Europa rond in twee weken

Altijd al eens een roadtrip door heel Europa willen maken? Met de auto heb je er maar twee weken voor nodig volgens berekeningen van de Amerikaanse wetenschapper Randal Olsen.

Europe met de auto

Vijftig plaatsen die je bezocht moet hebben
Als basis voor zijn tocht heeft Olsen een lijst gebruikt die is opgesteld door het blad ‘Business Insider’ met de 50 plaatsen in Europa die je eenmaal moet hebben bezocht in je leven. Vervolgens heeft Olsen een algoritme geschreven, waarna de computer de ideale route heeft berekend. Als voorwaarde is meegegeven dat de bestemmingen per auto bereikbaar dienen te zijn.

Ideale route
De tocht heeft een lengte van 26.211 kilometer, goed voor twee weken onafgebroken autorijden. Het startpunt is in Innsbruck, waarna de reis via Italië richting de Balkan gaat. Vervolgens via Oost-Europa richting Scandinavië om door Denemarken richting het Verenigd Koninkrijk te gaan. Een leuk alternatief in dit gedeelte van de route is de Atlantische Weg in Fjord Noorwegen, meermaals uitgeroepen tot de allermooiste weg ter wereld.

Na de oversteek terug naar het vasteland gaat de reis via Frankrijk naar Zuid-Europa, om te eindigen in Zwitserland. In ons land maken Amsterdam en de Keukenhof onderdeel van de bestemmingen uit. Natuurlijk wil je ter plekke ook iets zien. In de praktijk heb je dus minstens drie maanden nodig, maar dan heb je wel heel Europa verkend.

europe optimal road trip

Noord-Amerika
Ook voor de Verenigde Staten heeft Olsen een soortgelijke berekening uitgevoerd om de ideale route door 48 staten te bepalen. Als criteria heeft hij gehanteerd dat de reis per auto moeten worden uitgevoerd, het land niet wordt verlaten en in iedere staat de voornaamste bezienswaardigheid wordt bezocht. Dit heeft geresulteerd in een route van 22.046 kilometer, oftewel bijna tien dagen non stop autorijden.

US roadtrip map

Voor de liefhebbers van steden heeft Olsen tevens de optimale reis berekend langs de beste gewaardeerde steden zoals deze zijn beoordeeld op Tripadvisor. Dit resulteerde in een route van 19.780 kilometer dwars door Verenigde Staten.

Bron: Randal Olsen

Jos
Latest posts by Jos (see all)
  1. Dirk zegt:

    Grappig! Maar ik heb het gevoel dat deze plekken allemaal de meest toeristische activiteiten zijn van het desbetreffende land. Alsnog, leuke trip!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>