Hiken in de Hoge Tatra in Polen

Ruige bergtoppen, eindeloos besneeuwde toppen en dieprood gekleurde valleien. Het Poolse Tatragebergte biedt een geweldige afwisselende mix van schattige dorpjes en mooie natuur. Wij bezochten het gebergte, dat op de grens tussen Zuid-Polen en Slowakije ligt, in oktober en werden aangenaam verrast door een verse laag sneeuw die de bergen al had weten te bereiken.

Uitzicht Gęsia Szyja

Uitwaaien in de Hoge Tatra

Of je nou een roadtrip door het land aan het maken bent of alleen een paar dagen de stad uit wilt, het Tatragebergte in de regio Malopolska biedt voldoende mogelijkheden voor beide opties. Vanuit Krakau gaan veel dagjes- en weekendmensen richting Zakopane om daar even heerlijk te genieten van de frisse buitenlucht.

Het is daarentegen juist ook super om wat langer in de Tatra te blijven. Niet alleen omdat je er prachtige, meerdaagse wandelingen kunt doen, maar ook omdat er zoveel verschillende wandelingen mogelijk zijn dat het eigenlijk zonde is om na een paar dagen alweer weg te moeten.

Rusinowa Polana Hoge Tatra

Zakopane, bruisend hart van de Tatra

Het kleine stad Zakopane is het kloppend hart van het Tatra gebergte. Hier vind je een eindeloze keur aan winkels, restaurants, hotels, barretjes en organisaties waar je bijv. materialen voor een fietstocht en sneeuwtocht kunt huren. Daar binnen wandelend voelt het al alsof je een soort kerstdorp aan het betreden bent, met de houten huisjes tegen het schilderachtige canvas dat de besneeuwde bergtoppen vormen.

Zakopane is een relatief grote plaats en heeft een lange winkelstraat waar je alle praktische benodigdheden kunt vinden voor een outdoor trip, maar ook je hart kunt ophalen wat souvenirs betreft. Bovenal heeft het echter een geweldig ruim aanbod wat betreft hotels en overnachtingsmogelijkheden. Bijzonder is hoe de typische bouwstijl uit de regio ook in een grotere plaats als Zakopane goed weet stand te houden en daardoor een unieke sfeer weet te creëren.

Restaurant Zakopane en Ornak House Zakopane

Bijzonder overnachten in Ornak

Maar één overnachtingsplek steekt er wel met kop en schouders bovenuit, en dat is Ornak House. Dit huis is niet alleen een kleinschalig guesthouse, maar tegelijkertijd ook een museum. Het huis is nog steeds in handen van de familie, waarvan de oorspronkelijke eigenaar het complete interieur geheel van hout heeft gemaakt. In de typerende stijl voor de regio is al het hout rijkelijk bewerkt en prachtig uitgevoerd. Elk van de vier kamers heeft een eigen design en sfeer, terwijl beneden de badkamers prachtig, luxueus zijn uitgevoerd. Een waar warm en bijzonder welkom in de Tatra krijg je sowieso hier!

Ornak House ZakopaneOrnak House Zakopane

De besneeuwde Tatra in

Uiteindelijk ben je echter in de Tatra voor maar één ding; genieten van de prachtige natuur. En mooi is die natuur zeker, want de Hoge Tatra heeft prachtige ruige bergketens, die dus al vroeg in het jaar bedekt kunnen zijn in een prachtige laag sneeuw! Zeker op een mooie heldere dag is het zeer de moeite waard om de Rusinowa Polana te beklimmen. Deze prachtige tocht is niet moeilijk, en start zeker in het begin glooiend.

Vanuit het bos zie je af en toe door de bomen heen al de besneeuwde bergtoppen glimmen in de zon. Maar wanneer na enkele kilometers het bos echt verdwenen is en je midden in de sneeuw vanaf Wierch Porońca een weids uitzicht over de Tatra hebt, realiseer je je pas echt hoe majestueus deze bergketen is. Hoewel een groot deel van de bergketen ook in buurland Slowakije is gelegen, is het een prachtig gebied om vanuit het zuiden van Polen te bezoeken.

