Ik bezocht voor het eerst Drenthe

Er is geen betere tijd dan nu om de mooiste plekken dichtbij huis te ontdekken. Want we vergeten al eens wat voor moois er in eigen land of in onze buurlanden te vinden is. Als Vlaamse was ik nog nooit in Drenthe geweest. Ik had nog nooit de mooie natuur, het open platteland gezien. Reis met me mee, en zie Drenthe door mijn ogen. En ga dan lekker zelf op verkenning in dit prachtige stukje Nederland.

Originele publicatie: 26 april 2019
Laatste update artikel: 5 juli 2020

Drenthe, in het noorden van Nederland, is een van de meest landelijke provincies van het land. Wat in mijn ogen al wat wil zeggen, want België is behoorlijk dicht bewoond, en wij Belgen vinden heel Nederland al zo open en landelijk.


Het hele landelijke karakter maakt van Drenthe de perfecte provincie voor een weekendje weg. Het is er prachtig en erg rustig. De veenlanden en de heiden en bossen zijn uitermate geschikt voor lange wandelingen, fietstochten of zelfs tochten te paard. Onderweg geniet je van de natuur, van de schapen en schaapherders op de heide, van de prachtige dorpjes. Heerlijk, toch?

Drenthe

Mijn eerste kennismaking met Drenthe: Oud Aalden

Van het drukke België naar Drenthe

Vanuit België is Drenthe best een stukje rijden. Ik vertrok dus op een mooie vrijdagmiddag, om tegen de avond in Aalden aan te komen. Auto opzij en een snel ommetje om dat eerste, typisch Drentse, dorpje te bekijken. Het was heerlijk stil en rustig. Amper een mens te zien, ik kon rustig genieten van alles wat ik zag.

Aalden is een zogenaamd brinkdorp, een dorp met een open plaats, de brink, vaak begroeid met bomen, waar in het verleden het vee verzameld kon worden. Rond de brink van Aalden staan nog steeds Oud Saksische boerderijen, met die prachtige versieringen op de gevels. Het voelde alsof ik 100 jaar terug in de tijd was gestapt.

Na een hapje in pannenkoekboerderij ‘t Hoes Van Hol-An, stapte ik weer in de auto, naar het Boomkroonpad op de Hondsrug. Een pad dat hoog tussen de boomtoppen loopt, zodat je de wereld ziet vanuit het standpunt van een vogel of eekhoorn. Best mooi, zeker als je bedenkt dat de bossen hier nog veel andere schatten verbergen. Vennetjes, fluisterpaden en grafheuvels.

Drenthe

Het Boomkroonpad bij Borger

Het oeroude Drenthe

Hoewel dat Boomkroonpad prachtig is, waren het de vennetjes en de grafheuvels die mijn aandacht stalen. Ik heb absoluut een zwak voor dat soort mysterieuze dingen. Drenthe is gevuld met grafheuvels en hunebedden. Wel 52 van de 53 hunebedden in Nederland liggen in Drenthe. Ooit waren het er veel meer, maar vaak werden deze megalithische graven vernield uit bijgeloof of uit nood voor bouwmaterialen. Veel van de Drentse kerken hebben stenen van de hunebedden in hun funderingen.

Tegenwoordig zijn de hunebedden beschermd en geïnventariseerd. Ze hebben allemaal een nummer, waardoor je ze gemakkelijk kan opzoeken, en sommige ervan zijn helemaal of gedeeltelijk herstelt in hun originele staat. De nummers worden voorafgegaan door een letter die de provincie aanduidt; G1 ligt dus in Groningen, D1 in Drenthe.

Drenthe

Overal over Drenthe vind je hunebedden. Er zijn er wel 52!

Na een heerlijk nachtje in mijn vakantiehuisje in het Landal vakantiepark Land Van Bartje, trok ik er per huifkar op uit, om te genieten van een picknicklunch van streekproducten bij hunebedden D21 en D22. Heerlijk vond ik dat. Zeker omdat er amper een paar meter verder nog drie hunebedden liggen.

Drenthe

Hunebed D21 in de zonsondergang.

De natuur in

Na mijn lunch trok ik naar Schoonloo, waar ik een afspraak had op manege Knollegruun. Ik rijd namelijk erg graag paard, maar het is 15 jaar geleden sinds ik het nog regelmatig deed. Precies daarom trok ik het bos in onder begeleiding van de ervaren lesgevers van Knollegruun.

Omdat Drenthe zo uitgestrekt is, en zo veel natuur heeft, is paardrijden een prachtige manier om de streek te verkennen. In het bos zie je bijna niemand, en met wat geluk springen er hertjes tevoorschijn. Die zijn namelijk minder bang van paarden dan van luide mensen. Op lange bospaden kan je je paard wat meer vrijheid geven in een drafje of zelfs een stukje galop.

