Dagje weg in Nederland: 7x doen in Volendam

Wie Volendam door de ogen van een toerist ziet, ziet een op en top Hollands dorp. Smalle steegjes en pittoreske huisjes sieren het straatbeeld. Ook de Dijk, de visserscultuur en de traditionele klederdracht zijn bekend – zelfs buiten Nederland. Het vissersdorp aan het Markermeer trekt hiermee bezoekers vanuit de hele wereld. Een leuke bestemming voor een dagje weg in Nederland.

#1 Wandel over de Dijk van Volendam

De Dijk is de belangrijkste plek van het vissersdorpje Volendam. Het is een sfeervolle mix van restaurants, cafés, terrassen en winkeltjes. De lange straat grenst direct aan de haven, dus heb je vanaf hier mooi uitzicht op het water en de boten. De gebouwen langs de Dijk zijn mooi en kleurrijk, met veel houten delen. Misschien wel het opvallendste gebouw, is de Visafslag uit 1934. Dit was vroeger het centrale punt van de vishandel in Volendam. Tegenwoordig is het een monumentaal pand. Je kunt er nog altijd onderdoor lopen, tijdens een wandeling door de populairste straat van Volendam.

De Dijk is de bekendste straat van Volendam

De Dijk is de bekendste straat van Volendam

De Visafslag is een herkenbaar monument langs De Dijk

De Visafslag is een herkenbaar monument langs De Dijk

#2 Verse vis eten

Misschien een beetje cliché, maar het is wel waar. De vis in Volendam is écht lekker en vers. Volendam is van oudsher een echt vissersdorp. In de 18e en 19e eeuw voeren hier dagelijks tientallen boten uit. De dagelijkse vangst werd ook in markten buiten het plaatsje aangeboden, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam. Nog altijd weten ze in Volendam als geen ander hoe je paling rookt of kibbeling bereidt. Van makreel en zalm tot paling en garnalen; je kunt het hier krijgen. Of je nu gaat voor een uitgebreide maaltijd in een restaurant of een snelle hap bij een viskraam. Ben je niet zo’n visliefhebber? Je vindt hier ook volop andere Nederlandse specialiteiten, zoals verse stroopwafels, poffertjes, kroketten en kaas.

Niet te missen tijdens een dagje Volendam: verse vis

Niet te missen tijdens een dagje Volendam: verse vis

Volendam is van oudsher een vissersdorp

Volendam is van oudsher een vissersdorp

#3 Authentiek Volendam: wandel door het Doolhof

Als je vanaf de Dijk het dorp in loopt, weg van het water, kom je terecht in het Doolhof. Dit is het oudste deel van het centrum van Volendam. Het is een verzameling van smalle straatjes en grachten met ophaalbruggetjes. Er is geen vast stratenpatroon, vandaar de naam ‘het doolhof’. Je vindt er prachtige huizen met houten panelen en geschilderde luiken, klinkerpaadjes en volle waslijnen die midden op straat hangen. Hier kun je je goed voorstellen hoe het dorp er vroeger uit gezien moet hebben. Met een beetje fantasie zie je de mensen zo in klederdracht rondlopen. Deze authentieke buurt is een feest voor fotografen. Loop hier zeker even doorheen tijdens je dagje uit in Volendam.

Typisch Hollandse plaatjes in het doolhof

Typisch Hollandse plaatjes in ‘het doolhof’

Het Doolhof is het oudste deel van Volendam

Het doolhof is het oudste deel van Volendam

#4 Ga op de foto in Volendammer klederdracht

Nog zo’n activiteit ‘die er eigenlijk gewoon bij hoort’ als je een dagje naar Volendam gaat. In historisch kostuum op de foto gaan is cliché, maar stiekem ook heel erg leuk. Het verkleden is wat mij betreft het leukste deel. Je trekt het (rok-)kostuum over je normale kleren aan. Vrouwen krijgen een wit kanten kapje en mannen een zwarte muts. Uiteraard hoort er ook een paar klompen bij. Ook mag je een accessoire uitzoeken, van een fles jenever of ronde kaas tot een bos tulpen of een accordeon. Langs de Dijk zitten diverse bedrijven die een foto in Volendammer klederdracht aanbieden.

Het vissersdorp staat bekend om zijn traditionele klederdracht

Het vissersdorp staat bekend om zijn traditionele klederdracht

Het huisje van Sijtje Boes in Marken

Het huisje van Sijtje Boes in Marken is ingericht zoals vroeger

#5 Boottocht over het Markermeer bij Volendam

Het Markermeer nodigt uit om het water op te gaan. De bekendste manier is met de Volendam-Marken Express, die op en neer vaart tussen Volendam en het schiereiland Marken. De overtocht duurt een halfuurtje. Je kunt uitwaaien op het dek, terwijl een audiogids informatie geeft over de omgeving. Ook kun je hier prima zeilen of het water op met een sloep of rib-boot. Je kunt ook arrangementen inclusief eten en drinken boeken. Zo koos ik voor Hollandse hapjes tijdens de overtocht naar Marken.

