gezellige dorp Haleiwa. Neem een hele dag de tijd als je besluit op Turtle Bay te gaan golfen, want alleen al de autorit naar de North Shore is de moeite waard en verdient een paar ‘foto-stops’.

Op Turtle Bay komen golven en golfen samen en kan je vanaf de golfbaan zo het verlaten strand op wandelen. Op de 18-hole Arnold Palmer golfbaan gelegen op het uitgestrekte Turtle Bay terrein compleet met resort, restaurants en mountainbike terrein

Op Turtle Bay komen golven en golfen samen en kan je vanaf de golfbaan zo het verlaten strand op wandelen

Culinaire aanraders

Zelf heb ik op Turtle Bay alleen de Arnold Palmer 18 holes baan gespeeld, de George Fazio course was wegens onderhoud gesloten toen we er waren. Alles aan deze golfervaring is een feestje: prachtige baan, goed onderhouden, ruim en breed opgezet dus ook heel erg geschikt voor beginnende golfers, en met hier en daar een waterhindernis maar niet te gek. Naast de leuke golfervaring kan je er ook heerlijk eten en drinken bij restaurant Lei Lei’s met uitzicht op de Arnold Palmer baan vanaf het terras.

Andere grote aanraders zijn het aan zee gelegen Roy’s Beach House (voor diner) en een drankje met wat pupus (kleine hapjes) aan de openlucht lobby bar met infinity pool en uitzicht over de gehele baai van Turtle Bay. Prachtig. Wij gingen met een groep vrienden en genoten na de golf van een hapje en drankje bij de Sunset Pool Bar. Deze openlucht bar is behoorlijk casual en ligt naast het zwembad van het hotel, met uitzicht over zee en binnenrollende golven met daarop tal van lokale surfers, en uiteraard op de zonsondergang.

Royal Hawaiian Golf Club is als golfen in Jurassic Park

Tegen de tijd dat je op dit punt bent aanbeland, duizelt het je waarschijnlijk intussen van de bergen, zeezicht en ander natuurpracht, maar er is altijd baas boven baas, en wel op de Royal Hawaiian Golf Club in Kailua. Deze 18-holes golfbaan is publiekelijk toegankelijk dus je kunt hier een tee time boeken zonder lidmaatschap. Persoonlijk vind ik deze baan de meest frustrerende die er op heel Oahu te vinden is, maar dat heeft ongetwijfeld te maken met mijn beginnersniveau.

Deze baan is namelijk een grote achtbaan met een veelheid aan heuvels, scherpe bochten, ravijnen en waterhindernissen en alleen al tijdens een potje van negen holes ben ik gemiddeld een emmer aan ballen kwijt. De omgeving van deze golfbaan is namelijk een groene wildernis met bomen en struiken die tot de hemel lijken te rijken. Je waant je echt in een scene uit Jurassic Park of Jungle Book, en dat is niet overdreven.

Royal Hawaiian Golf Club: golfen in het regenwoud

Golfen op deze Royal Hawaiian baan is als golfen in Jurassic Park

Royal Hawaiian Golf Club: golfen in het regenwoud

Royal Hawaiian Golf Club: golfen in het regenwoud

Golfen in het regenwoud

Vanwege de adembenemend mooie groene omgeving en hele stukken die je dwars door het regenwoud af moet leggen blijf ik terugkomen, maar eerlijkheidshalve geniet ik hier meer van de omgeving dan van het golfspel. De baan is enorm uitgestrekt en ligt in een vallei met dichte begroeiing en stukken regenwoud en is alleen bereikbaar met een golfkarretje. Gezien de scherpe bochten en diepe valleien houdt een computerstem in de navigatie van je karretje voor je bij hoeveel afstand je af moet leggen naar de hole, en krijg je op je scherm te zien hoe de course zich richting de hole meandert.

De baan zelf is goed onderhouden, alle uitbundige vegetatie eromheen stukken minder. Sta niet raar op te kijken als hele bomen voor je neus omvallen, het overkwam ons. En voor de liefhebber liggen de verse avocado’s en mango’s her en der op de golfbaan voor het oprapen. Ook niet onbelangrijk om te vermelden: de Royal Hawaiian ligt aan de Windward zijde van het eiland en krijgt een stuk meer regenval dan andere plekken op het eiland, vandaar dat het er ook zo groen is. Een goede voorbereiding met een grote paraplu, regenjas en/of kleine handdoek is geen overbodige luxe.

Royal Hawaiian baan

Tussen kliffen, heuvels, waterhindernissen en uitlopers van het regenwoud doe ik een poging de bal niet kwijt te raken, wat helaas zelden lukt

Golf iets voor jou?

Zelf ben ik in 2019 begonnen met golf, door het gewoon te doen en aanwijzingen van vrienden op te volgen. In totaal heb ik daarnaast vijf lessen gevolgd en gaandeweg kreeg ik het spelletje onder de knie. Het ging best snel eigenlijk, en een beetje balgevoel is een pre. Gemiddeld sta ik eens per week of om de week op de baan, al naar gelang mijn agenda dat toelaat.

Over een ronde van 9 holes doe je ongeveer twee uur; een ronde van 18 holes duurt 4 uur. Pauze nemen lukt niet echt; je hebt vaak nieuwe spelers achter je, en trouwens ook voor je, dus een bepaald tempo aanhouden is gewenst. Zeker als je een zittend beroep hebt, of een redelijk stressvol bestaan of baan hebt, is golf een geweldige uitlaatklep. Je bent actief bezig, kan hier en daar eens flink tegen een bal aan meppen en speel je ergens in Hawaii dan geeft de natuur en de prachtige omgeving je ook nog eens een extra boost. Je voelt je oprecht beter na een paar uurtjes golf.

Denk je na het lezen van dit blog, of alleen al het bekijken van de foto’s “goh, misschien toch maar eens proberen dat golfen”, oriënteer je dan voorafgaand aan je bezoek aan Oahu (of een van de andere Hawaiiaanse eilanden) op de mogelijkheden waar je een ronde golf kan spelen. Niet elke baan is openbaar toegankelijk en prijzen kunnen variëren. Over het algemeen geldt voor openbare banen: hoe later in de middag je gaat golfen, hoe lager de prijs.

Meer informatie over golfen op Oahu vind je hier. En een overzicht van alle circa 80 golfbanen in Hawaii, gecategoriseerd per eiland, kun je hier bekijken.

Royal Hawaiian Golf Course

Golfen op de Royal Hawaiian baan

Kaaloha
Laatste berichten van Kaaloha (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>