Op roadtrip door het zuiden van Polen

Wellicht is Polen niet het eerste land waar je aan denkt wanneer je een roadtrip aan het plannen bent. Des te verrassender is de afwisseling die je tegenkomt wanneer je met de auto van hoge gebergtes naar glooiende heuvels en historische steden rijdt. Het Poolse landschap blijft je verbazen!

Roadtrip Zuid-Polen: op zoek naar de bergen

De drukte van de stad achterlaten is altijd een mooi moment tijdens je reis. Van chaotische verkeerssituaties op naar een overzichtelijke tweebaansweg, die je onvermijdelijk op je eindbestemming zal brengen. Toch is het niet per se een opluchting om Krakau uit te rijden. Deze historische stad in het zuiden van Polen met prachtig oud centrum en geweldig artistieke buurten weet je al snel in haar klauwen te grijpen. De tegenstrijdigheid van de pracht en praal aan het Marktplein vergeleken met de haast ruig aandoende wijk Kazimierz maken het een verleidelijke stad waar je niet snel uitgekeken raakt. Lees daar alles over in ons verslag over Krakau.

Castle krakau - startpunt van je roadtrip zuid-Polen

Maar na mooie dagen beleefd te hebben in het, zelfs ten tijde van een pandemie nooit slapende, Krakau, is het tijd voor een vervolg. Eerste bestemming op de route is Zakopane, de uitvalsplek voor een vakantie in de bergen in het zuiden van Polen.

De weg naar Zakopane is niet heel lang, met maximaal 2,5 uur rijden zit je gemakkelijk in het bergdorp. De grootste uitdaging wat betreft het rijden in Polen zijn de elkaar in razend tempo afwisselende snelheidsborden. Er is soms geen pijl om te trekken, maar zolang je medeweggebruikers dat ook niet doen, komt het sowieso goed.

Roadtrip Polen

De valleien in het Tatra gebergte zijn prachtig om door te wandelen en klimmen

Hiken door de Hoge Tatra

De aankomst in Krakau was bijzonder regenachtig, zelden waren er zoveel natte dagen in oktober in Polen als toen wij aankwamen. Maar als het in oktober regent in de stad, betekent dat ook dat het sneeuwt in de bergen! Vanuit Zakopane, gelegen in de regio Malopolska, waar we verblijven in het idyllische Ornak House, trek je supermakkelijk de bergen in. De trails zijn legio en de uitzichten zullen je niet teleurstellen.

Zeker wanneer je met de auto bent, is het gemakkelijk rondreizen door de Tatra. De soms kleine en onopvallende parkeerplaatsen langs de slingerende kronkelwegen vormen veelal startpunten van prachtige wandelingen, en het snel afwisselende landschap is geweldig om doorheen te rijden. Van met sneeuw bedekte bergtoppen rij je langs authentieke dorpjes en bijzondere kerkjes naar de meest diepe en mooie valleien. De perfecte plek dus om enkele dagen door te brengen en het stadse leven even helemaal te vergeten.

Tatra Polen

Hiken door de Hoge Tatra staat garant voor geweldige uitzichten!

Langs de grens naar Neder-Silezië

Zakopane mag dan in het Tatra gebergte liggen, een groot deel van deze bergketen strekt zich uit in buurland Slowakije. Wij vervolgen onze weg dan ook langs de grens richting het zuidwesten van het land. Hoewel je, zeker wanneer je ten westen van Krakau bent, kunt kiezen voor de grotere tolwegen, besluiten wij juist veel binnendoorweggetjes te nemen. Deze kronkelen heerlijk door kleine plaatsen en langs landelijke gebieden. Het maakt het ook veel leuker om even te stoppen onderweg en een heerlijk stevige lunch te eten voor je de weg vervolgt. Ook kun je zo gemakkelijker genieten van de toffe dingen die langs de route liggen. Zo barst Neder-Silezië van de paleizen en kastelen die een bezoek waard zijn, zoals het paleis van Marianne van Oranje-Nassau.

