Out of This World Colours – achter de schermen

OPPO en National Geographic hebben een toffe campagne gelanceerd, waarbij de bekende fotograaf Keith Ladzinski zijn professionele camera opzij legde voor de OPPO Find X3 Pro 5G om daarmee zijn buitenaardse reis naar de Mojave Desert vast te leggen. Reishonger kreeg de kans Keith te spreken over zijn ervaringen met de telefoon in de Californische woestijn.

Eerst een stukje achtergrondinformatie. Hoewel je OPPO misschien nog niet zo goed kent, is het een van de meest innovatieve en toonaangevende smart device merken ter wereld. OPPO is momenteel het derde grootste smartphonemerk in Nederland, zelfs nummer 1 in China. De Find X3 Pro 5G is het premium vlaggenschip van OPPO en deze telefoon biedt het beste van het beste in de smartphonemarkt. Vijf uitstekende camera’s en een 10 bit-scherm waardoor er 1 miljard kleuren (!) weergegeven kunnen worden. Je leest er alles over in onze review van dit cameramonster, waarbij de focus ligt op fotografie voor het reizen.

Out of This World Colours campagne

OPPO is al een aantal jaar trotse partner van National Geographic en half april startten zij hun nieuwe samenwerking. Keith Ladzinski is een zeer gerespecteerd outdoor fotograaf, die talloze awards in de wacht heeft gesleept. Zijn hedendaagse werk focust op natuurlijke historie, klimaatverandering, extreme sporten en reclamecampagnes. Als onderdeel van dit project verkende Keith de Mojavewoestijn door de lens van de nieuwe OPPO Find X3 Pro 5G. Mojave National Preserve is een wirwar van buitenaardse zandduinen en vulkanische sintelkegels. Een 1,6 miljoen hectare grote woestijn met een schat aan kleuren, texturen en geologische wonderen. Met behulp van de ongekende kleurenopname van OPPO’s 10-bits Full Path Colour Management System was hij in staat verbluffende foto’s te maken van het buitenaardse landschap. Vloeiende, brede opnames van landschappen en gedetailleerde, rijke close-ups van texturen en natuurlijke mineralen.

De missie van Keith: een uniek perspectief bieden door het landschap en het verbluffende kleurenpalet van de woestijn met dit toestel vast te leggen.

OPPO statief

Keith Ladzinski op pad met de OPPO Find X3 Pro 5G

Mars op aarde

Keith Ladzinski neemt je in deze storytelling-campagne mee op een buitengewone expeditie waarbij onaardse landschappen en een melkwegstelsel van kleuren ontdekt worden. Out of This World Colour – right here on Earth. Keith: “De Mojavewoestijn vol verborgen canyons, steile kliffen, grote bergen en geërodeerde valleien heeft op mij een verleidelijke aantrekkingskracht. Het is als de planeet Mars ontdekken, hier op aarde, om zo de wereld vanuit een heel ander gezichtspunt te bekijken. Het is echt alsof je op een andere planeet bent en ik ben er trots op ons werk met de wereld te delen. Als mensen naar mijn werk kijken, hoop ik dat ze zich geïnspireerd en nieuwsgierig voelen.”

Red sandstone canyons in het Valley of Fire State Park

Net Mars, deze roodgekleurde zandstenen rotsformaties, die door erosie prachtige vormen hebben (Valley of Fire State Park)

De verkenning van een miljard kleuren

De focus bij deze smartphone ligt op de ultieme ervaring van kleuren. De National Geographic-fotograaf is al vaker in de Mojavewoestijn geweest en genoot van zijn opdracht om de telefoon eens goed te testen. Dankzij de quad-camera en de 10-bits kleurverwerking zorgt de OPPO Find X3 Pro 5G voor een perfecte weergave van de levendige kleuren van de woestijn, van camera tot scherm. Vol rijke tonen, helderheid en levendigheid. Het toestel legt authentieke kleurovergangen en nuances vast, zorgt voor een groter dynamisch bereik en meer kleurdiepte, en biedt uitgebreide mogelijkheden voor professionele nabewerking.

Bovendien past de smartphone dankzij het compacte formaat in krappe ruimtes waar traditionele camera’s niet kunnen komen, wat leidt tot unieke opnamen waarbij de camera door kleine doorgangen beweegt. Keith Ladzinski zegt hierover: “Het vastleggen van kleur en detail is een van de fundamenten van fotografie. Samenwerken met OPPO was een geweldige kans om nieuwe beeldinnovaties uit te proberen. Het was een feest om de Mojavewoestijn te fotograferen met de OPPO Find X3 Pro 5G. Dankzij de RAW-beeldvormingsmogelijkheden kun je levendige details in landschappen vastleggen in maar liefst 1 miljard kleuren. Het resultaat is werkelijk verbluffend, ongelooflijk dat de beelden zijn geschoten met zo’n compact toestel.”

