Zomerdagen in Finland

Wanneer je aan Finland denkt, denk je niet meteen aan zomerse dagen, maar eerder aan sneeuw, ijs, elanden en noorderlicht. Toch is de Finse zomer iets wat je meegemaakt moet hebben.

Misschien komt het omdat er zo weinig zonnige dagen zijn, maar Finnen vieren de zomer uitbundig. Vooral in augustus, wanneer iedereen in Finland verlof lijkt te hebben, ligt het land zo goed als plat. Iedereen zit aan de kust, of op een van de miljoenen eilandjes. En geef ze eens ongelijk.

Åland Eilanden

Mijn eerste stop van mijn tocht door de Finse eilanden was de Åland archipel. Deze archipel ligt in de Baltische zee tussen Zweden en Finland. Hoewel men er doorgaans Zweeds spreekt, is de regio wel degelijk een autonoom deel van Finland. Ik reisde per ferry naar Mariehamn, waar ik op een bus en later een kleiner bootje stapte om de rest van de archipel te gaan verkennen.

Bootje

Met een boot vaar je tussen de eilanden naar je bestemming, of gewoon, naar een eilandje dat toevallig vrij is. Jij kiest!

Klobben

Het eiland Klobben in Saltvik is maar net een eiland te noemen. Het lijkt op een verzameling rotsen op de zee, waar een paar schrale boompjes zich met moeite aan vastklampen. Er staat een bescheiden verzameling houten hutjes. Je hoort er niets, behalve het roepen van de meeuwen, de zee en de wind. Mijn soort eiland. Klobben hoort bij het eiland Silverskär, dat een paar minuten varen verder ligt. Beide eilanden zijn vakantielocaties, al richt Klobben zich iets meer op vissers, en is Silverskär iets huiselijker.

Zodra ik aan land ging, daalde er een rust over mij heen. Het zomerse leven in Finland draait om vissen, de natuur, uitrusten en genieten. Na een uurtje yoga op Klobben, schoof ik aan tafel op Silverskär. En na die maaltijd, volgde het dessert: de sauna. Wat was dat heerlijk nonchalant. Met een cider of een biertje de sauna in, om dan af te koelen in de Baltische zee. Fantastisch.

Maar ook de volgende dagen waren heerlijk ontspannen. Met de kajak het water op, en een lunch op één van die vele eilandjes. Een fietstochtje, en weer een sauna. Logeren in hotel Havsvidden, waar ik met een glaasje in de jacuzzi zat. Wat was het leven goed in Åland. Dat ik na twee dikke dagen alweer moest doorreizen naar de Turku archipel, was een beetje tegen mijn zin.

Aland

Het uiterste puntje van de Alandeilanden, voor ik de open zee richting Turku op voer

Turku

Gelukkig bleek dat niet terecht. Na een tocht van enkele uren op de ferry, stapte ik aan land bij de stad Turku, de voormalige Finse hoofdstad. Omdat reizen per definitie vermoeiend is, werden we meteen naar de vakantieplaats Pensar Syd gebracht. Deze oude plaats, die ooit een trainingsplaats van het verzet was, was nu een oase van rust.

Ik logeerde er in oude, sfeervolle gebouwen, gebruikte het ecotoilet in het bos en at er heerlijk ongecompliceerd voedsel. Eigenares Eva leidde ons door het bos, en leerde ons welke kruiden we konden eten. Wist je trouwens dat Finnen bosbessen en bosaardbeitjes op een strootje prikken, om ze makkelijk te kunnen vervoeren tijdens het zoeken? En toen het echt warm werd in de namiddag, ging ik aan de waterkant zitten, gooide ik mijn hengel uit en viste ons voorgerechtje bij elkaar.

Bosbessen

Zo verzamel je bosbesjes en aardbeitjes

Ik hoopte natuurlijk een eland te zien. Elanden zijn namelijk heel erg goede zwemmers, en staan erom bekend dat ze te pas en te onpas op de vele eilandjes tevoorschijn komen. Helaas zag ik er geen, al moeten er enkele erg dichtbij geweest: ik heb de sporen gezien. Maar elanden zijn erg schuw, en blijven liever op veilige afstand.

Dali en Koulo

Heel ontspannend reisde ik de dag erna weer door, en bezocht ik de kunstgalerij met werken van Salvador Dali in Pargas, en brouwerij Koulu in Turku. Beiden perfecte uitjes voor een regendag in de archipel.

Dali

Wat ik zoal zag in de Art Bank, de kunstgalerij van Ted Wallin: originele stukken en replica’s van werken van Salvador Dali!

Al snel kwam er een einde aan mijn heerlijke tijd in Finland, en maakte ik me klaar om via Stockholm terug naar huis te reizen. Mijn idee over Finland was helemaal bijgesteld, maar dan wel op een mooie manier. Nee, niks sneeuw en koude, maar een zalige zomerdroom, precies zoals een zomer moet zijn. Dat zijn de Finse eilanden!

Maan

Als in een zomernachtsdroom!

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>