Wildkamperen in Friesland, avontuur in Nederland

Dat wildkamperen in Nederland over het algemeen verboden is zal bijna iedereen wel weten. Dat is aan de ene kant heel jammer want er gaat niets boven een kampeeravontuur, maar aan de andere kant is Nederland misschien gewoon te klein om iedereen overal een tentje te laten opzetten. In Noorwegen is het bijvoorbeeld wel toegestaan om letterlijk waar dan ook te kamperen. Maar die hebben dan ook ruimte te over. Is het in Nederland dan helemaal niet mogelijk om te 'zwerven met een tentje'?

Friesland

Jazeker, dat is nog goed mogelijk. Bijvoorbeeld in ons mooie Friesland. De water-provincie biedt tal van mogelijkheden voor wildkamperen. De mooie eilanden, of eilandjes eigenlijk, zijn een uitstekende plek om de drukte van de grote stand te ontvluchten. Op het water is niets anders belangrijk dan ontspannen. Wat je hier dus wel voor nodig hebt is een boot en een kampeeruitrusting. Heb je die twee dingen bemachtigd, dan staat niets je meer in de weg om oneindig door Friesland te blijven zwerven – zonder dat je stageld hoeft te betalen.

In de vroege ochtend de zon op zien komen over het water!

Bootjes

Als je geen bootje bezit, of deze niet kunt lenen, is het altijd een optie om er een te huren. In de watersport plaatsen zoals Sneek, Joure, of Drachten liggen alle denkbare boten te huur. Niet alleen van bedrijven maar ook van particulieren. Die zijn over het algemeen een stukje betaalbaarder, maar daarentegen ook minder ingericht op verhuur. Neem je een eigen tent en kookstel mee dan is een klein bootje net zo praktisch, wil je op de boot slapen dan is een kajuitboot geen overbodige luxe.


Het echte avontuur in Friesland ervaar je met een zeilboot. Overdag de wind door de haren en ‘s avonds het zachtjes tikken van de lijnen tegen de mast als de boot stil aan de kant ligt. Een Valkje is een van de meeste geziene zeilers op de Friese wateren maar een klein kajuitzeilbootje brengt je ook overal. Houd er rekening mee dat de meren, slootjes en kanaaltjes in Friesland lang niet altijd diep zijn. Een bootje met een diepgang van minder dan een meter is daarom erg belangrijk. Voor je het weet zit je vast in de modder.

Zeilen in Friesland

Van eiland naar eiland varen en zo de provincie door

Marrekrite ligplaatsen

Dus je hebt koers gezet en bent van plan om dagen door het oer-Hollandse landschap te varen. Waar ga je dan overnachten? Hou je ogen en oren open voor de Marrekrite ligplaatsen. Dit is een organisatie die zich inzet om recreatie in Friesland voor iedereen toegankelijk te maken. Verspreid over de provincie zijn ligplaatsen ingericht voor recreanten waar je kosteloos mag aanmeren en overnachten. Veel plaatsen zijn daarbij ook ingericht als kampeerplek. Kijk wel even goed naar de bordjes.

Deze kampeer-pareltjes liggen vaak midden in de vrije natuur. De rust die je hier ervaart is voor veel Nederlanders onbekend. De vogels in de vroege ochtend fluitend rond de boot en frisse dauw die over het water zweeft geven het ultieme gevoel van vrijheid. De exacte locaties van deze plekken zijn aangegeven op een kaart en een volledige lijst vind je op de site van Marrekrite.

Marrekrite ligplaatsen - wildkamperen in Friesland

Er gelden uiteraard een paar regels waar je je aan moet houden om ervoor te zorgen dat het voor iedereen leuk blijft. Waarvan de belangrijkste; laat de locatie net zo mooi achter als je hem gevonden hebt. Ook goed om te weten is dat je per keer maximaal drie dagen mag verblijven. Waarna je lekker doorvaart naar een volgende plek om ook daar weer drie dagen te liggen. Zo kun je dus eindeloos vakantie vieren in eigen land.

Groeten uit Friesland

Ga jij deze zomer wildkamperen in Friesland? Een zomer lekker zwerven door een van de mooiste provincies van Nederland. Lees onze andere artikelen over Friesland van deze week voor nog veel meer inspiratie.

Sander
Volg me!
 1. Jim zegt:

  Hoi Sander,

  Samen met mn vriend zijn we aan het nadenken over wildkamperen in Friesland. We zouden dan graag bij marrekrites overnachten. We kunnen alleen nergens vinden of, op de plekken waar je mag overnachten, dit ook buiten je boot, op het land een tentje neer mag zetten.
  Weet u hier misschien meer van?

  We horen het graag,
  Met vriendelijke groet,

  Jim en Robin.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>