Bezoek het beste pretpark van Europa

Wanneer we vertellen dat we in Europa-Park zijn geweest, vragen de meesten zich af over welk pretpark we het hebben. Wel, het grootste attractiepark van Duitsland en het op een na best bezochte park van Europa. Het park dat voor het vierde jaar op rij is uitgeroepen tot het beste pretpark van de wereld. Gek genoeg is Europa-Park in de Benelux nog helemaal niet zo bekend.

Entree Europa-Park Family

Entree Europa-Park

Wat ons betreft mag daar snel verandering in komen, want wij hebben met ons gezin drie geweldige dagen beleefd in Europa-park. Met de nadruk op beleefd, want het is echt de belevenis die centraal staat in Europa-Park. We kunnen er veel over vertellen en schrijven, maar Europa-Park moet je vooral beleven. Gelukkig ontdekken steeds meer Nederlanders en Belgen dat ook. De bezoekersaantallen uit de Benelux stijgen en het is niet voor niets dat 80% van de bezoekers binnen 3 jaar terugkomt naar dit geweldige attractiepark in Duitsland. We kunnen je dan ook zeker aanraden om een bezoek te brengen aan dit nog relatief onbekende, maar zonder meer fantastische themapark. Onze tip: verblijf minimaal twee dagen, zodat je de tijd hebt om het gehele park te bezoeken.

Ed Euromaus, de mascotte van het Europa-Park

Ed Euromaus, de mascotte van Europa-Park

Europa-Park, thema park

De naam Europa-Park verklapt het eigenlijk al een beetje, want in het park staat namelijk het thema Europa centraal. Het park heeft 15 Europese landen werkelijk tot in de kleinste details nagebouwd. Van Spanje loop je gemakkelijk naar Zwitserland en van Griekenland naar Frankrijk. Ook Nederland kun je er vinden, compleet met molen, een poffertjesrestaurant (ontwikkeld door Nederlandse studenten) en een gezellig dorpsplein. De andere landen, die je kunt bezoeken zijn: Luxemburg, Oostenrijk, Duitsland, Italië, Engeland, Ierland, Rusland, Portugal, Scandinavië en IJsland. Het leuke is dat je in elk themagebied de typische gerechten van dat land kunt bestellen in de verschillende restaurants. Bijvoorbeeld gyros in Griekenland, poffertjes in Nederland of paella in Spanje. En alles van goede kwaliteit en bovendien tegen vriendelijke prijzen.


Het thema-gebied Spanje

Het thema-gebied Spanje

In Europa-Park, in themagebied Luxemburg, bevindt zich het eerste restaurant ter wereld waar je eten en drinken via een achtbaan wordt geserveerd aan je tafel. Dit is het zogenaamde Foodloop restaurant. In dit restaurant ligt een halve kilometer aan achtbaan. Je bestelt je eten en drinken via een touchscreen en vervolgens wordt het geserveerd via de achtbaan. Heel leuk om te ervaren. Onze tip: rond de lunch en het avondeten kan het hier heel druk zijn. Zorg daarom net als wij dat je ongeveer een half uur voor opening bij de ingang bent. Nog een tip: laat de kinderen hun gerechtjes in delen bestellen, bijvoorbeeld de mayonaise en de frietjes apart.

Het eerste Food-loop restaurant ter wereld

Het eerste Foodloop restaurant ter wereld

Van mensen houden

Slechts 3 procent van de familiebedrijven staat na een derde generatiewisseling nog overeind. De grootste oorzaak blijkt het gebrek aan vertrouwen van de voorgaande generatie en het gebrek aan slagkracht van de jongeren (bron: Erasmus Centre for Family Business). Zo bekeken is het extra bijzonder te weten dat de zevende en achtste generatie het inmiddels voor het zeggen heeft binnen Europa-Park. Het familiebedrijf, ooit begonnen met het bouwen van postkoetsen in Waldkirch, bestaat al ruim 200 jaar. Postkoetsen werden circuswagens en van circuswagens kwam de verschuiving naar draaimolens, attracties en achtbanen.

In juli 1975 is Europa-Park officieel geopend. Het park is gebouwd om de verkoop van de achtbanen te stimuleren. Europa-Park is daarmee door de jaren heen één grote levende showroom geworden van alle attracties die de fabriek in Waldkirch kan maken. Met als gevolg dat:

  • Het park het op een na best bezochte pretpark van Europa is geworden
  • Europa-Park voor het vijfde jaar op rij is uitgeroepen tot het beste pretpark van Europa
  • Het voor het vierde jaar op rij is uitgeroepen tot het beste pretpark van wereld

En dat is iets waar de familie Mack ontzettend trots op is. Dat ze nog steeds plezier hebben in het ondernemen is tijdens je bezoek goed voelbaar. Men is gericht op het meegeven van een totaalbelevenis aan de bezoeker. En daar slagen ze, wat ons betreft, na al die jaren grandioos in.