Wierch Porońca
Tatragebergte

En verder klimmen!

Vanaf hier kun je nog doorklimmen naar het mooie uitzichtpunt Gęsia Szyja, vanwaar je vanaf de kale rotsen een uitzicht van 360 graden hebt op de omliggende omgeving. Zowel de ruwe bergketens als het glooiende achterland is vanaf hier zichtbaar. Het is even een klim om hier te komen, die overigens prima te doen is door het goede pad dat er ligt, en dan heb je ook wel meteen een heel bijzonder uitzicht over de natuur in het zuiden van Polen.

Vergeet op je terugweg niet om tijdens de daling nog even een zijpad te nemen naar Wiktorówki, een kerk wat lager gelegen in de bergen en wat een prachtig staaltje van de authentieke cultuur laat zien. Wederom is hier geweldig mooi houtsnijwerk te vinden welke uniek is voor deze omgeving en je zult dan ook zien dat deze locatie veel wordt gebruikt voor feesten en huwelijken.

Gęsia Szyja

Eindeloos en verpletterend mooi; de valleien van de Tatra

De Tatra biedt echter meer dan alleen uitzicht op geweldig besneeuwde bergtoppen. Juist ook de valleien in de regio zijn prachtig, met hun immense bergwanden die aan weerszijden oprijzen. Zeker in de herfst, wanneer alle bladeren goud, geel en rood gekleurd zijn en het laaghangende wolkendek de omgeving nog net wat mysterieuzer maakt.

Wij besluiten te gaan wandelen in Dolina Koscieliska, een vallei die vrij vlak loopt langs een rivier, maar omgeven is door hoge bergwanden en stikt van de vele grotten die er te vinden zijn. De wandeling is niet moeilijk en het loont om op tijd van start te gaan, zodat je, zeker in het weekend, de grote drukte voor bent. Vanaf het brede, wat grotere wandelpad zie je steeds kleine extra routes aangegeven die je naar vaak wat hoger gelegen grotten leiden. Goed opletten met de zijpaden, want vanwege het soms steile klim- en klauterwerk zijn enkele van deze paden eenrichtingsverkeer gemaakt om zo onaangename situaties te voorkomen.

Wawóz Kraków

Meerdaagse tocht? Overnacht in een herberg!

De wandeling door de vallei kan eindeloos lang doorgaan, want na een kilometer of 10 kom je bij Mala Polanka, een herberg waar je ook kunt overnachten – of anders een heerlijk welverdiende pauze met lokaal eten kunt houden, alvorens je dieper de bergen in trekt. Mocht je het bij een dagtocht houden, wat zeer goed te doen is met de vele zijpaden en grotten en kloven die je tegenkomt, dan is dit een mooi punt om weer om te keren na een stevige lunch. Maar vergeet niet om nog wel even de klim naar het nabijgelegen Smreczynski Staw te maken. Het is hooguit een uurtje extra lopen terwijl het je bij een muisstil en prachtig glad gestreken meer brengt. Sowieso de klim waard, al is het maar vanwege de mysterieuze stilte die hier hangt.

Ook de Krakaukloof is een kloof die je niet mag overslaan tijdens je wandeling in deze vallei. Wawóz Kraków laat je klimmen en klauteren tussen nauwe gesteentes en over gladde keien, maar de diepdonkergroene begroeiing maakt het een sprookjesachtige plek waar je je weer direct in een hele andere wereld waant. Goed schoeisel is hier echter onontbeerlijk, want zeker bij regen kunnen de stenen en spekglad zijn.

