Brug naar ongerepte natuur

IJsland is niet erg groot, maar een vriendelijk land met een unieke en prachtige natuur. Er wonen maar een stuk of 300.000 mensen, waarvan 200.000 in (groot) Reykjavik. De hoofdstad is dus even groot als een stad als Tilburg. Reykjavik, een mix tussen dorp en stad. Er is geen stad zo eigenzinnig en origineel als Reykjavik. Nauwelijks criminaliteit, nauwelijks daklozen. Mensen zijn zuinig op hun land en hun natuur. En ze zijn trots.

Reykjavik: brug naar ongerepte natuur

IJsland is niet erg groot, maar een vriendelijk land met een unieke en prachtige natuur. Er wonen maar een stuk of 300.000 mensen, waarvan 200.000 in (groot) Reykjavik. De hoofdstad is dus even groot als een stad als Tilburg. Reykjavik, een mix tussen dorp en stad. Er is geen stad zo eigenzinnig en origineel als Reykjavik. Nauwelijks criminaliteit, nauwelijks daklozen. Mensen zijn zuinig op hun land en hun natuur. En ze zijn trots.

Reykjavik is de meest westelijke hoofdstad van Europa en de meest noordelijke hoofdstad van de wereld. Door velen zelfs de meest modieuze stad genoemd. Deze stad, die op de drempel van de natuur ligt, is een populaire bestemming. Toffe, rustige mensen en een overweldigende natuur. We zullen gelijk een vooroordeel uit de wereld helpen: IJsland is helemaal niet zo koud als het klinkt. Bovendien is de stad beschermd tegen de koude noordelijke winden doordat Reykjavik ten zuiden van de Esja-berg ligt.

Winkelen?
Op shopgebied is IJsland te gek. In de winkelstraten in Reykjavik, de Laugavegur, Hafnarstræti, en Bankastræti, vind je vrijwel geen enkele wereldwijd bekende keten. Allemaal kleine particuliere winkeltjes met IJslands design, super! Volgens velen is Skólavörðustígur de meest geliefde straat in Reykjavik. Deze straat heeft een enorme charme met haar schattige houten huisjes en geweldige boetiekjes!

Natuurlijk is niet alles IJslands ontwerp: op de Laugavegur zijn ook wat bekende internationale modehuizen te vinden, maar ook veel populaire tweedehands winkeltjes. Vergeet vooral niet een zijstraatje in te duiken, hier zijn erg leuke (sieraden)zaakjes gevestigd!

Shoppen in Reykjavik

Weet trouwens dat je als toerist de betaalde BTW gewoon terug kan krijgen via een formuliertje. Als je in een winkel meer besteedt dan zo’n 25 euro, kan je een bon vragen waarop de betaalde BTW apart vermeld staat. Deze bonnen kun je verzamelen en op de luchthaven bij het VAT-return office indienen. Je krijgt dan de betaalde belasting terug. Als je met creditcard betaald hebt, kan je ook BTW terugvragen bij het Tourist Information Center midden in de stad. Dus al dat dure design is eigenlijk wat goedkoper, dat rekensommetje leer je zo.

Weet trouwens dat je als toerist de betaalde BTW gewoon terug kan krijgen via een formuliertje.

Uitgaan?
IJslanders staan erom bekend dat ze gek zijn op eten, maar nog meer op drinken. Met nog geen 200.000 inwoners lijkt Reykjavik wel een dorp, maar het hippe uitgaansleven is allesbehalve dorps. Doordeweeks gaan de IJslanders op tijd naar bed, maar in de weekenden feesten ze tot in de vroege uurtjes. Echte nachtbrakers kunnen doorfeesten in grote discotheken als Nasa en Pravda.Vooraf (thuis of in de auto) worden vaak al de nodige drankjes genuttigd, omdat de drankprijzen in de horeca erg hoog liggen. Rond middernacht vullen de kroegen zich en begint de runtur, het ‘kroegenhoppen’. De kroegjes liggen dicht bij elkaar en vaak is er aan de rijen voor de deur af te lezen hoe populair een kroeg is. Tip: startpunt is de hoofdstraat Laugavegur. Echte nachtbrakers kunnen doorfeesten in grote discotheken als Nasa en Pravda.

Zowel in Reykjavik als ook daarbuiten is een groot aantal goede restaurants te vinden. Uit eten gaan kun je zo duur maken als je zelf wilt. Een vriendin eet vegetarisch en wij eten eigenlijk altijd bij À Naestu Grösum, een vegetarisch restaurantje boven een winkel aan de Laugavegur. Daar heb je een dagmenu voor 8 euro. Heerlijke home cooked meals, voedzaam en gezond! Visliefhebbers kunnen genieten van overheerlijke zeegerechten. Ook wild en lam staan hier hoog aangeschreven.

Stopover in IJsland
Reykjavik… wij vonden het niet bijzonder, evenals andere IJslandse steden. Wel heeft Reykjavik een mooie moderne kathedraal, de Hallgrímskirkja, die uittorent boven de stad. Deze kerk domineert de skyline. Je kan de toren in, dan heb je een magnifiek uitzicht over Reykjavik en wijde omgeving. Wat een stopover in Reykjavik zo aantrekkelijk maakt, is het feit dat de stad op de drempel van de natuur ligt. In de omgeving van Reykjavik kan je vogelen, walvissafari’s maken, diepzeevissen, zalm vangen, de Gouden Cirkel rijden, met een sneeuwscooter de gletsjer op… Maak in maximaal een week tijd kennis met “het land van vuur en ijs”.

Veel mensen doen Reykjavik aan op doorreis naar New York, want vluchten van Icelandair stoppen op IJsland. Je kan gratis een stopover in IJsland maken, waardoor je redelijk voordelig twee steden kunt combineren. De internationale luchthaven van Reykjavik, Keflavik, ligt zo’n 50 km van het centrum af. Vanaf Amsterdam sta je na ongeveer 3,5 uur vliegen op IJslandse bodem. Vanaf de luchthaven is het niet moeilijk om in het centrum te komen. De luchthaven is klein en overzichtelijk en de Flybus (€ 12,50) en taxi’s (€ 100) staan klaar om je naar de hoofdstad te brengen. Je kan natuurlijk ook een auto huren op de luchthaven van Keflavik en deze vlak voor je volgende vlucht weer inleveren. Zo kan je het meeste uit je stopover in IJsland halen.

De Hallgrímskirkja

Een blik over de stad vanuit de Hallgrimskerk

Foto’s Hallgrímskirkja: Visit Reykjavík

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>