Dagje uit in Nederland: Liefs uit Leeuwarden

Winkels in gevangeniscellen, stand up paddling in de grachten en een eigen 'Toren van Pisa': Leeuwarden is veelzijdiger dan je denkt. Een digitale ansichtkaart uit de hoofdstad van Friesland, inclusief een overzicht van wat je er zoal kunt doen in één dag.

Originele publicatie: 5 september 2016
Laatste update artikel: 22 mei 2020

Urban exploring in Leeuwarden: De Blokhuispoort

De meest verrassende plek van Leeuwarden is zonder twijfel de Blokhuispoort. Dit complex was tot 2007 een gevangenis. Tegenwoordig is het omgebouwd tot cultureel centrum. In de cellen zitten kleine ondernemingen zoals winkeltjes, een café, restaurant en een hostel.


De sfeer in de Blokhuispoort is bijzonder; een mix van de creatieve details die door de ondernemers zijn aangebracht en de goed bewaard gebleven details van de vroegere gevangenis. Je kunt een rondleiding boeken met een oud-gevangenisbewaarder. Zelf rondlopen kan echter ook prima.

Urban exploring in Leeuwarden: de Blokhuispoort is een voormalige gevangenis

Urban exploring in Leeuwarden: de Blokhuispoort is een voormalige gevangenis

Urban exploring: de Blokhuispoort in Leeuwarden

De geschiedenis van het gebouw is goed bewaard gebleven

Suppen in de grachten van Leeuwarden

Stand Up Paddling (suppen), waarbij je staand op een surfboard door het water peddelt, lijkt overal op te duiken. Deze sport uit Polynesië heeft ook de grachten van de Friese hoofdstad gevonden. Bij SUP Skool Leeuwarden kun je materiaal huren en met of zonder begeleiding het water op gaan.

De sport is gemakkelijk onder de knie te krijgen. Ook is het een originele manier om de stad te bekijken. Door de grachten suppen is een goede workout, al is het maar omdat je af en toe flink moet manoeuvreren om onder de lage bruggetjes door te komen. Voor de echte sportievelingen is er zelfs een Elfstedentocht per sup.

Lees ook: 3x te water in Friesland – suppen, zeilen en coast raften

Stand Up Paddling in de grachten van Leeuwarden

Stand Up Paddling in de grachten van Leeuwarden

De Friese toren van Pisa: De Oldehove

Hét statussymbool van de Friese hoofdstad, dat had de Oldehove moeten worden. De 40 meter hoge toren doet echter meer denken aan de Friese versie van de toren van Pisa. Er ging namelijk iets mis bij de bouw, waardoor het bouwwerk uit 1529 behoorlijk scheef staat.

Je kunt de Oldehove in de zomermaanden beklimmen. Dat levert je (behalve een kortdurende strijd met je evenwichtsorgaan onderweg naar boven) een mooi uitzicht over het stadscentrum op.

De Oldehove is de 'toren van Pisa' van Leeuwarden

De Oldehove is de ‘toren van Pisa’ van Leeuwarden

Het uitzicht vanaf de Oldehove toren in Leeuwarden

Het uitzicht vanaf de Oldehove toren in Leeuwarden

Winkelen in de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden

De Kleine Kerkstraat in Leeuwarden is al diverse keren uitgeroepen tot ‘leukste winkelstraat van Nederland’. Grote ketens of bekende namen kom je hier niet tegen, maar dat is juist het leuke. Mijn aandacht werd vooral getrokken door de delicatessenwinkels met Friese streekproducten, maar je vindt er ook kleding en accessoires.

Verwacht overigens geen lange straat (het ‘kleine’ in Kleine Kerkstraat moet tenslotte ergens vandaan komen); er zitten ongeveer 30 winkels.

Winkelen in de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden

Winkelen in de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden

De Kleine Kerkstraat heeft Friese streekproducten

De Kleine Kerkstraat heeft Friese streekproducten

Varen door de Prinsentuin, een van de mooiste stadshavens van Nederland

Wie decadent wil doen, legt met zijn eigen boot aan in de Prinsentuin in Leeuwarden. Deze passantenhaven ligt middenin de stad, op loopafstand van de winkels en restaurants. Als je op een zonnige dag door de Prinsentuin vaart, begrijp je direct waarom het één van de mooiste havens van Nederland wordt genoemd.

Geen eigen (huur-)boot? Je kunt de Prinsentuin ook bezoeken tijdens een rondvaart met een praam. In een uur tijd vaart een schipper je door de grachten van de Friese hoofdstad, waarbij je tegelijkertijd meer over de geschiedenis van de stad te weten komt. De boten vertrekken vanaf de Nieuwestad.

De Prinsentuin in Leeuwarden is een van de mooiste havens van Nederland

De Prinsentuin in Leeuwarden is een van de mooiste havens van Nederland

Rondvaart door de grachten van Leeuwarden

Leuk om te doen: een rondvaart door de grachten van Leeuwarden

Nóg meer Leeuwarden & Fryslân

Ik bezocht de Friese hoofdstad op uitnodiging van Merk Fryslân. Kijk voor meer informatie over Leeuwarden (bijvoorbeeld gratis stadswandelingen) op MooiLeeuwarden.nl. Meer informatie en reistips voor Friesland vind je op Friesland.nl.

Lees ook: Reisverslag van mijn weekendje weg in Friesland. Ik bezocht ook Terherne, Sneek en Terschelling.

Oude panden in Leeuwarden

Sfeervolle straatjes in Leeuwarden

Stedentrip in Friesland: typisch Nederlands

Ben jij wel eens in Leeuwarden geweest?

Tekst en foto’s door Sascha van Zonsbeek

Latest posts by Sascha (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>