Ontdek de veelzijdigheid van Polen in Podlaskie

Een vakantie in Podlaskie helpt je de veelzijdigheid van Polen te ontdekken. Dwaal door oerbossen waar wisenten, lynxen, wolven en edelherten de baas zijn. Bezoek knusse steden zoals Białystok, Tykocin en Suwałki. Wandel of fiets door het ongerepte landschappen van de nationale parken Białowieża en Biebrza en laat je verwonderen door eeuwenoude eiken, beuken en lindes die hoog boven je uit toren. Maak een kanotocht op het grote, blauwe Wigry meer en bezoek het Versailles van Polen: het Branickipaleis. Podlaskie, één van de meest veelzijdige regio's van Polen!

Białystok

Podlaskie: het ongerepte Wilde Oosten van Polen

De provincie Podlaskie bezit de meeste biodiversiteit in Polen. Het beschikt over 4 nationale parken, die een aanzienlijk deel van de totale oppervlakte van de regio beslaan. Elk van hen biedt unieke kwaliteiten en verschillende prachtige landschappen. Hier vind je idyllische landschappen, charmante steden en kuuroorden en maar liefst vier nationale parken. De hoofdstad van Podlaskie is het gastvrije Białystok, ook wel de Poort naar het Oosten genoemd.

Podlaskie Poland

Vier nationale parken, uitgestrekte bossen en wouden – waaronder het oudste oerbos van Europa -, ongetemde rivieren en drassige moerassen. De rijkdom van het dieren- en plantenrijk is ongeëvenaard. Stel je eens voor hoe de natuur er zou uitzien zonder menselijke activiteiten. In Podlaskie zul je dit beeld in werkelijkheid zien!

Dé ultieme mix van culturele en natuurlijke rijkdommen

Podlaskie is een unieke regio, waar cultuur en natuur naadloos in elkaar overlopen. Een reis naar dit deel van Polen laat je kennismaken met de indrukwekkendste nationale parken en een fascinerende culturele verscheidenheid. Een prachtig voorbeeld is de Heilige Berg van Grabarka, waar het hart van de Pools-Orthodoxe Kerk klopt. Hier vind je een eeuwenoude kerk en vrouwenklooster.

Grabarka

Maar het meest bekend werd deze plaats door het enorme bos van kruisen dat de kerk en klooster omringt. Elk jaar brengen duizenden pelgrims kruisen naar deze heilige plaats, van hele kleine kruisen tot torenhoge mastodonten. Het hoogtepunt van de pelgrimage is jaarlijks op 18 en 19 augustus bij het feest van de transfiguratie van Christus. Naar schatting zo’n 15.000 pelgrims uit Polen, Rusland, Oekraïne en andere landen komen dan naar de berg. Velen brengen een kruis mee, hout, metaal, klein tot gigantisch groot. De pelgrims klauteren de berg op tot aan de kerk op hun knieën.

kruis

Nog zo’n cultureel en historisch pareltje vind je in Kruszyniany. Vanaf 1679 vestigden de eerste Tataren zich hier en in verschillende naburige nederzettingen. Zij bouwden hier de eerste moskee van Polen. Deze houten groene Tataren moskee is het visitekaartje van het dorp Kruszyniany. Achter de moskee bevindt zich een islamitische begraafplaats.

Kruszyniany

Het kuuroord Supraśl mag ook niet in je reisschema ontbreken. Verscholen in het oerbos van Oerbos ligt dit historische stadje. Het heeft veel oude houten huizen (uit de 19e eeuw) en unieke Ortodoxe en Catolische kapellen. Het belangrijkste gebouw is een prachtig klooster waarin het Iconenmuseum is gevestigd – een interactief museum van de heilige kunst van het Orthodoxe Christendom. Het museum beschikt over een van de rijkste collecties uit de 18e, 19e en 20e eeuw. Het juweel van de collectie is een groep 16e-eeuwse fresco’s die uit de orthodoxe kerk in Supraśl zijn gered. Supraśl is een multiculturele plek, de inwoners zijn van Poolse, Wit-Russische, Duitse, Tataarse en Joodse afkomst. Het ligt 205 km van Warschau en 15 km van Białystok, de hoofdstad van de regio.

cultureel polen

Meer weten of de geschiedenis van deze regio en het culturele erfgoed? Bezoek dan Cultureel Park Milewszczyzna in Korycin. Korycin Cultuurpark Milewszczyzna is een plek waar je 1000 jaar terug in de tijd reist. Het geeft een unieke inkijk in de geschiedenis, traditie en cultureel erfgoed van Polen.

