Eline Ruigrok van Icelandair

Een van de meest spectaculaire bestemmingen ter wereld is voor ons IJsland. We delen deze fascinatie met Eline Ruigrok, PR & Marketing Representative in Nederland en België van Icelandair. We spraken Eline over haar werkzaamheden bij de luchtvaartmaatschappij van IJsland, haar speciale band met het land en de nieuwe bestemmingen van Icelandair.

Eline Ruigrok van Icelandair

Kan je iets vertellen over de baan bij Icelandair?
“Binnen Icelandair ben ik verantwoordelijk voor de marketing- en PR-activiteiten, in zowel Nederland als België. Ik werk veel samen met ons PR bureau Cherry Lab en zorg ervoor dat Icelandair zichtbaar is op o.a. televisie, in magazines en online. In onze snel veranderende wereld een uitdagende baan die nooit verveelt!”

Welke band heb je met IJsland?
“Iets meer dan 10 jaar geleden heb ik een half jaar in IJsland gewoond, en ben daar au pair geweest bij een IJslands gezin. Tijdens die maanden ben ik helemaal verliefd geworden op het land; de cultuur, de mensen, tradities, de natuur… eigenlijk alles! Die verliefdheid is nooit overgegaan en ik ben nog twee zomers teruggegaan om op te passen voor diezelfde familie. Tijdens mijn studie Leisure Management ben ik stage gaan lopen voor Icelandair en gebleven. Mijn band met het land wordt steeds groter, ik voel me er echt heel erg thuis.”

Eline Godafoss

Eline bij de Godafoss watervallen, een van de meest spectaculaire watervallen in IJsland.

Kan je iets vertellen over de geschiedenis van Icelandair?
“Icelandair is 1937 gesticht als Flugfélag Akureyrar, in het noorden van IJsland, maar verhuisde in 1943 naar Reykjavik. De naam veranderde toen in Flugfélag Íslands. In 1944 kwam er concurrentie van Loftleiðir, ook bekend onder de naam Icelandic Airlines. De eerste internationale bestemming van Flugfélag Íslands was Largs in Schotland. In 1947 begon ook Loftleiðir met internationale vluchten en in 1953 met vluchten naar Noord-Amerika. In 1973 fuseerden de twee, aanvankelijk onder de naam Flugleiðir, maar in 1979 werd de naam veranderd in Icelandair.”

In 2012 vierden we ons 75 jarig bestaan, en dit jaar vieren we dus ons 80 jarig bestaan!

Hoe groot is de vloot van Icelandair?
“We hebben 25 Boeings 757-200, 1 Boeing 757-300 en 2 Boeings 767-300 bij. En er werken op dit moment ongeveer 2200 mensen voor Icelandair.”

Welke doelgroep probeert Icelandair aan te spreken?
“Er is niet persé één doelgroep die we aan proberen te spreken. Eigenlijk is de doelgroep heel divers. Natuur-, wellness-, shopping-, fashion-, maar ook culinaire liefhebbers kunnen hun hart ophalen in IJsland. En bij Icelandair begint de IJsland ervaring al aan boord.”

PASRA

Aan het werk bij de PASRA (Passenger Airline Sales Representatives Associations).

De laatste jaren heeft Icelandair mooie promoties gedaan op de Nederlandse markt, kan je daar iets meer over vertellen?
“We zijn al een tijdje actief op de Nederlandse markt, en hebben onder andere onze stedentrip naar Reykjavik veel gepromoot. Een superaanbieding: een retourvlucht, 3 hotelovernachtingen en ontbijt vanaf € 399,- pp. Van deze aanbieding is veel gebruik gemaakt de laatste jaren.”

“Vorig jaar september zijn we begonnen met de promotie van onze Stopovermogelijkheid: de mogelijkheid om tot 7 dagen op IJsland te blijven, onderweg naar één van onze bestemmingen in Noord-Amerika, zónder toeslag op de ticketprijs. Deze mogelijkheid bieden we al heel lang aan, maar was nog niet bij iedereen bekend.. daar proberen we nu verandering in te brengen.”

“De #MyStopover campagne is nu iets meer dan een jaar bezig en we hebben al veel leuke projecten gedaan. We zijn begonnen met de ´Surprise Stopover‘. Men kon hier een reisgenoot nomineren om een bijzondere Stopover op IJsland mee te beleven. Daarna hebben we o.a. een hele bijzondere Stopoverreis laten samenstellen om aan te bieden aan onze passagiers, waarbij men kan slapen in een vuurtoren: de ´Incredible Stopover´.”