De toeristische route leidt ons echter dicht naar de Poolse grens met Tsjechië in de regio Neder-Silezië. Hoewel dit gebied grotendeels onbekend is bij Nederlanders, is dat volledig onterecht. Het kent weliswaar niet zulke immense bergtoppen als de Tatra, maar alleen al de route vanaf Zloty Stok naar Sienna is een bezoek aan heel Polen waard, helemaal in de herfst. Prachtige, goudgekleurde, eeuwenoude bomen sieren deze prachtige weg die zich als een slang voortbeweegt door het landschap. De route is zo rustig dat je je vrijwel alleen op de wereld waant. Je kunt hier wellicht niet snel rijden, maar het zou de moeite waard zijn om uren over wegen als deze te kunnen blijven voortbewegen, enkel en alleen al om te genieten van die oneindige kleurenpracht!

Neder-Silezie Polen

De mystieke bossen in Neder-Silezië zijn geweldig om te wandelen of fietsen

Toch komt ook hieraan een einde wanneer we Sienna inrijden. Dit skiresort, waar wij verblijven in Czarna Góra, is nog volop in ontwikkeling, maar biedt een mooi startpunt om de omgeving te ontdekken. En die is geweldig. Of je nou al mountainbikend over de grootste singletracks van Europa gaat of iets verderop gaat wandelen door het mystieke tafelgebergte, je kunt je haast niet voorstellen dat deze regio op de grens met Tsjechië niet veel bekender is bij het reizende publiek. Wel is het zo goed als een noodzaak om een auto te hebben in deze regio. De afstanden zijn nog relatief groot om van de ene naar de andere plek te komen, en het geeft je de mogelijkheid om de veelzijdigheid van het gebied gemakkelijk te leren kennen.

Eindpunt Wroclaw – klein maar fijn

De roadtrip door het zuiden van Polen eindigt in de stad Wroclaw. Ten noorden van het Tafelgebergte ligt deze gezellige stad, die qua marktplein wellicht aan Krakau doet denken, maar verder een geheel andere sfeer heeft. Het is dé plek om nog even af te sluiten en je na tijden in de natuur weer onder de mensen te begeven. Meer weten over waarom Wroclaw absoluut op jouw lijstje moet staan? Lees dan binnenkort meer over ons bezoek aan deze geweldige stad!

Marktplein Wroclaw

Praktische tips voor je roadtrip door Zuid-Polen

Met de auto het land verkennen is een ideale manier. Het OV brengt je prima van de ene grote plaats naar de ander, maar zeker in de bergen is dat niet de meest handige manier om je te verplaatsen. Het huren van een auto gaat gemakkelijk en is relatief goedkoop. In principe zijn de wegen prima te bereiden, hooguit in de donker in de bergen zijn sommige wegen wat minder goed verlicht, maar dat zou geen probleem hoeven te vormen. Buiten de stad is de maximum snelheid in principe 90km p/u, tenzij anders aangegeven. Het zal vaak voorkomen dat je van een 90km p/u weg zo een dorp inrijdt waar je ineens 40km p/u mag. Dat is in het begin even wennen, maar iedereen houdt zich vrij keurig aan de snelheid.

Als je in de winter de bergen in gaat, is het goed er rekening mee te houden dat er sneeuw kan liggen en je auto dus geschikt moet zijn voor deze omstandigheden. Een 4×4 is zeker niet nodig, maar goede banden zijn wel belangrijk. De tolweg, zoals delen van de A4 tussen Krakau en Wroclaw, is overigens zeer goedkoop en gemakkelijk op te rijden. Je neemt bij het betreden een ticket en wanneer je de tolweg weer verlaat kun je gemakkelijk bij een van de poortjes met creditcard of cash betalen.

Wij vlogen op Krakau en gingen terug vanaf Wroclaw. KLM vliegt meermaals per week op beide steden, die sowieso allebei een bezoek waard zijn. Het is geen enkel punt om je auto in de ene stad op te halen en in de andere stad weer in te leveren. Zo kun je optimaal genieten van jouw prachtige roadtrip door dit mooie land!

Meer lezen? De komende weken plaatsen wij artikelen over verschillende steden en regio’s in het zuiden van Polen, dus hou Reishonger in de gaten!

Neder-Silezie roadtrip

Rondom het Tafelgebergte vind je de meest bijzondere rotsformaties

Brigitte
Laatste berichten van Brigitte (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>