Fantastische service

“Mann muss menschen mögen”, dit is de kernwaarde van Europa-Park, het familiebedrijf van de Mack’s. Dat ze daar voortreffelijk in slagen blijkt onder andere uit het feit dat Europa-Park regelmatig langer open blijft, omdat de familie Mack het belangrijk vindt dat iedereen alles gedaan moet kunnen hebben. Of in ieder geval maximaal plezier moet hebben beleefd aan hun bezoek aan Europa-Park. Ook al heeft dit verregaande consequenties gehad voor de arbeidsovereenkomsten met werknemers, die flexibel moeten zijn en blijven. Maar los van de regelmatige verruiming van de openingstijden merk je dat de personeelsleden van Europa-Park dit basisprincipe hoog in het vaandel hebben staan. Kosten nog moeite worden gespaard om een professionele sfeer te creëren. Dagelijks zijn er onder ander 6 liveshows waarin 340 artiesten uit 30 verschillende landen over de hele wereld acteren. Dit alles draagt bij aan de totale beleving van het bezoek aan Europa-Park.

De hoge mate van vriendelijkheid en behulpzaamheid van het personeel heb ik echt in nog geen ander pretpark meegemaakt. Van de medewerkers aan de kassa tot aan de medewerkers bij de attracties en van de medewerkers in de winkels en restaurants tot aan de toiletjuffrouw in het park. Stuk voor stuk zijn ze allemaal even aardig, vriendelijk en dienstverlenend ingesteld. En dat is toch knap, want er werken zeker 3.800 medewerkers.

Opvallend veel achtbanen

Verdeeld over de themagebieden bevinden zich meer dan 100 attracties en diverse shows van hoge kwaliteit. Van waanzinnige achtbanen tot een feeëriek sprookjesbos en van spetterende wildwaterbanen tot een uitzichttoren met uitzicht over het gehele park en omgeving. Ieder land heeft zijn eigen attracties en shows, de een nog spectaculairder dan de andere. Ik ben zeker niet bang uitgevallen, ga ook altijd in alle attracties en gil normaal nooit. Maar in bijvoorbeeld de Silver Star heb ik mezelf toch wel even goed vast gehouden en ‘holy shit’ geroepen. Man, wat gaat deze achtbaan in volle vaart steil naar beneden. Een ervaring die je niet mag missen! Ben je, net als ik liefhebber van achtbanen dan kun je in Europa-Park je hart ophalen. Ben je benieuwd naar de 13 (!) andere achtbanen in het park, bekijk dan even het filmpje onderaan onze blog!

Opvallend veel achtbanen

Opvallend veel achtbanen

Wat ze naar onze bescheiden mening in Europa-Park erg goed hebben gedaan is dat er veel meer attracties zijn dan alleen maar achtbanen. Er is werkelijk voor elke leeftijd wat wils. Of je nu 3 of 93 bent. Van carrousels tot rondvaarten en van dark rides tot speelplaatsen. Jong en oud kunnen zich urenlang vermaken in de meer dan 100 attracties en shows die het park telt. Afkoelen doe je in een van de vele waterattracties: vaar bijvoorbeeld in ronde bootjes over een woeste rivier met stroomversnellingen en watervallen. Of geniet van het prachtige uitzicht in de 75 meter hoge Eurotower. Hou je van metershoge golven, ga dan zeker in de Supersplash. De boten duiken namelijk met 80 kilometer per uur in het water. Bovendien ga je op 30 meter hoogte ook eerst nog een stukje achteruit, voordat je weer vooruit naar beneden splasht!

Supersplash, veel waterplezier

Supersplash, veel waterplezier

Overzicht Europa-park

Het park is groot, maar erg overzichtelijk. Bereid je goed voor op internet over het beste thema-pretpark. De site geeft veel informatie over de verschillende attracties en shows.

Ook aan de kleintjes, die sneller moe zijn, is gedacht. Met de EP Express (monorail) kan je het park van boven bekijken. De EP Express heeft verschillende stations en zo kan je je gemakkelijk en snel verplaatsen in het pretpark. Een tip is dan ook om ’s morgens gelijk in de EP Express te stappen om je te laten vervoeren naar de andere kant van het pretpark en daar te beginnen met de attracties. Zodoende kan je in de vroege ochtend al genieten van bijvoorbeeld de Wodan en Blue Fire (waanzinnige achtbanen) zonder al te lange wachtrijen.

Europa-Park kent overigens sowieso niet ontzettend veel lange wachtrijen. In tegenstelling tot andere pretparken gaan ze vlot vooruit door de grote capaciteit. Wij hebben niet langer in een rij gestaan dan 35 minuten. Ook regelmatig hebben we niet meer dan 15 minuten hoeven wachten.

De Europa-park app is trouwens heel handig om te zien welke attracties en achtbanen er zijn. Bovendien geeft de app per attractie aan hoe lang je moet zijn om in de attracties te mogen gaan en hoe groot de actuele wachtrij is van een attractie.