Boottocht over het Markermeer

In de haven wachten boten voor een tocht over het Markermeer

De haven van Volendam

De haven van Volendam

#6 Combineer Volendam met het schiereiland Marken

Marken voelt aan als het kleinere, rustigere zusje van Volendam. Ook hier vind je een kleine haven, smalle straatjes met ophaalbruggen, pittoreske huizen met houten panelen en volle waslijnen. Het leukste wat je in Marken kunt doen, is gewoon rondwandelen en kijken naar alle authentieke details. Ook is er een klompenmakerij, waar je dit oude Hollandse ambacht in de praktijk kunt zien. Kijk ook zeker even binnen bij het huisje van Sijtje Boes, direct bij de haven. Dit kleine huis is ingericht zoals vroeger. Het lijkt wel een poppenhuis, met kleurrijk interieur, kledingstukken, oude gebruiksvoorwerpen en talloze schoteltjes aan de muur. Ook kun je wandelen of fietsen naar ‘het paard van Marken’, een mooie vuurtoren. Vanuit Volendam bereik je Marken met de boot, de elektrische scooter of fiets, óf een combinatie hiervan! Zie ook tip #7.

Een wandeling door Marken is een feest voor fotografen

Een wandeling door Marken is een feest voor fotografen

Marken en Volendam zijn makkelijk te combineren

Marken en Volendam zijn makkelijk te combineren

#7 Huur een elektrische scooter

Een van de leukste dingen om te doen in Volendam, is het huren van een elektrische scooter. Dit deed ik bij Rent & Event Volendam. Het was voor mij de eerste keer op een elektrische scooter, maar met de uitleg die je vooraf krijgt heb je het zo onder de knie. Het is verrassend leuk om met de scooters over de dijken rond Volendam te ‘scheuren’. Want hoewel de maximale snelheid 25 kilometer per uur is, voelt het alsof je best hard gaat! Heb je geen rijbewijs? Dan kun je ook op een elektrische fiets stappen. Een helm is in beide gevallen niet nodig. Van de medewerkers bij Rent & Event krijg je een routekaartje én tips mee. Onderweg kun je namelijk diverse leuke stops maken.

Dit was mijn route:

  • Vanuit Volendam rijd je over de dijk naar Katwoude. Op dit eerste stuk kun je het ‘scooteren’ mooi onder de knie krijgen. De scooter trekt razendsnel op!
  • Stop zeker even bij Kaasboerderij Henri Willig, de ultieme plek om even ‘toerist in Nederland’ te spelen! Hier kun je namelijk kijken bij de kalfjes, zien hoe de koeien gemelkt worden en leren hoe kaas wordt gemaakt. En misschien wel het allerleukste: in de boerderijwinkel kun je bijzondere soorten kaas proeven. Ik ging voor een stukje lavendelkaas, rode pesto en kaas met een vleugje knoflook. Een bezoek aan de boerderij is gratis.
  • Onderweg van Volendam naar Marken kom je door het plaatsje Monnickendam. In de mooie oude haven zitten diverse gezellige terrasjes; de perfecte stop voor een drankje of een lunch.
  • Ook in Marken is van alles te doen (zie tip #6). Ik nam een kijkje in het klompenmuseum, ging naar de vuurtoren ‘het paard van Marken’ en at een broodje verse vis in de haven. Eigenlijk is ‘gewoon rondlopen’ hier de grootste bezienswaardigheid, want de groene houten huisjes zijn heel mooi om te zien!
  • Vanaf Marken kun je met de boot terug naar Volendam. De elektrische scooter of fiets mag namelijk gewoon mee op de boot! Na een halfuurtje varen sta je weer op de kade van Volendam.
Met een elektrische scooter scheuren in de omgeving van Volendam; verrassend leuk!

Met een elektrische scooter ‘scheuren’ in de omgeving van Volendam; verrassend leuk!

Kaas proeven bij kaasboerderij Henri Willig

Kaas proeven bij kaasboerderij Henri Willig in Katwoude

Praktische tips voor een dagje uit in Volendam

  • Kom je met de auto? Dan kun je parkeren bij Marinapark. Vanuit deze grote parkeerplaats loop je gemakkelijk richting de Dijk.
  • Als je alleen wil rondkijken in Volendam, heb je aan een paar uur voldoende. Ga je ook naar Marken, trek er dan een halve tot hele dag voor uit.
  • Volendam is ook een leuke bestemming voor een vrijgezellenfeestje, familiedag of bedrijfsuitje. Behalve de standaard activiteiten zoals een kroegentocht, high wine of high tea kun je hier ook op originele puzzeltochten, karaoke in het thema van de Palingsound (de muziekscene in Volendam met zangers als Jan Smit) of ‘Volendamse inburgeringscursus’.
  • Verblijf in Volendam in het bekende hotel Old Dutch, direct aan de haven van Volendam.

Meer tips voor een reis of dagje weg in Nederland vind je in onze categorie ‘micro-avontuur‘.

Zelf een weekendje naar Volendam?

Overnacht direct in het uitgaanscentrum van Volendam, al vanaf 49,- per nacht voor een tweepersoonskamer.

Op loopafstand van Volendam ligt het vakantiepark Marinapark Volendam. Je verblijft er in een comfortabele vakantiewoning met fraai zicht op het IJsselmeer.

Sascha
  1. Wat een leuke tips heb je gegeven over een dagje Volendam. Wij hebben laatst ook de tour gedaan met de scooters, boot en foto in klederdracht. Een echte aanrader

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>