Fotografietips van een Pro

Reisfotograaf Jonathan Ramael geeft zijn beste fotografietips voor wie geen sterfotograaf is, maar wel mooie foto’s wil maken. Zelfs zonder ervaring in fotografie zijn er een aantal eenvoudige regels die jou op weg helpen.

ReisfotografieEn hier komen zijn fotografietips:

1: Ken je toestel. Of je nu een digitaal toestelletje in zakformaat hebt, of een semi professionele spiegelreflexcamera, ga naar buiten en oefen. Probeer alle knopjes, elke functie en elk extraatje tot je je camera door en door kent.

2: Altijd je toestel bijhebben. Deze lijkt een weggever, maar denk eens aan alle keren dat je zelf dacht: verdorie, had ik mijn fototoestel maar bij me. Dus, wen jezelf er aan om je fototoestel al-tijd op zak te hebben!

3: Stel scherp op de ogen: Een foto is niet geslaagd als de persoon in jouw foto onscherpe ogen heeft. Goed mikken en goed scherpstellen is de boodschap!

Zoals je hier kan zien, zijn de ogen van het onderwerp op deze foto erg scherp, hoewel andere delen van de foto eerder vaag zijn. Dat zorgt er voor dat je aandacht meteen op het onderwerp valt.

Foto door Jonathan Ramael

Foto door Jonathan Ramael

4: Durf foto’s te maken! Vergeet het feit dat je misschien eens lelijke foto’s kan maken en begin er gewoon aan! Heel veel goede fotografen schieten erg veel foto’s, waarvan er maar een aantal de ‘cut’ halen. Voel je ook niet verlegen om mensen te vragen of je een foto van hen mag maken, of om dicht bij hen te gaan staan om de perfecte foto te maken.

5: Denk na over je compositie. Stel dat je voor de Sfinks staat. Er zijn genoeg cliché foto’s van mensen die gewoon voor de Sfinks gaan staan. Probeer eens een andere invalshoek te vinden, ga op je buik liggen, buk, zoek een nieuw perspectief.

6: De regel van derden. Dit is een esthetisch belangrijke regel. Deel je foto verticaal in drie delen. Deel hem horizontaal ook in drie delen. Zet jouw onderwerp op de kruising van de lijnen om een perfecte compositie te bekomen.

foto

Op deze foto kan je zien hoe je je beeld in drie delen deelt horizontaal én verticaal. Om een goede foto te maken, plaats je het onderwerp, in deze foto ben ik dat, op een kruispunt van de lijnen.

Foto door Ellen Van Rompaey

Foto door Ellen Van Rompaey

7: Denk om het licht. Licht is een bijzonder aspect van fotografie, het onvoorspelbare werktuig van een fotograaf. Zorg dat de zon achter of naast je staat, zeker niet voor je. Zacht licht flatteert een gezicht, hard licht maakt een portret scherper. En vooral: kort na zonsopgang en kort voor zonsondergang heb je de perfecte lichtinval, gekend onder fotografen als ‘het gouden uurtje’. Dit uurtje is de meest ideale lichtinval.

8: Speel met de lijnen in je beeld. Een foto wordt krachtiger wanneer je de lijnen in je beeld opzoekt en naar jouw onderwerp richt.

Op deze foto kan je zien hoe het gebruik van krachtlijnen je in de foto zuigt. Je aandacht wordt meteen getrokken door de muur, waarna je ogen de muur doorheen de foto volgen.

Foto door Jonathan Ramael

Beijing Jinshanling, foto door Jonathan Ramael

9: Ondersteun je camera. Van zodra je gaat werken met grotere toestellen, en eventueel zelfs met extra lenzen, moet je leren de lens te ondersteunen om bibberen te voorkomen. Bibberen maakt je foto’s immers wazig.

10: Een vaste ondergrond. Wanneer je slecht licht hebt, heeft je camera een vaste ondergrond nodig. Professionele fotografen gebruiken daarvoor een statief. Als je geen statief hebt, zet je je toestel op een tafeltje, op de grond en op muurtjes (zorg dat hij niet valt!).

Extra tip: soms is het licht zo slecht dat zelfs het indrukken van de ontspanner voor een bibber zorgt. In dat geval kan je de zelfontspanner gebruiken. Dan staat je toestel stil tegen dat hij ‘afdrukt’.

Lermoos

Deze tien tips kunnen jou behoorlijk op pad helpen bij het fotograferen. Maar soms kan het gebeuren dat je de perfecte foto maakt door alle regels uit de deur te gooien. Creativiteit laat zich niet aan banden leggen door regels. Ga er voor!

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>