Media World Cup 2019 in Polen

‘Een buitengewoon warm welkom in Zamosc, voor de derde editie van de Media World Cup’, schalt het in het Pools door een paar roestige speakers. Een groep van zestig wielrenners wacht op een startschot midden op het plein in het schilderachtige centrum van de stad. De helft van hen zijn Polen, die in afwachting van de Grand Départ ijzig voor zich uit kijken. De andere helft zijn internationale journalisten, die nog snel wat indrukken van de stad proberen op te doen voordat de koers losbarst.

De Media World Cup is de fietswedstrijd voor journalisten uit de hele wereld. Dit jaar vond de Media World Cup plaats van 19 t/m 23 juni in de regio Lubelskie (Lublin), voor zowel de MTB race als de wegwedstrijd.

Zamosc, trotse gastheer van de Media World Cup

Het meerdaagse evenement vond dit jaar plaats in de regio Lublin. Het gebied in het oosten van Polen staat bekend om haar ongerepte natuur, beschermd door twee nationale parken, 17 landschapsparken en 87 natuurreservaten.

Het is een fotogeniek decor, de oude binnenstad van Zamosc. Eentje die ook prima zou passen bij een Grand Départ van de Tour de France in Polen, of een andere grote ronde die het buiten de eigen landsgrenzen zoekt. Het plein staat niet voor iets op de werelderfgoedlijst van Unesco en wordt ook wel één van de mooiste 16e-eeuwse binnensteden van de wereld genoemd.

De Media World Cup start dit jaar in Zamoscoude binnenstad van ZamoscZamosc Polen voor de Media World Cup

Tweede Wereldoorlog

Het oogt sfeervol, die oude binnenstad, maar tachtig jaar geleden was het alles behalve gezellig in Zamosc. Tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog werden prominente inwoners opgepakt en massaal geëxecuteerd, vlak buiten het centrum. Daarnaast werden duizenden gedeporteerd naar concentratiekampen als Auschwitz en Belzec, en nog eens duizenden vluchtten in de nabij gelegen bossen om aan de Duitse invloed te ontkomen.

Zamosc had, net zoals veel steden in het Poolse district Lubelskie, veel Joodse inwoners. Voor de oorlog woonden en leefden bijna 13.000 Polen met een Joodse achtergrond in de stad. Ruim 10.000 van hen overleefden de oorlog niet. De begraafplaats vlakbij het treinstation en verscheidene monumenten in de stad herinneren aan dat wat er zich heeft afgespeeld op de plekken waar Polen nu gezellig kletsen en halve liters bier drinken.

Media World Cup van start

Met de historie van de stad in het achterhoofd wordt er afgeteld voor de koers. In het Pools, waardoor het startsein van organisator Mariusz Herman toch nog als een verrassing komt. De wedstrijd is begonnen. Wedstrijdspanning hebben met name de Polen, die al tijdens de slome neutralisatie door de buitenwijken van de stad met hun ellebogen zetjes geven. De toon is gezet. Het wordt een korte, tactische, explosieve etappe. Iedereen wil op het podium naast het oude stadhuis van Zamosc staan. Ook de Nederlandse delegatie, die voor de derde keer naar de wedstrijd in Polen afgereisd is. Op een overwegend vlak parcours zijn de twee heuveltjes, op zo’n vijftien kilometer van de streep, de scherprechters.

Start van de Media World Cup 2019

Taalbarrière

Op de eerste klim scheiden vier renners zich af van de rest. Landgenoot Sjors Beukeboom is de aanstichter van de kopgroep, de Duitse journalist Timo Schoch sluit zich aan en neemt twee onbekende Polen mee in zijn kielzog. Het is onduidelijk of het de taalbarrière is, maar van een goede samenwerking is tussen de drie verschillende nationaliteiten geen sprake. Ze worden, tegen ieders verwachting in, op drie kilometer van de meet weer ingerekend door het peloton.

Media World Cup 2019

Op de pedalen

Namens Nederland zitten Nick de Rijcke en Sjors Beukeboom nog voorin. De Rijcke werd eerder die week derde in de mountainbike wedstrijd in Kazimierz Dolny, nog zo’n eeuwenoud Pools stadje met een fotogeniek centrum. Beiden houden kort overleg en bespreken de tactiek voor de laatste kilometer. De Rijcke, die in feite een Belgisch paspoort heeft, neemt Beukeboom op sleeptouw. Linkslangs passeren de twee journalisten een tiental Poolse renners. Een laatste bochtencombinatie komt het tandem goed door, waarna Beukeboom op de pedalen gaat staan. Hij kijkt nog een keer achterom en ziet het: Winst! De Media World Cup 2019 is weer gewonnen door een Nederlander.

Sjors Beukeboom Media World CupSjors Beukeboom MWC

Het zou een 16e-eeuws meesterwerk van een Poolse schilder geweest kunnen zijn: prominente, internationale journalisten op één podium midden op het plein in Zamosc. Organisator Herman grijnst en spreekt alweer over een volgende editie van de Media World Cup. Hij geniet, net zoals alle deelnemers, van de vrijheid die Polen biedt. De journalisten grijpen hun telefoons, de fotosessies worden vervolgd.

WMC Polen 2019

Tekst en foto’s: Sjors Beukeboom

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>