Mysterieus mooi Neder-Silezië

Denkend aan Polen zie je al gauw de historische steden en uitgestrekte bossen en moerassen voor je. Maar met een landoppervlak zo groot als Polen is er natuurlijk nog veel meer te zien. Reishonger ontdekte tijdens haar roadtrip door het zuiden van Polen hoe mooi de regio Neder-Silezië is.

De regio Neder-Silezië, gelegen in het zuidwesten van het uitgestrekte land, is namelijk geweldig afwisselend en barst van de activiteiten die ondernomen kunnen worden. Een geweldige plek dus als uitvalsbasis voor een langere reis, of om aan te doen tijdens je roadtrip door Polen.

Verblijven in het hart van Neder-Silezië

Tijdens ons verblijf in Neder-Silezië gebruikten we het skiresort Czarna Gora als uitvalsbasis. Dit resort, bestaande uit een hoofdgebouw en een aantal bijgebouwen, ligt in het kleine dorpje Stronie Śląskie, niet ver van de grens met Tsjechië. Het plaatsje zelf is niet groot, maar in het hotel is alles aanwezig wat je nodig hebt voor een outdoortrip door de regio. Het plaatsje beschikt over enkele kabelbanen en is gelegen aan de rand van een prachtig glooiend berggebied, waardoor het ideaal is om vanaf hier de regio te verkennen, al wandelend, met de auto, of…op de fiets!

Bossen bij Czarna Gora

Mountainbike-avontuur in Polen

Want voor het beste mountainbike avontuur moet je toch echt in deze regio zijn. Recent is in Neder-Silezië de ‘Singletrack Glacensis’ geopend. Hier vind je ruim 230km aan nieuw aangelegde singletrack mountainbikepaden in verschillende moeilijkheidsgraden. Deze enorme rijkheid aan paden brengt je op plekken waar je anders zeker niet terecht was gekomen en het grote voordeel is dat er zoveel kilometer aan paden loopt, dat de kans klein is dat je veel andere mensen tegenkomt onderweg.

De paden zijn zowel beschikbaar voor beginners en families als voor gevorderde mountainbikers. Wij ontdekten de trail met gids én ontwerper van de tracks Marek Janikowski. Deze toegewijde mountainbiker, en voormalig burgemeester van de stad, heeft werkelijk aan alles gedacht bij het aanleggen van de paden. Zo zijn er allemaal ‘loops’ ontwikkeld die op elkaar aansluiten, waardoor je aan het eind van iedere korter stukje kunt bepalen of je door wilt, of dat je met de ‘terugwegloop’ weer richting je startpunt gaat.

De bewegwijzering is helder en toegankelijk voor beginners, overal staan kaarten en startpunten goed aangegeven en de paden worden wekelijks goed onderhouden door zijn team én door Marek zelf. De kans dat je dus gevallen bomen, takken of forse kuilen op de paden tegenkomt is niet erg groot.

Singletrack Glacensis Polen

Mountainbiken door de bossen en dorpen

Door de enorme omvang van de trails wordt er een groot deel van de regio aangedaan. Ideaal, want hierdoor is er veel afwisseling mogelijk. Of je nou houdt van veel uphill of juist downhill, op bergtoppen fietsen, door de bossen of juist door het dal, alles is mogelijk. Doordat je vanzelf wel weer in een volgend dorp terecht komt als je de paden volgt, is er ook voldoende gelegenheid om lekker te pauzeren met een kop koffie of een stevige lunch.

Wij vertrokken vroeg op de dag, rechtstreeks vanuit het Czarna Gora resort. Halverwege oktober betekent dit dat het best fris kan zijn, en de dag ervoor had het dan ook nog licht gesneeuwd. Goed voorbereiden qua kleding dus, maar dan konden we er ook tegenaan. De omgeving heeft daadwerkelijk een magische sfeer, zeker zo vroeg wanneer het in de bossen nog mistig is. De stilte is haast oorverdovend, maar de ervaring zo uniek.

En hoe geweldig is het om uit de diepe bossen ineens langs een prachtige bergwand te crossen, om vervolgens een fenomenaal uitzicht te hebben over de boomtoppen die in rijke schakeringen van herfsttinten aan het kleuren zijn. Ronduit een magisch mooie ervaring.

herfstkleuren Neder-Silezië Polen

Boven- en ondergronds goud

De prachtige herfstbossen zijn geweldig dus te ontdekken per fiets. De goud-geel-oranje kleuren laten nog maar eens zien hoe prachtig de bosrijke omgeving hier in Polen kan zijn. Maar ook ondergronds valt er voldoende te beleven. Vanaf Czarna Gora is het ongeveer een half uur rijden naar het mooie dorpje Złoty Stok. Vrij vertaald betekent dit ‘gouden heuvel’ en dit dorp is dan ook vooral beroemd geworden vanwege de goudmijn die zich aan de rand van het plaatsje bevindt. Deze mijn, genaamd Kopalnia Zlota, is open voor bezoekers en echt een bezoek waard voor jong en oud!