Op vakantie gaan paardrijden is altijd een beetje moeilijk. Je kent de manege immers niet. Sommige mensen bieden enkel ritjes voor toeristen aan, zonder echt aan het welzijn van hun paarden te denken. Manege Knollegruun bleek exact wat ik zocht. De paarden staan hier voorop. Je kan er een buitenrit boeken, zelfs wanneer je weinig ervaring hebt, maar dat kan enkel onder strenge begeleiding, zodat zowel het paard als jijzelf veilig het bos in kunnen. Precies zoals het hoort!

Drenthe

Heerlijk de bossen in te paard

Een barbecue tijdens zonsondergang

Van paardrijden krijg je honger, dus reed ik al snel door naar de boomhutten van Joytime, waar ik genoot van een heerlijke barbecue. Joytime is een park waar je met je kinderen geniet van een heerlijke dag buiten. Er is een meer met zandstrand, omringd door bossen. Aan het water en tussen de bomen staan allerlei speeltuigen en klimtoestellen waar je kinderen zich volledig op kunnen uitleven. Maar je kan met Joytime ook een speelse manier de omgeving verkennen, zoals met een geo cache of een kompas- of oriënteringsloop. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!

Sinds kort heeft Joytime een heuse boomhut, die je kan huren voor allerlei activiteiten. Kinderfeestjes, zakenlunches en zelfs teambuildings. De boomhut is groot genoeg om een barbecue met een twintigtal mensen. Het vlees wordt voor je gebakken, de slaatjes en broodjes staan keurig opgesteld. Terwijl je geniet van al dat lekkers, geniet je van een zonsondergang over de speelvijver.

Drenthe

De boomhut van Joytime ligt mooi aan het water.

De heide op

Mijn laatste dagje in Drenthe begon ik met een uitstap naar de heide, met Eko Tours. Eko Tours biedt rondritten aan in kleine, ecologische karretjes die rijden op elektriciteit. Leuk en natuurvriendelijk. Onderweg stopt je gids de tour om te vertellen over het leven rond de heide, nu en in de voorgaande eeuwen.

De heide is een eigenaardig gebied, met zijn eigen ecosysteem. Sommige gebieden mag je niet in met de karretjes, omdat er een zeldzame hagedis leeft of omdat je de schapen niet mag storen. Maar dan stap je gewoon uit je karretje en ga je een stukje te voet. In andere gebieden mag je dan weer lekker gas geven door het zand.

Een tocht met Eko Tours is vooral leuk in de vroege lente, wanneer de schaapherders het ene na het andere lammetje ter wereld brengen. Met wat geluk mag je er eentje ontmoeten!

Drenthe

Een lammetje van nog geen uur oud!

Naar Drenthe? Dit zijn onze tips

Wil je graag een weekendje naar Drenthe? Ik kan het je alleen maar aanbevelen. Om je weekendje zo mooi mogelijk te laten verlopen, geef ik je de beste tips alvast mee.

Als je in Drenthe bent, ga je op verkenning willen. Zorg voor een eigen auto, een fiets of een ander vervoermiddel waarmee je op pad kan gaan.

Reis je met kinderen, dan zijn het pannenkoekenrestaurant ‘t Hoes van Hol An en het park Joytime absolute aanraders. Pannenkoeken en boomhutten, wat kan je nog meer willen?

Overal in Drenthe kan je vakantiehuisjes huren of in landelijke hotelletjes slapen. Plaatsen in de natuur, ver weg van alles en iedereen. Maar je vindt er ook het Landal vakantiepark Land Van Bartje. Dit park biedt niet alleen comfortabele vakantiehuisjes voor elke familie en elk budget, maar ook een fietsenverhuur, speeltuin en huifkarritjes. En wanneer het regent, kan je terecht in het zwembad. Handig!

Drenthe

Mijn heerlijk gezellig huisje in Het Land Van Bartje.

Bezoek de brinkdorpen. Oud Aalden en Orvelte vond ik de mooiste, maar ook Gees en Sleen zijn mooi om te bezoeken. Die typische, Oud Saksische boerderijen zal je overal in Drenthe tegenkomen, dus gewoon op verkenning gaan en je ogen openhouden loont ook!

Interesseren de mysterieuze hunebedden je? Je kan de ligging van alle 52 hunebedden in Drenthe gemakkelijk vinden op google maps. Ik vond hunebed D51, D21 en D49 het mooist. De meeste hunebedden liggen langs de N34, die daarom ook wel eens de Hunebed Highway wordt genoemd. Je leert bovendien alles over hunebedden in het Hunebedden Centrum.

Bij het Boomkroonpad, op de Hondsrug, kan je prachtig wandelen, en genieten je kinderen van een speelbos.

Drenthe

Drenthe is prachtig met verborgen hoekjes, zoals dit bruggetje in Westdorp.

Latest posts by Lotte (see all)
  1. Sarah de Leeuw zegt:

    Drenthe vind ik erg prachtig. Het klopt dat je hier de meeste hunebedden van Nederland vinden kan. Ik hoop hier in de lente weer op vakantie te kunnen gaan.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>