Krakau, een stad van uitersten

Als er een stad in Polen is die een citytrip cultstatus heeft verworven, is het wel Krakau. En toegegeven, deze stad heeft het ook gewoon allemaal. Of je de stad nou bezoekt voor de architectuur, winkels, geschiedenis of het uitgebreide restaurantaanbod, je zult er zeker van zijn dat je je in Krakau niet snel zal vervelen. 

Market square krakau

Marktplein als bruisend stadshart

Zoals meerdere historische steden in Polen, kent ook Krakau een prachtig uitgestrekt marktplein. Niet vreemd dat deze plek dan ook het bruisende hart van het oude centrum vormt. De pastelkleurige gebouwen die de markt sieren zijn veelal restaurants en bars waar je voor een luttel bedrag uitgebreid kunt eten en drinken. Ook de winkeltjes, grotendeels met toeristische snuisterijen, grossieren in het aanbod. Grote ketens zal je hier echter niet aantreffen, daarvoor zal je toch echt naar de shopping malls aan de randen van de stad moeten gaan.

Vanaf het marktplein draal je zo door de kleine straatjes van het oude stadscentrum. Het voelt toch echt een beetje alsof je hier regelrecht terug de tijd in gaat. Dat de historische elementen in ere worden bewaard blijkt ook wel wanneer ieder uur trompetgeschal vanaf de hoogste toren van St. Mary’s Church klinkt. De melodie, die slechts uit vijf noten bestaat en dagelijks live op de radio te horen is, stopt abrupt. Volgens de legende is dat omdat het origineel tijdens de Mongoolse invasie van de stad gestopt werd door een pijl die de trompetter in zijn keel raakte. Ongeacht of het waar is of niet, het is sowieso op het hele uur de moeite waard om naar de bovenste luikjes van de kerk op het marktplein te kijken.

Castle krakau

Kazimierz – de opkomende wijk van Krakau

Waar het oude centrum duidelijk dé trekpleister van de stad is, met de kleurrijke pandjes en statige straten, is er nog veel meer te beleven in Krakau. Zo is het Joodse district Kazimierz recent flink in zwang geraakt. Het is compleet het tegenovergestelde van het historische centrum. Waar daar alles keurig, onderhouden en gerangschikt lijkt, is het district Kazimierz juist ruw, urban en volop in ontwikkeling. Maar het grootste verschil is misschien nog wel dat je hier meteen merkt dat hier – in tegenstelling tot het oude centrum, geleefd wordt. Dit is de plek waar de lokale bevolking uit eten gaat, bier gaat drinken, en bovenal goed gaat stappen. Overigens doen toeristen dat tegenwoordig ook al ruimschoots, wat dat betreft is het niet meer de hidden gem die het jaren geleden was.

Desalniettemin is dit district, dat slechts een kwartier lopen van het oude centrum is, een genot om doorheen te wandelen. Tussen beide stadsdelen is vind je het heerlijke restaurant Klimaty Poludnia, waar je héérlijk Pools kunt eten en kunt genieten van fantastische lokale wijnen. Voor een heerlijke craftbeer strijk je neer bij Craftownia of Beerstreet om te genieten van de nieuwste biersoorten die lokaal worden gebrouwen. Een goede bodem leg je bij de Bazaar Bistro, waar ze niet alleen het lekkerste brood hebben, maar ook lokale wijnen schenken en bovendien de meest pittige peperwodka in het assortiment hebben zitten. Een goede opwarmer voor wanneer het buiten regent!

HEVRE Kazimierz Krakau

HEVRE in het Kazimierz District

De verborgen plekken van Kazimierz

Maar het leukste in Kazimierz zijn wel de écht verborgen plekken. De dingen die je net niet meteen ziet. HEVRE is zo’n plek. Dit oude pand is op zich moeilijk over het hoofd te zien, maar de schilderingen binnen zijn de ware verrassing. Ooit heeft het pand gefunctioneerd als een Joods gebedshuis en toen recentelijk bij de renovatie de oude muurschilderingen onder lagen verf naar voren kwamen, heeft men besloten die te behouden. Het multifunctionele pand, waar je overigens heerlijke koffie kunt drinken, heeft daardoor een unieke historie én bijzondere sfeer mee gekregen.

