Voorbereiding roadtrip door Europa

Welke route je ook volgt, als je een roadtrip door Europa maakt met de auto zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bepaalde gegevens op zak hebben, verzekeringen afsluiten en is het wijs om de auto grondig te laten checken voor vertrek. Je gaat niet op reis om achteruit de Alpen af te rijden, of glijden, door een defecte rem of slecht functionerend gaspedaal. Om maar wat te noemen. Een worst case scenario misschien, maar laat het duidelijk zijn dat je je goed voorbereidt, ook al blijf je in Europa.

Hoe verzeker je jouw auto?

Als eerst ben verplicht om een autoverzekering te hebben. Dat ben je al in Nederland vanaf het moment dat er een auto op jouw naam staat. Welke verzekering je kiest kan voornamelijk afhangen van de waarde en leeftijd van de wagen. Ga je op reis met de auto, dan ben je veel op de weg en loop je iets meer risico op schade. Ga je voor een minimale WA-verzekering of kies je bijvoorbeeld voor de WA + beperkt casco? Door autoverzekeringen te vergelijken ontdek je snel wat de premieverschillen voor jou en jouw auto zijn. Kans is aanwezig dat de premie voor een uitgebreidere verzekering maar een paar euro duurder is, áls je al jaren schadevrij rijdt.

Een roadtrip, de ultieme droom van elke onafhankelijke reiziger.

Een roadtrip, de ultieme droom van elke onafhankelijke reiziger

Ongeluk in het buitenland

Als je in het buitenland een ongeluk krijgt met de auto, dan is er eigenlijk weinig anders dan in Nederland. Hou er wel rekening mee dat je autoverzekering alleen geldt in landen die op de groene kaart staan. Dit verschilt per verzekeraar, hoewel zo’n 95% overeen komt. Het Oeralgebergte, de geografische scheiding tussen Europa en Rusland, is bijvoorbeeld een gebied dat sommige verzekeraars uitsluiten. En in Cyprus en Servië is de kaart alleen geldig in bepaalde delen. Landen waar een groene kaart niet geldig is, zijn doorgestreept op het document.

Groene kaart

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Het is een document dat je van de autoverzekeraar krijgt bij het afsluiten van een autoverzekering. Hiermee kun je aantonen dat je bent verzekerd. Je bent echter niet verplicht om de groene kaart altijd mee te hebben. Wel is het handig om een kopie in de auto te hebben liggen. Er staan handige telefoonnummers op en het meldt in welke landen je verzekerd bent. Rij je schade? Dan is het voor de verzekeraar handig om het groenekaartnummer van de tegenpartij te ontvangen (en andersom). In sommige landen moet je de kaart verplicht in de auto hebben. In Europa is dat alleen in Turkije het geval.

Schadeformulier en polis

Naast de groene kaart is het verstandig om een Europees schadeformulier mee te nemen. Een kopie van je polis kan nooit kwaad. Zo heb je altijd je verzekerings- en contactgegevens bij je. Ook al voel je je misschien onaantastbaar en onafhankelijk als je zo zelfstandig op reis gaat: dat ben je niet.

Ga zorgeloos maar verantwoord op reis.

Ga zorgeloos maar verantwoord op reis

Gezond (blijven) op roadtrip door Europa

Het is verstandig om een reis- en zorgverzekering te hebben. Als ontdekkingsreiziger loop je zeer waarschijnlijk meer risico op ongelukken dan een huismus. Geeft niet: je leeft. Ook al voel je je misschien ‘on top of the world’, Salomon August Andrée keerde ook niet levend terug van zijn ballonvlucht naar de Noordpool. Goed, dan hebben we het ook wel over de 19e eeuw (en een reis met een luchtballon). Gelukkig hebben we anno 2016 spoedeisende hulp en de mogelijkheid om deze te bellen tot onze beschikking. Spoedeisende hulp wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Ook in het buitenland. Let wel op: alleen het bedrag dat in Nederland verzekerd wordt, wordt vergoed. Een reisverzekering verzekert je tegen schade en medische hulp. Lees je wel even goed in. Neem ook altijd je zorgpas mee!

Weet de uitzonderingen en verplichtingen
Of je nou op de bonnefooi gaat of vooraf heel je route uitstippelt: weet wat de uitzonderingen en verplichtingen in andere Europese landen zijn. Niet in alle landen zijn de regels hetzelfde en niet overal geldt een auto- of zorgverzekering. Tip: weet je nog niet waar je heen wilt? Routemaker Randy Olson stippelde een route uit die langs 45 unieke bestemmingen in Europa gaat. Hiermee leg je in minimaal drie maanden 26.200 kilometer af. Leuk!

Dit is de ideale roadtrip door Europa volgens de Amerikaanse wetenschapper Randy Olson.

Dit is de ideale roadtrip door Europa volgens de Amerikaanse wetenschapper Randy Olson

Heb je zelf wel eens een roadtrip door Europa gemaakt? Of heb je plannen? Laat het ons weten, we zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen / ideeën!

Martijn
  1. Jerry Poel zegt:

    Ik raad iedereen aan om een goede autoverzekering te nemen als je gaat reizen. Zeker als je met een wat oudere auto op pad gaat kan het makkelijk voorkomen dat je pech krijgt. Ook mij is dat helaas overkomen.

  2. Hallo, ik wil zelf ook graag een roadtrip gaan maken. Dit is mijn idee, en ik wil graag weten of dit niet te ver is voor 3 weken en of je nog tips hebt.

    Ik kom uit Rotterdam dus daar beginnen we:

    Rotterdam, Berlijn, Praag, Krakow, Budapest, Kroatië (weten nog niet wat), Milaan, Parijs, Rotterdam.
    Zo’n 4200 km in totaal

    Dit is denk ik wel wat te veel, heeft u eventueel tips of alternatieve routes?

    Groeten, Stijn

    • Hoi Stijn,

      Mooi vooruitzicht!! Het ligt er een beetje aan wat je precies wilt. Reis je zonder kinderen en wil je veel plaatsen zien? Dan is deze route best te doen.

      Ik zou alleen overwegen Krakau over te slaan, scheelt je een hele reisdag en ligt wat uit de route. Bovendien vlieg je er vaak voor een prikkie naartoe. Pak in plaats daarvan zéker Slovenië mee in je reis en maak een extra stop in de Franse of Zwitserse Alpen als je op weg bent naar Parijs. Je komt zo aan 4.000 km en grof geschat 40 uur autorijden. Verdeel je dat over mooie stukken van gemiddeld 5, 6 uur rijden per dag, dan kun je steeds 2 à 3 nachten op elke bestemming blijven. Ook kun je nog leuke tussenstops maken als je niet hele dagen hoeft te rijden; voor een lunch in Bratislava, een ijsje in Venetië of een duik in het Gardameer 😉

      Denk aan:
      Rotterdam – Berlijn (8 uur)
      Berlijn – Praag (4 uur)
      Praag – Boedapest (6 uur)
      Boedapest – Kroatië (5 uur)
      Kroatië – Slovenië (3 uur)
      Slovenië – Milaan (6 uur)
      Milaan – Alpen (4 uur)
      Alpen – Parijs (6 uur)
      Parijs – Rotterdam (4 uur)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>