6 do’s en don’ts voor Qatar

Ondanks dat het land erg conservatief is, is Qatar best een relaxte plek. Er zijn wel een paar regels en wetten die niet iedereen kent en natuurlijk een paar zaken die je niet mag vergeten. Mocht je van plan zijn binnenkort een bezoekje te brengen aan Qatar of als voetballiefhebber het WK van 2022 bij te wonen, waar moet je als toerist dan op letten?

Qatar is een land met veel strenge regels, waar je je aan hebt te houden. Hier volgen mijn tips voor wie binnenkort naar Qatar reist.

#1 wees beleefd

Vergeet je Nederlandse directheid als je Qatari iets wil vragen. Zeg netjes gedag en begin met small talk over algemene zaken. Dat is belangrijk voor Arabieren. Het wordt als onbeleefd ervaren als je zomaar met de deur in huis valt zonder op z’n minst ‘goedemorgen’ te hebben gezegd. Probeer iets te leren over de cultuur en gewoontes van je gastland en pas je aan aan de Qatari. Glimlach en zeg ‘Salam’ (van Assalaam alaykum, wat ‘vrede zij met u’ betekent) als je ergens binnenkomt. ‘Shukran’ is bedankt. Praten over familie en kinderen is prima, maar probeer onderwerpen als religie, politiek en zijn vrouw te voorkomen. Voor het uiten van kritiek op de emir kun je zelfs in de gevangenis belanden.

#2 kleed je beschaafd

Dress modestly. Qatar is een islamitisch land met conservatieve kledingvoorschriften. Qatari mannen dragen traditionele witte gewaden, dames lange abaya’s. Je hoeft als vrouwelijke toerist niet gesluierd, maar ga vooral niet te bloot over straat. Liefst geen blote (boven)armen, maar vooral schouders en knieën moeten bedekt zijn. Dat geldt ook voor mannen. Losse broeken, rokken tot over de knie en t-shirts zijn aanvaardbaar voor vrouwen. Vermijd te korte broeken of rokken, laag uitgesneden topjes, blote schouders en doorzichtige en transparante kleding. De Qatari willen graag de Qatarese cultuur behouden en voorkomen dat hun kinderen worden blootgesteld aan zoveel bloot.

#3 ga naar de souq

De traditionele markten zijn er zowel om te voorzien in de dagelijkse behoeften van de lokale gemeenschap als om gezellig bij te praten. Deze souqs maken nog steeds deel uit van het moderne leven in Qatar. De centrale markt van Doha, Souq Waqif, met zijn wirwar van straatjes en unieke architectuur en sfeer, is een geweldige plek voor het vinden van souvenirs en regionale specialiteiten. Onderhandelen is hier de norm op de markt (souqs). Ga altijd uit van een lagere prijs dan je wilt betalen als je je eerste tegenbod doet en werk langzaam richting het uiteindelijke bedrag.

souq waqif

Souq Waqif, het sociale hart van Qatar

#4 geniet in Qatar

Geniet van zonovergoten dagen en prachtige zonsondergangen. In de vele prachtige hotels in Doha kun je overdag relaxen bij het zwembad of het fitnesscentrum. Je kunt shoppen in waanzinnige shoppingmalls als Villaggio. Geniet ook van de avonden in Qatar, want het is een van de veiligste plekken in de wereld. Tijdens de warme zomer en tijdens de Ramadan komt Doha pas tot leven als de zon ondergaat. Je ziet tot in de vroege uurtjes mensen in de stad. Verwacht geen clubs met alcohol en dj’s (hoewel die er wel zijn), maar meer prachtig verlichte boulevards met fonteinshows (de Corniche) en festival-achtige terreinen waar families samenkomen.

MIA Park

MIA Park (bij het Museum of Islamic Art)

#5 drink voldoende

Drink veel water naast andere dranken. Diepgele urine is een teken van uitdroging. Bij temperaturen boven de 40° C moet je minstens twee liter per dag drinken. Als je zelf de woestijn ingaat, neem dan voldoende eten en drinken mee en zorg ervoor dat je een reserveband en kabels hebt voor als er iets gebeurt. Verder is het wel goed te doen: dunne kleding en je niet te druk maken. Smeer je het hele jaar door goed in met een hoge factor zonnebrandcrème op alle blootgestelde huid. Vergeet je voeten niet in te smeren als je sandalen of slippers draagt.