Smreczynski Staw
Wawóz Kraków

De Hoge Tatra: op en top genieten van de natuur

De verschillen tussen de twee dagtochten die hierboven zijn omschreven kunnen haast niet groter zijn. Van hoge bergtoppen met weidse uitzichten, tot diepe valleien met een kolkende rivier en nauwe tochten naar donkere grotten. Toch is dit tekenend voor de afwisselende natuur die de Tatra te bieden heeft. Zelfs in een kort tijdsbestek kun je zo ongelofelijk veel zien en leren over de lokale natuur en cultuur en genieten van de mooie omgeving. Als je geen zin hebt in een enorme klim, is het ook fantastisch om – bij mooi weer – vanuit Kuznice de kabelbaan naar Kasprowy Wierch te nemen, een plek die wederom een fantastisch uitzicht biedt over de hoge bergen die zo adembenemend mooi zijn.

Tatra Snowman

Ook is het een absolute must om in de kleine dorpjes eens een kijkje te nemen. Zeker de bijzondere producten die hier gemaakt worden zijn de moeite waard, met stip op 1 de gerookte kaas die je hier op veel plekken kunt vinden. Zo kun je in het kleine winkeltje Bacówka – Oscypki zien hoe deze authentieke kaas wordt bereid, er heerlijk van proeven en natuurlijk goed inslaan om later ook nog van te genieten.

En mocht je na een lange dag in de bergen wat koud en vermoeid zijn? Dan heeft heeft het Tatragebergte nog een leuke verrassing voor je in petto! Je kunt hier namelijk heerlijk tot rust komen in de prachtige thermale baden die het gebergte rijk is. Van alle gemakken voorzien tegenwoordig, maar wel heerlijk genieten van warm water met uitzicht op het bergmassief. Als dat geen goede afsluiting van je dag is!

Wierch Porońca Tatra
Rusinowa Polana

Praktische tips voor jouw reis naar de Hoge Tatra

Wij bezochten het Tatra gebergte in Polen als onderdeel van een roadtrip door het zuiden van Polen. Geen seconde hebben we er spijt van gehad dat we deze geweldig mooie bergketen hebben aangedaan, en snappen dan ook goed waarom dagjesmensen en weekendmensen uit voornamelijk Krakau hier veel te vinden zijn. Het is gemakkelijk om met de bus, trein of huurauto vanuit Krakau naar Zakopane te komen. Door de grote hoeveelheid aan guesthouses en hotels zul je niet snel om een slaapplek verlegen zitten.

In de hoofdstraat Krupówki van Zakopane vind je veel lekkere restaurants. Wij hebben heerlijk genoten van een authentieke maaltijd bij Karczma Zapiecek, en ook het restaurant Gazdowo Kuźnia is ten zeerste aan te raden als je wilt genieten van lokale maaltijden en folkloristische aankleding en muziek! Sowieso is dat na een lange wandeling in de bergen heerlijk, want de knusse aankleding en forse maaltijden maken het een warme en gezellige afsluiting van je intensieve dag.

De Hoge Tatra is een ruig natuurgebied met sterke verschillen in klimaat en temperatuur. Het weer kan soms onvoorspelbaar zijn en zeker als je er niet in de zomer of het vroege najaar bent, kan het in de bergen al flink koud worden. Zorg dus echt voor goede wandelschoenen en warme (gelaagde) kleding als je de bergen intrekt. Ook een dunne regenjas kan geen kwaad.

Melting snow hoge tatra

Waar start je wandeling?

Voor de wandelingen zijn er aan de start altijd wel wat parkeerplekken te vinden. Zeker wanneer je in Dolina Koscieliska gaat wandelen zijn er vlak bij de ingang van de vallei veel parkeerplaatsen waar je voor een klein bedrag je auto neer kunt zetten. Typ op google maps ‘Parking Kirzanka’ in en je kunt er zo heen rijden.

Het startpunt van Rusinowa Polana is wat lastiger te vinden en de beschikbare ruimte is ook veel beperkter. Door in google te zoeken op ‘Parking TPN, Wierch Poroniec’ vind je vanzelf de juiste plek om je avontuur in de Tatra te kunnen laten beginnen!

Meer lezen over het Tatra gebergte? Bezoek dan Visit Malopolska of Polen Travel.

Hoge Tatra

Brigitte
Laatste berichten van Brigitte (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>