OPPO camera

Keith Ladzinski aan het werk met de OPPO Find X3 Pro 5G camera

De Trona Pinnacles zijn een uniek geologisch kenmerk, bestaande uit meer dan 500 tufstenen torenspitsen, sommige wel 40 meter hoog

De Trona Pinnacles zijn opvallende geologisch formaties, bestaande uit meer dan 500 tufstenen torenspitsen

OPPO mojavewoestijn

OPPO mojavedesert

Achter de schermen

Tijdens de OPPO smartphonefotografie masterclass ontdekken wij hoe de nieuwe OPPO Find X3 Pro 5G de perfecte partner voor Keith bleek te zijn. Het toestel kan niet alleen levensechte beelden en video’s vastleggen met een ongelooflijke kleurnauwkeurigheid, op elk moment van de dag of nacht, maar ook de bewerkingsmogelijkheden maken het voor Keith mogelijk om ze in een handomdraai tot in de perfectie te verwerken. Keith geeft vanuit zijn ervaring de beste fotografie- en cameratips.

OPPO smartphonefotografie masterclass met National Geographic fotograaf Keith Ladzinski

OPPO smartphonefotografie masterclass met National Geographic fotograaf Keith Ladzinski

Waar ik zelf toch vaak in de automatische modus beelden schiet, vertelt Keith me over de fantastische mogelijkheden om vol manueel te gaan. Hij werkte bijna uitsluitend in de handmatige modus. Zo maak je de meest bijzondere professionele beelden op welke locatie dan ook. Wanneer je de OPPO Find X3 Pro 5G camera in de ‘expert’ stand zet, heb je volledige controle over de instellingen – van witbalans tot focus, van sluitertijd en ISO-waarde tot kleurtemperatuur. Volledig handmatig is vooral heel erg handig wanneer je het licht zoveel mogelijk moet maximaliseren. Je regelt de focus van de lens, ook de belichting.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om foto’s in RAW en RAW+ te maken in plaats van JPG. RAW bestanden kun je nog veel meer tunen naar jouw eigen wensen en dat komt vooral in situaties met moeilijk licht goed van pas. RAW+ zijn HDR opnames in RAW, waardoor er nog meer beeldinformatie in je foto zit die je kunt verfijnen in de nabewerking van je RAW bestanden. Wil je zoveel mogelijk kwaliteit uit je camera halen, fotografeer dan in RAW. Dat dit kan op een telefoon, zoiets kleins dat gewoon in je zak past, is een groot pluspunt.

Lichtstralen Lava Tube Mojave

Lichtstralen verlichten de stoffige Lava Tube, een kleine onderaardse grot in het Mojave National Reserve

OPPO lichtstraal

Als je hier in full auto mode was, zou de camera moeten kiezen tussen de schaduwen en die ene lichtstraal

Automatische modus

Wie wel de automatische stand gebruikt, zal niet teleurgesteld worden door de OPPO Find X3 Pro 5G. Keith: “De lichtstralen hierboven waren een perfect moment om over te stappen op handmatig, zodat je de nadruk kunt leggen op waar jij het wilt. Fotografeer je in de volledig automatische modus, zou de camera beslissingen moeten nemen tussen de schaduwen en die ene lichtstraal. Maar er waren in de Mojavewoestijn ook momenten waarop de automatische stand net zo goed werkte.”

OPPO drone

OPPO in automatische modus, bevestigd aan een drone

De OPPO Find X3 Pro 5G heeft volop handige modi waar veel mensen veel gebruik van zullen maken, als HDR en de AI-sceneverbetering. Deze functie herkent het onderwerp van jouw foto (bijvoorbeeld een plant) en stelt automatisch de kleuren zo realistisch mogelijk bij. Natuurlijk heeft deze camera ook de optie om een portretmodus aan te zetten. Dit geeft je de mogelijkheid om te fotograferen met een laag diafragmagetal (vergelijkbaar met bijvoorbeeld f/2). Hiermee krijg je meer onscherpte in de achtergrond van je foto, je zet het model als het ware los van de achtergrond. Erg mooi bij foto’s van mensen, maar ook bij andere onderwerpen is dit zeker een fijne functie. Ingewikkelde (nacht-)lichtscènes worden geoptimaliseerd door Ultra Night Mode. Deze smartphone heeft iets voor elk scenario dat je zou willen fotograferen.

Ken je lenzen

De OPPO Find X3 Pro 5G heeft maar liefst vijf verschillende lenzen van hoge kwaliteit. Naast de 32 megapixel selfie camera heeft de OPPO smartphone een 50 megapixel groothoeklens, een 50 megapixel ultragroothoeklens, een 13 megapixel telelens én een 3 megapixel microcamera op de achterkant.