Polen Kerk

Wigry Nationaal Park

In het noordoosten van Polen vind je een aantal nationale parken waarvan het oerbos van Białowieża en de Biebrzamoerassen de bekendsten zijn. Maar dat deze streek nog veel meer te bieden heeft bewijst het Wigry Nationaal Park, bekend om haar vele prachtige meren en haar grote rijkdom aan flora en fauna. Grote trekpleister is Augustowska Primeval Forest – het oerbos van Augustowska – één van de grootste boscomplexen in Polen. En samen met de bossen van buurlanden Litouwen en Wit-Rusland vormt het een van de grootste compacte boscomplexen in Europa. Je vindt hier ook talloze meren, drassige weilanden en veengebieden tegenkomen. Het veelzijdige gebied maakt het een populaire bestemming voor kajakkers, fietsers en wandelaars. Meer informatie over Wigry National Park.
 
Tip: uitstekend overnachten aan het meer van Wigry kan in het Pokamedulski Klasztor w Wigrach resort.

Wigierski PolandWigierski National Park

Białowieża Nationaal Park

Białowieża Nationaal Park is het oudste nationale park in Polen en de kern van het oerbos Białowieża. Het bos van Białowieża ligt gedeeltelijk in Polen en gedeeltelijk in Wit-Rusland. Het oerbos wordt wel het laatste stuk wildernis van Europa genoemd. Het is het enige overgebleven loofbos en gemengd bos van het oerwoud dat ooit op het Europese Laagland lag uitgestrekt.

Białowieża National Park in Podlaskie

Het gebied staat dan ook ingeschreven op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft een oppervlakte van 876 vierkante kilometer. Aan de Poolse kant wordt het woud beschermd door het Nationale Park Białowieża, aan de Wit-Russische kant door het Nationale park Belovezhskaya Pushcha.

Tip: aan de rand van het nationale park ligt bed & breakfast Miodowa Kolonia. Hiervandaan loop je direct de bossen van Białowieża in. Alle fiets- en wandelpaden liggen in de buurt en geweldige restaurants liggen op slechts 10 minuten rijden.

Bialowieski_national_park

Het symbool van het woud van Białowieża is de wisent. In 1919 was de laatste wisent gestorven maar vlak erna is met succes de wisent weer geherintroduceerd door wisenten uit dierentuinen en privécollecties in het wild uit te zetten. Inmiddels leeft in het woud de grootste in het wild levende kudde wisenten. Het aantal wordt geschat op 500. Verder leven er edelherten, reeën, elanden, wolven, lynxen, otters, bevers, boommarters en zo’n 250 soorten vogel. Meer informatie over Białowieża Nationaal Park.

lynx Podlaskie

Narew Nationaal Park – het Poolse Amazonegebied

Nationaal Park Narew (Pools: Narwiański Park Narodowy) ligt in het Woiwodschap Podlachië. Het park werd opgericht in 1996 en is 73,5 vierkante kilometer groot. Kenmerkend voor het park is het systeem van rivieren en kanalen dat door het nationale park gaat. Er zijn wereldwijd maar een paar rivieren met meerdere kanalen. Eén daarvan is de Amazone-rivier, vandaar de bijnaam – het Poolse Amazonegebied – voor het Nationaal Park Narew. 90% van Narew Nationaal Park bestaat uit moerasland of watergebieden. In het park leven elanden, bevers, edelherten, otters, 22 vissoorten en 200 vogelsoorten (waaronder de bruine kiekendief, het symbool van het park). Meer informatie over Narew Nationaal Park.

bruine-kiekendief

Het symbool van Narew Nationaal Park is het silhouet van de bruine kiekendief.

Biebrza Nationaal Park – de longen van Podlaskie

Ten zuiden van de beroemde Mazurische meren ligt het Biebrza Nationaal Park. Het grootste moerasgebied van Polen met honderd kilometer aan moeras, veen, beken en een meanderende rivier. De Biebrza Wetlands staan bekend als de “groene longen” van de Podlaskie regio. Biebrza Nationaal Park is een onvoorstelbaar groots en woest natuurgebied, niet getemd door dijken of polders. Omdat de rivier niet bedijkt of gekanaliseerd is, kan het omliggende gebied in de lente vrijelijk overstromen waardoor er een prachtig ‘wetland’ is ontstaan. En toch is het gebied uitstekend toegankelijk met meer dan 200 kilometer uitgezette kanoroutes, 148 kilometer fietsroutes en 505 kilometer aan wandelpaden. Beste punt om te starten met je verkenning van Biebrza is het treinstation bij Osowiec-Twierdza, waar een bezoekerscentrum is gebouwd. Meer informatie over Biebrza Nationaal Park.