“Op dit moment kan men een ´Stopover Celebration Buddy´ aanvragen. Heb je iets leuks te vieren tijdens je Stopover of wil je graag een IJslandse traditie vieren? Dan kan dat samen met één van mijn collega´s tijdens een Stopover in IJsland.” Meer informatie vind je ook op www.icelandair.nl/stopover-buddy.

En kan je iets vertellen over de prachtige Hekla Aurora?
“De Hekla Aurora is ook onderdeel van de #MyStopover campagne. We hebben één van onze vliegtuigen helemaal in de kleuren van het noorderlicht laten schilderen en led verlichting aan de binnenkant aangebracht, waarmee het noorderlicht kan worden ´afgespeeld´. Helemaal in het noorderlicht thema dus, één van de bijzondere natuurverschijnselen die in IJsland voorkomen.”

Hekla Aurora

De Hekla Aurora van Icelandair.

Welke nieuwe bestemmingen zijn er onlangs toegevoegd?
“De laatste bestemmingen die we hebben toegevoegd aan ons routenetwerk zijn Philadelphia en Tampa Bay. Naar deze bestemmingen zullen we dit jaar gaan vliegen.”

Wat doet Icelandair aan “groen reizen” (het milieu)?
“Een heleboel!” zegt Eline met een glimlach. “We proberen o.a. zuiniger te vliegen en minder brandstof te gebruiken. Om dit te bereiken hebben we winglets op onze vleugels geplaatst en ervoor gezorgd dat we minder wegen (taken van het cabinepersoneel gereorganiseerd waardoor we nu met een cabinelid minder kunnen vliegen, de hoeveelheid papier en water in de tanks verminderd, minder/lichtere pantry items). Daarnaast zijn ook onze administratie en operaties zo milieuvriendelijk mogelijk. Op onze kantoren wordt afval gescheiden en zo min mogelijk papier gebruikt. Het hoofdkantoor in IJsland draait volledig op elektriciteit uit hernieuwbare bronnen.” Lees hierover meer op http://www.icelandair.nl/information/about-icelandair/environmental-policy/.

Icelandair heeft ook zijn eigen hotels op IJsland. Kan je iets meer vertellen over Icelandair Hotels?
“Icelandair Hotels valt, net als Icelandair, onder de ´Icelandair Group‘. Ze zijn dus eigenlijk een beetje ons zusje. Er zijn inmiddels 9 hotels verspreid over het land en allen bieden ze hoge kwaliteit kamers en service. Naast de Icelandair Hotels die de naam dragen, behoord ook Edda Hotels tot de keten, net als Hilton Reykjavik Nordica en Canopy by Hilton. Al deze hotels bij elkaar bieden kamers aan voor elk budget, voor zowel toeristen als zakenreizigers.”

Een van de meest spectaculaire bestemmingen ter wereld is voor ons IJsland.

Een van de meest spectaculaire bestemmingen ter wereld is voor ons IJsland.

Tot slot, als je een persoonlijke top 5 van must sees in IJsland moest noemen, welke zouden dat dan zijn?
1. De vuurtoren in het stadje Akranes
2. Mývatn Nature baths, in het noorden van IJsland
3. Gletsjermeer Jökusarlon (en de IJsblokken op het zwarte zandstrand ernaast)
4. De Westfjorden (vanuit stadje Ísafjördur)
5. De zuidkust (de weg naar het stadje Vík, onderweg kom je mooie watervallen tegen en de omgeving van Vík is adembenemend mooi!)

Mývatn Nature baths

Mývatn Nature baths

En welke 5 activiteiten zou iedereen een keer moeten ondernemen op IJsland.
1. Paardrijden
2. Buggy Tour
3. Badderen in een geothermisch verwarmd bad
4. Dineren in één van de vele goede IJslandse restaurants
5. Uitgaan in Reykjavik midden in de zomer (en om 1 uur ´s nachts van bar naar bar lopen terwijl het buiten licht is!)

Zelf naar IJsland reizen?

Vanuit Amsterdam/Schiphol wordt Reykjavik dagelijks aangevlogen, ’s zomers loopt dat op tot achttien keer per week. Vanuit Brussels Airport vertrekken er wekelijks twee tot zeven vluchten. De vluchtduur is zowel vanuit Amsterdam als Brussel ongeveer drie uur. Icelandair biedt de mogelijkheid om zonder toeslag op het ticket een stopover van maximaal zeven dagen op IJsland te maken, dit is van toepassing op alle eindbestemmingen. Check www.icelandair.com

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>