Getest: de OPPO Reno8 Pro

OPPO is sinds 2018 uitgegroeid tot een top 4 smartphonemerk in de regio en wereldwijd. Het merk is zelfs een partnership aangegaan met de UEFA Champions League. Dat geeft gelijk de ambities van het merk weer. Maar kunnen ze zich ook meten met de grootsten? Voor OPPO mochten wij de OPPO Reno8 Pro testen. In deze review lees je onze ervaringen met de OPPO Reno8 Pro.

De OPPO Reno8 Pro

De OPPO Reno8 Pro

Er is genoeg om van de OPPO Reno8 Pro te houden

Ongetwijfeld het belangrijkste aan een smartphone is hoe deze aanvoelt in het dagelijks gebruik. Uiteraard is dat voor iedereen weer anders. De Reno8 is het nieuwste lid van OPPO’s gevierde Reno-serie. De Oppo Reno 8-serie bestaat uit drie modellen: de OPPO Reno 8 Lite, de Reno 8 en de Reno 8 Pro. In deze review kijken we naar de laatste en duurste variant, die zich op de scheidslijn tussen midrange en high-end bevindt.

De Reno8 Pro 5G beschikt over een goede camera, een sterke batterij, veel kracht en extra geheugen om je bestanden goed bij te houden. Niet alleen levert de Reno8 Pro soepele prestaties, maar daarbij is het toestel ook nog eens snel. Een absoluut hoogtepunt is zeker de goede mogelijkheden voor portret- en nachtfotografie. De OPPO Reno8 Pro vindt hiermee de juiste balans tussen prestaties en een prijs in de middenklasse categorie. Bovendien is het mooie ontwerp een goede plus.

De Reno8 Pro heeft een mooi gestroomlijnd ontwerp

De Reno8 Pro heeft een mooi gestroomlijnd ontwerp

Een slanke bouw

De Reno8 Pro heeft een mooi gestroomlijnd ontwerp. En het is met een dikte van 7,34 mm het dunste toestel uit de Reno-serie. Verder weegt het toestel 183 gram en daardoor voelt het licht aan. De cameramodule is mooi geïntegreerd in de achterkant. Dat kennen we van OPPO, want de duurdere Find X5 Pro heeft het ook. Over het design zijn we dik tevreden. De smartphone heeft twee kleurvarianten: Glazed Green en Glazed Black. De hoekige randen vinden we wel enigszins teleurstellen, omdat het toestel daardoor minder fijn in de hand ligt. Een goed telefoonhoesje kan dit natuurlijk wel weer opheffen.

De Oppo Reno8 Pro heeft een mooi design

De Oppo Reno8 Pro heeft een mooi design

Kwalitatief hoogwaardige beelden

Al onze reizen worden geschreven op basis van onze eigen ervaringen en daarbij is het zo dat we onze blogs voorzien van eigen gemaakte foto’s. Een goede camera is dus een vereiste. Het goede nieuws is dat telefoons ieder jaar worden uitgerust met nóg betere camera’s. Zo ook de OPPO Reno8 Pro. Deze smartphone, verkrijgbaar sinds september 2022, belooft nieuwe camera-innovaties die het maken van kwalitatieve foto’s steeds gemakkelijker maakt.

OPPO kwalitatieve hoofdcamera

Het toestel heeft een kwalitatieve hoofdcamera

OPPO kleurcorrecties Innsbruck

De camera stelt kleurcorrecties in en stelt waar nodig de scherpte en het contrast bij

Vooral de nachtfotografie laat mooie beelden zien. Dit alles is mogelijk gemaakt door OPPO’s MariSilicon X Imacing NPU. Dat systeem zorgt ervoor dat bij fel licht of in het donker toch heldere beelden gemaakt kunnen worden. Bovendien zorgt het ervoor dat je foto’s en video’s minder korrelig worden en mooie kleuren behouden. Zelfs bij fel tegenlicht kun je goede portretten en heldere foto’s maken. Er zijn ook aanvullende functies voor een verbeterde filmervaring. In de 4K Ultra Clear Modus is de beeldkwaliteit 4 keer hoger dan bij 1080P-beelden. Daarbij helpen de krachtige HDR fusion- en AINR-algoritmen van OPPO het dynamische bereik van opgenomen nachtbeelden enorm te verbeteren.

Naast de 4K Ultra HDR-video technieken maakt de OPPO Reno8 Pro buitengewone hyperlapse- en slow-motionvideo’s van bioscoopkwaliteit.

