Reizen, bloggen en leven!

Eind augustus hebben Sander en Mariska, Thailand-gekken en globetrotters in hart en nieren, de sprong in het diepe gewaagd: het leven uit een backpack. Wat dat inhoudt? Ze hebben hun banen én huur opgezegd en al hun spullen verkocht. Ze zijn voor onbepaalde tijd vertrokken naar Thailand, waar ze zijn gaan bloggen over hun ervaringen. En wat er daarna komt, who knows?

sunset railay beach

Wie zijn jullie?
Ik ben Sander, 26 jaar, een Hollandse goedlachse jongeman die in Nederland altijd met twee verschillende sokken voor de klas staat. ‘Waarom draagt u twee kleuren sokken meester?’, waarop ik altijd reageer: ‘Waarom draag jij twee dezelfde sokken?’. Naast het leraarschap geniet ik enorm van reizen en vrijheid en heb een bloedhekel aan dingen moeten doen.

Mariska, 26 jaar, voorheen een ambitieuze online redactrice bij een grote touroperator. Ze vult graag haar dagen met het schrijven van mooie verhalen en het drinken van kopjes kruidenthee, ook al zijn die moeilijk te vinden hier in Thailand.

Sander en Mariska bij de Witte Tempel

Hoe ziet jullie reis eruit? Op welke manier reizen jullie?
Voor ons blog, www.tipsthailand.nl, reizen we dwars door Thailand om eerst de dingen zelf te ervaren voordat we een blog schrijven en uberhaubt een tip kunnen geven aan onze volgers. Wij hebben het centrale deel van Thailand en het noorden globaal ontdekt en zijn nu aanbeland in het tropische zuiden van Thailand waar we -heel vervelend allemaal- alle eilanden gaan ontdekken.

Jullie zijn voor onbepaalde tijd naar Thailand vertrokken. Hoe ging dat?
Wij waren sowieso van plan om te gaan reizen. We hadden zelfs al twee enkele tickets geboekt naar Midden-Amerika totdat Mariska opeens sterk het gevoel kreeg om terug te gaan naar Thailand en een reisblog te starten. Haar gevoel was zo sterk dat, het eigenlijk al vaststond. We kochten tickets naar Thailand, zegden onze baan en appartement op en hebben Nederland verlaten voor onbepaalde tijd. Het ging allemaal heel snel en was niet altijd even makkelijk. Maar nu we in Thailand zijn voelt het als het beste besluit dat we ooit hebben genomen.

Hoe bevalt het om voor onbepaalde tijd rond te reizen?
Het geeft een groots gevoel van vrijheid. De tijd, dagen en weken gaan op een andere manier voorbij dan in Nederland. Daar werk je met deadlines, vaste uren en zelfs op de minuut nauwkeurig. Hier maakt de dag van de week geen enkel verschil.

Wat zijn de hoogtepunten van jullie reis tot dusver?
Drie dagen hiken door de jungle van Thung Yai was ontzettend gaaf. Bewapend met een privé gids trokken we door de onvergeeflijke jungle waar we ‘s avonds sliepen in kleine rieten hutjes bij een bergvolk. We sliepen op een klein matje en maakte het leven van dichtbij mee. Het was een ervaring om nooit te vergeten.

tipsthailand

Hebben jullie plannen om je blijvend te vestigen in Thailand?
We weten zeker dat we naar Nederland terug willen. In Nederland wonen onze vrienden en familie, daar liggen onze wortels, dat is onze thuisbasis. Toch houden we onze ogen open en zit er nog geen einddatum aan onze reis. Wie weet kan ik wel een paar maanden gaan lesgeven en kan Mariska gaan freelancen. Alles is mogelijk.

Wat kunnen we op tipsthailand.nl vinden?
Hier vind je unieke tips en ervaringen uit eerste hand. Het is een plek waar je urenlang kunt rondkijken en maar blijft doorklikken. Elk blog is met passie en liefde gemaakt en dat voel je. Het is ook een plek waar de ervaring van de lezer ertoe doet, want wij kunnen onmogelijk heel Thailand zelf verkennen.

Welk land hoeven we niet te vragen, maar welke plaats is je ‘t meeste bij gebleven en waarom?
Naast de jungle van Thung Yai, is Sangkhlaburi ons het meeste bijgebleven. Geheel onverwacht stapte we in een bootje bij een man die geen Engels sprak en die ons een aantal verborgen tempels liet zien. Sommigen waren overgenomen door de jungle en andere stonden deels onder water. Bijzonder, ook omdat het zo onverwachts was.

Sander, je schrijft over twee soorten mensen; mensen die voor langere tijd hebben gereisd en mensen die nog nooit hebben gereisd. Vertel daar eens meer over?
Het is natuurlijk heel zwart wit wat ik daar schets. Maar het is meer een stelling om aan te geven dat reizen iets met je doet, zelfs meer dan je denkt. Het verandert je en doet je anders tegen de normale dingen in het leven aankijken. Het zet dingen in perspectief en laat mij zien wat er echt belangrijk is in het leven.

Mariska, je schrijft dat reizen je hart en geest opent. Hoe zou je dat kunnen uitleggen aan niet-reizigers?
Ken je de uitspraak ‘reizen is het enige dat je koopt en je rijker maakt?’ Zo zie ik het echt. Iedere dag kan ik gaan en staan waar ik, wat mij een gevoel geeft van ultieme vrijheid. Tijd bestaat niet en kan ik zelf invullen. Ik ontmoet bijzondere mensen die compleet anders in het leven staan, wat ontzettend inspirerend is en nieuwe inzichten geeft. Maar net als thuis, is het reizigersbestaan lang niet altijd even rooskleurig. Ook onderweg heb je je ups and downs, wat confronterend, maar ook ontzettend leerzaam is. Eigenlijk valt het niet uit te leggen, reizen is iets wat je zelf moet ervaren.

sander mariska

Hoe ziet jullie bucketlist eruit, nu jullie voor onbepaalde tijd door Thailand reizen?
De bucketlist blijft maar groeien, dat is het nadeel van reizen. Je wilt meer en steeds weer nieuwe ervaringen. Andere landen lonken ook. We gaan zeker nog een uitstapje maken naar buurland Myanmar, waar er nog zoveel te ontdekken valt. In Thailand zijn we altijd op zoek naar de verborgen plekken, die maar weinig mensen kennen. Dus er staan nog een hoop vraagtekens bovenaan de lijst die de komende maanden uitroeptekens worden!

Heb je tips voor andere reizigers?
Ja, wij hebben één tip en die is niet heel erg origineel, want dat is het motto van de Lonely Planet en luidt: ‘All you’ve got to do is decide to go and the hardest part is over. So go!’. Maar het klopt als een bus!

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>