Het klinkt misschien suf, maar ondergetekende is niet per se een fan van oude mijnen in welke soort dan ook, maar deze goudmijn is een heuse aanrader. Er zijn vele rondleidingen (check vooraf even hoe laat de Engelse tours zijn) en die zijn interessant, interactief, niet te langdradig en bovenal zeer afwisselend. Van oude mythen tot reële verhalen en achtergrond, je leert het allemaal in een kort tijdsbestek en op een leuke manier. En hé, een bezoek aan een mijn waar je ondergronds van de glijbaan af mag gaan is sowieso al een aanrader toch!

De tour door de mijn eindigt met een rit met de mijntrein – een enorme rammelbak die met een razend tempo de mijn inrijdt. Vingers in je oren (een gewaarschuwd mens telt voor twee) en gaan!

Zloty Stok
Goudmijn Polen Neder-Silezië

Wandelen door mysterieuze rotsformaties

Een van de best bewaarde geheimen voor toeristen in Polen is het mysterieuze Tafelgebergte (Stołowe Mountains). Deze bijzondere rotsformaties zijn uniek in Europa en een ware must-see binnen de regio en er zijn veel verschillende plekken binnen het gebergte die zeer de moeite waard zijn om te ontdekken.

Een van deze plekken is het zogenaamde Błędne Skały, een klein gebied met zeer bijzondere rotsformaties. Als bezoeker loop, kruip en sluip je tussen en over deze haast absurd aandoende rotsen. Wij waren er vroeg op een wat mistige dag, waardoor de plek alleen nog maar mystieker aandeed dan anders. Je wandelt als het ware door een filmisch decor, ware het niet dat dit gewoon echt bestaat!

Dralen tussen de rotsen in Neder-Silezië

Błędne Skały wordt nog mysterieuzer als het mistig is

Letterlijk hoogtepunt van het Tafelgebergte is Szczeliniec Wielki, met zo’n 919 meter de hoogste top. Na een fikse klim over honderden traptreden dwars door een dichtbegroeid bos kom je op deze magnifieke locatie uit. Door erosie zijn de rotsen op bijzondere manieren gevormd, waardoor je in veel rotsen figuren als kamelen en apen kunt zien. Het gebied is doordrenkt van de legendes en verhalen en het is dan ook een aanrader om met een gids op pad te gaan die je veel meer kan vertellen over de rotsformaties en de uitzichtpunten die er zijn.

In Szczeliniec Wielki volg je in principe een ‘pad’, maar in plaats van letterlijk over een gebaand pad te wandelen klauter je veelal over rotsen, modderige paadjes, dwars door een smalle, diepe kloof (Hell’s Kitchen genaamd) en langs prachtige afgronden met weidse uitzichten. Een bijzondere plek en een zeer bijzondere ervaring. De Poolse toeristen weten het hier prima te vinden, zorg er vooral voor dat je zelf een van de eerste Nederlandse toeristen bent die hier gaat dralen!

Mysterieuze rotsvormen in het Tafelgebergte - Neder-Silezië

Mysterieuze rotsvormen in het Tafelgebergte

Praktische tips voor je reis naar Neder-Silezië

Neder-Silezië ligt in het zuidwesten van Polen tegen de Tsjechische grens en is prima te bereiken met de auto of door te vliegen op Wroclaw. In de grotere plaatsen zijn voldoende plekken om te overnachten. Voor een uitvalsbasis vlakbij natuur en avontuur was Czarna Gora zeer geschikt.

Zoals al aangegeven, heeft bedenker van de mountainbike trails Marek aan alles gedacht. Zo zijn er langs de trails vele hotels die mountainbikers verwelkomen en ondersteunen bij hun reis. Daarnaast zijn er voldoende plekken te vinden waar je (elektrische) mountainbikes kunt huren, of waar je met shuttlebusjes met je fiets van en naar bepaalde stukken van de trails kunt worden gebracht. Ook zijn alle routes handig aangegeven op een online kaart en is er een app die je kunt downloaden voor de te volgens trails, ideaal als je een langere dag op pad gaat!

De goudmijn Kopalnia Zlota is geschikt voor jong en oud en een leuke afwisseling van het buitenzijn, of voor wanneer het regent. Er zijn tours in verschillende talen beschikbaar, en meer informatie over openingstijden en bezoek zijn te vinden op de website.

Marek Janikowksi

Bedenker van de Singletrack Glacensis, Marek Janikowski

Tafelbergtips

Een bezoek aan het Tafelgebergte is een absolute must voor je reis door Neder-Silezië. Er zijn verschillende plekken binnen het gebergte die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Het is handig om een auto te hebben, omdat het anders moeilijk is om zelf op de juiste punten terecht te komen. Entree voor Błędne Skały en Szczeliniec Wielki is 12zloty per persoon. Ook is het goed om te weten dat de toegangsweg naar Błędne Skały smal is, en het gebied zelf ook vrij klein, waardoor de toegang tot het gebied gereguleerd is. Het laatste stuk richting Błędne Skały opent telkens iets na het hele uur. Zorg er dus voor dat je er op tijd bent, anders sta je lang aan de voet van de weg te wachten.

Zie voor meer informatie over de regio de websites van Dolny Śląsk (Neder-Silezië) en Polen Travel. Wij bezochten de regio tijdens een roadtrip door het zuiden van Polen. Lees meer over onze ervaringen met de steden Krakau en Wroclaw en het ruige Tatragebergte!

Tafelgebergte kloof

Brigitte
Laatste berichten van Brigitte (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>