MariSilicon X Imaging

Het systeem MariSilicon X Imaging NPU zorgt voor heldere beelden in de nacht

Ultra heldere beelden in de meest uitdagende nachtscènes

Verbluffend heldere beelden bij weinig licht

De OPPO Reno8 Pro maakt heldere foto’s met sterk tegenlicht

De OPPDe OPPO Reno8 Pro maakt heldere foto’s met sterk tegenlichtO Reno8 Pro maakt heldere foto’s met sterk tegenlicht

Scherpe foto’s in meerdere situaties

Voor elke situatie heb je een ander type lens of een andere camerafunctie nodig. Een foto bij weinig licht heeft andere vereisten dan een portretfoto. Een smartphone met een hoge camerakwaliteit heeft vaak meerdere goede camera’s, zodat je in elke situatie een goede foto maakt. Op de achterkant van de OPPO Reno8 Pro zie je drie verschillende camera’s, met alle drie een andere functie. Je krijgt een prima hoofdcamera met een relatief grote sensor en een resolutie van 50 megapixel. De groothoeklens moet het echter met een magere 8 megapixel doen, terwijl de 2 megapixel-macrolens zelfs een budgetcamera is. Daarnaast heeft het toestel uiteraard ook een kwalitatieve frontcamera.

De 50 megapixel hoofdcamera doet goed z’n werk

Wij hebben deze camera veelvuldig gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens onze reis naar Innsbruck in Oostenrijk, een indoor festival en in de natuur. De hoofdcamera presteert wat ons betreft prima. Want deze sterke camera optimaliseert automatisch de camera-instellingen voor de desbetreffende situatie. De camera stelt namelijk kleurcorrecties in en waar nodig worden de scherpte en het contrast bijgesteld. De hoofdcamera gebruikt nagenoeg steeds de HDR-functie en zorgt voor een evenwichtige belichting. Foto’s zien er echt uit en laten uitgebalanceerde kleuren zien. Je zult, net als wij, goede resultaten neerzetten met de hoofdcamera.

Hoofdcamera – rivier Inn in Innsbruck

Hoofdcamera – rivier Inn in Innsbruck

Hoofdcamera – uitzicht op de Alpen vanuit de kabelbaan Schlick2000

Hoofdcamera – uitzicht op de Alpen vanuit de kabelbaan Schlick2000

Hoofdcamera - St. James kerk in Innsbruck

Hoofdcamera – St. James kerk in Innsbruck

Hoofdcamera - prachtige kleuren bij in een donkere scene

Hoofdcamera – prachtige kleuren in een donkere scene

Meer beeldstabilisatie is gewenst

Wat wel enigszins tegenviel is de beeldstabilisatie. Er wordt gebruikgemaakt van Elektronische Image Stabilisatie (EIS) in plaats van Optical Image Stabilisatie (OIS) die we in topmodellen tegenkomen. Met de juiste beeldstabilisatie minimaliseer je de zichtbaarheid van de handtrillingen. Beeldstabiliteit is dan ook ontwikkeld om het onbedoeld bewegen van de camera te verminderen. Je hebt vooral voordeel van beeldstabilisatie als je veel uit de hand fotografeert. In het bijzonder als je fotografeert in situaties met weinig licht. In zulke situaties is het wel een vereiste dat je de smartphone stil kunt houden om een goede foto te maken. We begrijpen goed dat de OPPO Reno8 Pro een mid-range smartphone is, maar we hadden wel meer beeldstabilisatie verwacht. Het kan het verschil maken tussen een bewogen foto en een goede foto. Zie hieronder het voorbeeld.

Meer beeldstabilisatie is gewenst

Meer beeldstabilisatie is gewenst

De prestaties van de 8 megapixel groothoekcamera

Hoewel de megapixels van de groothoekcamera veel minder zijn dan de hoofdcamera, kun je nog steeds erg mooie foto’s maken met de groothoeklens. Je zult wel merken dat het brede beeld minder scherp is en wat meer moeite heeft met de lichtomstandigheden. De onderstaande foto’s zijn genomen vanuit dezelfde positie, eerst met de hoofdcamera en vervolgens met de groothoek camera voor directe vergelijking. De groothoekcamera heeft meer moeite met de juiste belichting tijdens het fotograferen met de laagstaande zon in de vroege ochtend.

Scherpe foto met de 50 megapixel hoofdcamera

Scherpe foto met de 50 megapixel hoofdcamera

De 8 megapixel groothoek camera heeft wat meer moeite met tegenlicht

De 8 megapixel groothoekcamera heeft wat meer moeite met tegenlicht

De 2 megapixel macrocamera

De laatste van de drie lenzen in cameramodule is een macrocamera. Een vrij eenvoudige ingebouwde macrolens, die tegenwoordig in vrijwel elke low-end tot mid-range telefoon op de markt aanwezig is. We hebben geen onderscheidend vermogen gemerkt met deze camera. De macrocamera met lagere resolutie maakt op zich prima foto’s, maar mist hier en daar de nodige details en hoort eigenlijk niet op een toestel als de Reno 8 Pro thuis.

Macrocamera OPPO Reno8 Pro

Macrocamera

De macrocamera mist de nodige details

De macrocamera mist de nodige details

De prestaties van de macrocamera mogen beter zijn

De prestaties van de macrocamera mogen beter zijn

32 megapixel frontcamera voor selfies

Naast nachtopnamen is de Reno 8 Pro ook trots op de camera aan de voorkant, die een relatief grote resolutie van 32 megapixels heeft. Het detail is sterk. De kleuren zijn mooi. Nu selfies steeds populairder worden, is deze smartphone een goede keuze als je net zo graag foto’s maakt van wat er voor de camera staat als van wat erachter zit.

