OnePlus sluipt in de top vijf
Terug naar april 2014. Geluksvogels vonden een uitnodiging in hun mail om de eerste OnePlus One te mogen kopen. Daarmee creëerde het Chinese OnePlus meteen exclusiviteit. Onder techfanaten had het merk in korte tijd al een naam opgebouwd. Juist de combinatie van de krachtige hardware, stevige specs en de lage prijs vielen in goede aarde. Ook voor het grote publiek zijn deze uitgangspunten natuurlijk reuze interessant. Dat heeft erin geresulteerd dat OnePlus ietwat stilletjes de top vijf van grote merken is ingeslopen en een speler van betekenis is geworden.
Strak design dat fijn in de hand ligt
Vorig jaar april werd de OnePlus 8 Pro geïntroduceerd als de uitgebreide variant van de OnePlus 8 met meer camerafuncties en een iets groter scherm. Het AMOLED-scherm heeft een hoge resolutie, is erg helder en kleurenaccuraat. Door de hoge verversingsnelheid voelt het scrollen heel vloeiend aan. Onder aan het scherm zit de vingerafdrukscanner die goed en snel werkt. Ontgrendelen kan met je vingerafdruk of de gezichtsherkenning. De camera aan de achterzijde steekt wat ver uit waardoor het toestel niet goed plat op de tafel kan liggen. Verder is het design strak en ligt het toestel lekker in de hand.
Camera van topkwaliteit
De achterkant van het toestel verraadt de aanwezigheid van drie camera’s. Een hoofdcamera en een breedhoeklens met beide een 48 megapixel sensor en een zoomcamera met 8 megapixel. En aan de voorzijde bevindt zich een selfiecamera van 16 megapixel. De hoofdcamera van de OnePlus 8 Pro levert uitstekende kwaliteit. De foto’s zijn scherp, detailrijk en hebben mooie kleuren. Eigenlijk onder alle omstandigheden. Prettig is dat de kwaliteit van de breedhoeklens ook uitstekend is, waardoor je deze gewoon veel gaat gebruiken. Gezien de lagere resolutie en lichtgevoeligheid is het niet verwonderlijk dat de kwaliteit van de zoomcamera wat minder is. Met de macro functionaliteit kunnen de camera en lens ook macrofoto’s vervaardigen. Bovendien is de nachtmodus in staat om bij weinig licht nog steeds detailrijke foto’s te maken. De instelmogelijkheden zijn eindeloos. Zo zijn filters al in te schakelen voordat je een foto maakt. Het filter ‘fotochroom’ is zelfs even omstreden geweest omdat het leek alsof er een soort röntgenfoto’s mee gemaakt konden worden. Dwars door plastic heen waren kleine details zichtbaar. Met een update heeft OnePlus dit aangepast.
Niet bang voor water
Geen enkele telefoon is dol op water. OnePlus hanteerde het voorzichtige uitgangspunt dat de smartphones een verhoogde bescherming tegen water hadden. Een regenbui is bijvoorbeeld geen probleem. IP-certificering zegt iets over de bescherming van een smartphone tegen stof en water. De OnePlus 8 Pro is officieel IP68-waterdicht. Dat wil zeggen dat het geen probleem is als de telefoon wordt ondergedompeld in een glas water of in het zwembad. Vaak geldt wel een maximale diepte en tijdsduur dat de telefoon onder water kan blijven. Onderwaterfoto’s maken tijdens het duiken zit er dus niet in. Desalniettemin is een waterdichte telefoon erg handig voor op reis.
Genoeg geheugen voor heel veel foto’s
Het duurt wel even voordat je 256 GB aan intern geheugen vol hebt. Dan ben je zeker tienduizenden foto’s verder. Het geheugen is niet uit te breiden met een micro SD kaartje. Met name voor langere reizen kan dit erg handig zijn. Naast de gebruikelijke connectiviteit opties is de OnePlus 8 Pro ook voorbereid op de toekomst en geschikt voor 5G. Niet onbelangrijk.
Stevige accu die ontzettend snel laadt
Met de 4510mAh-accu red je het makkelijk een volle dag bij zeer intensief gebruik. Bovendien gaat het opladen als een speer met de warp charger. In twintig minuten laadt het toestel op tot 50%. Binnen nog geen uur is de OnePlus 8 Pro volledig opgeladen. Nadeel is dat de oplader behoorlijk fors is. Draadloos opladen kan met de optionele OnePlus Wireless Charger.
Ons oordeel
De OnePlus 8 Pro is zonder meer een high end smartphone. Alle features die je mag verwachten op een dergelijk toestel zijn aanwezig. De in drie kleuren verkrijgbare OnePlus 8 Pro ligt lekker in de hand en werkt erg snel. De camera’s zijn van topkwaliteit en levert detailrijke en scherpe foto’s. In reissituaties waarin een spiegelreflexcamera wat minder handig is vormt de camera van de OnePlus 8 Pro een waardige vervanger. Die bovendien ook nog eens waterdicht is. Met 256 GB aan intern geheugen heb je ruimte genoeg. De accu is sterk, echter minstens zo belangrijk is de snelle oplaadtijd. Dat de oplader nogal log is uitgevallen nemen we op de koop toe. De OnePlus Pro 8 is zonder twijfel een ideaal reishulpje. De verkoopprijzen van het toestel variëren op dit moment binnen een bandbreedte van 700 en 800 euro.
- Vier tips voor de fraaie Vlaamse Westhoek - 2 augustus 2022
- Citytrip Aken - 3 juni 2022
- De mooiste marathon van Europa - 24 mei 2022