De Europese eilanden, vooral die in het noorden van Europa, hebben reizigers een hoop te bieden: prachtige natuur, mooie landschappen langs de kust en veel mogelijkheden voor actieve vakanties. Buro Scanbrit kent de mooiste plekken en stelde met Columbus Travel deze Top 10 eilanden voor je samen.

winters lofoten

1. IJsland: vulkanisch en avontuurlijk
Vulkanen en gletsjers, betoverende landschappen, stomende zwavelbaden en bijzondere dieren als walvissen, dolfijnen en papegaaiduikers: IJsland is een unieke bestemming op drie uur vliegen van Nederland. Ontdek de mooie zuidkust of ervaar de tegenstellingen in IJsland door per 4WD het binnenland in te gaan. Een echt avontuur.

strand ijsland

2. Jersey: Engelse charme met Franse invloeden
Jersey, het grootste eiland van de Kanaaleilanden, staat bekend om de vele visrestaurants. Ga wandelen door wijngaarden of langs goudgele zandstranden, breng een bezoekje aan de Jersey War Tunnels, het bekende “Mont Orgueil” kasteel in Gorey of het natuurreservaat met beschermde diersoorten (beren, zilverruggorilla’s en boomkikkers) of test zelf waarom het eiland bekend is als watersportbestemming. Je kunt kajakken met uitzicht over rotsformaties en mooie baaien, duiken naar scheepswrakken, surfen, zeilen, vissen, jetskiën, kitesurfen, wakeboarden en waterskiën.

3. Lofoten: hoofdstad van de visserij
De bekendste Noorse eilandengroep, de Lofoten, mag zich tot de mooiste archipels van de wereld rekenen. De eilanden, die boven de poolcirkel liggen, kenmerken zich door spitse bergtoppen, witte stranden en vissersdorpjes met de typerende rorbuer: houten vissershuizen op palen.

De typische rorbuer op de Lofoten

4. Guernsey, Herm en Sark: sta stil in de tijd
Aan de kust van het Kanaaleiland Guernsey wisselen met bloemen begroeide krijtrotsen kleine baaitjes en zandstranden af. Vanaf Guernsey, dat bekendstaat als belastingparadijs, kun je dagtrips maken naar de kleinere eilanden Herm en Sark, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

5. Isle of Skye: Schotland op z’n best
Het ruige Skye wordt gedomineerd door het contrast tussen bergen en kust. Je kunt in één dag het eiland rondrijden, maar er is ook genoeg te zien voor een langer verblijf. Proef de zilte Talisker-whisky, ontdek de sfeervolle hoofdstad Portree, zoek fossielen in de baai van Bearreraig (op het schiereiland Trotternish) of beklim The Old Man of Storr of een van de 12 pieken van de Cuillin.

6. Gotland: Middeleeuwen in Zweden
Gotland is mede dankzij het zachte klimaat hét vakantie-eiland voor de Zweedse inwoners. Je kunt op het platte eiland heerlijk wandelen en fietsen over rustige landwegen, langs witte stranden en bermen vol bloemen. De middeleeuwse hoofdstad Visby, bekend als de rozenstad door de vele rozenstruiken die er groeien, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

7. Ierland: natuur en gezelligheid
In Ierland vind je een unieke combinatie van natuur en cultuur, een die je nergens anders vindt. Na een wandeling over hoge kliffen en groene heuvels is er altijd wel een gezellig stadje waar je bij kan komen in een pub, met een pint Guinness en typisch Ierse muziek erbij.

ierland

8. Funen: de Tuin van Denemarken
Het groene eiland Funen wordt wegens de bloemen, bossen, glooiende heuvels en romantische kastelen vaak de ‘Tuin van Denemarken’ genoemd. Je kunt uitstekend fietsen en wandelen op het heuvelachtige eiland, uitwaaien op een van de stranden en rondslenteren in leuke stadjes met bontgekleurde huizen.

9. Groot-Brittannië: heel veel variatie
Schotland, Engeland en Wales: drie landen op één eiland. Alleen in Engeland vind je al ontzettend veel verschillen. Van een sfeervolle high tea tot een ruige kustwandeling, van mooie stranden tot traditionele universiteitssteden: er is voor elk wat wils. Wales bezoek je vooral om de rijke flora en wilde fauna, terwijl je in Schotland juist de Highland Games wilt ervaren tussen de clans, of geniet van rondtrekkende muzikanten met hun doedelzak en kilt. Proef eens typisch Schotse gerechten, zoals haggis, Scotch egg en Scottish tablet (een soort borstplaat), en natuurlijk kan een bier of whisky niet ontbreken.

10. Groenland: naar het einde van de wereld
Een vakantie naar Groenland is een bijzondere belevenis; het is een reusachtig groot en magistraal mooi eiland. In de loop van de zomer trekt het pakijs zich terug in noordelijke richting. In het zuiden kan je volop genieten van de groene heuvels vol bloemen, blauwe fjorden met ijsschotsen en kleurrijke dorpjes.

groenland-north-sailing

Martijn
Laatste berichten van Martijn (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>