Biebrza National ParkWilgen Biebrza Podlaskie

Białystok

Białystok (“Witte Helling”) is de hoofdstad van de provincie Podlaskie en de grootste stad in het noordoosten van Polen. Białystok is een Poolse, Joodse , Wit-Russische, Oekraïense en Tataarse stad. Op elk hoek van de straat kan je invloeden van deze mooie mengelmoes van culturen vinden. Er zijn tempels, kerken en gebedshuizen. Białystok is nog niet ontdekt door het massatoerisme en voelt daardoor heerlijk ‘dorps’ aan. Vanuit Białystok bezoek je één van de nationale parken in dit gedeelte van Polen: Białowieża, Biebrza of Narew.

Białystok Polen

Het Branickipaleis is de blikvanger van de stad, dat toepasselijk “Pools Versailles” wordt genoemd. Het paleis is een van de meest indrukwekkende residenties in Polen en de barokke tuinen rond het paleis behoren tot de mooiste van Europa.

Bialystok BranickipaleisBranickipaleis

Overnachten in Białystok kan o.a. in het Ibis hotel Białystok of het Best Western Hotel Cristal. Beide hotels liggen direct in het centrum van Białystok, op 300 meter van de kathedraal van Białystok en op 750 meter van het Branickipaleis. Kijk hier voor alle hotels in Białystok.

De Podlaskie Ooievaarsroute

Polen is het toevluchtsoord van de witte ooievaar. Van de 200.000 ooievaarsparen die de wereld rijk is, trekt jaarlijks zeker een kwart naar dat land. En van die naar schatting 50.000 stelletjes strijkt een belangrijk deel neer in Podlaskie. En daar zijn ze te bewonderen langs een bijzondere fietsroute: de Podlaskie Ooievaarsroute. De Ooievaarsroute is met een lengte van 412,5 kilometer de langste fietsroute door de provincie Podlaskie. De route voert langs de meest waardevolle natuurgebieden van Polen. Deze gebieden zijn een paradijs voor vogelkenners. Maar ook voor mensen die minder bekend zijn met vogels is het een ontzettend mooie weg. Langs de route staan ook verschillende informatieborden die iets vertellen over de leefomgeving en gewoontes van de witte ooievaar, maar ook over plaatsen en bezienswaardigheden op de route.

Podlaskie OoievaarsroutePodlaskie Ooievaarsroute

De ooievaarsroute is een van de oudste toeristentrekpleisters van Polen. In de route ontdek je de prachtige plaatsjes in Podlaskie, maar ook de vier nationale parken uit de regio: Białowieża, Narew, Biebrza en Wigry. Daarnaast kun je ook het landschapspark Suwałki bezoeken.

Podlaskie, een walhalla voor de avontuurlijke en sportieve vakantieganger

Er zijn maar weinig regio’s binnen Europa waar nog zo veel ongerepte en unieke landschappen terug te vinden zijn als in Podlaskie. En of je hier nu te voet, met wandelstokken, te paard, per fiets of kajak de natuur intrekt, je zult verwonderd zijn van de schoonheid en veelzijdigheid van deze regio. Van MTB tot nordic walking, van kajakken tot waterskien, Podlaskie is het outdoorparadijs van Polen!

Reisgids Podlaskie

Het noordoosten van Polen is een walhalla voor natuur- en cultuurliefhebbers en actieve vakantiegangers. Je vindt er de uitgestrekte Biebrza-moerassen, de oerbossen van Białowieża, het Mazurische merengebied en nationale parken zoals Wigry en Narew. In deze aaneengesloten wildernis leven wolven en wisenten, edelherten en wilde zwijnen. Maar je vindt er ook bijzondere vogels, planten, libellen en vlinders. De regio is daarnaast een culturele smeltkroes met prachtige historische bezienswaardigheden.

Podlaskie is het gemakkelijkst te bereiken met de eigen auto (1400 km vanaf Utrecht) of een huurauto vanaf de luchthavens Lublin of Warschau.

Overnachten in Białystok kan o.a. in het Ibis hotel Bialystok of het Best Western Hotel Cristal.

Podlaskie is mooi te combineren met andere bestemmingen in Polen, zoals Warmië en Mazurië. Pharos Reizen (onderdeel van ANWB) heeft hiervoor een mooie route uitgewerkt in een 17-daagse rondreis door Polen. Deze route gaat langs alle highlights van Polen.

Meer informatie over de regio Podlaskie: http://podlaskie.travel/en.

Toeristische informatie over Polen in het Nederlands: www.polen.travel/nl.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>