Kazimierz is natuurlijk precies zo’n wijk waar alles nét een beetje anders is. Dus ga je ‘s avonds op zoek naar de ‘white rabbit’. Als je de witte konijnenpootafdrukjes op straat ziet, zit je goed. Of je belt gewoon aan bij de bel onder de Mad Hatter-hoed naast de ingang van Pierogi Mr. Vincent, dan komt de eigenaar van een enigszins Wonderland-thematische, geheime cocktailbar je halen. Mits je het wachtwoord weet natuurlijk… (laat daarvoor maar een berichtje achter). Een onvergetelijke avond gegarandeerd!

Secret Bar Krakau Kazimierz

Verder op avontuur in Krakau

Mocht het je gelukt zijn om in goede gesteldheid ‘partydistrict’ Kazimierz te verlaten, dan valt er gelukkig nog meer te beleven. De wijk Podgórze is een bijzondere plek, net aan de andere kant van de rivier. Hier staat onder meer de fabriek van Schindler en zijn nog resten van de oude muur die rond het ghetto stond te vinden. Ook vind je hier de bijzondere grafheuvels van Krakus. Bovendien zul je zien dat hier in het straatbeeld veel kleine, echte winkeltjes te vinden zijn, zoals het heerlijke bakkertje Cukiernia Dolinski, waar je naast heerlijk versierde koeken ook de echte, authentieke Poolse donut kunt proeven!

Krakau Poland

Glooiende wijnranken aan de rand van de stad

De stad biedt eigenlijk al eindeloos vermaak. Maar als je even tot rust wilt komen, vind je vlak buiten de stad ook nog een verborgen parel. Want wie had ooit gedacht dat aan de randen van Krakau gewoon een wijngaard te vinden zou zijn? Srebrna Gora ligt op zo’n 20 minuten rijden van het centrum en biedt een mooi zicht over de stad (zeker wanneer je minder regen hebt dan wij hadden!). Het land is in handen van een klooster dat wat hogerop in de bossen ligt verscholen. De wijngaard heeft recent een proeflokaal geopend, en het is een waar genot om midden tussen de wijnranken te proeven van het lekkers dat de lokale wijnboer te bieden heeft. De Poolse wijnen zijn ook te vinden in de restaurants in het centrum, maar het smaakt natuurlijk nog nét iets beter bij de bron!

Op je terugweg richting de stad kun je eventueel nog Tyniec Abbey aandoen. Een prachtig gebouw wat al een voorproefje kan geven van wat je in de binnenlanden van Polen nog meer aan zult treffen!

Srebrna Gora Krakau

Praktische tips voor je reis naar Krakau

Wij verbleven in Kazimierz, dé bruisende plek wat betreft obscure en hippe bars en restaurants. Het recent geopende Golden Tulip Kazimierz biedt een zeer comfortabele uitvalsbasis voor het verkennen van dit mooie district en de rest van de stad. Het is praktisch gelegen op loopafstand van de kleine straatjes van Kazimierz en niet ver van het oude historische centrum.

Omdat de stad niet heel groot is, kun je gemakkelijk alles te voet af. Anders is het ook erg leuk om in het centrum fietsen te huren, dat kost niet veel en geeft je de vrijheid om ook net wat verder buiten het centrum de stad te gaan verkennen. Wij gingen in de stad op pad met stadsgids Szymon Gatlik. Dat is sowieso een aanrader als je meer over de achtergrond van de stad te weten wilt komen en alle leuke plekjes wilt ontdekken, want Szymon kent de stad echt op z’n duimpje!

KLM vliegt (vrijwel) dagelijks op Krakau vanaf Amsterdam. Vanaf het vliegveld kom je gemakkelijk met het OV of een taxi in het centrum. Ook zijn er legio gelegenheden waar je een auto kan huren, voor het geval je maar geen genoeg van Polen kunt krijgen en het land nog verder wilt gaan ontdekken!

Meer lezen over Krakow? Dat kan via Visit Krakow of Polen Travel. Benieuwd wat wij meer hebben ontdekt in Polen? Lees dan over onze roadtrip door het zuiden van het land en welke bijzondere plekken wij daar tegenkwamen!

Polish cookies

Brigitte
Laatste berichten van Brigitte (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>