Het Europa-park is overzichtelijk en de Europa-Park app is heel handig

Europa-park is overzichtelijk en de Europa-Park app is heel handig

Europa-Park gaat met zijn tijd mee

Het is tegenwoordig de tijd van ‘Virtual Reality Experiences’. Omgevingen worden gesimuleerd door fraaie beelden. Een voorbeeld van zo’n attractie is bijvoorbeeld het Voletarium, geopend in 2017. In dit grootste flying theather van Europa ‘vlieg’ je over de mooiste plekjes van ons werelddeel. Zo vlieg je rakelings langs de Eiffeltoren, over de bergen en de verschillende landschappen van Europa. Door het gebruik van wind en verschillende geuren wordt de attractie helemaal levensecht. Deze attractie bevindt zich in het begin van het park en mag je absoluut niet missen. Wij hebben deze attractie zelfs meerdere keren gedaan.

Een ander voorbeeld van zo’n attractie is de Alpenexpress. Deze achtbaan is de oudste achtbaan van het park en al in 1984 gebouwd. De trein raast door scherpe bochten en heeft ook een overdekt gedeelte. Sinds het najaar van 2015 kun je deze achtbaan, als eerste ter wereld, ook als VR-rit doen. Je zit dan in de achtbaan met een virtual realitybril op en je ziet daarin een film waardoor het net lijkt of je in een andere wereld bent. Terwijl je gewoon in een achtbaan zit in de open lucht.

Sinds 2015 de eerste achtbaan met Virtual Reality bril

Sinds 2015 de eerste achtbaan met Virtual Reality bril

Overnachten bij Europa-park

Europa-park ligt in plaatsje Rust in het Zwarte Woud in Duitsland. Het bevindt zich dichtbij het drielandenpunt Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Vanaf Utrecht is de reisafstand 621 km. Omdat er meer dan genoeg te doen is, leent het park zich uitstekend voor een meerdaags verblijf. Het is ideaal om te bezoeken als je bijvoorbeeld op doorreis bent, als welkome onderbreking van je heen- of terugreis tijdens je vakantie.

Als je van plan bent meerdere dagen in Europa-park te verblijven, heb je meerdere overnachtingsopties. Van luxe themahotels tot een camping en van een tipitent tot een huifkar. Ook nabij het park zijn er veel accommodaties te vinden.

Europa-park hotels

Er zijn vijf Europa-park hotels (binnenkort zes), aan de rand van het park. Het zijn allen 4-sterren hotels met elk hun eigen thema. Bijvoorbeeld een Italiaans hotel, helemaal in de sferen van het Colosseum in Rome. Of een oud Spaans hotel, waar je binnentreedt in de fascinerende entourage van de Middeleeuwen. Als gast van een van deze hotels kun je gratis gebruik maken van de zwembaden, sauna’s en fitnessmogelijkheden. In de ochtend is Ed Euromaus, de mascotte van het park er samen met zijn vriendjes te vinden.

Kamperen bij Europa-park

Kom je met je eigen tent, camper of caravan dan is er op het grote terrein van het Camp Resort meer dan voldoende gelegenheid om te verblijven. Omdat de meeste mensen hier een korte tijd verblijven is het niet nodig om van te voren hiervoor te reserveren. Mocht er geen ruimte meer zijn, dan wordt het terrein gewoon verder uitgebreid. De camping ligt op 5 minuten van de hoofdingang.

Camp Resort

Op het andere deel van het Camp Resort kun je blijven slapen in tipitenten, huifkarren en blokhutten. Je hoeft alleen een slaapzak en een handdoek mee te nemen. Alle sanitaire voorzieningen zijn aanwezig op het resort, dat een echte western-sfeer uitstraalt. Wij verbleven in één van de blokhutten. Deze zijn functioneel ingericht met bedden en een kast. Wij waren van te voren al op de hoogte gebracht dat het verblijf in de blokhutten gehorig kon zijn. De oordoppen die wij hadden meegebracht kwamen inderdaad goed van pas.

Een verblijf in de blokhut is inclusief ontbijt. Ook hier is de mascotte Ed Euromaus er in de ochtend om de kleine en grote gasten te begroeten. Na het ontbijt loop je binnen enkele minuten de ingang van het park binnen voor weer een nieuwe dag plezier voor het hele gezin!

Het Camp Resort met tipitenten, huifkarren en blokhutten

Het Camp Resort met tipitenten, huifkarren en blokhutten

Waarom je eens naar Europa-park zou moeten gaan?

  • Value for money; 49 euro entree per dag voor ontzettend veel plezier. Dit zijn concurrerende prijzen in vergelijking met andere grote parken. Dit is overigens het gevolg van het familiebedrijf. Zoveel mogelijk mensen laten genieten van het pretpark
  • Vertier voor jong en oud. Veel verschillende soorten attracties, shows en speelgelegenheden
  • Het pretpark komt jaarlijks met innovatieve attracties. Denk bijvoorbeeld aan de achtbaan met de virtual reality bril. of de in 2017 nieuw geopende attractie Voletarium
  • Europa-Park biedt de beste service. Kosten noch moeite worden gespaard om de klant een totaalbelevenis mee te geven. Werkelijk elk personeelslid heeft service hoog in het vaandel staan
  • Europa-park staat niet alleen voor plezier maar ook voor veiligheid. Hoge veiligheidsnormen zorgen voor een onbezorgd verblijf

Bart
Laatste berichten van Bart (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>