#6 accepteer koffie en thee

Tijdens een ontmoeting met een Qatari wordt er altijd thee of koffie gedronken. Het eerste kopje dat je wordt aangeboden dien je uit beleefdheid altijd te accepteren. Na het eerste kopje kan je wel aangeven dat je niet meer wilt. Meer dan drie kopjes thee of koffie zien Qatari vaak als gretig.

qatar koffie

Accepteer koffie of thee

Please Don’t

#1 niet staren

Hoe fascinerend je de kleding of mooie gezichten van de Qatari misschien wel vindt, ga niet staren. Deze algemene beleefdheid is met name belangrijk in een samenleving waar bescheidenheid in kleding en gedrag verplicht is. Staren voelt voor Qatari als een belediging.

#2 praat niet zomaar met de andere sekse

Vraag als man geen Qatari vrouwen om informatie. Respecteer het feit dat sommige Arabische vrouwen niet willen of mogen praten met mannen. Ze zijn eerder bereid andere vrouwen te helpen, dus laat de vrouwen het woord doen! Doe je zaken met een Arabische vrouw, laat dan voor het schudden van de hand het initiatief aan de vrouw. Wees niet beledigd wanneer een vrouw dat weigert.

gulf times qatar

#3 maak niet zomaar foto’s

Gebruik je camera zo min mogelijk. Maak geen foto’s van mensen zonder ze eerst om toestemming te vragen. Vrouwen en ouderen mogen niet op de gevoelige plaats worden vastgelegd. Wees ook voorzichtig met het fotograferen van politieagenten, militairen en openbare gebouwen.

#4 vergeet de airco niet

In de zomer is het erg heet in Qatar. De temperaturen kunnen oplopen tot vijftig graden en dan kom je amper buiten. Vergeet niet dat de airconditioning bij winkelcentra, restaurants en bioscopen vaak op standje vriezen staan. Neem daarom alsnog wel een vestje of sjaal mee als je de deur uitgaat.

#5 ga je niet bezatten

Qatar volgt de sharia (Shariah Law), wat inhoudt dat je geen alcohol, pornografie, varkensvlees en drugs het land in mag brengen. Het drinken van alcohol in Qatar wordt oogluikend toegestaan. Alleen de vijfsterrenhotels hebben vergunningen voor het verkopen van alcohol. Voor een biertje betaal je daar al snel tien tot vijftien euro. Drink niet zo veel dat je gedrag erdoor verandert. Er geldt een zero tolerance beleid voor rijden onder invloed, dronkenschap en gewelddadig gedrag.

#6 niet zomaar de zee in

Let bij het zwemmen in de zee op zee-egels, kwallen of koralen waaraan je je kunt bezeren. Langs de kust kun je gecamoufleerde steenvissen tegenkomen. Het is zeldzaam, maar als je in aanraking komt met het gif zul je naar het ziekenhuis moeten. Let op openbare stranden ook op wat je aantrekt. Alleen bij de private beaches van de luxere hotels zul je in bikini of speedo mogen zwemmen.

Er gelden nog wat regels voor de omgang met moslims. Probeer bij een bezoek niet de zolen van je voeten of schoenen te laten zien. Dat kan als een belediging worden opgevat. Je mag ook niet met je rug naar andere gasten zitten. Als je met je vingers eet, doe je dat niet met je linkerhand. Wees ook niet geïrriteerd als je afspraak te laat is; tijd is een elastisch begrip in Qatar.

Skyline van Doha

Skyline van Doha

Je moet niet naar Qatar willen voor een weekje relaxen en feesten. In dat geval kun je beter naar de Spaanse costa’s afreizen. Mocht je er toch heen gaan, zorg dan dat je de regels en wetten goed kent. Seks buiten het huwelijk is in Qatar verboden. Homoseksualiteit ook. Hand in hand lopen in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Ze hebben een specifieke dresscode, ook voor toeristen. Op straat mag je geen kleding tot boven de knie dragen. Blote schouders zijn ook verboden. Wij kunnen daar van alles van vinden, maar die regels heb je te respecteren.