De 32 megapixel frontcamera

De 32 megapixel frontcamera

Fraaie kleuren en een waanzinnige (scherm)beleving

Voor de OPPO Reno8 Pro is gebruik gemaakt van een op maat gemaakt ‘plat’ AMOLED-scherm waar in de fabriek al een screenprotector op is aangebracht. De Reno8 Pro 5G heeft de dunste schermranden van alle Reno’s; de randen rondom het scherm zijn slechts 2,37 mm breed. Dit in combinatie met een groot, maar niet te groot, 6,7 inch scherm en de ultradunne randen zorgen voor een ontzettend gave schermervaring. De maximale verversingssnelheid bedraagt 120Hz en het scherm heeft en tot 950 nits aan piekhelderheid. Dat wil zeggen dat de pixels 120 keer per seconde worden ververst en daardoor zien beelden er erg soepel uit. Of je nu Netflix aan het kijken bent of aan het gamen bent; je zult zeker onder de indruk zijn van het scherm.

Vervolgens heeft OPPO het ook nog eens voor elkaar weten te krijgen om dubbele stereoluidsprekers in te bouwen. Dus naast een gave schermervaring zal je ook een meeslepende luisterervaring hebben bij het spelen van games of het bekijken van video’s.

De vingerafdrukscanner op het scherm werkt echt fantastisch. Betrouwbaar genoeg om te gebruiken. En het geeft keer op keer een snelle ontgrendeling met de vingerafdruk. Dat kan over ander toestellen niet zomaar gezegd worden.

De randen rondom het scherm zijn slechts 2,37 mm breed

De randen rondom het scherm zijn slechts 2,37 mm breed

De beelden zien er soepel uit – een ware schermbeleving

De beelden zien er soepel uit – een ware schermbeleving

Groot pluspunt: de laadsnelheid en batterijduur

Tijdens onze reizen maken we niet alleen maar foto’s met een spiegelreflexcamera. Want tegenwoordig kun je met je smartphone in de meeste situaties gemakkelijk kwalitatief goede foto’s maken. Het veelvuldig gebruik van de camera vraagt om een goede batterij. Het toestel heeft een 4500 mAh-batterij. Deze batterij van de OPPO Reno8 Pro heeft een goede levensduur. Over het algemeen hoefde de telefoon pas weer de tweede dag opgeladen te worden. En dat is heel fijn.

Als je dan al moet laden, dan gaat dat super snel. De OPPO Reno8 Pro beschikt over 80W SUPERVOOC-snelladen. De 4500mAh-batterij kan in ongeveer 10 minuten tot 50% opladen en volledig opladen kost ongeveer 30 minuten!

Met de batterij ‘health engine’ behoudt het apparaat tot 80% van zijn oorspronkelijke capaciteit na 1600 volledige oplaadcycli. En dat is ongekend. Hiermee biedt deze batterij de langste levensduur op de markt.

Een fatsoenlijke processor voor de prijs

De Reno heeft een MediaTek Dimension 8100-MAX chipset, een verbeterde versie ten opzichte van oudere modellen. Het is een vrij krachtige chip en zorgt voor krachtige prestaties voor alles wat je met je telefoon wilt doen. We speelden games, waaronder top-end games, namen video’s met hoge resolutie op en downloadden meerdere bestanden tegelijk zonder problemen. Een leuke verrassing in deze telefoon is de 256GB geheugen, aangezien de meeste telefoons standaard 128GB opslagcapaciteit hebben. Dit geeft je veel ruimte voor alle apps of downloads die je nodig hebt.

De krachtige chip zorgt voor uitstekende prestaties

De krachtige chip zorgt voor uitstekende prestaties

Conclusie Oppo Reno8 Pro review

De OPPO Reno8 Pro is vooral de moeite waard als je zowel overdag als in het donker goede foto’s wilt schieten. Maar… één goede camera is erg mager. Het toestel heeft wel een mooi scherm, een goede accuduur en deze OPPO levert krachtige prestaties op het gebied van het spelen van games en het streamen van films. De hoofdcamera, het ontwerp, de accu en de prestaties zijn dan ook echte hoogtepunten. De groothoekcamera en de macrocamera maken goede foto’s, maar missen de juiste scherpte en details. Daarbij zou een betere beeldstabilisatie gewenst zijn om nog betere foto’s te kunnen maken. Het zorgt ervoor dat deze smartphone zich nog niet kan meten met de high-end smartphones. Maar de prijs is er dan ook naar. Voor € 749,- kun je een uitstekende smartphone kopen, die prima geschikt is voor het dagelijkse gebruik.

Bart
Laatste berichten van Bart (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>