Inspirerende backpackers

Soms ontmoet je inspirerende mensen met een groter reisvirus dan waarmee we zelf besmet zijn. Zo ook Freek en Claudia. Sinds september 2011 zijn zij op wereldreis. Ze hebben in de zomer van 2011 hun banen en hun appartement opgezegd voor een droomreis over zeven werelddelen.

Soms ontmoet je inspirerende mensen met een groter reisvirus dan waarmee we zelf besmet zijn. Zo ook Freek en Claudia. Sinds september 2011 zijn zij op wereldreis. Ze hebben in de zomer van 2011 hun banen en hun appartement opgezegd voor een droomreis over zeven werelddelen.

Hoe ziet jullie reis eruit? Op welke manier reizen jullie?
Op 4 september begon het avontuur in Moskou met de Transmongolië Express. We reisden met de trein door Rusland, Mongolië, China en Tibet en gingen daar over land naar Nepal. Hierna maakten we de
overstap naar Zuidoost Azië: Thailand, Myanmar en nu zijn we in Laos. We reizen zoveel mogelijk over land en kiezen liever voor de langzame dan de snelle weg. We blijven graag wat langer op één plek, zodat we deze plek goed kunnen ervaren, in plaats van direct weer door te reizen.

Na Zuidoost Azië gaan we naar Nieuw-Zeeland en daarna keren we terug naar Azië voor een ontmoeting met onze ouders in Indonesië. Hierna ligt alles nog open. Waarschijnlijk reizen we nog naar de Filipijnen, Vietnam, Cambodja en India. Daarna maken we de overstap naar Afrika en na dit werelddeel willen we nog naar Zuid-Amerika, Antarctica en Noord-Amerika.

Wat kunnen we op Backpackgek.nl vinden?
Tijdens de voorbereiding van onze wereldreis merkten we dat we op zoek waren naar ervaringsverhalen van mensen die een soortgelijke reis hadden gemaakt. We wilden van alles weten over visa, verzekeringen aanvragen en opzeggen, vaccinaties, huis, spullen en natuurlijk… reisbudget. Toch bleek deze informatie niet goed te vinden en besloten we alles zelf te gaan delen. Alle voorbereidingen, van het ontstaan van de eerste reisplannen en het sparen tot het krijgen van inentingen en het verlaten van ons werk en huis. Ook tijdens de reis bloggen we niet alleen over onze avonturen, maar ook over praktische zaken, lessen en downsides van het reizen. Verder vinden we het fantastisch om interviews te doen met andere reizigers en mensen te inspireren hetzelfde te doen als wij deden: een backpack pakken en… gaan!

Backpackgek.nl is dus meer dan een reisverslag.

Welke bestemming staat bovenaan jullie verlanglijstje?
Voor vertrek hebben we een bucketlist opgesteld: een lijst van plaatsen en ervaringen die we dolgraag wilden doen. Deze lijst wordt eigenlijk alleen maar langer en langer doordat we zoveel toffe verhalen van andere reizigers horen. Op dit moment staat Antarctica heel erg hoog op de lijst en lijkt Bhutan ons magisch mooi, maar kijken we ook uit naar eenvoudiger geluk: surfen op de hoge golven van Indonesië en hiken in de woeste natuur van Nieuw-Zeeland.

Wat is jullie tofste reiservaring?
Over deze vraag kunnen we uren mijmeren. De dagenlange treinreizen door Rusland, Mongolië en China? Het indrukwekkende Tibet? Yoga tijdens de frisse, stille ochtenden in Kathmandu (Nepal) en Pai (Thailand)? Het oneindige aantal tempels in Myanmar? De tweedaagse boottocht over de Mekong van de Thaise grens naar Luang Prabang in Laos?

Het zijn voor ons juist die kleine momenten die het reizen zo fantastisch maken. Een unieke klik met medereizigers, waardoor het lijkt alsof je elkaar al jaren kent, het vinden van een simpel eetkraampje met heerlijk eten tussen de locals, de sensatie na een yogales of het overwinnen van de heftige pas in de Annapurna.

Vaak worden we onverwacht verrast door het geluksgevoel tijdens kleine momenten. Het zijn voor ons juist die kleine momenten die het reizen zo fantastisch maken. Een unieke klik met medereizigers, waardoor het lijkt alsof je elkaar al jaren kent, het vinden van een simpel eetkraampje met heerlijk eten tussen de locals, de sensatie na een yogales of het overwinnen van de heftige pas in de Annapurna.

Jullie schreven over onthaasten. Hoe is het daar nu mee?
Voordat wij op reis gingen, leidden we een gehaast Nederlands leven. Tijdens onze reis merken we dat het tempo op veel plekken in de wereld een stuk lager ligt dan in Nederland. Tijd is relatief en haast bestaat vaak niet. Zo doen mensen in Nepal echt niet moeilijk als de bus twee uur later vertrekt. Voor ons was dat best even wennen, maar nu zijn we helemaal gewend aan het rustige tempo en voelt het heel goed.

Toch is niet overal de druk lager. In China is de werkdruk enorm en ook leerden van onze Japanse vriend dat het leven in Japan keihard is.

Hebben jullie tips voor andere backpackers?
Reis over land in plaats van per vliegtuig. Dit is niet alleen goedkoper en milieuvriendelijker, maar geeft een veel beter beeld van het land. Plan zo min mogelijk, reis langzaam en sta open voor nieuwe ervaringen. Rol kleding op om kreukels te voorkomen en neem genoeg eten mee voor lange bus- of treinreizen. Heel belangrijk: respecteer de locals. Bedenk je goed dat jij als reiziger een luxe leven hebt en de mensen daar een veel zwaarder leven hebben. Blijf vriendelijk en kleed je met respect voor de lokale cultuur.

We kunnen oneindig veel tips er ervaringen delen, maar we hebben eigenlijk het liefst dat iedereen het zelf ervaart. Ga en geniet.

En niet onbelangrijk… wat gaan jullie doen als jullie terugkomen in Nederland?
Nederland is voor ons nog even heel ver weg. Het reizen bevalt voorlopig supergoed en we willen nog lang niet stoppen. We zouden nu graag wat langer in een onbekend land willen wonen en werken om het op een andere manier te ervaren dan als reiziger. Dat is het mooie van reizen: het brengt weer veel nieuwe inspiratie en nieuwe ideeën.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>