Wij reisden op uitnodiging van Qatar Airways naar Qatar tijdens de Ramadan, wanneer de regels net nog even wat scherper nageleefd dienen te worden. Toch viel het alleszins mee. In de luxere hotels -wij verbleven in het Radisson Blu hotel– gelden de meeste regels en voorschriften niet en kun je in principe dragen wat je wilt. De waarden van de Arabische cultuur zijn uniek en vaak mysterieus voor westerlingen. Met deze tips voor Qatar zul je een heel eind komen!

Laatste berichten van Dionne (alles zien)
 1. cora kitsz zegt:

  Hallo, ik ben uitgenodigd in Qatar, door een goede vriend, maar kan ik daar als vrouw alleen naar toe? Ik verblijf bij hem, hij woont daar.
  Vr.gr.

  • Hi Cora,

   Je kunt als vrouw alleen zonder probleem Qatar bezoeken. Je kunt hier, ook als vrouw, een erg leuke vakantie hebben.

   Te blote armen of benen zijn nog wel steeds taboe. De vrouwen daar bedekken nog steeds hun gezicht als ze over straat gaan, maar voor westerse vrouwen is het geen probleem om zonder abaya (een lange zwarte ‘jurk’ met een sjaal die het hoofd en gezicht bedekt), burka of hoofddoek over straat te gaan. Dus een shirtje met korte mouwen en een broek tot over je knieën kan gewoon als toerist.

   Groet,
   Dionne

  • Ik ben eik wel nieuwsgierig of je heelhuids bent terug gekomen aangezien je als vrouw alleen bent gaan reizen na dit minachtige vrouw gebeuren. Triest dat er nog steeds landen bestaan die de vrouw als minachtig bestempelen terwijl onze natuur ook vrouwelijk is. De moeder van onze natuur…

 2. Hoi hoe zit het met corona in Qatar. Ik kom tussen kerst en oud en nieuw. Moet ik dan in quarantaine bij aankomst? Zijn de winkels etc nog open?

 3. Thijmen van kleef zegt:

  Beste Dionne,

  Waarom zouden mensen op vakantie willen naar een minachting land als Qatar waar de mensenrechten gewoon slecht zijn….. als iemand homo is ben je daar niet veilig dat is toch een ernstige zaak ….?

  Met vriendelijke groeten,

  Thijmen van Kleef

  • Perry van Maasakker zegt:

   Helemaal mee eens, het is zoals gewoonlijk belachelijk gesteld wat de mensenrechten betreft, zie corruptie, schandelijk gedrag TOV vrouwen en de walgelijke toestanden omtrent WK 2022, ik schaam me rot voor de verwaande domme voetbalspelers die alleen maar weer aan geld denken, gewoon wegblijven daar.

 4. Mihaela zegt:

  Hallo,

  Dus ik als vrouw mag geen korte broek aandoen begrijp ik toch. En een kleedje tot aan de knie en zonder mouwen ook niet.
  Ik ga binnenkort op verlof naar mijn vriend. Wij zijn nog niet getrouwd.

 5. Hoi Mihaela, wat bijzonder dat je binnenkort naar Qatar gaat om je vriend op te zoeken. Het klopt; je lichaam moet van je schouders tot en met de knieën bedekt zijn. Ik weet niet hoe het zit met het samen slapen op een hotelkamer als je niet getrouwd bent, wellicht kun je dat even navragen bij het hotel als je vriend geen eigen accommodatie heeft?

  • Mihaela zegt:

   Hallo,

   Jawel hij heeft een eigen accommodatie .Hij is voetbaltrainer .
   Maar vraagt het mij iemand in het luchthaven of zo??Misschien is een domme vraag maar ik vraag het omdat ik het niet weet .

   • Dat zal wel loslopen, je komt als toerist niet zo snel in de problemen. Als je maar rekening houdt met waar je in Qatar bent, je fatsoenlijk kleedt, en niet in het openbaar gaat zoenen.

    Laat je nog even weten hoe je het hebt ervaren, als je straks weer terug bent?

  • Hi Sandra,

   Waar het ooit lastiger was om glutenvrij te eten in Qatar, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Steeds meer restaurants in Doha richten zich juist op mensen met een glutenintolerantie, en in de rest van Qatar kun je overal wel glutenvrije items op het menu vinden. Of het restaurant verzoeken om wijzigingen aan te brengen in je bestelling omdat je glutenintolerant bent. Er is veel keuze voor een vegan, vegetarisch of glutenvrij dieet.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>