SUNSEEKERS: najaars roadtrip Zuid-Europa

De zomer is voorbij, dat betekent dat het hoogseizoen verstreken is, alle campings weer leeg zijn en files op de autowegen weer zijn afgenomen. Een ideale tijd voor een off-season roadtripje richting Zuid-Europa voor wie de zon nog even wil aanbidden. En zeg nou zelf, het is toch heerlijk als hier de blaadjes van de bomen vallen en de herfststormen je om de oren vliegen, om de auto te pakken en nog even een glimp van de laatste warmte in Europa mee te pakken? Het zonnige zuiden is tot in november nog aangenaam met gemiddelde temperaturen rond de 22 graden.

dscf9514-2

Het kan heerlijk zijn om op de bonnefooi de auto in te laden en weg te rijden. Zoek wel als eerste een paar plekken uit die je sowieso wilt bezoeken en stippel aan de hand daarvan een route uit.

Bekijk ook het weerbericht. Als ze in Parijs ineens twee weken lang regen afgeven kan je beter direct door rijden naar het Zuiden. In het najaar moet je natuurlijk niet alleen je bikini inladen, maar verstandig is ook om wat laagjeskleding in te pakken. Een goede kaart van Zuid-Europa en een Lonely Planet en/of campinggids is een vereiste, zodat je onderweg je volgende bestemming kunt uitstippelen en direct een overnachting in die omgeving kunt uitzoeken.

Om je te inspireren heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet voor een trip die je in een week of drie kunt maken.

Frankrijk/Andorra

Vanuit Nederland rij je in één rit door tot het begin van de Pyreneeën, dit is zo’n 10 uur rijden. Vind je dit te ver, dan kan je natuurlijk een tussenstop maken in bijvoorbeeld Parijs. Of stop voor een prachtige wandeling in de vallei van de Dourdogne en overnacht in één van de vele Bed & Breakfasts. Verder zuidwaarts maak je een prachtige autorit door de Pyreneeën, waar je her en der geniet van geweldige vergezichten. Vergeet hier niet te wandelen en grotten te bezoeken. Pik een stadje uit op de kaart waar je wilt overnachten of rij door naar Andorra en pitch je tent naast de rivier vlakbij de stad waar je direct wat tax-free inkopen kunt doen.

De vallei van de Dourdogne

De vallei van de Dourdogne

Zuid-Spanje

Na Andorra dwaal je langzaam zuidwaarts af en zit je vlakbij Barcelona. Hou je het liever bij de natuur dan trek je Andalusië in. Hou je van het strand dan kan het strandhoppen vanaf hier beginnen.

Na de Zuid-Spaanse drukte is het heerlijk om je terug te trekken in de bergen van Sierra Nevada. Hier kan je de Mount Mulacen beklimmen, met 3.479 meter is dit de hoogste top van het Spaanse vasteland. Deze bergketen ligt slechts 25 kilometer van de kust vandaan en vanaf de top van de berg heb je dan ook prachtig uitzicht op de Middellandse Zee. Tijdens je wandelingen in de Sierra Nevada geniet je van de Mediterraanse sfeer. Overal staan vijg- en amandelbomen met rijpe vruchten die klaar zijn om geplukt te worden! Als je dan toch in de buurt van Granada bent, vergeet dan niet een bezoekje te brengen aan het Alhambra. Dit op heuvels gelegen paleizencomplex is een must-do op cultureel gebied. Voordat je de Portugese grens bereikt bezoek je de bekende grote rotsformatie en de aapjes in Gibraltar, of voor een perfect uitzicht op Gibraltar rij je landinwaarts naar het witte bergdorpje Gaucin. Door de hoogte (ca. 600 meter hoogte) en de strategische ligging van dit dorpje heb je vergezichten tot aan Marokko!

Witte bergdorpjes hoog in de bergen gelegen

Een wit bergdorpje hoog in de bergen gelegen

Portugal

Heb je nog tijd om verder te rijden? Steek dan na Gibraltar en een tussenstop in Sevilla de grens over naar Portugal en duik de Algarve in. De in de zomer zo drukke stranden zijn hier nu een stuk leger en het water is hier nog aangenaam om in te zwemmen.

Kustlijn van de Algarve

De rotsachtige kustlijn van de Algarve

Rij helemaal door tot Sagres en São Vicente, het meest zuidwestelijke punt van Europa, en rij via het mooie eucalyptesbos van Castalejo richting Lissabon. Via Lissabon volg je de kust noordwaarts en neem je bijvoorbeeld een surfles in het surfersparadijs Peniche. Ten noorden van Porto passeer je Parc Nacional Penada-Gerês waar je met de auto doorheen kunt rijden. Dit natuurpark is het oudste en bovendien ook het enige nationaal park van Portugal.

Overstekend wild in Penada-Gerês

Overstekend wild in Penada-Gerês

Noord-Spanje

Weer in Spanje aangekomen, merk je dat dit deel van Spanje compleet anders is dan het zuiden. Hier kun je je laatste roadtrip dagen afwisselen met een bezoek aan culturele steden als Santiago de Compostella, de bergen in het ongerepte Picos de Europa en de grillige rotsachtige kustlijn met prachtige wilde stranden.

Grillige kustlijn met kleine strandjes

Grillige kustlijn met kleine strandjes in Noord-Spanje

Informatie

Wil je zeker weten dat je goed op reis gaat? Lees dan eens het handige artikel van Martijn “Voorbereiding roadtrip Europa”. Ook meer informatie over Frankrijk, Spanje en Portugal vind je op onze website.

Meer roadtrip foto’s:

Pieken en dallen in bergachtig Noord-Spanje

Picos de Europa

Picos de Europa

Waar zullen we eens naar toe rijden?

Waar zullen we eens naar toe rijden?

Sfeervolle smalle straatje

Sfeervolle stijle straatjes in de bergdorpjes

Het strand van Sagres

Het meest zuidwestelijke strand van Europa in Sagres

Een hangbrug tijdens een wandeling in Sierra Nevada

Een hangbrug tijdens een wandeling in de Sierra Nevada

Op naar de hoogste top van Spanje

Op naar de hoogste top van Spanje

Verborgen schatten in Picos de Europa

Verborgen schatten in Picos de Europa

Kabbelende rivier in de Pyreneeën

Een kabbelende rivier in Andorra

Santiago de Compostella

Een beroemde pelgrimstocht eindigt hier in Santiago de Compostella

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)
  1. Leuk!
    Het lijkt me heerlijk om op de bonnefooi rond te trekken met de auto.
    Heerlijk dan pas bepalen waar we naar toe gaan.
    Dit doen wij meestal tijdens onze reizen, hoewel we ook erg genieten van de voorpret en we dus wel een bepaalde richting van te voren bepalen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>