De OPPO Find X3 Pro heeft vier lenzen

De OPPO Find X3 Pro heeft vier lenzen

De quadcamera-opstelling heeft twee primaire 50MP-camera’s; groothoeklens en ultragroothoek. Met dit tweetal maak je ‘normale’ foto’s en foto’s in een wijdere hoek (110˚). De dubbele opstelling van 50 megapixel is ontzettend goed vanwege de uitstekende detailniveaus en scherpte op de gehele foto. Bovendien ondersteunt de ultragroothoekcamera van de OPPO Find X3 Pro 5G autofocus, met een minimale focusafstand van slechts 4cm, zodat deze camera voor macro-opnamen kan worden gebruikt. Zo kun je prachtige close-upfoto’s maken van bloemen, insecten, vlinders en paddenstoelen. Belangrijk is dat je lekker dicht op je onderwerp kruipt, de OPPO schakelt dan automatisch naar de macrostand over.

OPPO smartphonefotografie masterclass met National Geographic fotograaf Keith Ladzinski

Dreigende wolken domineren de lucht boven het roestrode landschap van Nevada’s Valley of Fire

Keith: “De Mojavewoestijn krijgt niet veel regen. Het is een erg droge woestijn, zoals de meeste woestijnen natuurlijk. We hebben tijdens deze reis drie stormen meegemaakt, allemaal onverwacht. Met weinig regen zijn scènes als deze uiterst zeldzaam in de Mojave-woestijn. Normaal gesproken zou deze scène een blauwe lucht zijn geweest en dan op de voorgrond het rode zandsteen. Maar deze donkere dreigende lucht boven zo’n voorgrond vol structuur maakte het een heel bijzonder moment. Perfect voor ultrawide. Je wilt hier graag het ruige rode zandsteen op de voorgrond, de lijnen leiden je naar dat kleine punt in de wolken.”

Telelens en microlens

Met de 13 megapixel telelens zoom je in zonder dat je foto minder scherp wordt. Met de OPPO Find X3 Pro 5G kun je tot 5x hybride zoomen en 20x digitaal inzoomen. Je gebruikt de telelens niet alleen om kleine voorwerpen vanuit de verte dichterbij te halen. Het is ook handig om een voorwerp of situatie beter in te passen binnen je kader. Het verandert namelijk ook de compositie, want als je iets in groothoekstand fotografeert en later bijsnijdt, krijg je nog steeds niet hetzelfde niveau van optische compressie. Je kunt de omgeving met de telelens niet zo dichtbij halen als met concurrerende topmodellen, maar de OPPO Find X3 Pro 5G heeft wel een unieke voorziening om piepkleine details vast te leggen in de vorm van de microscoopcamera.

Met de microlens maak je super close-ups vol details die voorheen onzichtbaar waren. Heb je eenmaal onder de knie hoe het werkt en heb je een goed onderwerp gevonden, dan kun je met de microscoopcamera toffe opnamen maken die je tot nu toe (zonder hulpmiddelen) met geen enkele andere smartphone kon maken. Je kunt objecten tot wel 30 keer optisch vergroten en maar liefst 60 keer als je de hybride zoomfunctie gebruikt. Keith ging in die immens grote woestijn op zoek naar het kleinste detail. Een grappige parallel. Het is een echte uitdaging om op microscoopniveau te werken, omdat je bijna geen diepte hebt. Je wilt hier een plat object vinden en handmatig kunnen scherpstellen. Als je met een groothoek fotografeert, is alles meestal relatief scherp. Dat geldt niet voor macro- of microfotografie; hier wil je je focus kunnen beheersen om objecten te bereiken waarvan je op korte afstand werkt. Een heel specifieke lens dus, die waarschijnlijk niet zo vaak gebruikt wordt als de andere lenzen. Maar wel een waarmee je een wereld zichtbaar maakt die voor het blote oog verborgen blijft.

OPPO zoutkristallen

Zoutkristallen in Death Valley National Park, Californië

Zoutkristallen in Death Valley National Park

Zoutkristallen met een vergroting van 60 keer: dichterbij dan ooit

De campagne

De campagne ‘Out of This World Colours’ is op 12 april van start gegaan. Keiths fotografiereis is een maand lang te volgen via de social media kanalen van National Geographic en OPPO Nederland onder de noemer #OutOfThisWorldColours. Ben je geïnspireerd door Keiths avonturen, dan roepen OPPO en National Geographic je op om jouw eigen kleurrijke ontdekkingen te onthullen via de hashtags #OutOfThisWorldColours en #ShotOnOPPO.

Ben je nog geen OPPO Find X3 Pro-eigenaar, maar wel benieuwd geworden naar deze smartphone en zijn camera’s? Het toestel is onder andere verkrijgbaar in de OPPO store of bij Bol.com vanaf 1.149 euro.

Out of This World Colours

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>